extra virgin oliiviöljy apua!

apua

Huomiseksi on pienet illalliskutsut ja teen lohkoperunoita uunissa. ohjeessa sanottiin että perunat pitää liottaa oliiviöljyssä ja mausteissa yö ja sitten liemineen kaikkineen laittaa uunivuokaan ja 30-40 min uunissa. Käskin mieheni ostaa kaupasta oliiviöljyä, mutta hän toikin vahingossa extra virgin oliiviöljyä! Sopiiko tämä tällaiseen tarkoitukseen? Ystäväni sanoi minulle että kuumassa extra virgin oliiviöljy voisi syttyä tuleen? Uskoakko vai eikö uskoa? Onko oliiviöljyllä ja extra virgin oliiviöljyllä hirveää maku eroa? etteivät perunani maistuisi omituisille!

12

8834

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuumentamiseen.

      Neitsytoliiviöljy ja extraneitsytoliiviöljy eivät sovellu paistinpannulla kuumennettaviksi, ne kärähtävät ja palavat pohjaan helposti (eivät syty). Todennäköisesti uunissa sama juttu. Tavallinen oliiviöljy on parasta paistoöljyä. Käytä sitä. Maussa ei suurta eroa.

      • ...............

        Ei ole ainakaan minun neitsyt öljyni kärähtäneet. Mistähän tuommoinen idea on tullut, että extra virginiä ei voisi kuumentaa? Tietenkin on eri asia haluaako kalliimpia öljyjä käyttää paistamiseen, missä öljyn maku ei pääse oikeuksiinsa.


      • ............... kirjoitti:

        Ei ole ainakaan minun neitsyt öljyni kärähtäneet. Mistähän tuommoinen idea on tullut, että extra virginiä ei voisi kuumentaa? Tietenkin on eri asia haluaako kalliimpia öljyjä käyttää paistamiseen, missä öljyn maku ei pääse oikeuksiinsa.

        Eiköhän tuo käsitys tule lähinnä siitä, että extra virgin-öljyä pannulla kuumennettaessa sen aromit haihtuvat iitin tuuttiin - ainakin enin osa. Paistamiseen käy halvempikin öljy. Jotkut vannovat kotimaisen rypsiöljyn nimeen, mutta kyllä se minun suussani maistuu moottoriöljyltä. Kaikki öljyt pakkaavat savuamaan kun pannu on tosi kuuma. Mutta ennemmin voi lähtee kärtsäämään kuin oliiviöljy - sen vuoksi paisto tehdäänkin monasti öljyn ja voin seoksessa yhdistäen voin hyvä maku, ruskistava ominaisuus ja öljyn sallima korkeampi paistolämpötila.


    • oliiviöljyistä!
    • Perunasi tulevat maistumaan oikein hyviltä eikä teille tulee kotiin tulipaloa - ei juuri millään. Vaaraa voisi tulla vain, jos jätät uunivuoan ilman ruokaa tulikuumaan uuniin öljyä pohjalla. Extra virginen maku on voimakkaampi ja soveltuu erinomaisewsti myös tuollaisiin uunijuureksiin.

      • apua

        Kiitos paljon huojentavasta tiedosta! Ostin varalle pakastelohkoperunoitakin jos jokin menisi pieleen, mutta eivät varmasti vedä vertoja itse tehdyille! :)


      • ...
        apua kirjoitti:

        Kiitos paljon huojentavasta tiedosta! Ostin varalle pakastelohkoperunoitakin jos jokin menisi pieleen, mutta eivät varmasti vedä vertoja itse tehdyille! :)

        Ei niitä yön yli tarvii liottaa, tulee hyvää vaikka just ennen uuniin laittoa lisäät öljyn ja mausteet.


      • apua
        ... kirjoitti:

        Ei niitä yön yli tarvii liottaa, tulee hyvää vaikka just ennen uuniin laittoa lisäät öljyn ja mausteet.

        Laitoin öljyn mukaan valkosipulia ja yrttejä ja perunat keräsivät makua yön jääkaapissa, mutta varmasti tulee hyvää kun suoraakin laittaa!


      • Ammattilainen.
        apua kirjoitti:

        Kiitos paljon huojentavasta tiedosta! Ostin varalle pakastelohkoperunoitakin jos jokin menisi pieleen, mutta eivät varmasti vedä vertoja itse tehdyille! :)

        "Useimmat oliiviöljyn pienvalmistusta maaseudulla katselleet turistit oppivat, että juuri heidän isäntäväkensä tekee "maailman parasta" oliiviöljyä, jota sitten pitää käyttää joka paikkaan. Kotiin tullessaan nämä turistit eivät enää osta muuta kuin ekstra-neitsytoliiviöljyä ja käyttävät sitä myös paistamiseen. Kuitenkin kannattaa ruoanlaittoon käyttää oliiviöljyn sijasta vaikkapa rypsiöljyä, joka kestää kuumuutta paremmin kun helposti savuava oliiviöljy. "Tavallinenkin" oliiviöljy on paistamiseen parempaa kuin neitsytöljy, sillä neitsytöljy menettää KOKONAAN makuominaisuutensa kuumennettaessa paistamislämpötilaan (päinvastoin kuin rypsistä puristettu neitsytöljy)." http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/o.html#olii


      • Ammattilainen. kirjoitti:

        "Useimmat oliiviöljyn pienvalmistusta maaseudulla katselleet turistit oppivat, että juuri heidän isäntäväkensä tekee "maailman parasta" oliiviöljyä, jota sitten pitää käyttää joka paikkaan. Kotiin tullessaan nämä turistit eivät enää osta muuta kuin ekstra-neitsytoliiviöljyä ja käyttävät sitä myös paistamiseen. Kuitenkin kannattaa ruoanlaittoon käyttää oliiviöljyn sijasta vaikkapa rypsiöljyä, joka kestää kuumuutta paremmin kun helposti savuava oliiviöljy. "Tavallinenkin" oliiviöljy on paistamiseen parempaa kuin neitsytöljy, sillä neitsytöljy menettää KOKONAAN makuominaisuutensa kuumennettaessa paistamislämpötilaan (päinvastoin kuin rypsistä puristettu neitsytöljy)." http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/o.html#olii

        Harva ammattilainen tarvitsee Raholaa perusteluihinsa, joita en tosin ymmärtänyt. Mitä yrititkään sanoa? Että extra virgin ei kävisi uunijuuresten kanssa vai?


      • EdwardEngland
        crudo kirjoitti:

        Harva ammattilainen tarvitsee Raholaa perusteluihinsa, joita en tosin ymmärtänyt. Mitä yrititkään sanoa? Että extra virgin ei kävisi uunijuuresten kanssa vai?

        Onko kukaan kokeillut Taris organic ekstra neitsyt oliiviöljy? Kuulemma se on turkkilainen tuote? Olen kyllästynyt espanjalaisiin ja italialisiin. Kerran ostin sitä mutta en löydä enää missään? Mistä sitä saa?


    • Anonyymi

      Mikä tahansa rasva voi syttyä. Olin itsekin polttaa talon kun käsittelin hellan levyt ruokaöljyllä ja liekit nousi sitten pelottavan korkealle. Järkeä pitää siis käyttää kuumien öljyjen kanssa voi tulla palovammojakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      68
      3208
    2. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      9
      1851
    3. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      111
      1740
    4. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      224
      1259
    5. Olisin ottanut sinusta akan itselleni

      Mutta olitkin aika itsepäinen ja hankala luonne.
      Ikävä
      129
      1048
    6. Pitikö mennä rakastumaan

      Oi kyllä, kyllä piti. Kiitos vaan sulle mies! Todella kiitän..
      Ikävä
      99
      992
    7. Mitä tai ketä kaivattusi

      muistuttaa?
      Ikävä
      60
      944
    8. Miksi nuori ottaa hatkat? Rajut seuraukset: seksuaalinen hyväksikäyttö, väkivalta, huumeet...

      Lastensuojelu on kriisissä ja nuorten ongelmat kasvussa Suomessa. Hatkaaminen tarkoittaa nuoren luvatta poistumista omil
      Maailman menoa
      67
      926
    9. Shokki! Suuri seikkailu -kisassa todellinen jättiyllätys - Tämä muutos järkyttää varmasti monia!

      No nyt on kyllä aikamoinen ylläri, peli todellakin kovenee…! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/shokki-suuri-seik
      Viihde ja kulttuuri
      6
      875
    10. Ei sua pysty unohtamaan

      Ei vaan yksinkertaisesti pysty
      Ikävä
      84
      869
    Aihe