Borsch-keitto

neuvokaahan

Etsiskelen helppoa ja oikein perinteistä borsch-keiton reseptiä. Netissä tuntuu jokainen resepti olevan erilainen, enkä oikein tiedä mikä niistä olisi juuri se oikea.

Olen syönyt borsch-keittoa Venäjällä ja nyt kaipaisinkin reseptiä oikein perinteiselle venäläiselle borsch-keitolle. Plussaa olisi jos resepti ei olisi kovin monimutkainen.

14

15838

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ukrainalainen:
    • Kislaja kapusta

      Tuo keiton venäjän- ja ukrainankielinen nimi борщ ei ole suomalaisittain kirjoitettuna borsch vaan borštš (tai hattu-s:n puutteessa borshtsh).

      Venäläisiä nimiä ja lainasanoja kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin eri kielissä eri tavoin.

      Nykyisin keitolla on ihan reilu suomalainenkin nimi: borssi.

      Tässä yksi venäläinen resepti, lienee tarpeeksi ”alkuperäinen” (jos sellaista onkaan):
      http://www.gotovim.ru/recepts/sbs/borsh.shtml

    • AP kiittää

      Kiitos ukrainalainen, porkkanapää ja teppo.moi ohjeistanne! Pitääpi alkaa tästä kokeilemaan/soveltelemaan antamianne ohjeita :)

      • Panhandle

        Borssi on yksi bravuureistani, vaikkei oma ohje olekaan, vaan ruokaohjekerho Mestarikokin ohjeesta muunneltu. Minä en esimerkiksi koskaan käytä nakkeja, koska lihaa on melko paljon ja se on paljon maukkaampaa.

        Borssi ei ole vaikea ruokalaji, hiukan työläs ja aikaa vievä kylläkin. Kannattaakin tehdä iso annos ja pakastaa se, mitä ei heti syödä, koska tämä on yksi niitä ruokalajeja, jotka vain paranevat lämmitettäessä eikä kärsi pakastamisestakaan, koska siinä ei ole perunaa.

        Tarvitaan:

        5 isoa TUORETTA punajuurta (siis ei etikka-)
        lohko valkokaalia
        2-3 porkkanaa
        lohko selleriä
        yksi sipuli
        500 g naudan keittolihaa, lapaa tai kylkeä luineen
        250 g porsaan lapaa tms.
        puolisen purkillista tomaattimurskaa tai 2-3 rkl tomaattipyreetä
        laakerinlehti
        kokonaisia mauste- tai mustapippureita
        suolaa
        tilkka viinietikkaa

        Laita kattilaan lihat, kuorittu kokonainen sipuli, pippurit ja vähän suolaa. Lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Keittele hiljaisella tulella (voit kuoria liemen päälle nousevan vaahdon pois, jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä) reilu tunti (riippuu lihapalojen koosta), kunnes liha on kypsää.

        Lihojen kiehuessa kuori ja pilko juurekset ohuiksi tikuiksi ja viipaloi kaali.

        Kun liha on kypsää, siivilöi liemi, ota lihat pois. Laita liha takaisin kattilaan ja kaada kaikki kasvikset sinne. Lisää tomaattimurska tai -pyree. Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Pilko tällä välin liha suupaloiksi.

        Lisää lihapalat ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja viimeiseksi pikku tilkka viinietikkaa (korkeintaan korkillinen viiteen litraan keittoa). Nauti smetanan kanssa.


      • Panhandle
        Panhandle kirjoitti:

        Borssi on yksi bravuureistani, vaikkei oma ohje olekaan, vaan ruokaohjekerho Mestarikokin ohjeesta muunneltu. Minä en esimerkiksi koskaan käytä nakkeja, koska lihaa on melko paljon ja se on paljon maukkaampaa.

        Borssi ei ole vaikea ruokalaji, hiukan työläs ja aikaa vievä kylläkin. Kannattaakin tehdä iso annos ja pakastaa se, mitä ei heti syödä, koska tämä on yksi niitä ruokalajeja, jotka vain paranevat lämmitettäessä eikä kärsi pakastamisestakaan, koska siinä ei ole perunaa.

        Tarvitaan:

        5 isoa TUORETTA punajuurta (siis ei etikka-)
        lohko valkokaalia
        2-3 porkkanaa
        lohko selleriä
        yksi sipuli
        500 g naudan keittolihaa, lapaa tai kylkeä luineen
        250 g porsaan lapaa tms.
        puolisen purkillista tomaattimurskaa tai 2-3 rkl tomaattipyreetä
        laakerinlehti
        kokonaisia mauste- tai mustapippureita
        suolaa
        tilkka viinietikkaa

        Laita kattilaan lihat, kuorittu kokonainen sipuli, pippurit ja vähän suolaa. Lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Keittele hiljaisella tulella (voit kuoria liemen päälle nousevan vaahdon pois, jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä) reilu tunti (riippuu lihapalojen koosta), kunnes liha on kypsää.

        Lihojen kiehuessa kuori ja pilko juurekset ohuiksi tikuiksi ja viipaloi kaali.

        Kun liha on kypsää, siivilöi liemi, ota lihat pois. Laita liha takaisin kattilaan ja kaada kaikki kasvikset sinne. Lisää tomaattimurska tai -pyree. Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Pilko tällä välin liha suupaloiksi.

        Lisää lihapalat ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja viimeiseksi pikku tilkka viinietikkaa (korkeintaan korkillinen viiteen litraan keittoa). Nauti smetanan kanssa.

        Eiliseen ohjeeseen oli livahtanut näppäilyvirhe, joka saattaa kokemattomassa kokkailijassa aiheuttaa hämmennystä.

        "Kun liha on kypsää, siivilöi liemi, ota lihat pois. Laita liha takaisin kattilaan ja kaada kaikki kasvikset sinne."

        Piti tietysti olla: Laita LIEMI takaisin kattilaan.

        Toivottavasti kukaan ei tämän ohjeen perusteella ehtinyt heittämään huolellisesti keitettyä keitonpohjaa viemäriin!


    • Aito venäläinen borssi tehdään ilman lihaliemikuutioita valmistamalla lihasta ja luista ensin liemipohja keitolle.

      Koskaan ei käytetä etikkasäilykepunajuuria vaan tuoretta raastettua punajuurta joka kuullotetaan voissa pannulla niinkuin kaalitkin.

      Nakkeja ei tarvita kun lihasta tulee maukkaampi keitto.

      Valitettavasti kaikki oikomiset valmistuksessa vain huonontavat lopputulosta. Borssi ei ole monimutkainen valmistaa mutta aikaa se vie.

      • Borštš

        Esim. monista noista "resepteistä" puuttuu kunnon naudanliha (keittoliha) kokonaan. Ei sitä pekonilla tai savukyljellä voi korvata. Ne voivat olla korkeintaan lisäytyä antamassa.


    • Ihan oikea huomautus - borsch on helppo tehdä, mutta vaatii aikaa valmistua. Yksinkertaiset reseptit tuottavat pettymyksen. Borschin tärkein asia on hyvä liemi ja hyvät punajuuret.

      Borsch on monimuotoinen asia, josta on paljon kiistelyä: mikä on oikea ja ainoa resepti, mistä maasta soppa on itse asiassa kotoisin, tuleeko siihen lihaa vai ei, miten borschin liemi tehdään, mikä keiton oikea nimen kirjoitusasu onkaan?

      Ukraina ja Puola kai lähinnä kiistelevät alkuperästä.

      Puuttumatta borschin eri resepteihin – joista jokaisella kokilla on versionsa – lisään vielä ensi kesää ajatellen mukaan oman versioni liettualaiseen tapaan. Kyseessä on kylmä punajuurikeitto: Saltibarsciai

      5 keitettyä punajuurta, raastittuna. Keitä punajuuret hyvin pestyinä, jotta soppaan ei joutuisi yhtään roskia, multaa tms.

      1 isohko kurkku, kuorittuna ja paloiteltuna kuutioiksi
      2 dl vettä – sitä samaa, missä keitit punajuuret tai tee erillinen liemi punajuurista
      3 rl hakattua tilliä
      1 sipuli, silputtuna, keväämmällä kevätsipulia
      1 rl sitruunanmehua
      2-3 dl kokomaitoa, kermamaito myös hyvää
      suolaa, pippuria
      2 kovaksi keitettyä kanamunaa



      Punajuuriraaste, kuutioitu kurkku, silputtu tilli, silputtu sipuli ja vesi sekoitetaan hyvin yhteen kulhossa.

      Sekoita keskenään sitruunanmehu ja maito. Voit käyttää enemmänkin maitoa riippuen siitä kuinka ”vetistä” keitosta haluat. Lisää keittoon.

      Lisää suola ja pippuri.

      Silppua kananmunat ja sekoita silppu soppaan..

      Jäähdytä hyvin jääkaapissa – voit jopa lisätä joukkoon yhden jääkuution tarjolle tuotaessa kuten gazpacho-soppaankin tavataan lisätä. Sopan kanssa tarjotaan Liettuassa myös yleensä keitetty peruna kulhon kaveriksi.

      Keiton pinnalle voit ripotella tilliä ja smetanaa.

      Tästä on lukemattomia versioita – kuten kaikesta klassisesta, hyvästä ruoasta. Monesti keittoon tehdään ihan oma punajuuriliemensä – kuten muuten borsch-keittoonkin kuuluisi aina tehdä. Yksinkertaisesti - raastittua punajuurta keitetään melkoisen tovin hiljakseen pippurilla, suolalla ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä. Liemi siilataan ja käytetään keittoon.

      Jos haluat juhlavan borsch-keiton tee se punajuuriliemeen, jonka olet puristanut mehulingolla. Keitä lientä vähän aikaa lisättynä sipulilla, valkosipulilla, laakerinlehdellä sekä suolalla ja pippurilla. Siivilöi kun kiehunut vähän kokoon.

      • Lisäyksenä tuohon kylmään borsch-soppaan:

        Siinä oli ilmeisesti myös purjoa matkassa - ainakin joissakin resepteissä näyttäisi olevan.


      • Porkkananpää
        crudo kirjoitti:

        Lisäyksenä tuohon kylmään borsch-soppaan:

        Siinä oli ilmeisesti myös purjoa matkassa - ainakin joissakin resepteissä näyttäisi olevan.

        Sitten osaat ja tiedät, aivan ihanaa, meidän ibanatkin ovat ihan lääpällään minun laillani sinuun. Kunpa voisimme joskus istahtaa saman pirtinpöydän ääreen ja kertoilla toisillemme ihania ruokareseptejä illan hämyssä.
        Minäkin paljon matkustelleena olen tavannut yhden jos toisenkinlaista sopan sepittäjää, mutta sinä olet aivan omaa luokkaasi, sanovat myös lapsenlapset ja naapurin kakarat!
        Mutta mihin unohdit ripauksen sokeria sopastasi, se niin somasti pyöristää makua, kysyvät meidän ibanat!


    • Teppo antaa tässä teille venäläisen kansallisruoan, borssikeiton, ohjeen et sillei hei! Teppo valmisti tätä herkkua tänään ensimmäistä kertaa itse. Stadin kundi valmisti keiton hieman soveltaen perinteisestä kaavasta. Toisaalta varmasti itse veli venäläinen olisi otettu, jos saisi tätä edes pienen kupposen Tepin desing-kulhosta et sillei hei!

      Teppo osti tänään viiden litran kattilan, joka tuli melko täyteen tätä elämän eliksiiriä. Siis Tepolla riittää tästä ensi viikolle asti et sillei hei! Ohje on siis noin viisi litraa.

      Tepon borssikeittoon tulee:

      - 1,4 kg kokonaisia etikkasäilykepunajuuria, jotka pilkotaan/siivutetaan mukaviksi syödä

      - pari sipulia

      - kolme lihaliemikuutiota

      - kaksi litraa vettä punajuurien liemi

      - paketti HK:n Aitonakkeja

      - pakettia HK:n Amerikan pekonia

      - tomaattipyreetä tuubista

      - suolaa maun mukaan lopuksi

      - hieman mustapippuria

      - hieman punaviinietikkaa

      - lehtiselleriä (jota Teppo laittoi vain hieman)


      1. Ensin kipataan vedet ja punajuuriliemi kattilaan ja laitetaan se kiehumaan et sillei hei! Kun neste kiehuu, nakataan lihaliemikuutiot nesteen sekaan ja sekoitetaan.

      2. Heitetään punajuuret, sipulit ja jokunen hassu sellerinpala tulevaan borch-keittoon et sillei hei! Myös tomaattipyree sekaan ja sekoitetaan. Annetaan kiehua jokunen minuutti, mutta ei liian suurella et sillei hei!

      3. Pilkotaan nakit ja pekoni, joka on ensin ruskistettu pannulla et sillei hei! Ripaus mustapippuria joukkoon punaiseen, vaikka ei olla sorron yössä.

      4. Annetaan kiehua hiljaksiin 10-15 min ja vedetään lonkkaa esimerkiksi jonkin itä-eurooppalaisen oluen parissa et sillei hei!

      5. Lisätään mukaan suolaa, sekoitetaan ja laitetaan paahtoleipää paahtumaan.

      6. Nautitaan Tepon borssikeitto smetanan eli vuolukerman kera et sillei hei! Teppokaan ei kursaile smetanan kanssa eli sitä kannattaa varata runsaasti. Oheen ehdottomasti paahtoleipää, jonka päällä on voita ja kermajuustoa. Ruokajuomana käy lager-olut erinomaisesti et sillei hei!

      7. Kiitetään Teppoa hyvästä ruoasta et sillei hei!

      • Dievuska tietää

        E-ei, ei borstsh-keittoon.


      • Anonyymi

        Väärin. Keittohan on Ukraonalainen ruoka, eikä siihen tule nakkeja, pekonia, eikä varsinkaan säilykepunajuurta tai lihaliemikuutioita.


    • Anonyymi

      Etsi jostain V.V.Pohlebkin Neuvostoliiton kansalliset keittiöt(julkaistu 1989) keittokirja, on muuten tosi hyviä reseptejä, sain sen äidiltäni lahjaksi aikoinaan. Sieltä löytyy borsseja ym. keittoja moneen makuun.

    Ketjusta on poistettu 26 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe