Tämä kyllä kuuluisi vaikka kasvisruokiin, mutta kun siinä on eläintuotteita ja se syödään makkaran kanssa niin olkoon tällä "tosimiesten" palstalla. Söin juuri moista vaudilaista perinneruokaa ja olipa hyvää!
6 iso perunaa, kuorittuina ja leikattuna pieniksi kuutoiksi
3 isoa purjoa, viipaloituna pitkittäisuunnassa, vihreä osa saapi olla mukana
4 makkaraa - näiden pitäisi olla vaudilaisia kaali-ryyni-makkaroita, mutta mistäpä niitä. Laukkamakkara käy, ryynimakkara käy ja varsinais-suomalainen possunmakkara melko hyvin. Makkarassa tulisi olla ryynejä ja kernaasti savunmakua.
iso nokare voita
1 isohko sipuli, hienonnettuna
kolme desiä valkoviiniä, kuivaa
kolme desiä lihalientä
pari desiä kevytkermaa, tämän voi jättää poiskin
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 tl muskottipähkinää
kourallinen hienoksi silputtua persiljaa
Kasariin voita ja sipulisilppu. Freesaa vähällä tulella siten, että sipuli vähän karamellisoituu, mutta ei ruskistu liikaa.
Lisää purjo ja perunakuutiot, suolaa, pippuria ja muskottia matkaan.
Anna freesaantua tovi ja lisää viini ja lihaliemi. Kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat pehminneet, mutta eivät hajonneet.
Keitä tai muuten valmista makkarat sillä välin valmiiksi.
Vähennä vähän nestettä kasarista, mutta älä kaada kaikkea pois - jätä vähän. Anna vielä hautua ainakin viisi-kymmenen minuuttia. Lisää kerma purjo-sipuli-peruna-seokseen kevyesti pyöräyttäen. Pane makkarat seoksen päälle kasariin ja annan hautua vielä pieni tovi.
Ripottele kaiken päälle runsaaasti persiljaa.
Lautaselle vihannesseosta ja viereen makkara. Makkara halki - esimerkiksi ryynimakkara - ja kaavi makkarus vihannesseoksen joukkoon. Jos kuori on kunnollinen syötävä, niin syö - muuten heitä koirille ja nauti sisämyksestä.
Papet Vaudoise
10
812
Vastaukset
- hamppimakkara
Kiitos ohjeesta, ja kiitos, ettet laittanut sitä kasvisruokiin, vaan tänne! Vaikka täytyypä sanoa, että kuulostaa tietyin muunnoksin myös sopivalta tarjottavalta kasvissyöjälle. Voisin omalle tyttärelle joskus kokeilla tehdä lihaliemettömän ja voittoman version ja käyttää makkarana hamppumakkaraa.
Mitäs nuo vaudilaiset kaali-ryynimakkarat muuten ovat?Kotoisin Sveitsistä Vaudin kantonista. Possunlihamakkara, jossa on lihan lisäksi yleisesti hienonnettua kaalia. Makkara on kylmäsavumakkara ja säilyy kuukausitolkulla oikein säilytettynä vaikka kuuluukin ns. raakamakkaroihin. Makkara on myös joskus savustuksen jälkeen vielä kuivattu ilmassa.
Makkaraa valmistettaessa sitä keitetään tunnin verran tuskin poreilevassa vedessä. Aterioitaessa makkara avataan ja vain sisus syödään, koska kuori on varsin paksu eikä edes kovin maukaskaan. Keitettäessä kuoreen tökätään yksi reikä, jotta makkara ei keitettäessä räjähtäisi.
On muuten pieni virhe tuossa ruoan nimessä - po. Papet Vaudois. Papet Vaudois on tuhtia maalaisruokaa ja vähän kuten Vaudin kansallisherkku.
Aivan hyvin tästä voi tehdä kasvispohjaisen ruoan ja käyttää vaikka kasvismakkaraa tilalla. Voin tilalle öljy ja kerman voi jättää aivan hyvin pois. Itse asiassa kermaa ei joka paikassa edes lisätä.- Voinee korvata
crudo kirjoitti:
Kotoisin Sveitsistä Vaudin kantonista. Possunlihamakkara, jossa on lihan lisäksi yleisesti hienonnettua kaalia. Makkara on kylmäsavumakkara ja säilyy kuukausitolkulla oikein säilytettynä vaikka kuuluukin ns. raakamakkaroihin. Makkara on myös joskus savustuksen jälkeen vielä kuivattu ilmassa.
Makkaraa valmistettaessa sitä keitetään tunnin verran tuskin poreilevassa vedessä. Aterioitaessa makkara avataan ja vain sisus syödään, koska kuori on varsin paksu eikä edes kovin maukaskaan. Keitettäessä kuoreen tökätään yksi reikä, jotta makkara ei keitettäessä räjähtäisi.
On muuten pieni virhe tuossa ruoan nimessä - po. Papet Vaudois. Papet Vaudois on tuhtia maalaisruokaa ja vähän kuten Vaudin kansallisherkku.
Aivan hyvin tästä voi tehdä kasvispohjaisen ruoan ja käyttää vaikka kasvismakkaraa tilalla. Voin tilalle öljy ja kerman voi jättää aivan hyvin pois. Itse asiassa kermaa ei joka paikassa edes lisätä.Esimerkiksi Poutun savustetulla ryynimakkaralla?
Voinee korvata kirjoitti:
Esimerkiksi Poutun savustetulla ryynimakkaralla?
Mikä ettei - täysin korvaavaa tuotetta ei meillä liene saatavissa. Pouttu on vähän savuisempi, mutta on siinä jotain samaa - ehkä vähän kuivempi, mutta jos sen keittäisi?
Tämä Papet on oikeastaan juuri tuo muhennos ja makkara sitten sen lisäke vaikka kyllä ne näyttävät kulkevan kovasti yhtäjalkaa tuolla Geneven-Lausannen-Montreuxin maisemissa.
- porkkanapää
Tuota pitää soveltaa kunhan tässä taas saunailtaa vietellään nuapureiden kanssa.
Sitä vaudilasita makkaraa nyt ei ihan varmaan
löydy, vai pitäisiköhän taas antaa haaste
meidän lähikauppiaalle :o)
Hän mielellään hankkii erikoisuuksia, tuo päivään piristystä !
Annappa vinkki mistä sitä saattaisi saada, ihan mielenkiinnolla voisi maistella tuommoista
erikoisherkkua...sekä hän että meVaud on Sveitsissä Lac Léman-järven pohjoispuolella - pääpaikka Lausanne - oleva kantoni. Alueen katsotaan kulinaarisesti olevan yksi Sveitsin omintakeisimmista ja erilaisten fonduetten lisäksi sieltä löytyy juuri tällaista tuhtia maalaisevästä. Tokkopa tätä makkaraa kovin helposti Suomeen saa muuta kuin tilaamalla. Saucisse aux choux on sen nimi.
Mutta kannattaa tehdä tuota muhennosta ja kokeilla jonkin vähän helpommin saatavan raaka-aineen kanssa.
Viinin tulisi kyllä olla - ehkä nyt ei sveitsiläistä - mutta ainakin melko mineraalista, kuivaa ja kovaa. Kuten Vaudin viinit ovat - jotka sivumennen sanoen eivät ole mitenkään hölmömpiä muuten kuin hinnaltaan.- porkkanapää
crudo kirjoitti:
Vaud on Sveitsissä Lac Léman-järven pohjoispuolella - pääpaikka Lausanne - oleva kantoni. Alueen katsotaan kulinaarisesti olevan yksi Sveitsin omintakeisimmista ja erilaisten fonduetten lisäksi sieltä löytyy juuri tällaista tuhtia maalaisevästä. Tokkopa tätä makkaraa kovin helposti Suomeen saa muuta kuin tilaamalla. Saucisse aux choux on sen nimi.
Mutta kannattaa tehdä tuota muhennosta ja kokeilla jonkin vähän helpommin saatavan raaka-aineen kanssa.
Viinin tulisi kyllä olla - ehkä nyt ei sveitsiläistä - mutta ainakin melko mineraalista, kuivaa ja kovaa. Kuten Vaudin viinit ovat - jotka sivumennen sanoen eivät ole mitenkään hölmömpiä muuten kuin hinnaltaan.Kiitokset tiedosta.
meidän lähilihakauppias on innokas kyllä kokeilemaan kaikkea uutta, voinhan minä tätä
ehdottaa kuitenkin.. eihän sitä koskaan tiedä vaikka onnistuisikin !
Sveisi on kyllä tosin niin perikallis maa että hintaa varmaan tulee makkarakilolle.
No mutta ei mene yöunet vaikka sitä ei onnistuisi saamaan, vaan haasteita pitää olla
lähikauppiaankin elmässä :o)
Kokeillaan ensin helpommalla versiolla.
Tuota juomaa meinasinkin kysäistä mutta unohtui;
viinin lisäksi käy varmaan ihan olut ? porkkanapää kirjoitti:
Kiitokset tiedosta.
meidän lähilihakauppias on innokas kyllä kokeilemaan kaikkea uutta, voinhan minä tätä
ehdottaa kuitenkin.. eihän sitä koskaan tiedä vaikka onnistuisikin !
Sveisi on kyllä tosin niin perikallis maa että hintaa varmaan tulee makkarakilolle.
No mutta ei mene yöunet vaikka sitä ei onnistuisi saamaan, vaan haasteita pitää olla
lähikauppiaankin elmässä :o)
Kokeillaan ensin helpommalla versiolla.
Tuota juomaa meinasinkin kysäistä mutta unohtui;
viinin lisäksi käy varmaan ihan olut ?Toki olut käy vaikka muhennoksen valmistukseen onkin käytetty viiniä ja se niinmuodoin puolustaisi paikkaansa ruokajuomana.
- porkkanapää
crudo kirjoitti:
Toki olut käy vaikka muhennoksen valmistukseen onkin käytetty viiniä ja se niinmuodoin puolustaisi paikkaansa ruokajuomana.
Minulle kyllä kelpaa valkoviini, mutta voin
kuvitella naapurin kirvesmiehen istumassa
ohutjalkainen viinilasi lapiokourassansa,norsu posliinikaupassa-ilmiö :o)))
Mulla on semmosia tuhteja kahvallisia olut-tuoppeja, ehkä istuu käteen paremmin joo...
Ja ylensähän makkararuoalle käy olut ja viini.
Ajattelin sitä 3 litran (?) hanallista höntteriä kellarissa jäähdytettynä, ei mitään sixpäckkiä tai mäyräkoiraa.
Hienostellaan !!! - Larry The Chef
porkkanapää kirjoitti:
Minulle kyllä kelpaa valkoviini, mutta voin
kuvitella naapurin kirvesmiehen istumassa
ohutjalkainen viinilasi lapiokourassansa,norsu posliinikaupassa-ilmiö :o)))
Mulla on semmosia tuhteja kahvallisia olut-tuoppeja, ehkä istuu käteen paremmin joo...
Ja ylensähän makkararuoalle käy olut ja viini.
Ajattelin sitä 3 litran (?) hanallista höntteriä kellarissa jäähdytettynä, ei mitään sixpäckkiä tai mäyräkoiraa.
Hienostellaan !!!Ei kunnollisissa viinilaseissa ole mitään hienostelua.
Tutustu: www.riedel.com
Eikä viinissä ole mitään hienostelua, Se on vain juoma juomien joukossa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po994786Niin voimakkaat tunteet
Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi202857Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen
sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk242704Puhe on halpaa
Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.441896- 251786
- 1321646
- 1521560
Miksi miehet hermostuvat tyhjästä?
Olen tässä viimeisen vuoden sisään pudottanut melko reilusti painoa mikä on sitten saanut useammankin lähipiirin aiemmin1111511Nainen, se on vain karu totuus, että
sinut on luotu synnyttämään ja mies siittämään. Niin on luomakunnassa säädetty ja niin se on. Sinut luotiin heikoksi ja2821449Joko aiheuttamani pettymys
on lieventynyt? Toivottavasti. Uskallan heittää lentosuukon näin etäältä ja nimettömänä 😘.941380