extra virgin oliiviöljy apua!

apua

Huomiseksi on pienet illalliskutsut ja teen lohkoperunoita uunissa. ohjeessa sanottiin että perunat pitää liottaa oliiviöljyssä ja mausteissa yö ja sitten liemineen kaikkineen laittaa uunivuokaan ja 30-40 min uunissa. Käskin mieheni ostaa kaupasta oliiviöljyä, mutta hän toikin vahingossa extra virgin oliiviöljyä! Sopiiko tämä tällaiseen tarkoitukseen? Ystäväni sanoi minulle että kuumassa extra virgin oliiviöljy voisi syttyä tuleen? Uskoakko vai eikö uskoa? Onko oliiviöljyllä ja extra virgin oliiviöljyllä hirveää maku eroa? etteivät perunani maistuisi omituisille!

12

3866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuumentamiseen.

      Neitsytoliiviöljy ja extraneitsytoliiviöljy eivät sovellu paistinpannulla kuumennettaviksi, ne kärähtävät ja palavat pohjaan helposti (eivät syty). Todennäköisesti uunissa sama juttu. Tavallinen oliiviöljy on parasta paistoöljyä. Käytä sitä. Maussa ei suurta eroa.

      • ...............

        Ei ole ainakaan minun neitsyt öljyni kärähtäneet. Mistähän tuommoinen idea on tullut, että extra virginiä ei voisi kuumentaa? Tietenkin on eri asia haluaako kalliimpia öljyjä käyttää paistamiseen, missä öljyn maku ei pääse oikeuksiinsa.


      • crudo
        ............... kirjoitti:

        Ei ole ainakaan minun neitsyt öljyni kärähtäneet. Mistähän tuommoinen idea on tullut, että extra virginiä ei voisi kuumentaa? Tietenkin on eri asia haluaako kalliimpia öljyjä käyttää paistamiseen, missä öljyn maku ei pääse oikeuksiinsa.

        Eiköhän tuo käsitys tule lähinnä siitä, että extra virgin-öljyä pannulla kuumennettaessa sen aromit haihtuvat iitin tuuttiin - ainakin enin osa. Paistamiseen käy halvempikin öljy.

        Jotkut vannovat kotimaisen rypsiöljyn nimeen, mutta kyllä se minun suussani maistuu moottoriöljyltä.

        Kaikki öljyt pakkaavat savuamaan kun pannu on tosi kuuma. Mutta ennemmin voi lähtee kärtsäämään kuin oliiviöljy - sen vuoksi paisto tehdäänkin monasti öljyn ja voin seoksessa yhdistäen voin hyvä maku, ruskistava ominaisuus ja öljyn sallima korkeampi paistolämpötila.


    • crudo

      Perunasi tulevat maistumaan oikein hyviltä eikä teille tulee kotiin tulipaloa - ei juuri millään. Vaaraa voisi tulla vain, jos jätät uunivuoan ilman ruokaa tulikuumaan uuniin öljyä pohjalla.

      Extra virginen maku on voimakkaampi ja soveltuu erinomaisewsti myös tuollaisiin uunijuureksiin.

      • apua

        Kiitos paljon huojentavasta tiedosta!
        Ostin varalle pakastelohkoperunoitakin jos jokin menisi pieleen, mutta eivät varmasti vedä vertoja itse tehdyille! :)


      • ...
        apua kirjoitti:

        Kiitos paljon huojentavasta tiedosta!
        Ostin varalle pakastelohkoperunoitakin jos jokin menisi pieleen, mutta eivät varmasti vedä vertoja itse tehdyille! :)

        Ei niitä yön yli tarvii liottaa, tulee hyvää vaikka just ennen uuniin laittoa lisäät öljyn ja mausteet.


      • apua
        ... kirjoitti:

        Ei niitä yön yli tarvii liottaa, tulee hyvää vaikka just ennen uuniin laittoa lisäät öljyn ja mausteet.

        Laitoin öljyn mukaan valkosipulia ja yrttejä ja perunat keräsivät makua yön jääkaapissa, mutta varmasti tulee hyvää kun suoraakin laittaa!


      • Ammattilainen.
        apua kirjoitti:

        Kiitos paljon huojentavasta tiedosta!
        Ostin varalle pakastelohkoperunoitakin jos jokin menisi pieleen, mutta eivät varmasti vedä vertoja itse tehdyille! :)

        "Useimmat oliiviöljyn pienvalmistusta maaseudulla katselleet turistit oppivat, että juuri heidän isäntäväkensä tekee "maailman parasta" oliiviöljyä, jota sitten pitää käyttää joka paikkaan. Kotiin tullessaan nämä turistit eivät enää osta muuta kuin ekstra-neitsytoliiviöljyä ja käyttävät sitä myös paistamiseen. Kuitenkin kannattaa ruoanlaittoon käyttää oliiviöljyn sijasta vaikkapa rypsiöljyä, joka kestää kuumuutta paremmin kun helposti savuava oliiviöljy. "Tavallinenkin" oliiviöljy on paistamiseen parempaa kuin neitsytöljy, sillä neitsytöljy menettää KOKONAAN makuominaisuutensa kuumennettaessa paistamislämpötilaan (päinvastoin kuin rypsistä puristettu neitsytöljy)."
        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/o.html#olii


      • crudo
        Ammattilainen. kirjoitti:

        "Useimmat oliiviöljyn pienvalmistusta maaseudulla katselleet turistit oppivat, että juuri heidän isäntäväkensä tekee "maailman parasta" oliiviöljyä, jota sitten pitää käyttää joka paikkaan. Kotiin tullessaan nämä turistit eivät enää osta muuta kuin ekstra-neitsytoliiviöljyä ja käyttävät sitä myös paistamiseen. Kuitenkin kannattaa ruoanlaittoon käyttää oliiviöljyn sijasta vaikkapa rypsiöljyä, joka kestää kuumuutta paremmin kun helposti savuava oliiviöljy. "Tavallinenkin" oliiviöljy on paistamiseen parempaa kuin neitsytöljy, sillä neitsytöljy menettää KOKONAAN makuominaisuutensa kuumennettaessa paistamislämpötilaan (päinvastoin kuin rypsistä puristettu neitsytöljy)."
        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/o.html#olii

        Harva ammattilainen tarvitsee Raholaa perusteluihinsa, joita en tosin ymmärtänyt.

        Mitä yrititkään sanoa? Että extra virgin ei kävisi uunijuuresten kanssa vai?


      • EdwardEngland
        crudo kirjoitti:

        Harva ammattilainen tarvitsee Raholaa perusteluihinsa, joita en tosin ymmärtänyt.

        Mitä yrititkään sanoa? Että extra virgin ei kävisi uunijuuresten kanssa vai?

        Onko kukaan kokeillut Taris organic ekstra neitsyt oliiviöljy? Kuulemma se on turkkilainen tuote? Olen kyllästynyt espanjalaisiin ja italialisiin. Kerran ostin sitä mutta en löydä enää missään? Mistä sitä saa?


    • Anonyymi

      Mikä tahansa rasva voi syttyä. Olin itsekin polttaa talon kun käsittelin hellan levyt ruokaöljyllä ja liekit nousi sitten pelottavan korkealle. Järkeä pitää siis käyttää kuumien öljyjen kanssa voi tulla palovammojakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

      Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
      Bachelor
      23
      2815
    2. Stefulla taas korkki auki?

      Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      52
      2368
    3. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

      No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
      Bachelor
      15
      1748
    4. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

      Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      1745
    5. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

      Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
      Ikävä
      125
      1247
    6. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

      Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      18
      1068
    7. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
      Maailman menoa
      236
      1029
    8. Haluan lämmittää välejämme

      Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
      Ikävä
      55
      754
    9. Tämä oikeasti sattuu

      Alan ymmärtää sua paremmin.
      Ikävä
      49
      752
    10. Ihan sekaisin susta taas

      Miksi piti näin rakastua, jos en sua (miestä) koskaan voi saada?
      Ikävä
      83
      750
    Aihe