Ostimpa tuollaisen Muurikan savustuspöntön ja päätin kokeilla kilosen lohifileen savustamista kaasugrillillä. Pohjalle heitin 5 kourallista leppäpurua ja neljä palaa sokeria. Kalan suolasin etukäteen hienolla merisuolalla ja annoin maustua kolmisen tuntia.
Pidin kaasugrilliä ensin vartin täysillä ja pöntön luukkua kiinni. Sitten vähensin kaasun määrää ja laitoin pönttöä vähä raolleen, kun luin ohjeita että niin tulisi tehdä (en kyllä ymmärrä miksi). Noin tunnin jälkeen paksuin kohta lohifileestä tuntui vielä hieman raalta ja loppuosassa oli kitkerä maku eli valtaosa kalasta jäi kyllä syömättä. Purut olivat pohjalla aivan mustiksi hiiltyneitä.
Käytin lisäksi alumiinifoliota pöntön pohjalla, rasvapellin suojana ja kalan alla.
Mikähän tuossa oli se ratkaiseva virhe?
Miksi savustetusta lohifileestä tuli kitkerää?
8
8013
Vastaukset
- turhuudenjumala
sokeri antaa kyllä savustuksessa mahtavan värin, mutta kun se palaa siellä pöntön pohjalla, tulee siitä aika lailla kitkerää...
varmaan 5-7 minuuttia täysillä ja n.30 minuuttia miedommalla lämmöllä riittää fileoidulle kalalle. eikä sitä pönttöä tartte raotella...
tunnin jälkeen kalasi on tuskin ollut raakaa, tuollainen file kypsyy varttitunnissa. kokeiles seuraavalla kerralla 3 kourallista puruja ja 1-2 pientä n. 10 cm pätkää katajan oksaa sinne sekaan... jätä se sokeri pois, sen voit vaikka lisätä siihen merisuolaan.
suolaukseenkin olisi pieni vinkki: tee seuraavan kerran 10% suolaliemi, jossa suolaat kalan. ei tartte kuin puoli tuntia kelliä suolaliemessä. eli 10 litraa vettä ja litra merisuolaa, kiehauta että suola liukenee ja jäähdytä. säilyy sankossa aika kauan. kilon painoinen kalafile suolautuu litralla tätä liuosta n. puolessa tunnissa. - oli siinä
aivan liika apuruja ja myös sokeria. Itse laitan pari kourallista puruja ja pari sokerinpalaa (enkä sokeria joka kerta edes laita).
Ja saattaapaa liika kuumuuskin vaikuttaa.
Itse en kaasuliekin päällä savusta, mutta savustusaikakin tuntuu liian pitkällä. Minun savustin kuumenee puupilkkeillä - eikä kulu paljoa - ja fileet savustan yleensä 20 - 30 minuutissa suhteellisen pienellä liekillä. Ei kuivu, vaan jää meheväksi ja savunmakua tulee riittävästi, mutta ei ollenkaan liikaa.- Vanha kokki
Tuollaista savustuspönttöä, koska savustan omatekoisella pienellä savustusmökilläni, en osaa ottaa kantaa, mutta sen sijaa kysyisin mikä olikaan lämpötila pöntössä?
Itse savustan kalat 85-150 asteessa, tällöin ne jäävät mehukkaiksi mutta vaativat hieman pidemmän ajan kuin edellä kertovat sanovat.
Purujen määrällä sinänsä ei ole vaikutusta sillä minun savustimessani palaa paljon pieniä leppäklapeja, niitä on kyllä reilusti enemmän kuin viisi kourallista.Sen sijaa kuten tampereen poika totesi, sokeri aiheuttaa todella kitkerää makua palaessaan.
Katajan kanssakin kannattaa olla todella varovainen, sillä on miltei sama kitkeröittävä ominaisuus kuin sokerillakin. Kyllä se väri siihen pintaan tulee ilman sokeria ja katajaakin.
Jätä ne pois ja seuraa lämpötilaa pöntössä. Hitaammin tulee parempaa, koeta vaikka.
Puolet vähempi purumäärä riittäisi et sillei hei! Puolita myös sokerin määrä. Kitkeryyden estät sillä, että laitat pöntön todella kuumaan lämmönlähteeseen. Stadin kundi arvioi sellaisen 15 minuuttia siitä, kun savutus on alkanut, niin lohi on heivattava pois lämmöstä. Sen jälkeen se saa olla esim. kiven päällä 10-15 minuuttia ja loistava savulohi on valmis et sillei hei!
Ennemmin liian vähän kypsynyt kuin liian hei! Teppo odottaa jo kieli pitkällä, kun pääsee taas huvilalleen savustelemaan merilohta et sillei hei!
ps. Teppo suolaa lohen hyvin miedosti ennen savustusta ja sen jälkeen vasta hieman ennen tarjoilua, eikä silloinkaan liikaa- päähän?
Sokeripalat ovat täysin turhia, kaunis väri kalaan tulee muutenkin.
Minua ihmetytti alkuperäisen käyttämät kolmet eri alumiinifoliot enkä päässyt edes selville, missä kohtaa ja miksi niitä piti olla. Foliohan käytetään ruoanlaitossa lämmön eristämiseksi. En ole itse ikinä tarvinnut foliota savustamisessa.- Savustaja...
Yritin foliolla suojata pönttöä, jotta se ei olisi niin veemäinen puhdistaa, lohi kun todella rasvaista. Miten itse tuollaista metallista laatikkoa puhdistatte?
Tuo viisi kourallista purua ei riittänyt edes peittämään Opan savustuslaatikon pohjaa vaan kyllä sieltä pelti vielä kovasti alta vilkkui.
Mutta ensi kerralla jätän suosiolla sokerin pois ja säädän kaasugrillin minimille sekä pidän kannen visusti kiinni. Siis sitten kun saan mielestäni pois sen kitkerän maun ja savukala taas maistuu... - se pohja
Savustaja... kirjoitti:
Yritin foliolla suojata pönttöä, jotta se ei olisi niin veemäinen puhdistaa, lohi kun todella rasvaista. Miten itse tuollaista metallista laatikkoa puhdistatte?
Tuo viisi kourallista purua ei riittänyt edes peittämään Opan savustuslaatikon pohjaa vaan kyllä sieltä pelti vielä kovasti alta vilkkui.
Mutta ensi kerralla jätän suosiolla sokerin pois ja säädän kaasugrillin minimille sekä pidän kannen visusti kiinni. Siis sitten kun saan mielestäni pois sen kitkerän maun ja savukala taas maistuu..."Tuo viisi kourallista purua ei riittänyt edes peittämään Opan savustuslaatikon pohjaa vaan kyllä sieltä pelti vielä kovasti alta vilkkui."
pitäisi peittää?
Puruja laitetaan vain savua tuottamaan, ei mitään pohjaa peittämään.
Fileinä savustettavalle kalalle viisi kourallista puruja on varmasti liikaa. Olen savustanut 90-luvun alusta alkaen lukemattomia kertoja kesässä ja nykyisellä savustussysteemilläni myös talvisin enkä koskaan ole - varsinkaan fileiden savustamiseen - tarvinnut paria kourallista enempää. - .................
Savustaja... kirjoitti:
Yritin foliolla suojata pönttöä, jotta se ei olisi niin veemäinen puhdistaa, lohi kun todella rasvaista. Miten itse tuollaista metallista laatikkoa puhdistatte?
Tuo viisi kourallista purua ei riittänyt edes peittämään Opan savustuslaatikon pohjaa vaan kyllä sieltä pelti vielä kovasti alta vilkkui.
Mutta ensi kerralla jätän suosiolla sokerin pois ja säädän kaasugrillin minimille sekä pidän kannen visusti kiinni. Siis sitten kun saan mielestäni pois sen kitkerän maun ja savukala taas maistuu...Ei sen laatikon pohjan ole tarkoituskaan peittyä. Kyllä se savu siellä kiertää ja kalat savustuvat vähemmälläkin purulla. Niin se menee, että mitä enemmän puruja, sitä enemmän savua (ja kitkeryyttä).
Sokeri sottaa pönttöä enemmän kuin rasva. Pöntön jäähdyttyä kippaa savustusjämät pois, vettä sisään ja metallisella harjalla enimmät pois. Sitten vain huuhtelu ja kuivaus. Suola on tärkein saada pois, kun se tahtoo ruostuttaa/syövyttää rosteria.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po1966999- 492646
- 1872199
Mitä tämä on
Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut101543Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?
gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.1371511- 741160
Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.
Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke171109Nyt on konstit vähänä.
Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,371104Hyvää yötä kaivatulleni
En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä241087Tilinpäätösvaltuusto 27.5
Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty46987