Petos lautasella

kj.mattila

"Tämän kirjan luettuasi tiedät asioita, joita et välttämättä olisi halunnut tietää. Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin tietokirja Petos lautasella ( WSOY, 2008) on karua luettavaa. Kirja aiheutti viime vuonna Ruotsissa paljon keskustelua, enkä ihmettele miksi. Petos lautasella kertoo elintarvikkeiden taakse kätkeytyvistä salaisuuksista. Se paljastaa ruokiin lisätyt lisäaineet, mystiset E-koodit, arominvahventeet ja ravintoaineet. Kirjan lopussa on listattu kaikki E-koodit, tietoa yleisimpien elintarvikkeiden säilymisestä ja vihannesten satokausista sekä lista puhdasta ruokaa tarjoavista suomalaisista tuottajista. Kirja tuhoaa mielikuvat tuorepuristetusta mehusta, vastaleivotusta pullasta ja myymälässä leivotuista leivistä. Todellisuudessa kyseessä voi olla 11 kuukautta säilöttyä mehua, kaksi viikkoa sitten leivottua pullaa ja raakapakasteena ulkomailta rahdattua leipää. Kun ruoan maku (kirjaimellisesti) vesitetään pitkän valmistusprosessin aikana, niin että raaka-aineet menettävät makunsa, on lopputulosta tietysti paranneltava, jotta se maistuisi kuluttajille. Lisäaineilla parannetaan ruoan makua, ulkonäköä, säilyvyyttä ja rakennetta. Teollisuusmaissa kuluttaja syö keskimäärin 6-7 kiloa lisäaineita vuodessa! Nilsson mainitsee kirjassa useasti huolensa siitä, että jotkut kuluttajat eivät välttämättä enää tunnista aitoja makuja – vanilliiniaromi maistuu heidän mielestään aidommalta ja paremmalta kuin aito vanilja. Toivottavasti näin ei sentään ole. Suoritin ratsian omaan jääkaappiini, jonka sisältöä pidän suhteellisen terveellisenä. Maustekastikkeita en edes viitsinyt vilkaista, sillä niin täynnä E-koodeja olivat jo margariini ja jäätelö. E-koodeilta ei voi tietenkään kokonaan välttyä, mutta tein kirjan luettuani päätöksen, että alan syynätä ainakin päivittäin käyttämieni elintarvikkeiden pakkausselosteet huolella. Keski-Euroopassa kuluttajat vaativat puhdasta ja lisäaineetonta ruokaa, jonka alkuperän he tuntevat. Miksi Suomessa ei keskustella aiheesta? Elääkö meillä romanttinen mielikuva puhtaasta ruoasta, vai pidätkö kotimaista ruokaa erittäin luotettavana?" http://www.kotiliesi.fi/kirjat/arkisto/2008/9/19/mats-eric-nilsson.aspx

31

4360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pahinta on,
      • jo siitä,

        kun virallinen tieto junnaa jälkijunassa tai ei vaan yksinkertaisesti uskalleta kertoa lisäaineiden kaikkia haittoja, kun pelätään, ettei niitä eineksiä ja makkaroita kohta enää kukaan syö.


      • jo siitä, kirjoitti:

        kun virallinen tieto junnaa jälkijunassa tai ei vaan yksinkertaisesti uskalleta kertoa lisäaineiden kaikkia haittoja, kun pelätään, ettei niitä eineksiä ja makkaroita kohta enää kukaan syö.

        EVIRA eli elintarviketurallisuusvirasto kertoo aina, että jokainen lisäaine on tutkittu ja hyväksytty mutta erikseen kysyttäessä virasto joutuu myöntämään, että lisäaineiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu missään. Kun totuutta ei kerrota niin kansahan syö halpoja eineksiä ja makkaroita. HK-Scan kertoi tuloksestaan että perinteiset makkarat ja einekset nostivat yhtiön tuloksen voitolliseksi. Kansa siis syöä HK:n sinistä ja muita lisäaineellisia eineksiä.


      • kj.mattila kirjoitti:

        EVIRA eli elintarviketurallisuusvirasto kertoo aina, että jokainen lisäaine on tutkittu ja hyväksytty mutta erikseen kysyttäessä virasto joutuu myöntämään, että lisäaineiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu missään. Kun totuutta ei kerrota niin kansahan syö halpoja eineksiä ja makkaroita. HK-Scan kertoi tuloksestaan että perinteiset makkarat ja einekset nostivat yhtiön tuloksen voitolliseksi. Kansa siis syöä HK:n sinistä ja muita lisäaineellisia eineksiä.

        >>Kun totuutta ei kerrota niin kansahan syö halpoja eineksiä ja makkaroita.>HK-Scan kertoi tuloksestaan että perinteiset makkarat ja einekset nostivat yhtiön tuloksen voitolliseksi. Kansa siis syöä HK:n sinistä ja muita lisäaineellisia eineksiä.


      • puheenollen
        kj.mattila kirjoitti:

        EVIRA eli elintarviketurallisuusvirasto kertoo aina, että jokainen lisäaine on tutkittu ja hyväksytty mutta erikseen kysyttäessä virasto joutuu myöntämään, että lisäaineiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu missään. Kun totuutta ei kerrota niin kansahan syö halpoja eineksiä ja makkaroita. HK-Scan kertoi tuloksestaan että perinteiset makkarat ja einekset nostivat yhtiön tuloksen voitolliseksi. Kansa siis syöä HK:n sinistä ja muita lisäaineellisia eineksiä.

        voin kertoa, että lauantaina, kun olin mökillä, tuli syötyä ranskalaisten perunoiden kera puolitoista pökälettä Atrillin grillimakkaraa. Nyt on sitten pää särkenyt pari päivää eikä edes Burana auta tuohon tautiin. Olo on kuin häkää haistaneella. Tuntuu, ettei kukaan ole tutkinut, mitä myrkyllisiä kaasuyhdisteitä tuo natriumglutamaatin palaminen vatsassa synnyttää. Joka tapauksessa nuo myrkkykaasut sitten siirtyvät suolen seinämän kautta verenkiertoon ja aiheuttavat aivoihinkin hapenpuutteen, jonka aistimme mojovana päänsärkynä.


      • että ihmisillä
        puheenollen kirjoitti:

        voin kertoa, että lauantaina, kun olin mökillä, tuli syötyä ranskalaisten perunoiden kera puolitoista pökälettä Atrillin grillimakkaraa. Nyt on sitten pää särkenyt pari päivää eikä edes Burana auta tuohon tautiin. Olo on kuin häkää haistaneella. Tuntuu, ettei kukaan ole tutkinut, mitä myrkyllisiä kaasuyhdisteitä tuo natriumglutamaatin palaminen vatsassa synnyttää. Joka tapauksessa nuo myrkkykaasut sitten siirtyvät suolen seinämän kautta verenkiertoon ja aiheuttavat aivoihinkin hapenpuutteen, jonka aistimme mojovana päänsärkynä.

        on yksilöllinen maksan entsymaattinen myrkynpoistojärjestelmä. Koska glutamaatin sulamisprosessissa vapautuu valtava määrä myrkkyjä, ei elimistö enää pystykään niitä riittävästi suodattamaan ja siksi sairastumme.


      • kiinnostunut omastakin
        että ihmisillä kirjoitti:

        on yksilöllinen maksan entsymaattinen myrkynpoistojärjestelmä. Koska glutamaatin sulamisprosessissa vapautuu valtava määrä myrkkyjä, ei elimistö enää pystykään niitä riittävästi suodattamaan ja siksi sairastumme.

        terveydestäsi, on syytä lukea Paula Heinosen kirja hyvinvoinnista ja tutustua funktionaaliseen lääketieteeseen. ;http://www.prohealth.fi/laaketiede.php


      • ns. dysbioosista,
        että ihmisillä kirjoitti:

        on yksilöllinen maksan entsymaattinen myrkynpoistojärjestelmä. Koska glutamaatin sulamisprosessissa vapautuu valtava määrä myrkkyjä, ei elimistö enää pystykään niitä riittävästi suodattamaan ja siksi sairastumme.

        jolloin mädättäjäbakteerien toksiinit leviävät verenkiertoon ja aiheuttavat erilaisia sairauksia syövästä alkaen. Natriumglutamaatilla on prosessissa suolen limakalvoja ohentava vaikutus, joten aineen käyttö tulee hengenvaaralliseksi.


      • niinpä!
        kj.mattila kirjoitti:

        EVIRA eli elintarviketurallisuusvirasto kertoo aina, että jokainen lisäaine on tutkittu ja hyväksytty mutta erikseen kysyttäessä virasto joutuu myöntämään, että lisäaineiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu missään. Kun totuutta ei kerrota niin kansahan syö halpoja eineksiä ja makkaroita. HK-Scan kertoi tuloksestaan että perinteiset makkarat ja einekset nostivat yhtiön tuloksen voitolliseksi. Kansa siis syöä HK:n sinistä ja muita lisäaineellisia eineksiä.

        Luomuvihannekset sentään sopii vielä, mutta niitä aineita, millä tavallinen kaalikoi tai kaaliperhoisen toukka esimerkiksi voidaan myrkyttää, ei näe pakkausselosteessa ja sen takia kun joutuu lääkäriin, ei ikinä kukaan selvit, mistä aineesta vaiva johtui! Siis sen laskun niistä kaikkien MAHDOLLISIEN aineiden jäämien selvityskestä joutuu maksamaan itse, sanottiin Evirassa, kun sairastuin tuoreesta syyskalista. Onhan noita nyt listattuna ja uusia tulee eikä kukaan tiedä mitä ne ovat! Mutta näin keväällä on hyvä tietää, mitä kaikkea evira sallii tietyssä määrässä minnekin, mutta sanokaapa yksikin potilasjärjestö, mikä ajaisi myrkkyjen poistamista? Ei tuu mieleen eikä sairaalaruokaa voi syödä, joten sinnekin moni vie eväät mukanaan - tiedoksi vaan, niin on tehnyt jo kauan:
        http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/myrkkykaali.htm


    • >>Kirja tuhoaa mielikuvat tuorepuristetusta mehusta, vastaleivotusta pullasta ja myymälässä leivotuista leivistä. Todellisuudessa kyseessä voi olla 11 kuukautta säilöttyä mehua, kaksi viikkoa sitten leivottua pullaa ja raakapakasteena ulkomailta rahdattua leipää.

      • sun kanssasi

        pelottaako???


    • kaupoista ei löydy

      Monesta lähteestä olen kuullut juttua kirjasta. Tämä on ehdottomasti itse luettava.

      • jotain uutta?
        kj.mattila kirjoitti:

        http://www.adlibris.com/fi/searchresult.aspx?search=advanced&author=Mats-Eric Nilsson&fromproduct=True

        ei ne e-koodit se rikollinen ole vaan ne firmat jotka saa meidät sitä kakkaa ostamaan: e-koodijärjestelmä on (onneksi!) luotu jotta valveutunut kansalainen voisi missä tahansa päin eurooppaa tunnistaa ne aineet. kaikilla ruuanlaitossa käytettävillä kemiallisilla ainesosilla on oma e-koodinsa. ja se on hyvä. ainakin mulle opetettiin jo koulussa, että kuluttajaneuvonnasta, martoilta tai vaikkapa joltakin muulta yhdistykseltä voi hankkia e-koodikirjasen, josta voi hakea koodin mukaan aineille nimet. jotta tietää mitä syö, eikä tarvitse summanmutikassa popsia lisäaineita ja sitten vuosia myöhemmin säikähtää kun joku ruotsalainen sattuu kirjoittaamaan siitä kirjan.


      • että pitäisi
        jotain uutta? kirjoitti:

        ei ne e-koodit se rikollinen ole vaan ne firmat jotka saa meidät sitä kakkaa ostamaan: e-koodijärjestelmä on (onneksi!) luotu jotta valveutunut kansalainen voisi missä tahansa päin eurooppaa tunnistaa ne aineet. kaikilla ruuanlaitossa käytettävillä kemiallisilla ainesosilla on oma e-koodinsa. ja se on hyvä. ainakin mulle opetettiin jo koulussa, että kuluttajaneuvonnasta, martoilta tai vaikkapa joltakin muulta yhdistykseltä voi hankkia e-koodikirjasen, josta voi hakea koodin mukaan aineille nimet. jotta tietää mitä syö, eikä tarvitse summanmutikassa popsia lisäaineita ja sitten vuosia myöhemmin säikähtää kun joku ruotsalainen sattuu kirjoittaamaan siitä kirjan.

        pikkuhiljaa saada ihmiset tiedostamaan, miten ja mistä lisäaineista tautinsa ovat saaneet, ettei uudestaan tehtäisi samoja virheitä, joihin nykyinen sukupolvi on syyllistynyt.


    • mattilaalittam

      Kuka on pettänyt ja ketä? Einesten syönnin lisääntyessä myös kansalaisten elinikä on lisääntynyt. Kuka haluaa enää vähää vapaa-aikaansa käyttää joka päivä pelkästään ruuan ostamiseen ja aterian valmistamiseen. Hohhoijaa. Jos joku kuitenkin haluaa, ei einestenyönti ole pakollista. Lisäaineet ovat tavallisesti sulavia aineita ja lisäksi suurin osa niistä on peräisin ihan luonnollisista raaka-aineista. Hörhelöt ja pörhelöt saavat oireita ajatuksesta eikä mistään ulkopuolisista aineista.

      • ole selvinnyt miksi kansalaisten elinikä on lisääntynyt? Kiitos siitä kuuluu tehostuneille hoidoille ja lääkkeille. Pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia tehdään entistä enemmän mutta jos katsot tilastoja niin sydäntautikuolemissa olemme edelleen maiilman kärkimaita. Kaikille einesten syöjille suosittelisin tuoteselosteen tarkistamista. Jos sieltä löytyy sokeria ja lisäaineita niin jättäkää ostamatta. Mihin muuten tarvitaan eineksiä? Eikö jokainen osaa valmistaa ruokaa niistä aineista mitä on kaupan tiskeillä. Lihaa, kalaa ja kanaa on tarjolla joka kaupassa. Miksi pitää tyytyä eineksiin?


      • kj.mattila kirjoitti:

        ole selvinnyt miksi kansalaisten elinikä on lisääntynyt? Kiitos siitä kuuluu tehostuneille hoidoille ja lääkkeille. Pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia tehdään entistä enemmän mutta jos katsot tilastoja niin sydäntautikuolemissa olemme edelleen maiilman kärkimaita. Kaikille einesten syöjille suosittelisin tuoteselosteen tarkistamista. Jos sieltä löytyy sokeria ja lisäaineita niin jättäkää ostamatta. Mihin muuten tarvitaan eineksiä? Eikö jokainen osaa valmistaa ruokaa niistä aineista mitä on kaupan tiskeillä. Lihaa, kalaa ja kanaa on tarjolla joka kaupassa. Miksi pitää tyytyä eineksiin?

        >>Mihin muuten tarvitaan eineksiä?>Miksi pitää tyytyä eineksiin?


      • ehdottoman väärässä,

        jos luulet esim. E621:n jälkioireiden tulevan ajatuksen voimalla. Jos ihminen voisikin poistaa oireensa pelkällä ajatuksella, niin miten terveitä olisimmekaan. Ainoa ja oikea tie on tuosta lisäaineesta kokonaan irtautuminen.


      • ärtee

        "Lisäaineet ovat tavallisesti sulavia aineita ja lisäksi suurin osa niistä on peräisin ihan luonnollisista raaka-aineista. " -perustele/määrittele "suurin osa"


      • "suurimmasta osasta"
        ärtee kirjoitti:

        "Lisäaineet ovat tavallisesti sulavia aineita ja lisäksi suurin osa niistä on peräisin ihan luonnollisista raaka-aineista. " -perustele/määrittele "suurin osa"

        ole mitään iloa, koska kuitenkin miltei joka eines sisältää synteettistä lisäainetta E621. Miksi syödä tuota myrkkyä, kun saat aina väh. viikon sairastaa jälkeenpäin. Lisäksi säilöntäaineet aiheuttavat sen, ettei ruoka sula mahassakaan, joten se siitä sulavuudesta.


      • ehdottoman väärässä, kirjoitti:

        jos luulet esim. E621:n jälkioireiden tulevan ajatuksen voimalla. Jos ihminen voisikin poistaa oireensa pelkällä ajatuksella, niin miten terveitä olisimmekaan. Ainoa ja oikea tie on tuosta lisäaineesta kokonaan irtautuminen.

        >>Jos ihminen voisikin poistaa oireensa pelkällä ajatuksella, niin miten terveitä olisimmekaan.


      • Nimetön
        "suurimmasta osasta" kirjoitti:

        ole mitään iloa, koska kuitenkin miltei joka eines sisältää synteettistä lisäainetta E621. Miksi syödä tuota myrkkyä, kun saat aina väh. viikon sairastaa jälkeenpäin. Lisäksi säilöntäaineet aiheuttavat sen, ettei ruoka sula mahassakaan, joten se siitä sulavuudesta.

        niin.en minä noita lisäaineita puolustanutkaan,päinvastoin.Suurin osa niistä on synteettistä,eikä taatusti ainakaan hyväksi ihmiselle.Ei varmaan monessa tapauksessa kauheasti haitaksikaan,mutta vältän silti. natriumglutamaatti(621) ei ole yleensä synteettistä,vaan hiivajohdannainen.


      • vetabix_nro1 kirjoitti:

        >>Jos ihminen voisikin poistaa oireensa pelkällä ajatuksella, niin miten terveitä olisimmekaan.

        Vetabix, mikä miehiään? Kirjoittanut: Sivusta seuraaja 31.8.2008 klo 10.58    Olen lukenut suomi24:n ruokapalstaa aktiivisesti n. vuoden ajan ja välillä myös jotain kirjoitellutkin. Silmääni on osunut sellainen ilmiö, että täällä aloitetaan keskustelu mm. erilaisista elintarvikkeista tai kauppaketjuista, jonka jälkeen Vetabix tulee kertomaan asioiden "oikean" laidan ja loppuosa viesteistä sitten onkin väittelyä muut vs Vetabix. Olen huomannut Vetabixin puoltavan suomalaisia kauppaketjuja, valmiiksipakattuja lihatuotteita ja eineksiä ym. Mieleeni nousee kysymys, että onko tämä mies jonkin tietyn firman hommissa oleva agentti, joka on palkattu tänne muuttamaan ihmisten käsityksiä elintarvikkeista ja kauppaketjuista, puuttumaan tiettyihin epäkohtiin ja saamaan myyntiin kasvua? Miehellä vaikuttaisi olevan runsaasti tietoa erilaisista kaupan ja elintarvikealaan liittyvistä asioista, jonka perusteella epäilen että kyseessä ei ole normaali kuluttaja. Arvoisa Vetabix. Jotta voisin suhtautua viesteihisi oikealla asenteella, olisi mukavaa jos voisit kertoa oletko kenties jonkin elintarvikealaa hoitavan yrityksen tai järjestön palkkaama agentti, joka yrittää saada suomalaisten kauppojen ja tuotteiden markkinoille noususuhdannetta, vai oletko oikeasti vain normaalia enemmällä tiedolla varustettu laatutietoinen kuluttaja?


      • kj.mattila kirjoitti:

        Vetabix, mikä miehiään? Kirjoittanut: Sivusta seuraaja 31.8.2008 klo 10.58    Olen lukenut suomi24:n ruokapalstaa aktiivisesti n. vuoden ajan ja välillä myös jotain kirjoitellutkin. Silmääni on osunut sellainen ilmiö, että täällä aloitetaan keskustelu mm. erilaisista elintarvikkeista tai kauppaketjuista, jonka jälkeen Vetabix tulee kertomaan asioiden "oikean" laidan ja loppuosa viesteistä sitten onkin väittelyä muut vs Vetabix. Olen huomannut Vetabixin puoltavan suomalaisia kauppaketjuja, valmiiksipakattuja lihatuotteita ja eineksiä ym. Mieleeni nousee kysymys, että onko tämä mies jonkin tietyn firman hommissa oleva agentti, joka on palkattu tänne muuttamaan ihmisten käsityksiä elintarvikkeista ja kauppaketjuista, puuttumaan tiettyihin epäkohtiin ja saamaan myyntiin kasvua? Miehellä vaikuttaisi olevan runsaasti tietoa erilaisista kaupan ja elintarvikealaan liittyvistä asioista, jonka perusteella epäilen että kyseessä ei ole normaali kuluttaja. Arvoisa Vetabix. Jotta voisin suhtautua viesteihisi oikealla asenteella, olisi mukavaa jos voisit kertoa oletko kenties jonkin elintarvikealaa hoitavan yrityksen tai järjestön palkkaama agentti, joka yrittää saada suomalaisten kauppojen ja tuotteiden markkinoille noususuhdannetta, vai oletko oikeasti vain normaalia enemmällä tiedolla varustettu laatutietoinen kuluttaja?

        >>Oletko jo vastannut tähän?


      • heihaloosiistotanoin

        jaa että einesten ostoon/hesessä jonottamiseen ei kuluisi aikaa? jos vain ajasta on kyse, niin vähemmän menee aikaa käydä pari kertaa viikossa kaupassa ja tehdä kerralla isompi satsi ruokaa monelle päivälle eteenpäin.


    • HYI!!!!

      Eräissä maissa mm. lastenruoissa on kiellettyä käyttää natriumglutamaattia

      • Lksu

        Joissa tuo kielto on voimassa?


    • Micksu

      Moi, mä törmäsin tällaseen www.eapu.fi sivustoon, se on mulla tallennettu kännykkään ja katon siitä aina et mitä ne e-koodit oikein tarkoittaa mitä on eineksissä.

    • Pää kainalossa

      Vetabix nro 1 vaikuttaa samanlaiselta kuin nykyään esiintyvä nimimerkki Loppu propagandalle ;) Kyseessä olisi siinä tapauksessa kemisti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      334
      3290
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      226
      2043
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1632
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1467
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      83
      1346
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      286
      1257
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1084
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1081
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      83
      1033
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      148
      902
    Aihe