Pääsiäisen Vorschmack

crudo

Pääsiäisenä maistuu nopea Vorschmack - ei ehkä aivan "se aito", mutta lähes yhtä hyvä. Tähän voi käyttää tähteeksi jääneen lampaanlihan surutta - uusiokäyttöä jaloimmillaan!

500 g naudanjauhelihaa - tai sitten se lampaanpaistin tähde, mitä pääsiäispöydästä jäi
1 matjesfile
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 anjovista
l dl lihalientä - ei kovin suolaista
1 rl tomaattipyreetä
suolaa, pippuria
(smetanaa)

Hakkaa liha pieneksi muruksi, samoin sipulit ja freesaa sitä sipuleitten kanssa pannulla.

Hakkaa matjessilli pieneksi muruksi, samoin anojovis.

Yhdistä liha ja kalat pannulla, lisää lihaliemi ja tomaattipyree. Anna hautua kannen alla ainakin tunnin - no, ei tämä nyt niin nopeaa olekaan!

Pippuroi ja tarkista suola - yleensä ei tarvitse lisätä. Älä päästä kuivumaan - lisää tarvittaessa nestettä. Jos haluat oikein hienon massan, jauha se ennen tarjoilua vielä myllyssä, mutta kyllä se ilmankin hyvää on.

Tästä voi tehdä myöskin vaikka alkupalan: kauho massa erillisiin pieniin annosvuokiin ja kuorruta kevyesti korppujauholla. Ruskista pinta uunissa nopeasti.

Toinen alkupala: sekoita massaan pari ruokalusikallista smetanaa ja tarjoa voitaikinavannikkeessa tai halkaistun voitaikinalevyn välissä.

Tunnen myös reseptin, missä massaan lisätään yksi raastittu omena.

16

2455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jäi sanomatta, että perinteinen lisäke on uuniperuna tai vaikka Hasselbackan peruna.

    • Lisäkkeet

      Varmasti loistava lopputulos tuolla reseptillä,
      haluaisin tietää mitkä ovat Sinun lisäkkeesi
      vorschmackin kanssa? Ehkä kuutioidut suolakurkku
      ja punajuuri jotka lienevät niitä yleisimpiä,
      mitä muuta?

      • Tuossahan ne yleisimmät ovatkin: uuniperuna - jotkut kehuvat pottumuussin olevan se oikea lisäke - etikkapunajuuri, suolakurkku (ei etikkakurkku), ohuen ohuita punasipulisiivuja, smetana, jonka päälle liraus juoksevaa hunajaa - ja tietysti snapsi!

        Teepä tällaisia punajuuria - et pety verrattuna purkkitavaraan:

        Keitä hyvin pestyt punajuuret (35 min), kasta kylmään veteen, kuori ja viipaloi. Sekoita viinietikkaa (1 rl), hunajaa (1 tl), suolaa ja pippuria. Vatkaa joukkoon puoli desiä oliiviöljyä. Kaada punajuuriviipaleitten päälle ja anna maustua tovi.

        Puolassa kasaavat tuon smetana-hunajakasan päälle vielä jokusen kapriksen ja sopiihan se.

        Jos silli tuntuu kovin suolaiselta kannattaa liottaa sitä hetken. Tästä pakkaa muutenkin tulemaan vähän suolainen.


      • crudo kirjoitti:

        Tuossahan ne yleisimmät ovatkin: uuniperuna - jotkut kehuvat pottumuussin olevan se oikea lisäke - etikkapunajuuri, suolakurkku (ei etikkakurkku), ohuen ohuita punasipulisiivuja, smetana, jonka päälle liraus juoksevaa hunajaa - ja tietysti snapsi!

        Teepä tällaisia punajuuria - et pety verrattuna purkkitavaraan:

        Keitä hyvin pestyt punajuuret (35 min), kasta kylmään veteen, kuori ja viipaloi. Sekoita viinietikkaa (1 rl), hunajaa (1 tl), suolaa ja pippuria. Vatkaa joukkoon puoli desiä oliiviöljyä. Kaada punajuuriviipaleitten päälle ja anna maustua tovi.

        Puolassa kasaavat tuon smetana-hunajakasan päälle vielä jokusen kapriksen ja sopiihan se.

        Jos silli tuntuu kovin suolaiselta kannattaa liottaa sitä hetken. Tästä pakkaa muutenkin tulemaan vähän suolainen.

        vorsmakki on kyllä niiiiin hyvää jotta !

        mie olen tehnyt sen kanssa myös läjän haudutettuja sipulirenkaita, niihin ripaus suolaa ja sokeria.
        Kun se itse on semmoinen kiinteähkö ruoka niin
        jotain irtonaisempaa lisuketta kaipailee.


      • että olet
        porkkanapää kirjoitti:

        vorsmakki on kyllä niiiiin hyvää jotta !

        mie olen tehnyt sen kanssa myös läjän haudutettuja sipulirenkaita, niihin ripaus suolaa ja sokeria.
        Kun se itse on semmoinen kiinteähkö ruoka niin
        jotain irtonaisempaa lisuketta kaipailee.

        heti täällä kaikuna Crudon jälkeen. Säälittävää.


      • että olet kirjoitti:

        heti täällä kaikuna Crudon jälkeen. Säälittävää.

        Voisin sanoa sinusta... näytää olevan tarve
        ratsata kaikki mun viestit...miksi ?


    • Vulgaari

      alkuperäistä reseptiä? Tuo omenahan lisättiin tietääkseni ns. sillivorchmackiin. Suomessahan me tunnemme sen ohjeen, mitä Marskin sanotaan tuoneen Puolasta, ja sen lukuisat variaaatiot. Mutta olen kuullut että 1860-luvun venäläisen Helene von Molochewitzin mukaan vorchmack olisi alkujaan ollut kalaruoka. Siinä käytetään hienonnettua rasvasilliä ja ranskanleipää, keitettyä perunaa ja omenaraastetta.
      Minulla tosin ei siihen ole siihen ohjetta, se kiinnostaisi mikäli sinulla sellainen sattuisi löytymään.

      • Poro.Tallinnasta

        Vorschmack aus Fisch

        Rezept für 4 Portionen:

        4 Salzheringe (Matjes)
        2 Apfel, säuerliche Sorte
        3 Eier
        2 Scheiben Weißbrot
        50 ml Milch
        1 Zwiebel
        50 g Butter
        etwas Dill
        etwas Petersilie
        etwas Schnittlauch

        Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
        Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
        Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.

        Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
        dann die gehackten Eier dazugeben.
        Kräuter hacken und darauf streuen.


      • Poro.Tallinnasta kirjoitti:

        Vorschmack aus Fisch

        Rezept für 4 Portionen:

        4 Salzheringe (Matjes)
        2 Apfel, säuerliche Sorte
        3 Eier
        2 Scheiben Weißbrot
        50 ml Milch
        1 Zwiebel
        50 g Butter
        etwas Dill
        etwas Petersilie
        etwas Schnittlauch

        Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
        Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
        Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.

        Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
        dann die gehackten Eier dazugeben.
        Kräuter hacken und darauf streuen.

        Tämähän hauska puuro onkin - ei tarvitse edes liettä lämmittää.

        Voisi olla hyvä vaikka uusien perunoiden lisäkkeenä.


      • Poro.Tallinnasta kirjoitti:

        Vorschmack aus Fisch

        Rezept für 4 Portionen:

        4 Salzheringe (Matjes)
        2 Apfel, säuerliche Sorte
        3 Eier
        2 Scheiben Weißbrot
        50 ml Milch
        1 Zwiebel
        50 g Butter
        etwas Dill
        etwas Petersilie
        etwas Schnittlauch

        Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
        Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
        Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.

        Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
        dann die gehackten Eier dazugeben.
        Kräuter hacken und darauf streuen.

        Apfel ?.. niin omena

        Ja ylipäätäänkin- tämä ei ole v-mack, ei niinkuin missään muodossa, vaika koitatkin
        kopioida ohjeen jostain sivuilta.

        ei mitään kypsennysaikaa.. ei niinkuin mitään...
        ja toisekseen aika minimaalinen v-mack tulisi tällä ohjeella.

        TORSO ! sanon minä !

        etwas jotainsinneppäin


      • Poro.Tallinnasta
        porkkanapää kirjoitti:

        Apfel ?.. niin omena

        Ja ylipäätäänkin- tämä ei ole v-mack, ei niinkuin missään muodossa, vaika koitatkin
        kopioida ohjeen jostain sivuilta.

        ei mitään kypsennysaikaa.. ei niinkuin mitään...
        ja toisekseen aika minimaalinen v-mack tulisi tällä ohjeella.

        TORSO ! sanon minä !

        etwas jotainsinneppäin

        http://kochzeit.info/?page_id=101

        Sen verran muistelen jostakin lukeneeni, että Vorschmack on alunperin nimenomaan kalaruoka. Siitä ei muistaakseni ollut puhetta, onko kyseessä kylma vai lämmin ruoka.


      • Poro.Tallinnasta kirjoitti:

        http://kochzeit.info/?page_id=101

        Sen verran muistelen jostakin lukeneeni, että Vorschmack on alunperin nimenomaan kalaruoka. Siitä ei muistaakseni ollut puhetta, onko kyseessä kylma vai lämmin ruoka.

        Outo käsitys v-macistä jos siihen tulee
        4 matjesta, pari omppua, 3 kananmunaa, 2 palaa
        leipää ja mausteita......kypsentämättöminä !
        huh huh


      • Vulgaari
        Poro.Tallinnasta kirjoitti:

        Vorschmack aus Fisch

        Rezept für 4 Portionen:

        4 Salzheringe (Matjes)
        2 Apfel, säuerliche Sorte
        3 Eier
        2 Scheiben Weißbrot
        50 ml Milch
        1 Zwiebel
        50 g Butter
        etwas Dill
        etwas Petersilie
        etwas Schnittlauch

        Eier hart kochen, abschrecken, schälen, hacken.
        Weißbrot mit Milch übergießen und für 2-3 Minuten ziehen lassen, dann herausnehmen und auspressen.
        Apfel und Zwiebel schälen, vierteln.

        Alle Zutaten (außer Eiern und Kräutern) im Mixer pürieren oder durch eine Wolfmaschine drehen,
        dann die gehackten Eier dazugeben.
        Kräuter hacken und darauf streuen.

        Jos oletetaan että tuo olisi alkuperäisiä kala reseptejä, niin ei ihme että joku keksi lisätä siihen paistin lopun ja sujauttaa uuniin.


      • vanha nakki

        Tuosta kun jättää matjekset ja tomaattipyreet pois, niin lähestyy Marskin tapaan valmistettua vorschmackia. Ainakin mikäli uskomme kirjaa nimeltä "Läskiksi meni, sanoi raavas mies". Siis pelkkää suolasilliä.


      • vanha nakki kirjoitti:

        Tuosta kun jättää matjekset ja tomaattipyreet pois, niin lähestyy Marskin tapaan valmistettua vorschmackia. Ainakin mikäli uskomme kirjaa nimeltä "Läskiksi meni, sanoi raavas mies". Siis pelkkää suolasilliä.

        Savoyn vorschmackiin käytetään rasvasilliä - ei todellakaan matjesta.

        Varsin seikkaperäinen ohje täällä

        http://www.viisitahtea.fi/content/view/864/77/


      • Nysä 1
        vanha nakki kirjoitti:

        Tuosta kun jättää matjekset ja tomaattipyreet pois, niin lähestyy Marskin tapaan valmistettua vorschmackia. Ainakin mikäli uskomme kirjaa nimeltä "Läskiksi meni, sanoi raavas mies". Siis pelkkää suolasilliä.

        Muistelen että 60-luvulla Keittiömesu antoi ohjeet Forsmakkiin , joka sisälsi Lammasta ja RASVA silliä, nykyversioissa tuntuu olevan Anjovis ja anjovis liemi.. Unohtamatta Smetanaakaan!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3315
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3127
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2508
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      2435
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1933
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1830
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1626
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1435
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1300
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1169
    Aihe