Hirssin ja tattarin peseminen

onko pakollista

Puuroja varten hirssi ja tattari tulee pestyä (kun ohjeet sanoo niin).

Miten on niiden peseminen jauhamisen yhteydessä?

Kosteita jyviä ei pysty jauhamaan eli ne pitäisi pestä, kuivata ja vasta joskus myöhemmin jauhaa. Mulla on pieni viljamylly ja sinne viljan joukkoon olen laittanut välillä vähän hirssin jyviä (tai tattaria). Sillä saa leipään vaihtelua.

5

3243

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja kuivaus uunissa

      Itse teen niin, että panen jyvät runsaaseen veteen ja sitten kaadan veden pois lävikön läpi. Sitten panen jyvät uunipellille ja kuivaan/paahdan niitä n. 200 asteessa viitisen minuuttia tai kun ovat kuivia. Paahtaminen tuo erityisesti tattarille lisämakua. Tosin jotkut kaupan tattarisuurimot ovat jo valmiiksi paahdettuja. Silloin niitä ei kait välttämättä tarvitse pestäkään.

      • mylläri/alkuperäinen

        Kiitos vihjeestä. Kiertoilmauunissa se kuivaminen on melko nopeata. Kokeilen tuota, kun huomenna jauhan jyviä pikkumyllyllä ;)


    • tattaritto

      Kun tattari kuoritaan, jyvän suojakuori poistuu ja se altistuu kaikelle sille, mihin se on ilman välityksellä kosketuksissa. Pitkään (yli 8 kk) kuorittuna varastoidun tattarin väri alkaa muuttua punertavaksi (myös meidän tattarin). Tämän aiheuttaa itiökasvusto, joka pääsee ilmasta tarttumaan suojattomaan siemeneen ja alkaa kasvaa punertavaa rihmastoa sen pinnassa.
      Tämän takia tattareita neuvotaan huuhtelemaan kylmässä ja kuumassa vedessä ennen käyttöä ja punainen huuhteluvesi heittämään pois. Meidän neuvomme on, että ostaa tattaria, joka on juuri kuorittua, tällöin sen maku ja terveellisyys on parhaimmillaan (niinkuin kaikilla elintarvikkeilla).
      Tuoretta tattaria voi käyttää ilman mitään huuhteluita. Itse en suostuisi syömään mitään sellaista elintarviketta, jota on pitänyt ensin pestä ja huuhtoa moneen kertaan. Säilöntä- eikä peittausaineita ei tattarissa tietääkseni ole käytössä muillakaan valmistajilla, vaikka tuota väriä erheellisesti sellaiseksikin monesti luullaan,

      siementen fagopyriini on tattarin mustissa kuorissa (akanoissa) - jotka siis ovat kovia ja syömäkelvottomia ja ne poistetaan myllyssä. MTT:n sivuilta selviää että fagopyriiniä on eniten tattarin versoissa - eli tattaria ei siis kannata versottaa.

      Tattari vanhenee vuodessa., varsinkin blini jauhot

      Tattaritto

      (tässä liikaa suolaa -tarkista maku)

      3 dl kokonaisia tattaria
      1 dl punaisia linssejä
      2 dl vettä/kassvislientä 2 dl luomu ruokakermaa (tai kookosmaitoa kasvisliemikuutio (ruususuolaa)
      1,5 dl kevätsipulia 1 luomu limen mehu Herbamare yrttisuolaa nokkosta tms . kuivattu sienirouhe !

      Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kattilaan kasvisliemikuutio ja hieman ruususuolaa. /jos valmis liemi -ei noita
      Lisää kattilaan tattari sekä linssit, keitä noin 5 minuuttia.
      Lisää kerma ja nokkonen ja jatka kypsennystä hauduttamalla. 3
      . Suikaloi kevätsipuli ohuehkoiksi siivuiksi.
      Näin alkukeväällä kevätsipulia meni tähän määrään kaksi, säiden lämmetessä ja sipulien kasvaessa ei välttämättä tarvitse edes yhtä kokonaista. Oman maun mukaan!
      Lisää sipulisilppu tattari-linssiseokseen sen oltua hautumassa noin 10 minuuttia.
      Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, lisää vielä ( yrttisuolaa ) sekä pienen limen mehu.
      Hauduta, kunnes neste on haihtunut ja anna vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.
      Tarjoile (savulohen) vuohenjuuston,salaatin tms kanssa.
      Julkaistu aiheissa Ajankohtaista, Terveys ja ravinto - See more at:
      http://blogi.hyvinvoinnin.fi/2014/03/21/tattari-vuoden-maatiaiskasvi/#sthash.84at5EV4.dpuf

    • ..........

      Eikös hirssi pidä huuhtoa kuumassa vedessä, jotta siemenen pinnalta lähtisi saponiinia, joka ei ole mitenkään haitallista, mutta ei herkullistakaan. Linnut eivät suostu syömään saponiinisia siemeniä eli se on luonnon suojakeino. Kun on jalostettu lajikkeita, joissa on vähän saponiinia, sadot ovat kadonneet lintujen suihin.

    • voihanvaihtelu

      Ja miksei muka kosteita jyviä pysty jauhamaan yleiskoneessa tai muussakaan laitteessa?

      Huuhdo ne kaltatut jyvät kylmällä runsaalla, läpivirtaavalla vedellä hyvin (aivan kuten kvinoan) siivilässä, valuta vesi pois ja kaada yleiskoneeseen, jauha massaksi ja kaavi taikinaan, sekoita ja valmista leipä.

      Laitteista riippuen käytä yleiskonetta, tehosekoitinta, sauvasekoitinta tai vaikka kahvimyllyä - kyllä ne jyvät hienontuu kunhan määrät eivät ole liian suuria.

      Onks tää taas tätä uusavuttomuutta - hirssi jauhautuu vaikka huhmareessa kuten njuueits originaalit ahrikan mailla tekevät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      83
      1698
    2. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      43
      1349
    3. En malta odottaa mies että tulet minuun

      Sykkivänä ja intohimon palossa ujutat hitaasti upean rakkauden miekkasi minuun, ja antaudutaan kiihkeään rakasteluun. Hu
      Ikävä
      110
      1098
    4. Vanhemmalle naiselle

      Ihastuin sinuun kauan sitten. Luonteeseen, ulkonäköön ja iloisuuteen. Olen haaveillut sinusta sen jälkeen monet kerrat.
      Ikävä
      74
      991
    5. Siltojen varjoissa

      Siltojen varjoissa Yksinäinen susi kulkee, hiljaisuudessa sanoja punnitsee. Sydän auki, paljas liekki rinnassa, siltoja
      Ikävä
      203
      975
    6. Mitä meille oikein

      Tapahtuu vai tapahtuuko mitään?
      Ikävä
      53
      892
    7. Mitä hellittelynimiä

      Sinulla on kaivatustasi?
      Ikävä
      61
      885
    8. Pitsaa selliiä

      Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon
      Kuhmo
      20
      870
    9. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      34
      824
    10. Olet vain kiltimpi

      Ja rauhallisempi ja rakastavampi. Se vetoaa
      Ikävä
      37
      799
    Aihe