Rippijuhlat viikon päästä ja pitäisi tehdä hyviä lohivoileipiä. Siis kylmänä tarjottavia. Millainen lohi olisi hyvää ja mitä muuta päälle kuin tilliä?
Myös helppo salaattivinkki vihanneksista ja kasviksista olisi paikallaan.
lohileipiä
15
2293
Vastaukset
- Ohjehia
Lohileipiin ehdottomasti saaristolaislimppua, Oivariinia/voita pohjalle, kylmäsavulohta ja tilliä. Yksinkertainen on parasta!
Salaattiin suosittelen jääsalaattia pohjaksi, kirsikkatomaatteja, kurkkua, keltaista paprikaa ja koristeeksi tai miksei sekaankin reilusti mustia, hyvälaatusia oliiveja. Ja yrtit sopii mainiosti salaattiin. Ja tietysti tilli.. Yllä oli hyvä perusohje, mutta tässä tulee hieman työläämpi kattaus. Leikkaa paahto- tai vuokaruisleivät kolmioiksi. Päällystä punajuurisalaatilla, Tämän päälle salaatinlehti, jonka päälle tulee kylmäsavu-tai graavilohisiivuja, sekä kananmunansiivuja.
Salaatiksi kannattaa valita sellainen, jonka voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja se tekeytyy kylmässä maukkaammaksi yön yli. Yksi suosikkini on Coleslaw- salaatti, johon löytyy runsaasti variaatioita netistä. Toki nyt kesän kunniaksi tuoresalaattikin olisi paikallaan, mutta kun usein on rippipäivänä kiire, niin kannattaa miettiä ehtiikö.
Voit muunnella leipäkaavaa siten, että panet leiville perunasalaattia ja palvikinkkua tai ohueksi leikattua naudanpäistia maustekurkun sekä salaatinlehden kera. Voit korvata myös leivän hapankorpuilla, ja vaalealla näkkärillä. Säästyt leikkelemiseltä.
Näillä eväillä olen vetänyt kahdet lasteni rippijuhlat läpi. Toivottavasti ilmat suosivat juhliasi!- Vanha kokki
Ellet ole tottunut saaristolaisleipään, älä käytä sitä, se poikkeaa niin paljon mannermaan leivästä.
Käytä hyvää ruisleipää alustana sekä vaaleata paahtoleipää. Voitele leivät haluamallasi rasvalla ja asettele jääsalaatin lehti ja joitain muitakin salaatteja, esim. rucolaa tai lollorossoa alustaksi. Jos käytät kylmäsavulohta, leikkaa munan puolikas salaatin päälle ja sitten hyvää majoneesia. Tämän päälle asettelet nätisti kylmäsavulohisiivuja kuin ruusuiksi käänneltynä. Koristele sitruunalla ja tillillä. Graavilohi pitkälti samoin, mutta majoneesia kalan päälle ja sitten muutama komea katkaravun pyrstö, tilliä ja sitruunaa ohuina viipaleina. Savulohelle pohja sama kuin edellä. Poista erittäin tarkasti pienimmätkin ruodot ja asettele kalan palat nätisti salaatin päälle. Purista kalojen päälle majoneesia ja koristele persiljalla tomaatilla ja kurkulla. Vanha kokki kirjoitti:
Ellet ole tottunut saaristolaisleipään, älä käytä sitä, se poikkeaa niin paljon mannermaan leivästä.
Käytä hyvää ruisleipää alustana sekä vaaleata paahtoleipää. Voitele leivät haluamallasi rasvalla ja asettele jääsalaatin lehti ja joitain muitakin salaatteja, esim. rucolaa tai lollorossoa alustaksi. Jos käytät kylmäsavulohta, leikkaa munan puolikas salaatin päälle ja sitten hyvää majoneesia. Tämän päälle asettelet nätisti kylmäsavulohisiivuja kuin ruusuiksi käänneltynä. Koristele sitruunalla ja tillillä. Graavilohi pitkälti samoin, mutta majoneesia kalan päälle ja sitten muutama komea katkaravun pyrstö, tilliä ja sitruunaa ohuina viipaleina. Savulohelle pohja sama kuin edellä. Poista erittäin tarkasti pienimmätkin ruodot ja asettele kalan palat nätisti salaatin päälle. Purista kalojen päälle majoneesia ja koristele persiljalla tomaatilla ja kurkulla.Tämä on melko hyvä ja teollisesti valmistettava lohileipä:
kylmäsavulohta - myös lämminsavu käy
graavilohta
majoneesia tai kermaviiliä
sitruunanmehua
suolaa, valkopippuria
punasipulia tai shalottisipulia
ruohosipulia
paahtoleipää
Paahda leivät uunissa pellillä nopeasti grillivastuksen alla. Jos sinulla on pyöreä metallirengasmuotti, paina sillä leivistä pyörylöitä.
Aja monitoimikoneessa silpuksi yhtä paljon kylmäsavu - ja graavilohta. Ota pois koneesta ja lisää joukkoon majoneesi, jota voit vähän notkistaa vaikka kermalla, mutta älä tee liian notkeaa. Majoneesin tulee vain sitoa kala ja antaa oma makunsa. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää pieneksi silputtu sipuli.
Mausta suolalla varovasti ja valkopippurilla runsaasti.
Pane rengasmuotti leipäpyörylän ympärille jälleen ja kauho haluamasi määrä massaa muottiin leivän päälle. Koristele silputulla ruohosipulilla. Ota muotti pois leipäsen ympäriltä.
Tässä mitä tein yllätysvieraille... menee varmaan juhlissakin:
Ruisleipää ,tässä tapauksessa varrasleipää
voideltuna voilla
Pintaan sipaisu majoneesia terästettynä sitruunamehulla ja tuoreella
tillillä
Väliin kerros valmista katkarapusalattia, savulohisalaatti käy myös.
Pinnalle kylmäsavulohta taiteltuna "aalloiksi", aaltojen väliin
tuorekurkkuviipaleesta puolikkaat ja tillisilppua.
Koristelun pitää tulla jostain alitajunnasta mutta makuhan on se
pääasia joka ratkaisee.
Leivät saisivat mielellään tekeytyä jääkaapissa kelmun alla tunnin - pari,
jos siihen on aikaa.
Heimon Kala Oy on suosikki kalatuotteiden myyjistä; tasaisen varman hyvä ja ruodoton lohi löytyy kaupan kylmähyllystä.
Salaatti lohelle:
jäävuorisalaattia ,kurkkua, tomaattia, keitettyä kananmunaa viipaleina,
mozzarellaa ja ohuita sipulirenkaita
Kastike
kuohukermaa hieman vatkattuna, pieni loraus viinietikkaa, ripaus suolaa, sokeria
ja pippuria
Suikaloi ainekset mahdoisimman ohueksi, viipaloi kananmunat , lado ne
(läpinäkyvän) astian pohjalle nätisti keroksittain ja kerroksien väliin kastiketta.
Saa olla aika tiivis pakkaus, ja tekeytyä ja viilentyä vielä jonkun aikaa ennen
tarjoilua.
Päälle / reunoille haluamasi koristeet; kurkkukiemuroita, siluplikukkia, tomaattilohkoja...vain mielikuvitus on rajana ja lapsista saa muuten hyviä koristelumestareita kun antaa läjän vihanneksia sekä vapaat kädet
tehdä ihan omanlaiset koristelut,,, kokemusta on , sekä yhdessä tekemisen iloa
Hyviä juhlia teille :o)Hei alan gurut kertokaa mulle pari hyvää yön yli tekeytyvää salaattia. Coleslaw on hyvää, samoin uusista perunoista tehty ruohosipulilla maustettu perunasalaatti. Mitä muita on helppoja kesävieraille tarjottavia salaatteja, jotka eivät ole vieraiden saapumisajan suhteen niin nökö nuukia.
Lupasin nimittäin järjestää tyttärelleni (13v) yön yli kestävät kaverisynttärit mökille ja toimia siellä "pihatonttuna" tekemässä osan ruuasta ja kantamassa vesiä saunalle jne. Grillauksen ja nuotiomakkarat rannalla neitoset varmaan hoitavat itse.- hyvät neuvot
Teillä kaikilla,eikä koskaan herjauksia. vanhalla kokilla(?vulgaari?) ihanan lempeät ja isälliset, Crudolla vahvat,voimakkaat ja erilaiset.
ja kiva Porkkanapää kun tulit takaisin, sinä olet sitruunapippuri, ja kiva parta-arska kun kun toit ajatuksesi sanoiksi mut sinä olet ihana mietiskelijä.
Tv:Rasavilli - Vanha kokki
Tuli mieleeni eräs hieman tavanomaisesta poikkeava, mutta maukas salaatti. Todella helppo valmistaa ja paranee nimenomaa yön yli jääkaapissa.
Kyseessä on papusalaatti valkoisista pavuista.
Helpoin tapa on ostaa Heinzin valkoisia papuja kirkkaassa liemessä. Kaada pavut lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.
Silppua 1 punasipuli hienoksi. Hienonna iso nippu persiljaa.
Sekoita kastike:
Punaviinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa, vp. mp. ja oreganoa.
Sekoita kaikki ainekset ja laita tekeytymään jääkaappiin yön yli.
Mukava lisuke grillimakkaroille, maistuu myös nuorisolle. samalla, kiitos ..
Homman nimi on konfirmaatio tulevana viikonloppuna, hlö määrä abt
20 ja ruokaisaa hyvää salaattia pitkämatkalaisile pitäisi vääntää.
Miekin mielellään tekisin tämän jo edellisenä päivänä, asiakkaan toiveissa oli että ainakin fetaa pitäisi olla... muu on sitten mielikuvituksen vallassa.
Oma innovatiivisuus on nyt jossain hukka- nimisessä paikassa, aikaa on melko vähäsen ja kamalasti muuta hommaa.. !
Niin että jotta jos jollain on perstaskussa kevätkaalipohjaisen salaatin ohjetta
niin otan sen kiitoksin vastaan.
Saapi olla kalaa / kanaa /krutonkeja etc etc ja kuulema sitä parempi mitä epäterveellisempi :o)
Mie olen sitten sen vielä tarjoilemassa, niin että voin sitten ottaa vastaan
kehut taikka haukutNo, kun nimi oikein mainitaan - ja ilmeisesti positiivisessa sävyssä - en voi olla minäkään yhtymättä kuoroon. Ihmeesti meillä menee nuo maut yhteen Vanhan Kokin kanssa - ilmeisesti molemmat ottomaanien hengenheimolaisia.
Tässä nyt vähän erilainen teille, rakas madame - fetaa löytyy, mutta ei ihan tavalliseen tapaan.
1 rasia kirsikkatomaatteja
2 pihvitomaattia
4 tavallista tomaattia, oikein kypsiä
1 purkki fetajuustoa, mieluummin muuta kuin tuota kotimaista
1 kourallinen basilikanlehtiä
1 dl oliiviöljyä
sokeria
Ota tomaatit huoneenlämpöön hetkeksi. Puhko kirsikkatomaatit, mutta jätä muuten kokonaisiksi. Pilko pihvitomaatit viipaleiksi pituussuuntaan, samoin normaalit tomaatit.
Pane tomaatit kulhoon ja painele niitä vähän, jotta mehu irtoaa. Revi basilikanlehdet pieniksi ja sekoita joukkoon. Sekoita lusikalla samalla kun kaadat öljyn norona kulhoon, lisää ripaus sokeria. Anna mehustua viileässä tovi.
Basilika-persilja-vinaigrette
1 kourallinen basilikanlehtiä
½ kourallista persiljaa
2 valkosipulinkynttä
2 tl Dijon-sinappia
1 ½ tl punaviinietikkaa tms. hyvää etikkaa
¼ tl peperoncini-hiutaleita tai chiliä - tuorekin käy
1 dl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
Kaikki muu paitsi öljy monitoimikoneeseen ja kone käyntiin ja yrtit yms. hienoksi. Lisää öljy hienona norona - koneen käydessä pienellä - massan joukkoon.
Tomaatit voi tehdä mehustumaan jo edellisenä iltana, basilika-persilja-öjyn teko käy käden käänteessä.
Laakealle vadille tomaatit, murustele fetaa päälle niin paljon kuin haluat ja kaada kaiken päälle vihreä, hyväntuoksuinen maustevinegraitte.
Käyhän tähän päälle vaikka oliiveja, kapriksia ja jos lisäisi valkoviinissä liotettua, kuivaa patonkia saisi lähestulkoon aikaiseksi panzanellaa.- Vulgaari
sekoitettu itseäni parempaan seuraan, kun joku epäili vanhaksi kokiksi? Ikäväkseni minun on kieltäydyttävä sellaisesta kunniasta. Sen verran on yhteistä että olen nyt hitsaillut Vanhan kokin grilliritilän, tosin luvan kanssa plagioin.
Mutta salaattiin, tällainen helppo juttu voisi maistua nuorille neideille, luulisin.
Hunajainen kurkku neljälle
1 kurkku
Kastike
3 rlk juoksevaa hunajaa
2 rlk omenaviinietikkaa
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rlk kylmäpuristettua öljyä
1 rlk tillisilppua
koristeeksi
1 dl vihanneskrassia
Leikkaa kurkku juustohöylällä pitkittäin ohuiksi nauhoiksi.
Laita kurkku tarjoiluastiaan.
Sekoita kastikeen ainekset keskenään sekaisin ja kaada kurkkunauhojen päälle.
Ripottele pinnalle vihanneskrassi silppua.
( valkosipulin voi korvata shalottisipulilla, mikäli neidit eivät pidä valkosipulista) - Grillari
Vulgaari kirjoitti:
sekoitettu itseäni parempaan seuraan, kun joku epäili vanhaksi kokiksi? Ikäväkseni minun on kieltäydyttävä sellaisesta kunniasta. Sen verran on yhteistä että olen nyt hitsaillut Vanhan kokin grilliritilän, tosin luvan kanssa plagioin.
Mutta salaattiin, tällainen helppo juttu voisi maistua nuorille neideille, luulisin.
Hunajainen kurkku neljälle
1 kurkku
Kastike
3 rlk juoksevaa hunajaa
2 rlk omenaviinietikkaa
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rlk kylmäpuristettua öljyä
1 rlk tillisilppua
koristeeksi
1 dl vihanneskrassia
Leikkaa kurkku juustohöylällä pitkittäin ohuiksi nauhoiksi.
Laita kurkku tarjoiluastiaan.
Sekoita kastikeen ainekset keskenään sekaisin ja kaada kurkkunauhojen päälle.
Ripottele pinnalle vihanneskrassi silppua.
( valkosipulin voi korvata shalottisipulilla, mikäli neidit eivät pidä valkosipulista)Vai onko tyhjää leuhkimista?
Toiseksi jos toimii, onko helppo tehdä/teettää? - Vulgaari
Grillari kirjoitti:
Vai onko tyhjää leuhkimista?
Toiseksi jos toimii, onko helppo tehdä/teettää?kokemuksen tuomaa syvää rintaääntä asiasta, sain vasta hitsailtua sen kasaan.
Juhannuksena olisi tarkoitus kokeilla, tosin tilapäisvirityksillä. On vain ladottova kasa tiiliä ja ritilä siihen päälle kokeiluja varten. Varmuudeksi olen kyllä varannut kaasupullon kaasugrillin jotta ei ihan siitä kiinni homma jää.
Uskoisin ritilän kuitenkin toimivan hyvin, sitä käännellessä tulee mieleen että ankarasti se lämpöä vaatii, enenkuin siinä mikään kypsyy. Senverta raskas vehje se on. Toisaalta hiiligrillauksessa usein tehty virhe onkin se että pihvit on syöty silloin kun hiilos vasta olisi parhaimmillaan. Joten siltä ainakin välttyy.
Tekeminen ei sinänsä ole vaikeaa, migillä hitsaa menemään, suurin homma oli esivalmisteluissa. Rälläkän laikkoja meni muutama kulmaraudan paloittelussa.
Teettämisen hinnoista on vaikea sanoa, kun ei ole sen alan asiantuntemusta, mutta kyllä siihen harrastelija vehkeillä äkkiä saa puolipäivää kulumaan. - Grillari
Vulgaari kirjoitti:
kokemuksen tuomaa syvää rintaääntä asiasta, sain vasta hitsailtua sen kasaan.
Juhannuksena olisi tarkoitus kokeilla, tosin tilapäisvirityksillä. On vain ladottova kasa tiiliä ja ritilä siihen päälle kokeiluja varten. Varmuudeksi olen kyllä varannut kaasupullon kaasugrillin jotta ei ihan siitä kiinni homma jää.
Uskoisin ritilän kuitenkin toimivan hyvin, sitä käännellessä tulee mieleen että ankarasti se lämpöä vaatii, enenkuin siinä mikään kypsyy. Senverta raskas vehje se on. Toisaalta hiiligrillauksessa usein tehty virhe onkin se että pihvit on syöty silloin kun hiilos vasta olisi parhaimmillaan. Joten siltä ainakin välttyy.
Tekeminen ei sinänsä ole vaikeaa, migillä hitsaa menemään, suurin homma oli esivalmisteluissa. Rälläkän laikkoja meni muutama kulmaraudan paloittelussa.
Teettämisen hinnoista on vaikea sanoa, kun ei ole sen alan asiantuntemusta, mutta kyllä siihen harrastelija vehkeillä äkkiä saa puolipäivää kulumaan.Kommenttiasi, ennen kuin ryhdyn vaivaamaan kavriani puuhaan. Hänellä on hitsausvehkeet.
Kerrothan miten juttu pelaa, onko siinä jotakin poikkeuksellista jonka takia kannattaisi nähdä vaivaa.
- ....
Usein teemme tätä, kun edellispäiväisestä uunilohesta on jäänyt osa syömättä:
- tummaa leipää, voidellaan majoneesilla, päälle uunissa kypsennettyä lohta, hienonnetaan nätisti, päälle raastetaan tuoretta kurkkua, pieni tujaus sitruunamehua kalan päälle. Syödään veitsellä ja haarukalla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236975Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää421259Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271052- 75891
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal48845Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61837Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93804Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38791Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14756- 43733