Taivutus?

qazws

En ees tiiä sanotaanko sitä taivutukses, mut jos hevosen kääntää voltille (oikeelle) nii sehä on että ulkopohje (vasen) ja sisäohja (oikee), nii miten saan sen sillee että hevonen ite taipuu voltin mukana? Tiinä oikeestaa että se tehään sit jotenki sillee että sisäohja ja sisäpohje, mut pitääkö sillo käyttää ulkopohetta ollenkaa? Jos pitää selittäkää mulle tarkasti mut selvästi miten se tehään :) Oon nimittäin erittäin huono tajuamaan yleensäkää asioita nii voisin jopa tajuta vähä jos selitetää tarkasti, mut monimutkattomasti :DDd

9

3686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vEinE

      Myös ulkopohjetta tarvitaan kun hevosta taivutetaan ratsastettavan tien suuntaisesti, voltin, kulman ym.. Ulkopohje venyy tässä hieman taaemmas, sen tehtävänä on taivuttaa hevosta rungosta. Hevosenhan pitäisi voltilla olla banaanin muotoisesti, oikeassa kierroksessa siis hieman nenä asettuneena oikealle ja runko mukana.

      Itse ratsastan ja opetan ratsastamaan esim voltin (suoralta uralta tultaessa) siirtämällä ulkopohkeen taakse, asettamalla samalla hieman nenää sisälle ja siirtämällä sisäjalkaa hieman hevosen kainaloa kohti. Sisäjalan tehtävä on pitää hevonen liikkeessa ulkopohkeen kanssa, mutta myös pitää hevonen ympyräuralla niin ettei se pienennä ja hevosen pitäisi "taipua sisäjalan ympäri". Meidän tallilla sisäjalalla joutuu ratsastamaan monesti melko paljon, hevoset kun tahtovat voltin lopussa kaatua sen pohkeen päälle ja pienentää uraa.

      Älä unohda ulko-ohjaa! Sillä siirrät hevosen lapoja sisälle ja estät sen karkaamisen lavat edellä voltilta pois, käännät hevosta ulko-ohjalla. Nuorille ratsastajille helpointa on lukita napakka ulko-ohja ja käsi esim. satulan etukaareen/deltaohjaan, jos tätä ei tarvitse niin voit siirtää hevosen etuosaa sisällepäin (esim. avossa tai avon omaisesti voltilla) ajattelemalla molemmilla käsillä sisälle päin. Et siis kisko sisäohjasta, vaan molemmat kädet siirtyvät hieman sisällepäin menemättä harjan yli ristiin väärille puolille.

      Tulipas siitä selitys. :D Toivottavasti joku ymmärtää jotain. Näin opetetaan ja ratsastetaan meillä päin, ehkä jossain muualla eri tavalla.

      • moimoimoimoimoimoimoimoi

        Oliko sen nimi asetus (hevonen asettuu voltilla..) :DD


      • vEinE
        moimoimoimoimoimoimoimoi kirjoitti:

        Oliko sen nimi asetus (hevonen asettuu voltilla..) :DD

        Taivutus on asetusta hieman isompi liike, siinä taipuu hevonen myös kaulasta, etuosasta ja mahdollisesti koko rungosta, halutusta taivutuksesta riippuen. Taivutuksessa hevonen on aina myös asetettuna ko. suuntaan, eli ei taivutusta ilman asetusta. Esim. avo- tai sulkutaivutus.
        Asetus taas on se kun hevosen pää asettuu (=kääntyy) niskasta haluttuun suuntaan sen verran että näet hevosen sen puolen silmäkulman ja sierainkaaren (molemmat asetetulta puolelta, ei vain toista koska silloin hevosen pää on kenossa). Asetuksessa hevosen runko voi olla suorana tai taivutettuna, eli asetus ei vaadi taivutusta.


      • häh?:<
        vEinE kirjoitti:

        Taivutus on asetusta hieman isompi liike, siinä taipuu hevonen myös kaulasta, etuosasta ja mahdollisesti koko rungosta, halutusta taivutuksesta riippuen. Taivutuksessa hevonen on aina myös asetettuna ko. suuntaan, eli ei taivutusta ilman asetusta. Esim. avo- tai sulkutaivutus.
        Asetus taas on se kun hevosen pää asettuu (=kääntyy) niskasta haluttuun suuntaan sen verran että näet hevosen sen puolen silmäkulman ja sierainkaaren (molemmat asetetulta puolelta, ei vain toista koska silloin hevosen pää on kenossa). Asetuksessa hevosen runko voi olla suorana tai taivutettuna, eli asetus ei vaadi taivutusta.

        En vieläkää tajunnu että miten hevosta taivutetaa voltilla? Et miten taivutus eroaa asetuksesta?


      • Asetus eroaa taivutuksesta sillei että asetuksessa hevosen rungon eli sen vartalon ei tarvitse taipua, vain sen pään täytyy kääntyä niin että näkee silmäkulman ja sierainkaaren. Asetus tehdään usein kulmassa. Mulle ollaan ainakin opetettu sillei että ihan vähän joustetaan ulko ohjasta ja laitetaan sisä ohjaan enemmän painetta ja tehdään sisäohjalla puolipidätteitä (kevyesti puristetaan kättä että tulee pieni pidäte). Ja pidetään sisä pohje kiinni hevosen kyljessä ettei oijo, jos oikoo käytä sisä pohjetta ja puolipidätteitä ulko ohjalla. Ja sit vielä ulko pohjetta siirretään vähän taakse päin. Kannattaa alkaa asettamaan hevosta jo vähän ennen kulmaa tai volttia. Tarkoitan siis paria askelta ennen, en puolta kenttää ennen.


      • Muista myös mennä reippaasti koska usein vauhti hidastuu asettaessa!


    • Tinttuliini

      Issikoilla taivutukset ja asetukset tapahtuu hiukan erilailla joten en kerro niitä, ettei porukka mene sekaisin! :)

    • osaamaton

      Ajattele että kun olet kääntänyt voltille, ratsastat sisäpohkeesta ulko-ohjaan. Ulko.ohja ottaa vastaan ja oon kokoajan tuntumala kun taas sisäpohkeella samaan aikaan työnnetään hevosta ulko-ohjaan että se ei pienennä volttia. Samaan aikaan kun teet tämän "kutittele" sisäohjalla hevosen suuta.

    • Suzuraku

      Yritän selittää 😁
      Käännät voltille oikeassa kierroksessa => vasen jalka eteen kääntämään hevosen lavat ja etujalat voltille (ellet osaa kääntää esim istunnalla). Ulkopohkeella käännät/"rytmität"
      alkuun koko voltin ajan. Oikea pohje (sisäpohje) pysyy paikallaan ja ikäänkuin halaa hevosta (hevosen kuuluu taipua pohkeen ympäri), mikäli alkaa nojaamaan sisäpohketta vastaan, napauttelet sisäpohkeella että hei älä nojaa vaan taivu (ei potkimista vaan semmosta napnap), tarvittaessa herkistä hevonen raipalla.
      Sitten kädet, ulkokäden kuuluu joo antaa vähän tilaa että pääsee taipumaan/asettumaan mutta sen pitää olla napakammalla tuntumalla mitä sisäohja on, sisäohjasta ei vedetä taaksepäin vaan johdetaan sivulle, asettaessa ikäänkuin voimistat sisäpohkeen vaikutusta ja käännät (johdat sivulle eteen) ohjalla hevosen turvan ympyrän kulkusuuntaan (kaula pysyy suorana asetuksessa). Mikäli hevonen lähtee suurentamaan ympyrää varmista että sulla on ulko-ohja kädessä ja ulkopohje valmiina kääntämässä. Mikäli pienentää varmista että itse olet keskellä satulaa etkä kallistu sisälle, et vedä sisäohjasta ja sisäpohje huomauttaa nojaamisesta/kallistelusta. Mutta ulkoavut on tärkein asia koko voltissa, sekä istunta ja ohjien käyttö.
      Voltti on yllättävän vaikea juttu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe