Voin ero

butter

Mietin tässä, että osaisiko joku kertoa, mitä eroa on Eurooppalaisella ja Amerikkalaisella voilla?

11

1121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on tehty

      Euroopassa ja toinen Amerikassa. Pitäisikö niillä jotain muuta eroa olla?

      • butter

        Ootko hiukan tyhmä vai mikä on vikana? Kyllä minä sen tiesin että ne on eri paikoissa tehty. Uskomatonta idiotismia...


      • MIKSI...
        butter kirjoitti:

        Ootko hiukan tyhmä vai mikä on vikana? Kyllä minä sen tiesin että ne on eri paikoissa tehty. Uskomatonta idiotismia...

        luulet niillä olevan eroa? Onhan Suomessakin erilaatuisia voita, mm. suolattua ja suolatonta, jne. Ero johtuu tuskin maasta, vaan voityypistä.


      • idiotismia on
        butter kirjoitti:

        Ootko hiukan tyhmä vai mikä on vikana? Kyllä minä sen tiesin että ne on eri paikoissa tehty. Uskomatonta idiotismia...

        kuvitella, että valmistusmaa/-manner aiheuttaa niin yksinkertaiseen tuotteeseen kuin voi merkittäviä eroja. Sen sijaan voisit miettiä, mikä on esim. käsin kirnutun ja teollisen voin ero. Tai suolattoman ja suolaisen. Nuo ovat eroja, joilla on merkitystä käyttäjälle ja käyttötarkoitukselle.


    • lienee

      siinä, että amerikkalaiset (ja britit) suosivat voin valmistuksessa hapattamatonta kermaa, kun taas manner-eurooppalaiset ja pohjoismaalaiset meijerit käyttävät hapatettua kermaa. Amerikkalainen on vähän makeamman oloista, eurooppalainen aromikkaampaa ja lievästi hapanta. Muuten: kirjoita ”eurooppalainen” ja ”amerikkalainen” pienellä alkukirjaimella (muualla kuin virkkeen alussa). Näin sanoo suomen kielen kielioppi!

      • suolaisuus

        Jo eri Euroopan maissa on voissa eroja siksikin että esimerkiksi Suomessa ja ilmeisesti muissakin Pohjoismaissa voi on suolaista tai vähäsuolaista yleisimmin. Suomessa voi tehdään pastoroidusta maidosta, kun muualla ei välttämättä niin tehdä. Ranskassa on suolaton voi se tavallisin (doux) käyttövoi niin leivällä (myös suolaton) kuin leipomisessa ja jos erikseen mainitaan, niin voissa voi olla suolaa (demi-sel). Normandiassa tuotetaan merisuolalla maustettua voita.


    • Kyllä maailmalta löytyy useanlaisia voituotteita - maultaan ja koostumukseltaan. Suurimmat erot ovat juuri tuossa, onko voi tehty happamasta maidosta vai tuoreesta maidosta. Juuri sen vuoksi amerikkalainen voi on vähän imelän makuista ja oma voimme hapahkoa. Toinen iso asia on suolaisuus. Tuossa eräässä viestissä kerrottiin suolattomasta voista, joka on Keski-Euroopassa - ja erityisesti Ranskassa - se yleisin. Jos voille halutaan suolaisuutta, sitä lisätään siihen sormisuolalla, merisuolalla ja hauskastihan nuo suolakiteet suussa raksahtelevat. Ranskalainen tapa lisätä muutama suolakide leivän päälle on todella herkullinen keksintö. Ja onhan vielä tuo kirkastettu voikin, josta voihera on poiustettu. Sitäkin myydään teollisesti valmistettuna ruoanlaittoon. Oma voimme kuuluu toki yhteen suureen voivaltavirtaan, mutta ei missään nimessä ole hallitseva voityyppi. Lisäksi voin makuun vaikuttaa maidon laatu ja tästä täytyy kyllä sanoa, että monesta Euroopan maasta löytyy maukkaampaa ja puhtaamman makuista voita kuin omamme on.

      • Vanha kokki

        Joutuu käyttämään esim. tiettyjä kastikkeita tehdessään tai muuten sulattamaan voita kirkastaakseen sen, huomaa kuinka paljon itseasiassa tuota heraa on jätetty voihin. Laadukkaassa voissa sitä ei juurikaan ole. Eräs parhaista joita itse olen käyttänyt oli australialainen suolaton voi. Se oli pesty todella puhtaaksi. Valion voi on eräs heikoimmista ja eniten heraa sisältävistä nykyään. Mitä enemmän heraa sen edullisemmaksi se tulee valmistajalle, koska hera nostaa voin painoa, eikä sitä saata erottaa voista sulattamatta sitä. Panee kyllä miettimään Valion moraalia valmistajana.


      • päätellä
        Vanha kokki kirjoitti:

        Joutuu käyttämään esim. tiettyjä kastikkeita tehdessään tai muuten sulattamaan voita kirkastaakseen sen, huomaa kuinka paljon itseasiassa tuota heraa on jätetty voihin. Laadukkaassa voissa sitä ei juurikaan ole. Eräs parhaista joita itse olen käyttänyt oli australialainen suolaton voi. Se oli pesty todella puhtaaksi. Valion voi on eräs heikoimmista ja eniten heraa sisältävistä nykyään. Mitä enemmän heraa sen edullisemmaksi se tulee valmistajalle, koska hera nostaa voin painoa, eikä sitä saata erottaa voista sulattamatta sitä. Panee kyllä miettimään Valion moraalia valmistajana.

        tuota heran osuutta? Mitä alhaisempi rasvaprosentti tuoteselosteessa, sen enemmän heraa?


      • päätellä kirjoitti:

        tuota heran osuutta? Mitä alhaisempi rasvaprosentti tuoteselosteessa, sen enemmän heraa?

        Rasva-% ilmoittaa kuinka paljon voissa on rasvaa - muu osa on kiinteitä aineita, heraa ja vettä. Kun voi kirkastetaan vaikkapa intialaisen keittiön gheeksi, siitä poistetaan kaikki muu paitsi puhdas rasva. Kyllähän korkeampi rasvaprosentti takaa sen, että voissa on enemmän rasvaa - ja tietysti silloin vähemmän vettä, heraa ja muita kiinteitä aineita. Näiden rasvan ulkopuolisten aineitten takia voi saattaa palaa pannuun kiinni ja siksi siihen paistaessa lisätään esimerkiksi ruokaöljyä, jolla voidaan nostaa voin kuumuudensietokykyä - voi rasvataan öljyllä. Ruokaöljy on lähes puhdasta kasvisrasvaa. Voin käyttöä puolustaa se, että se sitoo tehokkaasti ruoka-aineen makua ja ollen itsessäänkin hyvänmakuista - parhaimmillaan - parantaa ruoan makuaineitten määrää. Paistamiseen tulisi käyttää mieluummin suolatonta voita ja suolata ruoka erikseen suolalla - ei voilla.


      • connoisseur

        Vielä mainitsematon tekijä on voin tekemiseen käytetyn maidon/kerman happamuusaste. Sekin vaihtelee perinteiden ja bakteerien ym mukaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4756
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3734
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      48
      3155
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2677
    5. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      206
      2641
    6. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      52
      2615
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2410
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2348
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1955
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      108
      1559
    Aihe