Pääsiäisenä maistuu nopea Vorschmack - ei ehkä aivan "se aito", mutta lähes yhtä hyvä. Tähän voi käyttää tähteeksi jääneen lampaanlihan surutta - uusiokäyttöä jaloimmillaan!
500 g naudanjauhelihaa - tai sitten se lampaanpaistin tähde, mitä pääsiäispöydästä jäi
1 matjesfile
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 anjovista
l dl lihalientä - ei kovin suolaista
1 rl tomaattipyreetä
suolaa, pippuria
(smetanaa)
Hakkaa liha pieneksi muruksi, samoin sipulit ja freesaa sitä sipuleitten kanssa pannulla.
Hakkaa matjessilli pieneksi muruksi, samoin anojovis.
Yhdistä liha ja kalat pannulla, lisää lihaliemi ja tomaattipyree. Anna hautua kannen alla ainakin tunnin - no, ei tämä nyt niin nopeaa olekaan!
Pippuroi ja tarkista suola - yleensä ei tarvitse lisätä. Älä päästä kuivumaan - lisää tarvittaessa nestettä. Jos haluat oikein hienon massan, jauha se ennen tarjoilua vielä myllyssä, mutta kyllä se ilmankin hyvää on.
Tästä voi tehdä myöskin vaikka alkupalan: kauho massa erillisiin pieniin annosvuokiin ja kuorruta kevyesti korppujauholla. Ruskista pinta uunissa nopeasti.
Toinen alkupala: sekoita massaan pari ruokalusikallista smetanaa ja tarjoa voitaikinavannikkeessa tai halkaistun voitaikinalevyn välissä.
Tunnen myös reseptin, missä massaan lisätään yksi raastittu omena.
Pääsiäisen Vorschmack
16
2438
Vastaukset
Jäi sanomatta, että perinteinen lisäke on uuniperuna tai vaikka Hasselbackan peruna.
- Lisäkkeet
Varmasti loistava lopputulos tuolla reseptillä,
haluaisin tietää mitkä ovat Sinun lisäkkeesi
vorschmackin kanssa? Ehkä kuutioidut suolakurkku
ja punajuuri jotka lienevät niitä yleisimpiä,
mitä muuta?Tuossahan ne yleisimmät ovatkin: uuniperuna - jotkut kehuvat pottumuussin olevan se oikea lisäke - etikkapunajuuri, suolakurkku (ei etikkakurkku), ohuen ohuita punasipulisiivuja, smetana, jonka päälle liraus juoksevaa hunajaa - ja tietysti snapsi!
Teepä tällaisia punajuuria - et pety verrattuna purkkitavaraan:
Keitä hyvin pestyt punajuuret (35 min), kasta kylmään veteen, kuori ja viipaloi. Sekoita viinietikkaa (1 rl), hunajaa (1 tl), suolaa ja pippuria. Vatkaa joukkoon puoli desiä oliiviöljyä. Kaada punajuuriviipaleitten päälle ja anna maustua tovi.
Puolassa kasaavat tuon smetana-hunajakasan päälle vielä jokusen kapriksen ja sopiihan se.
Jos silli tuntuu kovin suolaiselta kannattaa liottaa sitä hetken. Tästä pakkaa muutenkin tulemaan vähän suolainen.crudo kirjoitti:
Tuossahan ne yleisimmät ovatkin: uuniperuna - jotkut kehuvat pottumuussin olevan se oikea lisäke - etikkapunajuuri, suolakurkku (ei etikkakurkku), ohuen ohuita punasipulisiivuja, smetana, jonka päälle liraus juoksevaa hunajaa - ja tietysti snapsi!
Teepä tällaisia punajuuria - et pety verrattuna purkkitavaraan:
Keitä hyvin pestyt punajuuret (35 min), kasta kylmään veteen, kuori ja viipaloi. Sekoita viinietikkaa (1 rl), hunajaa (1 tl), suolaa ja pippuria. Vatkaa joukkoon puoli desiä oliiviöljyä. Kaada punajuuriviipaleitten päälle ja anna maustua tovi.
Puolassa kasaavat tuon smetana-hunajakasan päälle vielä jokusen kapriksen ja sopiihan se.
Jos silli tuntuu kovin suolaiselta kannattaa liottaa sitä hetken. Tästä pakkaa muutenkin tulemaan vähän suolainen.vorsmakki on kyllä niiiiin hyvää jotta !
mie olen tehnyt sen kanssa myös läjän haudutettuja sipulirenkaita, niihin ripaus suolaa ja sokeria.
Kun se itse on semmoinen kiinteähkö ruoka niin
jotain irtonaisempaa lisuketta kaipailee.- että olet
porkkanapää kirjoitti:
vorsmakki on kyllä niiiiin hyvää jotta !
mie olen tehnyt sen kanssa myös läjän haudutettuja sipulirenkaita, niihin ripaus suolaa ja sokeria.
Kun se itse on semmoinen kiinteähkö ruoka niin
jotain irtonaisempaa lisuketta kaipailee.heti täällä kaikuna Crudon jälkeen. Säälittävää.
että olet kirjoitti:
heti täällä kaikuna Crudon jälkeen. Säälittävää.
Voisin sanoa sinusta... näytää olevan tarve
ratsata kaikki mun viestit...miksi ?
- Vulgaari
alkuperäistä reseptiä? Tuo omenahan lisättiin tietääkseni ns. sillivorchmackiin. Suomessahan me tunnemme sen ohjeen, mitä Marskin sanotaan tuoneen Puolasta, ja sen lukuisat variaaatiot. Mutta olen kuullut että 1860-luvun venäläisen Helene von Molochewitzin mukaan vorchmack olisi alkujaan ollut kalaruoka. Siinä käytetään hienonnettua rasvasilliä ja ranskanleipää, keitettyä perunaa ja omenaraastetta.
Minulla tosin ei siihen ole siihen ohjetta, se kiinnostaisi mikäli sinulla sellainen sattuisi löytymään.- Poro.Tallinnasta
Vorschmack aus Fisch
Rezept für 4 Portionen:
4 Salzheringe (Matjes)
2 Apfel, säuerliche Sorte
3 Eier
2 Scheiben Weißbrot
50 ml Milch
1 Zwiebel
50 g Butter
etwas Dill
etwas Petersilie
etwas Schnittlauch
Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.
Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
dann die gehackten Eier dazugeben.
Kräuter hacken und darauf streuen. Poro.Tallinnasta kirjoitti:
Vorschmack aus Fisch
Rezept für 4 Portionen:
4 Salzheringe (Matjes)
2 Apfel, säuerliche Sorte
3 Eier
2 Scheiben Weißbrot
50 ml Milch
1 Zwiebel
50 g Butter
etwas Dill
etwas Petersilie
etwas Schnittlauch
Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.
Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
dann die gehackten Eier dazugeben.
Kräuter hacken und darauf streuen.Tämähän hauska puuro onkin - ei tarvitse edes liettä lämmittää.
Voisi olla hyvä vaikka uusien perunoiden lisäkkeenä.Poro.Tallinnasta kirjoitti:
Vorschmack aus Fisch
Rezept für 4 Portionen:
4 Salzheringe (Matjes)
2 Apfel, säuerliche Sorte
3 Eier
2 Scheiben Weißbrot
50 ml Milch
1 Zwiebel
50 g Butter
etwas Dill
etwas Petersilie
etwas Schnittlauch
Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.
Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
dann die gehackten Eier dazugeben.
Kräuter hacken und darauf streuen.Apfel ?.. niin omena
Ja ylipäätäänkin- tämä ei ole v-mack, ei niinkuin missään muodossa, vaika koitatkin
kopioida ohjeen jostain sivuilta.
ei mitään kypsennysaikaa.. ei niinkuin mitään...
ja toisekseen aika minimaalinen v-mack tulisi tällä ohjeella.
TORSO ! sanon minä !
etwas jotainsinneppäin- Poro.Tallinnasta
porkkanapää kirjoitti:
Apfel ?.. niin omena
Ja ylipäätäänkin- tämä ei ole v-mack, ei niinkuin missään muodossa, vaika koitatkin
kopioida ohjeen jostain sivuilta.
ei mitään kypsennysaikaa.. ei niinkuin mitään...
ja toisekseen aika minimaalinen v-mack tulisi tällä ohjeella.
TORSO ! sanon minä !
etwas jotainsinneppäinhttp://kochzeit.info/?page_id=101
Sen verran muistelen jostakin lukeneeni, että Vorschmack on alunperin nimenomaan kalaruoka. Siitä ei muistaakseni ollut puhetta, onko kyseessä kylma vai lämmin ruoka. Poro.Tallinnasta kirjoitti:
http://kochzeit.info/?page_id=101
Sen verran muistelen jostakin lukeneeni, että Vorschmack on alunperin nimenomaan kalaruoka. Siitä ei muistaakseni ollut puhetta, onko kyseessä kylma vai lämmin ruoka.Outo käsitys v-macistä jos siihen tulee
4 matjesta, pari omppua, 3 kananmunaa, 2 palaa
leipää ja mausteita......kypsentämättöminä !
huh huh- Vulgaari
Poro.Tallinnasta kirjoitti:
Vorschmack aus Fisch
Rezept für 4 Portionen:
4 Salzheringe (Matjes)
2 Apfel, säuerliche Sorte
3 Eier
2 Scheiben Weißbrot
50 ml Milch
1 Zwiebel
50 g Butter
etwas Dill
etwas Petersilie
etwas Schnittlauch
Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.
Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
dann die gehackten Eier dazugeben.
Kräuter hacken und darauf streuen.Jos oletetaan että tuo olisi alkuperäisiä kala reseptejä, niin ei ihme että joku keksi lisätä siihen paistin lopun ja sujauttaa uuniin.
- vanha nakki
Tuosta kun jättää matjekset ja tomaattipyreet pois, niin lähestyy Marskin tapaan valmistettua vorschmackia. Ainakin mikäli uskomme kirjaa nimeltä "Läskiksi meni, sanoi raavas mies". Siis pelkkää suolasilliä.
vanha nakki kirjoitti:
Tuosta kun jättää matjekset ja tomaattipyreet pois, niin lähestyy Marskin tapaan valmistettua vorschmackia. Ainakin mikäli uskomme kirjaa nimeltä "Läskiksi meni, sanoi raavas mies". Siis pelkkää suolasilliä.
Savoyn vorschmackiin käytetään rasvasilliä - ei todellakaan matjesta.
Varsin seikkaperäinen ohje täällä
http://www.viisitahtea.fi/content/view/864/77/- Nysä 1
vanha nakki kirjoitti:
Tuosta kun jättää matjekset ja tomaattipyreet pois, niin lähestyy Marskin tapaan valmistettua vorschmackia. Ainakin mikäli uskomme kirjaa nimeltä "Läskiksi meni, sanoi raavas mies". Siis pelkkää suolasilliä.
Muistelen että 60-luvulla Keittiömesu antoi ohjeet Forsmakkiin , joka sisälsi Lammasta ja RASVA silliä, nykyversioissa tuntuu olevan Anjovis ja anjovis liemi.. Unohtamatta Smetanaakaan!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ajattelen sinua nyt
Ajattelen sinua hyvin todennäköisesti myös huomenna. Sitten voi mennä viikko, että ajattelen sinua vain iltaisin ja aamu645602Vaistoan ettei sulla kaikki hyvin
Odotatko että se loppuu kokonaan ja avaat vasta linjan. Niin monen asian pitäisi muuttua että menisi loppu elämä kivasti204217Yritys Kannus
Mää vaan ihmettelen, julkijuopottelua. Eikö tosiaan oo parempaa hommaa, koittas saada oikeasti jotain aikaiseksi. Hävett172906- 1532181
- 171916
Työkyvyttömienkin on jatkossa haettava työtä
Riikalla ja Petterillä on hyviä uutisia Suomen työttömille: ”Toimeentulotuen uudistus velvoittaa työttömäksi ilmoittaut1261749- 951377
- 681154
Harmi, se on
Mutta mä tulkitsen asian sitten niin. Olen yrittänyt, oman osani tehnyt, ja saa olla mun puolesta nyt loppuun käsitelty171126Maailma pysähtyy aina kun sut nään
Voi mies kuinka söpö sä oot❤️ Olisin halunnut jutella syvällisempää kuin vaan niitä näitä. Se pieni heti sut tavatessa o77978