Friteeraustaikina

mannikas

Löytyiskö keltään hyvää friteeraustaikinan ohjetta? Olen kokeillut useammanlaisia ohjeita, mutta millään en ole saanut sellaista ihanan rapeaa aikaiseksi, mitä joskus olen ravintoloissa syönyt friteeratuissa ruoissa.

14

30603

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poropeukalo

      Kun kukaan "ammattiköksä" ei vastaa, niin minä poropeukalona olen kostuttanut kalat tai lihat ensin sekoitetussa kananmunassa, pyöritellyt sopivasti suolatussa ruisjauhossa ja voilla voideltuun sopivan kuumaan pannuun paistumaan.

      Minä en tiedä, että tuleeko siitä samanlaista, kun ravintoloissa on, mutta noin yksinkertaisesta minä olen nauttinut. Ja onhan tuo naisystävänikin joskus kehunut noita. Tiiä häntä, onko vain mielistellyt?

      • mannikas

        Haen siis ohjetta taikinasta, johon kastetaan raaka-aine (esim. banaani) ja sitten paistetaan öljyssä eli uppopaistamalla.


      • poropeukalo
        mannikas kirjoitti:

        Haen siis ohjetta taikinasta, johon kastetaan raaka-aine (esim. banaani) ja sitten paistetaan öljyssä eli uppopaistamalla.

        no, heräspäs nuo immeiset, kun poropeukalo meinas ruveta sotkemaan asioita. :)


    • Otto Fritto

      1/2 pulloa vichyä
      2 dl vehnäjauhoja
      1 munankeltuaista
      2 munanvalkuaista
      1 rkl oliiviöljyä
      1 tl leivinjauhetta

      Taikinan valmistus:

      Sekoita vichy jauhot, lisää keltuainen ja öljy ja sekoita, vatkaa valkuaiset erillään vaahdoksi ja lisää joukkoon. Lisää leivinjauhe.
      Taikinan tulisi olla melko notkeata (~pannukakkutaikinan luokkaa); lisää nestettä tai jauhoja tarpeen mukaan.

      • mannikas

        Kiitos, kokeilen kun joudan, sitten nähdään kuis käy. Tuossa voi olla ideaa, ainakaan niissä ohjeissa mitä minä olen kokeillut, ei valkuaisia ole vatkattu erikseen.


      • mannikas
        mannikas kirjoitti:

        Kiitos, kokeilen kun joudan, sitten nähdään kuis käy. Tuossa voi olla ideaa, ainakaan niissä ohjeissa mitä minä olen kokeillut, ei valkuaisia ole vatkattu erikseen.

        Ohje oli parempi kuin moni muu, mutta ehkä ensi kerran pitää tehdä paksumpi velli, josko sais paremman päällyksen, ei vieläkään ole ihan sellainen kun haen...voisiko olla muista jauhoista kun vehnästä, niin tulisko rapeampi, onko kellään kokemusta???


      • minä
        mannikas kirjoitti:

        Ohje oli parempi kuin moni muu, mutta ehkä ensi kerran pitää tehdä paksumpi velli, josko sais paremman päällyksen, ei vieläkään ole ihan sellainen kun haen...voisiko olla muista jauhoista kun vehnästä, niin tulisko rapeampi, onko kellään kokemusta???

        ...kokeilet ihan täysleivityksellä..?Eli vehnäjauhoon,sit kananmunaan ja siitä ruisjauho-mausteseokseen.Sit tietysti uppopaistolla.
        En tiiä mitä tulee mut kokeilla voi...


      • kikkioliinaföfö

        Pitääkö ton taikinan antaa vetäytyä tai siis turvota jonkun aikaa? Kun siis pitäis olla lettutaikinan oloista :)

        Vähän vammanen kysymys joo, mut ekaa kertaa pappia kyydissä eikä tästä mulle varsinaisesti ehdi oleen apua, mut jos vaikka muille.


      • vaikuttaa
        mannikas kirjoitti:

        Ohje oli parempi kuin moni muu, mutta ehkä ensi kerran pitää tehdä paksumpi velli, josko sais paremman päällyksen, ei vieläkään ole ihan sellainen kun haen...voisiko olla muista jauhoista kun vehnästä, niin tulisko rapeampi, onko kellään kokemusta???

        Se kuinka paljon taikinassa on ilmaa, eli siis ilmakuplia. Sitä funktiota esim. hiilihapotettu kivennäisvesi on ajamassa. (Taas kerran) Heston Blumenthal päätyi kokeilujensa perusteella taikinan nesteenä olueen ja vielä käyttämään taikinansa soodasifonin läpi. Jos haluaa taikinapintaan vielä paksuutta niin taikinaa voi 'roiskia' paistettavan päälle lisää sen jälkeen kun se on paistumassa rasvassa.


      • Fish&chips
        vaikuttaa kirjoitti:

        Se kuinka paljon taikinassa on ilmaa, eli siis ilmakuplia. Sitä funktiota esim. hiilihapotettu kivennäisvesi on ajamassa. (Taas kerran) Heston Blumenthal päätyi kokeilujensa perusteella taikinan nesteenä olueen ja vielä käyttämään taikinansa soodasifonin läpi. Jos haluaa taikinapintaan vielä paksuutta niin taikinaa voi 'roiskia' paistettavan päälle lisää sen jälkeen kun se on paistumassa rasvassa.

        Olisiko joku tämmöinen resepti kelvollinen, jos ei ihan ***-tasolle tarvitse päästä:
        http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2008/feb/23/foodanddrink.shopping2
        http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/deepfriedfishinbeerb_67776.shtml

        Paistorasvallakin on väliä, kumpikin resepti suosittelee "beef dripping". Mitä se oikeastaan on?


      • Fish&chips kirjoitti:

        Olisiko joku tämmöinen resepti kelvollinen, jos ei ihan ***-tasolle tarvitse päästä:
        http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2008/feb/23/foodanddrink.shopping2
        http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/deepfriedfishinbeerb_67776.shtml

        Paistorasvallakin on väliä, kumpikin resepti suosittelee "beef dripping". Mitä se oikeastaan on?

        Ja tässä sellainen brittitradition mukainen ohje olutpohjaiselle frityyrille. Saapi taatusti Fish&Chips-annoksen kanssa - monilla kunnon ravintoloilla on kyllä omat muunnoksensa, mutta tokko ne nyt tästä isommin poikkeavat:
        '
        5 dll vaaleaa ale-olutta
        2 tl kuivahiivaa
        350g hienoa vehnäjauhoa
        75g maissijauhoa, perunajauhoa tai erikoishienoa vehnäjauhoa
        1½ tl suolaa

        Kaikki sekaisin hyvin ja vetäytymään kahdesta kolmeen tuntiin. Vetelyyttä voi säätää vedellä.

        Kuorrutteen lisäksi lopputulokseen vaikuttaa käytetty öljy - Brittein saarilla parhaat Fish&Chips-ravintolat käyttävät poaahtopaistin valmistuksessa tippunutta rasvaa ja paistavat esimerkiksi kalan kahteen kertaan öljyssä - kuten belgialaiset pottunsa. Lopuksi kala saa viimeisen sivalluksen pintaansa kuumassa uunissa.

        Suomennettu ohje on tuosta yo. linkistä.


      • Shanttu
        kikkioliinaföfö kirjoitti:

        Pitääkö ton taikinan antaa vetäytyä tai siis turvota jonkun aikaa? Kun siis pitäis olla lettutaikinan oloista :)

        Vähän vammanen kysymys joo, mut ekaa kertaa pappia kyydissä eikä tästä mulle varsinaisesti ehdi oleen apua, mut jos vaikka muille.

        Tulipa kokeiltua ja tässä pari vinkkiä niille jotka kokeilevat.

        Kannattaa jättää se hieman vähemmälle nesteelle että taikina on vähän jämäkämpää --> päällystyy paremmin.

        Anna taikinan turvota rauhassa hetkinen noin 10 min.

        Huolehdi että rasva on tarpeeksi kuumaa. Tuli tudettua että 4 on oiva lämpötila sähköhellalla.

        Laita tarpeeksi rasvaa jossa friteerata, silloin kun lasket leivoksesi rasvaan, ne jäävät helposti kiinni pohjaan ennenkuin leivinjauhe turvottaa taikinaa tarpeeksi että alkaa kellumaan.

        Anna olla rasvassa että ovat ruskistuneet tarpeeksi! Muista käännellä ympäri.

        Onnea yrityksiin! Minä ja mieheni pidimme kovasti!


    • uppokokki

      Friteeraustaikinassa pinnan rapeuden aiheuttaa etikka, joka haihtuessaan uppokeiton aikana kovettaa pinnan. Näin muistan joskus kokkikoulussa kuulleeni. Olenkin aina halunnut sitä kokeilla, nyt tuli hyvä tekosyy. :)

      Eli olut-sipulirenkaat, mozzarella tikut ja perinteiset kananpalat.
      Muutama dippi pitää tehdä tuohon kaveriksi.

      Tarkoitus olisi tehdä kolme eri versiota friteeraustaikinasta ja jos suinkin muistan ja ehdin, niin voin tulla jatkokommentoimaan hieman lisää..

      • uppokokki

        Tässä ehdottomasti paras versio kokeilemistani. Kuori oli rapeaa kuten ravintolassa. Kunhan muistaa friteerata oikeassa lämpötilassa. Itse käytän digitaalista mittaria kokoajan kattilan reunalla kiinni, kun en oikein usko lelu-uppokeittimiin.

        1 dl Karhu
        1 dl Vehnäjauho
        1 kpl kananmunan valkuainen
        1 tl leivinjauhe
        1 tl Valkoviinietikka
        suola, pippuri

        1:1 Suhde nesteen ja jauhon kanssa on hyvä, niin letuissa kuin friteeraustaikinassa. Kananmunan valkuainen löysentää rakenetta vielä vähän, muta ei liikaa. Eli kaikki sekaisin, kananmunavalkuaisvaahto viimeisenä, vain vähän pyöräyttäen.

        Ylimääräisen keltuaisen saa tietysti hukattua itsetehtyyn majoneesiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2022
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1559
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      146
      1475
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1328
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1260
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      274
      1090
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1002
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      126
      997
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      111
      976
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      51
      812
    Aihe