Mustekala

-mustekala-

Kenelläkään kokemusta mustekalan valmistamisesta?

Hypistelin tänään Lidilin pakastealtaalla kokonaisia pakaste mustekaloja. Näyttivät olevat pakkausselosteen mukaan ilman mausteita ja/tai suolaa.

Mitä kivaa ja ennen kaikkea hyvää niistä voisi valmistaa ja miten?

18

12191

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mustekala ei itsessään maistu juuri miltään, mutta kokeiles tälleen

      oliiviöljyssä kuullotettu sipuli
      pari murskattua valkosipulinkynttä
      desi valkoviiniä
      purkki säilyketomaatteja
      yrttisilppua: persiljaa, oreganoa, meiramia,
      mielellään tuoreena
      suolaa, pikkuisen sokeria, pippuria

      Kiehuttele näistä tuhti kastike, saa antaa
      hautua reilun puolisen tuntia

      Jos mustekala ei ole valmiiksi pilkottu niin
      peientele ja lisää valmiin kastikkeen joukkon,
      kuumenna, älä keitä ettei se sitkisty

      Tämän voi tarjota pastan tai riisin kanssa

      Mustekala on toki parhainta friteerattuna, mutta
      se vaatii jo näpräystä ja on helpointa ostaa
      valmiiksi friteeratut renkaat ja kuumentaa ne
      pannulla tai uunissa, tarjota tzatsikin tai
      muun luonnonjogurttipohjaisen lisäkkeen kanssa.

      -Kreikassa aamulenkillä kun kävelee niin kuuluu
      mukava läiske kun mustekaloista piestään laiturilla ulos musteet. Sekin on hauskan näköistä katsottavaa kun niitä ripustellaan
      kuivumaan pyykkinaruille tai jonnekkin puun oksan haaraan :o)

      kali oreksi

      • Sekottaa

        Kalmarin ja octopusin, toki pääjalkaisia molemmat, mutta tokko tuota Lidlin myymää kalmaria (Calamares)
        Kreikaksi Kalamarakia paukutetaan kalliota vasten. Sen sijaan pahoinpitelyn uhriksi valitaan octopus, kreikaksi Ktapothi.
        Tämä viimeksi mainittu on se otus jota kalajorgosit takovat kallioon, eivät suinkaan kalmaria.
        Musteen poiston lisäksi elukan lonkerot myös hieman mureutuvat takomisen seurauksena.

        Merkittävin ero on kuitenkin siinä että kalmarista syödään varsinainen "kroppa" ja octobpusista sen lonkerot.

        Kummasssakin tapauksessa kun keitetään mustekalaa, sitä keitetään sitten kauan, jolloin sitkeys ja kumimaisuus katoaa.
        Parasta kalmari on ehdottomasti täytettynä, eli kreikaksi Kalamarakia yemista.
        Oletko samaa mieltä?


      • Sekottaa kirjoitti:

        Kalmarin ja octopusin, toki pääjalkaisia molemmat, mutta tokko tuota Lidlin myymää kalmaria (Calamares)
        Kreikaksi Kalamarakia paukutetaan kalliota vasten. Sen sijaan pahoinpitelyn uhriksi valitaan octopus, kreikaksi Ktapothi.
        Tämä viimeksi mainittu on se otus jota kalajorgosit takovat kallioon, eivät suinkaan kalmaria.
        Musteen poiston lisäksi elukan lonkerot myös hieman mureutuvat takomisen seurauksena.

        Merkittävin ero on kuitenkin siinä että kalmarista syödään varsinainen "kroppa" ja octobpusista sen lonkerot.

        Kummasssakin tapauksessa kun keitetään mustekalaa, sitä keitetään sitten kauan, jolloin sitkeys ja kumimaisuus katoaa.
        Parasta kalmari on ehdottomasti täytettynä, eli kreikaksi Kalamarakia yemista.
        Oletko samaa mieltä?

        Niin en ole nähnyt tätä lidl:n tuotetta että
        siinä mielessä vähän vaikea vastata tuohon.

        Mitenkäs minulla nyt on semmoinen mielikuva asiasta että kalmareita pyydetään pohjoisemmilta vesiltä... pitänee perehtyä asiaan heti seuraavalla reissulla.

        Kiitos liikanimestä, seko(itus)pää.


      • Tietoisku
        porkkanapää kirjoitti:

        Niin en ole nähnyt tätä lidl:n tuotetta että
        siinä mielessä vähän vaikea vastata tuohon.

        Mitenkäs minulla nyt on semmoinen mielikuva asiasta että kalmareita pyydetään pohjoisemmilta vesiltä... pitänee perehtyä asiaan heti seuraavalla reissulla.

        Kiitos liikanimestä, seko(itus)pää.

        Välimeressä elää runsaasti pääjalkaisia jotka luokitellaan karkeasti kolmeen pääryhmään:
        Tursaat, eli oktopus. Nimensä mukaisesti kahdeksanlonkeroinen.
        Kymmenlonkeroiset eli seepiat,jotka luokitellaan pariin pääryhmään Pikkuseepiat ja Seepiat.
        Sekä kalmarit.
        Kustakin lajista on runsaasti muunnoksia, yhteensä satoja erilaisia.
        Mustekalat ovat runsautensa vuoksi lähes ehtymätön ruokavarasto välimeressä.
        Joukossa ei ole ainoatakaan myrkyllistä lajia.


      • Tietoisku kirjoitti:

        Välimeressä elää runsaasti pääjalkaisia jotka luokitellaan karkeasti kolmeen pääryhmään:
        Tursaat, eli oktopus. Nimensä mukaisesti kahdeksanlonkeroinen.
        Kymmenlonkeroiset eli seepiat,jotka luokitellaan pariin pääryhmään Pikkuseepiat ja Seepiat.
        Sekä kalmarit.
        Kustakin lajista on runsaasti muunnoksia, yhteensä satoja erilaisia.
        Mustekalat ovat runsautensa vuoksi lähes ehtymätön ruokavarasto välimeressä.
        Joukossa ei ole ainoatakaan myrkyllistä lajia.

        Kun itelläkään ei ole ihan noin tarkkoja tietämyksiä... Panagiotis sanoi että:
        oktopus on se mikä jyskytellään musteista tyhjäksi, ja heti pyydettynä.
        Kalmarin lonkeroita on 8-10 kpl, sitä ei hakata.
        Niillä ja seepioilla ei ole ruuanlaton kanssa oikeesti ihmellimempiä eroja keskenään, mutta harvemmin saa toreilta etc vaan yleensä ravitoloista.
        Verrattavissa kalmariin.

        Oktopussista syödään pelkästään lonkerot, kalmarista pää täytteenynä ( silmät ja suuaukko ekana pois), samoin seepiasta.

        Oktopussi on kuulema ehdottomasti parasta
        grillattuna, kalmari täytettynä fetajuusto-pinaatti-korppujauholla, samoin seepia,
        uunissa paistettuna.

        Näitä mitään ei koskaan keitetä, ja ovat kumimaisia valmistipa ne miten hyvänsä.

        Niin että oikeessa ja viärässä oltiin kumpikin :o)


      • Panjotiksenkin
        porkkanapää kirjoitti:

        Kun itelläkään ei ole ihan noin tarkkoja tietämyksiä... Panagiotis sanoi että:
        oktopus on se mikä jyskytellään musteista tyhjäksi, ja heti pyydettynä.
        Kalmarin lonkeroita on 8-10 kpl, sitä ei hakata.
        Niillä ja seepioilla ei ole ruuanlaton kanssa oikeesti ihmellimempiä eroja keskenään, mutta harvemmin saa toreilta etc vaan yleensä ravitoloista.
        Verrattavissa kalmariin.

        Oktopussista syödään pelkästään lonkerot, kalmarista pää täytteenynä ( silmät ja suuaukko ekana pois), samoin seepiasta.

        Oktopussi on kuulema ehdottomasti parasta
        grillattuna, kalmari täytettynä fetajuusto-pinaatti-korppujauholla, samoin seepia,
        uunissa paistettuna.

        Näitä mitään ei koskaan keitetä, ja ovat kumimaisia valmistipa ne miten hyvänsä.

        Niin että oikeessa ja viärässä oltiin kumpikin :o)

        Muistelot. Soitappa uudestaan ja kysäise tunteeko ruokalajin nimeltä Kalamarakia krasata. Tai Ktapothi me rizi. Molemmissa kala nimenomaa keitetään. Jälkimmäisessä jopa 2 tuntia.
        Kalamareksen päätä ei syödä vaan se poistetaan silmineen ja etenkin nokkamaisine suineen. Sen pienet lonkerot silputaan ja lisätään mainitsemaasi täytteeseen. Kuitenkin ensin otuksesta otetaan pintanahka vetämällä pois ja sitten poistetaan muovimainen läpinäkyvä tukiranka joka muistuttaa sulkaa.


      • Panjotiksenkin kirjoitti:

        Muistelot. Soitappa uudestaan ja kysäise tunteeko ruokalajin nimeltä Kalamarakia krasata. Tai Ktapothi me rizi. Molemmissa kala nimenomaa keitetään. Jälkimmäisessä jopa 2 tuntia.
        Kalamareksen päätä ei syödä vaan se poistetaan silmineen ja etenkin nokkamaisine suineen. Sen pienet lonkerot silputaan ja lisätään mainitsemaasi täytteeseen. Kuitenkin ensin otuksesta otetaan pintanahka vetämällä pois ja sitten poistetaan muovimainen läpinäkyvä tukiranka joka muistuttaa sulkaa.

        No näin hän tänään haastoi, syntyjään on sieltä ja asunut viimeiset 45 v, niin että varmaan jotain tietää asiasta.
        Minä en enää tänään viitsi kysellä, ovat varmaan
        lapsia nukuttamassa mutta aamusta sitten :o)


      • Panjotiksenkin kirjoitti:

        Muistelot. Soitappa uudestaan ja kysäise tunteeko ruokalajin nimeltä Kalamarakia krasata. Tai Ktapothi me rizi. Molemmissa kala nimenomaa keitetään. Jälkimmäisessä jopa 2 tuntia.
        Kalamareksen päätä ei syödä vaan se poistetaan silmineen ja etenkin nokkamaisine suineen. Sen pienet lonkerot silputaan ja lisätään mainitsemaasi täytteeseen. Kuitenkin ensin otuksesta otetaan pintanahka vetämällä pois ja sitten poistetaan muovimainen läpinäkyvä tukiranka joka muistuttaa sulkaa.

        Sainpahan miehen hereille.. tämä kalamarakia
        krasata on kuulema semmoinen pilkotusta mustekalasta tehtävä ruoka, jota keitetään
        viinissä. Viiniä laitetaan vain vähän ja lisätään
        sitä mukaa kun entinen kiehuu kuiviin.
        Jälkimmäisestä hän ei osannut sanoa niin tarkkaan kuinka se valmisetetaan.
        Epäili että sillä on jotain tekemistä sen kanssa
        kun kiertävä jääkauppias käy vielä Jajalla;
        pitääkö se siis ensin jäädyttää ?
        ja sitten "kuoria" ? Nyt emme oikein tiedä...


      • Sinun lausumasi
        porkkanapää kirjoitti:

        Sainpahan miehen hereille.. tämä kalamarakia
        krasata on kuulema semmoinen pilkotusta mustekalasta tehtävä ruoka, jota keitetään
        viinissä. Viiniä laitetaan vain vähän ja lisätään
        sitä mukaa kun entinen kiehuu kuiviin.
        Jälkimmäisestä hän ei osannut sanoa niin tarkkaan kuinka se valmisetetaan.
        Epäili että sillä on jotain tekemistä sen kanssa
        kun kiertävä jääkauppias käy vielä Jajalla;
        pitääkö se siis ensin jäädyttää ?
        ja sitten "kuoria" ? Nyt emme oikein tiedä...

        Kuitenkin saatoin esittää heti sinulle kaksikin ohjetta, jossa kalat nimenomaa keitetään. Tahdoin vain sanoa että noita otuksia keitettäessä ne pehmenevät ja menettävät tuon keljun venttiilikumin ominaisuutensa. Olet varmasti huomannut sen itsekin, sillä juuri kuorrutetut renkaat ovat sellaisia, koska ne kypsennetään nopeasti syväpaistoöljyssä.
        Mustekaloja käytetään myös pilahveissa (Pilafi)
        Kun taas juttelet Panajotiksen kanssa, kysäise mitä hän pitää sikäläisestä spesiaalista Bpurthetosta? Millä taas ei ole paljoakaan tekemistä kyseisten kalojen kanssa.


      • Sormi painoi
        Sinun lausumasi kirjoitti:

        Kuitenkin saatoin esittää heti sinulle kaksikin ohjetta, jossa kalat nimenomaa keitetään. Tahdoin vain sanoa että noita otuksia keitettäessä ne pehmenevät ja menettävät tuon keljun venttiilikumin ominaisuutensa. Olet varmasti huomannut sen itsekin, sillä juuri kuorrutetut renkaat ovat sellaisia, koska ne kypsennetään nopeasti syväpaistoöljyssä.
        Mustekaloja käytetään myös pilahveissa (Pilafi)
        Kun taas juttelet Panajotiksen kanssa, kysäise mitä hän pitää sikäläisestä spesiaalista Bpurthetosta? Millä taas ei ole paljoakaan tekemistä kyseisten kalojen kanssa.

        Väärää kirjainta, piti olla BOURTHETO.


      • Tilaisuutesi
        porkkanapää kirjoitti:

        Sainpahan miehen hereille.. tämä kalamarakia
        krasata on kuulema semmoinen pilkotusta mustekalasta tehtävä ruoka, jota keitetään
        viinissä. Viiniä laitetaan vain vähän ja lisätään
        sitä mukaa kun entinen kiehuu kuiviin.
        Jälkimmäisestä hän ei osannut sanoa niin tarkkaan kuinka se valmisetetaan.
        Epäili että sillä on jotain tekemistä sen kanssa
        kun kiertävä jääkauppias käy vielä Jajalla;
        pitääkö se siis ensin jäädyttää ?
        ja sitten "kuoria" ? Nyt emme oikein tiedä...

        Opastaa korfulaista ystävääsi aidon Ktapothi me rizi reseptin kanssa!
        Hän tarvitsee ensinnäkin riittävän suuren kannellisen Yiouvetsin tekoastiaksi. Kerrottakoon nyt muillekin, että kyseessä on kannellinen perinteinen saviastia ruuan valmistukseen, jopa eräs ruokalaji on saman niminen. Senhän toki tiesitkin.
        Sitten hän tarvitsee
        1 kpl kookkaan tai 2 pienempää oktopussia.
        1 kahvikupillinen oliiviöljyä
        1 keskikokoisen sipulin
        2 hyvän kokoista valkosipulin kynttä
        1.5 kg tomaattia
        Reilusti hienonnettua persiljaa
        1/2 tl mustaa pippuria, rouhittuna
        !.5 kahvikupillista riisiä
        suolaa riisin keittoveteen, muuten ei suolaa tähän ruokaan tarvita.
        Ei hän tarvitse jääkuutioiden myyjää, eikä edes vettä muuten kuin riisin keittämiseen.
        Valmistetaan syötäväksi seuraavaan tapaan:
        Puhdistetaan mustekala ja huuhdellaan hyvin. Pienitään hieman ja laitetaan se siihen savikippoon sellaisenaan ja kuumennetaan astiaa 10-15 minuuttia. Otetaan mustekala pois astiasta, kuivataan ja poistetaan nahka. Pilkotaan kala pieniksi paloiksi ja laitetaan takaisin savikippoon lisäten samalla kaltatut pieniksi kuutioidut tomaatit ja öljy sekä mausteet ja persilja. Riisiä ei lisätä.
        Keitetään miedolla lämmöllä hiljaksiin kansi astian päällä, kunnes kastike saostuu, eli reilut kaksi tuntia.
        Huuhdellaan riisi ja keitetään eri astiassa väljässä hyvin suolatussa vedessä 14 minuuttia.
        Valutetaan riisi ja lisätään se kastikkeen joukkoon siihen yiouvetsiin ja laitetaan astia keskilämpöiseen uuniin muhimaan kymmeneksi minuutiksi!
        Eipähän ole mustekala enää kumimaista!
        Kali oreksi!


      • Tilaisuutesi kirjoitti:

        Opastaa korfulaista ystävääsi aidon Ktapothi me rizi reseptin kanssa!
        Hän tarvitsee ensinnäkin riittävän suuren kannellisen Yiouvetsin tekoastiaksi. Kerrottakoon nyt muillekin, että kyseessä on kannellinen perinteinen saviastia ruuan valmistukseen, jopa eräs ruokalaji on saman niminen. Senhän toki tiesitkin.
        Sitten hän tarvitsee
        1 kpl kookkaan tai 2 pienempää oktopussia.
        1 kahvikupillinen oliiviöljyä
        1 keskikokoisen sipulin
        2 hyvän kokoista valkosipulin kynttä
        1.5 kg tomaattia
        Reilusti hienonnettua persiljaa
        1/2 tl mustaa pippuria, rouhittuna
        !.5 kahvikupillista riisiä
        suolaa riisin keittoveteen, muuten ei suolaa tähän ruokaan tarvita.
        Ei hän tarvitse jääkuutioiden myyjää, eikä edes vettä muuten kuin riisin keittämiseen.
        Valmistetaan syötäväksi seuraavaan tapaan:
        Puhdistetaan mustekala ja huuhdellaan hyvin. Pienitään hieman ja laitetaan se siihen savikippoon sellaisenaan ja kuumennetaan astiaa 10-15 minuuttia. Otetaan mustekala pois astiasta, kuivataan ja poistetaan nahka. Pilkotaan kala pieniksi paloiksi ja laitetaan takaisin savikippoon lisäten samalla kaltatut pieniksi kuutioidut tomaatit ja öljy sekä mausteet ja persilja. Riisiä ei lisätä.
        Keitetään miedolla lämmöllä hiljaksiin kansi astian päällä, kunnes kastike saostuu, eli reilut kaksi tuntia.
        Huuhdellaan riisi ja keitetään eri astiassa väljässä hyvin suolatussa vedessä 14 minuuttia.
        Valutetaan riisi ja lisätään se kastikkeen joukkoon siihen yiouvetsiin ja laitetaan astia keskilämpöiseen uuniin muhimaan kymmeneksi minuutiksi!
        Eipähän ole mustekala enää kumimaista!
        Kali oreksi!

        Kiitokset taasen ohjeesta, välittelen etiäppäin jahkan hän palaa Rodokselta (siis kyseessä ei edelleenkään ole Korfu)
        Sattui nääs nyt vähän hankala juttu kun kun meidän Jaja on joutunut sairaalaan ja tuli pikalähtö sinne.
        Sääliksi käy; sikäläiseen sairaahnhoitoon tutustuneena taso ei ole ihan meidän vertaista.


    • mustekalat

      niitä oktapodeja? Onko kenelläkään tietoa miten tuommoinen oktapodi grillataan ja maustetaan? Kreikassa sitä tulee aina syötyä mutten ole tarkemmin perehtyny. Olis kiva kokeilla jos täältäkin sais kokonaisen mustekalan.

      • Jamot1

        Tänne siis kirjoittelee sellaiset henkilöt, joilla ei ole alkeellisiakaan tietoja ruuoanlaitosta. Mene ammattisivustoille, jos hyvää haluat. Älä hyvä ihminen kypsennä 10 minuuttia pitempään, ei edes sulatettua pakastetavaraaa.


      • ,.,.
        Jamot1 kirjoitti:

        Tänne siis kirjoittelee sellaiset henkilöt, joilla ei ole alkeellisiakaan tietoja ruuoanlaitosta. Mene ammattisivustoille, jos hyvää haluat. Älä hyvä ihminen kypsennä 10 minuuttia pitempään, ei edes sulatettua pakastetavaraaa.

        Paitsi tietysti jos pehmeää lihaa haluat niin keitä pitkään.


    • siili86

      Onko teistä kukaan käynyt Aasiassa maistamassa kyseisiä otuksia, siellä todellakin keitetään otuksia pitkään, jotta niistä häviää kumimaisuus. Näin niistä tulee suussa sulavia, ei tarvitse mitään täyttämistä millä korvataan ns. kuminmaku. Kalmarin sisälle voi lisätä vaikka purjoa yms. jolla saadaan hieman sisältöä ateriaan. Eli siis, kalmaria keitetään pitkään, jotta siitä tulee suussa sulava, jonka jälkeen sen sisälle voi laittaa pannulla kuullotettuja purjosuikaleita tai vastaavia oman maun mukaan.

    • LAPSILLEKIN

      Ostin viime viikolla tuoreita calamareja Espanjassa. Perkaaminen. Kovat levyt, pää silmineen ja sisukset pois, siivekket pois, samalla lähtee nahka. Jäljellä vaalea lihainen puhdas pussi. Keitä miedosti suolatussa vedessä pari tuntia hiljalleen. Viipaloi renkaiksi, aivan mahtavia sellaisenaan. Kannattaa keittää isompi satsi kerrallaan ja osan voi vaikka friteerata , jos innostusta siihen riittää. Itselläni ongelmana, mistä niitä saisi Suomessa tuoreina?

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Erään T miehen viimeinen aloitus tänne

      Moi Olen kirjoittanut täällä säännöllisesti yli 5 vuotta. Kaivannut kuten kuuluukiin, mutta myös unohdellut ja selvitel
      Ikävä
      39
      5047
    2. Sanna vaihteeksi Australian "60 minuuttia" ohjelmassa

      Kansanvälinen superstaramme esiintyi tällä kertaa toisella puolen maapalloa esitettävässä ohjelmassa. Kiinnostus on kova
      Maailman menoa
      158
      2718
    3. Yritykset verolle ja yritystuet 10 mrd. eur/v pois

      Kiristämistapauksissa yrityksille sanotaan hei hei. Suomi ei tarvitse yhteiskunnan rahoilla "yrittämistä". Yhteiskunta v
      Maailman menoa
      106
      2262
    4. Sanna Antikainen (ps) : Vornasen pyssy suututti demarit

      https://www.suomenuutiset.fi/sanna-antikaisen-kolumni-vornasen-pyssy-suututti-demarit-mutta-kuka-puhuu-totta/ Vornasen
      Maailman menoa
      25
      1770
    5. Yritän saada sinut pois mielestäni ja ajatuksistani nainen

      Turhaan. Mitä enemmän yritän, sitä enemmän haluan sinut ja sinua. Miten voitkaan olla niin ihana ja tuntua niin hyvältä.
      Ikävä
      79
      1753
    6. Riikka se runnoo työttömyyttä lisää

      Menkää töihin! "15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli lokakuussa 10,3 prosenttia. Työttömiä oli yhteensä 276
      Maailman menoa
      29
      1657
    7. Nyt meni maku vas.liittoon, kun vaativat minimituntipalkkaa lakiin

      Sehän tarkoittaa samalla myös maksimituntipalkkaa, koska kun laki on kerran laadittu, niin sitä on vaikea muuttaa. Työma
      Maailman menoa
      67
      1495
    8. Mikä on sinun ja kaivattusi ikä

      💕💕💕💕
      Ikävä
      82
      1484
    9. Miksi rakastuit ?

      Kyseiseen naiseen?
      Ikävä
      73
      1448
    10. Mun on pakko uskaltaa

      Mikäköhän olisi pahin skenaario, jos vain laittaisin hänelle viestin, et haluan jutella meistä? Se, että hän vastaisi, e
      Ikävä
      82
      1421
    Aihe