Kenelläkään kokemusta mustekalan valmistamisesta?
Hypistelin tänään Lidilin pakastealtaalla kokonaisia pakaste mustekaloja. Näyttivät olevat pakkausselosteen mukaan ilman mausteita ja/tai suolaa.
Mitä kivaa ja ennen kaikkea hyvää niistä voisi valmistaa ja miten?
Mustekala
18
11336
Vastaukset
Mustekala ei itsessään maistu juuri miltään, mutta kokeiles tälleen
oliiviöljyssä kuullotettu sipuli
pari murskattua valkosipulinkynttä
desi valkoviiniä
purkki säilyketomaatteja
yrttisilppua: persiljaa, oreganoa, meiramia,
mielellään tuoreena
suolaa, pikkuisen sokeria, pippuria
Kiehuttele näistä tuhti kastike, saa antaa
hautua reilun puolisen tuntia
Jos mustekala ei ole valmiiksi pilkottu niin
peientele ja lisää valmiin kastikkeen joukkon,
kuumenna, älä keitä ettei se sitkisty
Tämän voi tarjota pastan tai riisin kanssa
Mustekala on toki parhainta friteerattuna, mutta
se vaatii jo näpräystä ja on helpointa ostaa
valmiiksi friteeratut renkaat ja kuumentaa ne
pannulla tai uunissa, tarjota tzatsikin tai
muun luonnonjogurttipohjaisen lisäkkeen kanssa.
-Kreikassa aamulenkillä kun kävelee niin kuuluu
mukava läiske kun mustekaloista piestään laiturilla ulos musteet. Sekin on hauskan näköistä katsottavaa kun niitä ripustellaan
kuivumaan pyykkinaruille tai jonnekkin puun oksan haaraan :o)
kali oreksi- Sekottaa
Kalmarin ja octopusin, toki pääjalkaisia molemmat, mutta tokko tuota Lidlin myymää kalmaria (Calamares)
Kreikaksi Kalamarakia paukutetaan kalliota vasten. Sen sijaan pahoinpitelyn uhriksi valitaan octopus, kreikaksi Ktapothi.
Tämä viimeksi mainittu on se otus jota kalajorgosit takovat kallioon, eivät suinkaan kalmaria.
Musteen poiston lisäksi elukan lonkerot myös hieman mureutuvat takomisen seurauksena.
Merkittävin ero on kuitenkin siinä että kalmarista syödään varsinainen "kroppa" ja octobpusista sen lonkerot.
Kummasssakin tapauksessa kun keitetään mustekalaa, sitä keitetään sitten kauan, jolloin sitkeys ja kumimaisuus katoaa.
Parasta kalmari on ehdottomasti täytettynä, eli kreikaksi Kalamarakia yemista.
Oletko samaa mieltä? Sekottaa kirjoitti:
Kalmarin ja octopusin, toki pääjalkaisia molemmat, mutta tokko tuota Lidlin myymää kalmaria (Calamares)
Kreikaksi Kalamarakia paukutetaan kalliota vasten. Sen sijaan pahoinpitelyn uhriksi valitaan octopus, kreikaksi Ktapothi.
Tämä viimeksi mainittu on se otus jota kalajorgosit takovat kallioon, eivät suinkaan kalmaria.
Musteen poiston lisäksi elukan lonkerot myös hieman mureutuvat takomisen seurauksena.
Merkittävin ero on kuitenkin siinä että kalmarista syödään varsinainen "kroppa" ja octobpusista sen lonkerot.
Kummasssakin tapauksessa kun keitetään mustekalaa, sitä keitetään sitten kauan, jolloin sitkeys ja kumimaisuus katoaa.
Parasta kalmari on ehdottomasti täytettynä, eli kreikaksi Kalamarakia yemista.
Oletko samaa mieltä?Niin en ole nähnyt tätä lidl:n tuotetta että
siinä mielessä vähän vaikea vastata tuohon.
Mitenkäs minulla nyt on semmoinen mielikuva asiasta että kalmareita pyydetään pohjoisemmilta vesiltä... pitänee perehtyä asiaan heti seuraavalla reissulla.
Kiitos liikanimestä, seko(itus)pää.- Tietoisku
porkkanapää kirjoitti:
Niin en ole nähnyt tätä lidl:n tuotetta että
siinä mielessä vähän vaikea vastata tuohon.
Mitenkäs minulla nyt on semmoinen mielikuva asiasta että kalmareita pyydetään pohjoisemmilta vesiltä... pitänee perehtyä asiaan heti seuraavalla reissulla.
Kiitos liikanimestä, seko(itus)pää.Välimeressä elää runsaasti pääjalkaisia jotka luokitellaan karkeasti kolmeen pääryhmään:
Tursaat, eli oktopus. Nimensä mukaisesti kahdeksanlonkeroinen.
Kymmenlonkeroiset eli seepiat,jotka luokitellaan pariin pääryhmään Pikkuseepiat ja Seepiat.
Sekä kalmarit.
Kustakin lajista on runsaasti muunnoksia, yhteensä satoja erilaisia.
Mustekalat ovat runsautensa vuoksi lähes ehtymätön ruokavarasto välimeressä.
Joukossa ei ole ainoatakaan myrkyllistä lajia. Tietoisku kirjoitti:
Välimeressä elää runsaasti pääjalkaisia jotka luokitellaan karkeasti kolmeen pääryhmään:
Tursaat, eli oktopus. Nimensä mukaisesti kahdeksanlonkeroinen.
Kymmenlonkeroiset eli seepiat,jotka luokitellaan pariin pääryhmään Pikkuseepiat ja Seepiat.
Sekä kalmarit.
Kustakin lajista on runsaasti muunnoksia, yhteensä satoja erilaisia.
Mustekalat ovat runsautensa vuoksi lähes ehtymätön ruokavarasto välimeressä.
Joukossa ei ole ainoatakaan myrkyllistä lajia.Kun itelläkään ei ole ihan noin tarkkoja tietämyksiä... Panagiotis sanoi että:
oktopus on se mikä jyskytellään musteista tyhjäksi, ja heti pyydettynä.
Kalmarin lonkeroita on 8-10 kpl, sitä ei hakata.
Niillä ja seepioilla ei ole ruuanlaton kanssa oikeesti ihmellimempiä eroja keskenään, mutta harvemmin saa toreilta etc vaan yleensä ravitoloista.
Verrattavissa kalmariin.
Oktopussista syödään pelkästään lonkerot, kalmarista pää täytteenynä ( silmät ja suuaukko ekana pois), samoin seepiasta.
Oktopussi on kuulema ehdottomasti parasta
grillattuna, kalmari täytettynä fetajuusto-pinaatti-korppujauholla, samoin seepia,
uunissa paistettuna.
Näitä mitään ei koskaan keitetä, ja ovat kumimaisia valmistipa ne miten hyvänsä.
Niin että oikeessa ja viärässä oltiin kumpikin :o)- Panjotiksenkin
porkkanapää kirjoitti:
Kun itelläkään ei ole ihan noin tarkkoja tietämyksiä... Panagiotis sanoi että:
oktopus on se mikä jyskytellään musteista tyhjäksi, ja heti pyydettynä.
Kalmarin lonkeroita on 8-10 kpl, sitä ei hakata.
Niillä ja seepioilla ei ole ruuanlaton kanssa oikeesti ihmellimempiä eroja keskenään, mutta harvemmin saa toreilta etc vaan yleensä ravitoloista.
Verrattavissa kalmariin.
Oktopussista syödään pelkästään lonkerot, kalmarista pää täytteenynä ( silmät ja suuaukko ekana pois), samoin seepiasta.
Oktopussi on kuulema ehdottomasti parasta
grillattuna, kalmari täytettynä fetajuusto-pinaatti-korppujauholla, samoin seepia,
uunissa paistettuna.
Näitä mitään ei koskaan keitetä, ja ovat kumimaisia valmistipa ne miten hyvänsä.
Niin että oikeessa ja viärässä oltiin kumpikin :o)Muistelot. Soitappa uudestaan ja kysäise tunteeko ruokalajin nimeltä Kalamarakia krasata. Tai Ktapothi me rizi. Molemmissa kala nimenomaa keitetään. Jälkimmäisessä jopa 2 tuntia.
Kalamareksen päätä ei syödä vaan se poistetaan silmineen ja etenkin nokkamaisine suineen. Sen pienet lonkerot silputaan ja lisätään mainitsemaasi täytteeseen. Kuitenkin ensin otuksesta otetaan pintanahka vetämällä pois ja sitten poistetaan muovimainen läpinäkyvä tukiranka joka muistuttaa sulkaa. Panjotiksenkin kirjoitti:
Muistelot. Soitappa uudestaan ja kysäise tunteeko ruokalajin nimeltä Kalamarakia krasata. Tai Ktapothi me rizi. Molemmissa kala nimenomaa keitetään. Jälkimmäisessä jopa 2 tuntia.
Kalamareksen päätä ei syödä vaan se poistetaan silmineen ja etenkin nokkamaisine suineen. Sen pienet lonkerot silputaan ja lisätään mainitsemaasi täytteeseen. Kuitenkin ensin otuksesta otetaan pintanahka vetämällä pois ja sitten poistetaan muovimainen läpinäkyvä tukiranka joka muistuttaa sulkaa.No näin hän tänään haastoi, syntyjään on sieltä ja asunut viimeiset 45 v, niin että varmaan jotain tietää asiasta.
Minä en enää tänään viitsi kysellä, ovat varmaan
lapsia nukuttamassa mutta aamusta sitten :o)Panjotiksenkin kirjoitti:
Muistelot. Soitappa uudestaan ja kysäise tunteeko ruokalajin nimeltä Kalamarakia krasata. Tai Ktapothi me rizi. Molemmissa kala nimenomaa keitetään. Jälkimmäisessä jopa 2 tuntia.
Kalamareksen päätä ei syödä vaan se poistetaan silmineen ja etenkin nokkamaisine suineen. Sen pienet lonkerot silputaan ja lisätään mainitsemaasi täytteeseen. Kuitenkin ensin otuksesta otetaan pintanahka vetämällä pois ja sitten poistetaan muovimainen läpinäkyvä tukiranka joka muistuttaa sulkaa.Sainpahan miehen hereille.. tämä kalamarakia
krasata on kuulema semmoinen pilkotusta mustekalasta tehtävä ruoka, jota keitetään
viinissä. Viiniä laitetaan vain vähän ja lisätään
sitä mukaa kun entinen kiehuu kuiviin.
Jälkimmäisestä hän ei osannut sanoa niin tarkkaan kuinka se valmisetetaan.
Epäili että sillä on jotain tekemistä sen kanssa
kun kiertävä jääkauppias käy vielä Jajalla;
pitääkö se siis ensin jäädyttää ?
ja sitten "kuoria" ? Nyt emme oikein tiedä...- Sinun lausumasi
porkkanapää kirjoitti:
Sainpahan miehen hereille.. tämä kalamarakia
krasata on kuulema semmoinen pilkotusta mustekalasta tehtävä ruoka, jota keitetään
viinissä. Viiniä laitetaan vain vähän ja lisätään
sitä mukaa kun entinen kiehuu kuiviin.
Jälkimmäisestä hän ei osannut sanoa niin tarkkaan kuinka se valmisetetaan.
Epäili että sillä on jotain tekemistä sen kanssa
kun kiertävä jääkauppias käy vielä Jajalla;
pitääkö se siis ensin jäädyttää ?
ja sitten "kuoria" ? Nyt emme oikein tiedä...Kuitenkin saatoin esittää heti sinulle kaksikin ohjetta, jossa kalat nimenomaa keitetään. Tahdoin vain sanoa että noita otuksia keitettäessä ne pehmenevät ja menettävät tuon keljun venttiilikumin ominaisuutensa. Olet varmasti huomannut sen itsekin, sillä juuri kuorrutetut renkaat ovat sellaisia, koska ne kypsennetään nopeasti syväpaistoöljyssä.
Mustekaloja käytetään myös pilahveissa (Pilafi)
Kun taas juttelet Panajotiksen kanssa, kysäise mitä hän pitää sikäläisestä spesiaalista Bpurthetosta? Millä taas ei ole paljoakaan tekemistä kyseisten kalojen kanssa. - Sormi painoi
Sinun lausumasi kirjoitti:
Kuitenkin saatoin esittää heti sinulle kaksikin ohjetta, jossa kalat nimenomaa keitetään. Tahdoin vain sanoa että noita otuksia keitettäessä ne pehmenevät ja menettävät tuon keljun venttiilikumin ominaisuutensa. Olet varmasti huomannut sen itsekin, sillä juuri kuorrutetut renkaat ovat sellaisia, koska ne kypsennetään nopeasti syväpaistoöljyssä.
Mustekaloja käytetään myös pilahveissa (Pilafi)
Kun taas juttelet Panajotiksen kanssa, kysäise mitä hän pitää sikäläisestä spesiaalista Bpurthetosta? Millä taas ei ole paljoakaan tekemistä kyseisten kalojen kanssa.Väärää kirjainta, piti olla BOURTHETO.
- Tilaisuutesi
porkkanapää kirjoitti:
Sainpahan miehen hereille.. tämä kalamarakia
krasata on kuulema semmoinen pilkotusta mustekalasta tehtävä ruoka, jota keitetään
viinissä. Viiniä laitetaan vain vähän ja lisätään
sitä mukaa kun entinen kiehuu kuiviin.
Jälkimmäisestä hän ei osannut sanoa niin tarkkaan kuinka se valmisetetaan.
Epäili että sillä on jotain tekemistä sen kanssa
kun kiertävä jääkauppias käy vielä Jajalla;
pitääkö se siis ensin jäädyttää ?
ja sitten "kuoria" ? Nyt emme oikein tiedä...Opastaa korfulaista ystävääsi aidon Ktapothi me rizi reseptin kanssa!
Hän tarvitsee ensinnäkin riittävän suuren kannellisen Yiouvetsin tekoastiaksi. Kerrottakoon nyt muillekin, että kyseessä on kannellinen perinteinen saviastia ruuan valmistukseen, jopa eräs ruokalaji on saman niminen. Senhän toki tiesitkin.
Sitten hän tarvitsee
1 kpl kookkaan tai 2 pienempää oktopussia.
1 kahvikupillinen oliiviöljyä
1 keskikokoisen sipulin
2 hyvän kokoista valkosipulin kynttä
1.5 kg tomaattia
Reilusti hienonnettua persiljaa
1/2 tl mustaa pippuria, rouhittuna
!.5 kahvikupillista riisiä
suolaa riisin keittoveteen, muuten ei suolaa tähän ruokaan tarvita.
Ei hän tarvitse jääkuutioiden myyjää, eikä edes vettä muuten kuin riisin keittämiseen.
Valmistetaan syötäväksi seuraavaan tapaan:
Puhdistetaan mustekala ja huuhdellaan hyvin. Pienitään hieman ja laitetaan se siihen savikippoon sellaisenaan ja kuumennetaan astiaa 10-15 minuuttia. Otetaan mustekala pois astiasta, kuivataan ja poistetaan nahka. Pilkotaan kala pieniksi paloiksi ja laitetaan takaisin savikippoon lisäten samalla kaltatut pieniksi kuutioidut tomaatit ja öljy sekä mausteet ja persilja. Riisiä ei lisätä.
Keitetään miedolla lämmöllä hiljaksiin kansi astian päällä, kunnes kastike saostuu, eli reilut kaksi tuntia.
Huuhdellaan riisi ja keitetään eri astiassa väljässä hyvin suolatussa vedessä 14 minuuttia.
Valutetaan riisi ja lisätään se kastikkeen joukkoon siihen yiouvetsiin ja laitetaan astia keskilämpöiseen uuniin muhimaan kymmeneksi minuutiksi!
Eipähän ole mustekala enää kumimaista!
Kali oreksi! Tilaisuutesi kirjoitti:
Opastaa korfulaista ystävääsi aidon Ktapothi me rizi reseptin kanssa!
Hän tarvitsee ensinnäkin riittävän suuren kannellisen Yiouvetsin tekoastiaksi. Kerrottakoon nyt muillekin, että kyseessä on kannellinen perinteinen saviastia ruuan valmistukseen, jopa eräs ruokalaji on saman niminen. Senhän toki tiesitkin.
Sitten hän tarvitsee
1 kpl kookkaan tai 2 pienempää oktopussia.
1 kahvikupillinen oliiviöljyä
1 keskikokoisen sipulin
2 hyvän kokoista valkosipulin kynttä
1.5 kg tomaattia
Reilusti hienonnettua persiljaa
1/2 tl mustaa pippuria, rouhittuna
!.5 kahvikupillista riisiä
suolaa riisin keittoveteen, muuten ei suolaa tähän ruokaan tarvita.
Ei hän tarvitse jääkuutioiden myyjää, eikä edes vettä muuten kuin riisin keittämiseen.
Valmistetaan syötäväksi seuraavaan tapaan:
Puhdistetaan mustekala ja huuhdellaan hyvin. Pienitään hieman ja laitetaan se siihen savikippoon sellaisenaan ja kuumennetaan astiaa 10-15 minuuttia. Otetaan mustekala pois astiasta, kuivataan ja poistetaan nahka. Pilkotaan kala pieniksi paloiksi ja laitetaan takaisin savikippoon lisäten samalla kaltatut pieniksi kuutioidut tomaatit ja öljy sekä mausteet ja persilja. Riisiä ei lisätä.
Keitetään miedolla lämmöllä hiljaksiin kansi astian päällä, kunnes kastike saostuu, eli reilut kaksi tuntia.
Huuhdellaan riisi ja keitetään eri astiassa väljässä hyvin suolatussa vedessä 14 minuuttia.
Valutetaan riisi ja lisätään se kastikkeen joukkoon siihen yiouvetsiin ja laitetaan astia keskilämpöiseen uuniin muhimaan kymmeneksi minuutiksi!
Eipähän ole mustekala enää kumimaista!
Kali oreksi!Kiitokset taasen ohjeesta, välittelen etiäppäin jahkan hän palaa Rodokselta (siis kyseessä ei edelleenkään ole Korfu)
Sattui nääs nyt vähän hankala juttu kun kun meidän Jaja on joutunut sairaalaan ja tuli pikalähtö sinne.
Sääliksi käy; sikäläiseen sairaahnhoitoon tutustuneena taso ei ole ihan meidän vertaista.
- mustekalat
niitä oktapodeja? Onko kenelläkään tietoa miten tuommoinen oktapodi grillataan ja maustetaan? Kreikassa sitä tulee aina syötyä mutten ole tarkemmin perehtyny. Olis kiva kokeilla jos täältäkin sais kokonaisen mustekalan.
- Jamot1
Tänne siis kirjoittelee sellaiset henkilöt, joilla ei ole alkeellisiakaan tietoja ruuoanlaitosta. Mene ammattisivustoille, jos hyvää haluat. Älä hyvä ihminen kypsennä 10 minuuttia pitempään, ei edes sulatettua pakastetavaraaa.
- ,.,.
Jamot1 kirjoitti:
Tänne siis kirjoittelee sellaiset henkilöt, joilla ei ole alkeellisiakaan tietoja ruuoanlaitosta. Mene ammattisivustoille, jos hyvää haluat. Älä hyvä ihminen kypsennä 10 minuuttia pitempään, ei edes sulatettua pakastetavaraaa.
Paitsi tietysti jos pehmeää lihaa haluat niin keitä pitkään.
- siili86
Onko teistä kukaan käynyt Aasiassa maistamassa kyseisiä otuksia, siellä todellakin keitetään otuksia pitkään, jotta niistä häviää kumimaisuus. Näin niistä tulee suussa sulavia, ei tarvitse mitään täyttämistä millä korvataan ns. kuminmaku. Kalmarin sisälle voi lisätä vaikka purjoa yms. jolla saadaan hieman sisältöä ateriaan. Eli siis, kalmaria keitetään pitkään, jotta siitä tulee suussa sulava, jonka jälkeen sen sisälle voi laittaa pannulla kuullotettuja purjosuikaleita tai vastaavia oman maun mukaan.
- oktobus kalamari
http://ruokareseptit.fi/marinoitu/marinoitu-mustekala/
http://ruokareseptit.fi/marinoitu/marinoitu-mustekala/
myös reseptit - LAPSILLEKIN
Ostin viime viikolla tuoreita calamareja Espanjassa. Perkaaminen. Kovat levyt, pää silmineen ja sisukset pois, siivekket pois, samalla lähtee nahka. Jäljellä vaalea lihainen puhdas pussi. Keitä miedosti suolatussa vedessä pari tuntia hiljalleen. Viipaloi renkaiksi, aivan mahtavia sellaisenaan. Kannattaa keittää isompi satsi kerrallaan ja osan voi vaikka friteerata , jos innostusta siihen riittää. Itselläni ongelmana, mistä niitä saisi Suomessa tuoreina?
Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023