Hei!
Onko kellään sattumalta tietoa tosta Mysi Lahtisen sipulikeitosta. Sen muistan, että leivän palat laitettiin alle, toisin kuin muiden sipulikeitto-ohjeissa.
Yritin googlata, mutta en sitä löytänyt. Jos jollain sattuu olemaan se kirja, missä resepti on, olisin ikionnellinen:)
Mysi Lahtisen sipulikeitto
8
4422
Vastaukset
- ranskalainen
Ranskalainen sipulikeitto
700 g sipulia
3 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
¼ tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 l lihalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ tl suolaa
½ tl pippuria
3 rkl konjakkia
12-16 viipaletta maalaisleipää
2 dl gruyerejuustoa
Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit öljy-voiseoksessa isossa kattilassa kannen alla. Ota kansi pois ja mausta sipulit suolalla ja sokerilla. Kypsennä 30-40 minuutin ajan miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat lämpimän ruskeita. Laita sillä aikaa lihaliemi kiehumaan. Ripottele sipulien päälle vehnäjauhoja ja lämmittele muutaman minuutin ajan. Lisää lihaliemi ja viini sipulien joukkoon. Hauduta 30-40 minuutin ajan sekoittaen silloin tällöin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää konjakki juuri ennen tarjoilua.
Jos haluat, voit kuorruttaa keiton uunissa. Laita uuni lämpenemään grillivastuksilla. Raasta juusto. Laita leipäviipaleet keiton päälle ja levitä niiden päälle juustoraastetta. Ripottele päälle öljyä tai voita. Paahda 175 asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.
Resepti: Smitten Kitchen 12.12.2006 ja Julia Childin
voithan laittaa tarjolle nuo kuorrutetut leivät paloina /krutonkeina tarjoilukulhon pohjalle , keitto päälle ja pulpahtavat ihanasti pintaan. - Poro.Tallinnasta
1 kg kauniita sipuleita
2 l liha- tai kasvislientä
100 g voita
tuoreita ranskanleivän viipaleita
300 g vahvaa emmentaljuustoraastetta
Sipuleiden pitää olla kauniita ja keltakuorisia. Muovipussissa maanneet laiskat nahikkaat eivät kelpaa ollenkaan näin ihanaan soppaan.
Kuumenna kattilassa kaksi litraa lihalientä kiehuvaksi.
Kuori sipulit, halkaise ja viipaloi ne. Älä siis silppua. Paista kolmannes viipaleista voissa kullankeltaisiksi ja raukeiksi. Sipuli ei saa ruskistua. Viipaleita on hyvä käännellä koko ajan paistaessa. Kumoa viipaleet kuuman lihaliemen joukkoon j kaada pannuun tilkka kuumaa vettä. Anna sen kiehahtaa ja kaada neste lihaliemikattilaan. Paista toinen ja kolmaskin satsi sipuleita voissa. Huuhtele pannu välillä.
Anna keitonalun kiehua melko reippaasti puolisen tuntia. Pane kansi välillä kattilan päälle, jottei neste pääse liiaksi haihtumaan. Jos niin kuitenkin pääsee tapahtumaan, lisää kiehuvaa vettä.
Voitele rautapadan tai paksupohjaisen keittokattilan pohja. Voitele myös ranskanleipäviipaleet voilla ja lado vieri viereen padan pohjalle. Ripottele päälle kaksi kolmannesta juustoraasteesta. Kaada kiehuvan kuuma sipulilihaliemi pataan. Leipäviipaleet nousevat nyt pinnalle ja peittävät keiton kauniisti.
Pane pata 150-asteiseksi lämmitettyyn uuniin ilman kantta puoleksi tunniksi. Lisää loput juustoraasteesta ja alenna uunin lämpö 80 asteeseen.
Kypsyttele taas puoli tuntia. Lisää keiton pinnalle voinokareita. Nyt keitto saa oleilla uunissa vielä kaksi tuntia. Varmuuden vuosi on hyvä kurkistaa silloin tällöin uuniin ja varmistaa, ettei pinta ruskistu liikaa. Kannen voi välillä panna padan päälle, mutta jos sen voi välttää, tulee keitosta maukkaampaa.
Tämä on ihana keitto. Pitkä kypsytysaika ja herkulliset tuoksut saattavat koetella odottelijaa. Parasta on kuitenkin olla pitkämielinen, sillä vähemmällä hauduttamisella jää keitto ja syömisen nautinto puolitiehen.
Resepti on Mysi Lahtisen kirjasta Intohimot hellallani (Tammi 2002). Mysiä lukiessa tulee nälkä!:)- Vanha kokki
Aikoinani minulta toivottiin sipulikeittoa, jota sitten valmistinkin useita vuosia, koska sillä oli omat kannattajansa.
Keittoon tarvitset:
500-600 gr hyviä kiinteitä keltasipuleita
pari kasvisliemikuutiota tai fondia
puoli tl hienoa merisuolaa
1 tl hienoa sokeria
50 gr voita
rouhittua mustaa pippuria
ripaus paprikajauhetta
rakunaa (tuoretta jos mahdollista)
rosmariinia -"-
1 litra vettä
Jotain vahvaa juustoraastetta
Vaaleaa leipää krutonkeina
Valmistus:
Kuori ja viipaloi sipulit, laita paistinpannulle voita, kuullota sipulirenkaita ja mausta sokerilla ja paprikalla. Anna sokerin hieman karamellisoitua sipuleihin.
Kuumenna vesi lisää liemikuutiot, siirrä kuullotetut sipulit liemeen, anna keiton poreilla hiljaa ainakin puolituntia, mieluimmin tunnin. Lisää yrtit ja suola (jos on tarpeen) sekä mp rouhe. Tarkista maku!
Annostele keitto savikippoihin tai lautaselle, nosta leipäkrutongit pinnalle ja ripottele reiluhkosti juustoraastetta keiton ja krutonkien päälle.
Laita astiat uuniin ylälämpö päälle tai kuumenna grillivastus. Anna juuston sulaa keiton pinnalla kuplivaksi. Tarjoa keitto tulikuumana, pakkaskelillä erinomaista syötävää.
Ps. keittoa voi terästää pikkutilkalla jotain brandya tai jos malttaa niin konjakkikin käy!
- Malla-mummo
Poron ohje Tallinnasta on todella Mysin alkuperäinen ohje sipulikeittoon, ja se on paras kaikista. Olen moneen kertaan valmistanut juuri sillä ohjeella, ja mm. henkilö, joka ei voinut kuvitella pitävänsä sipulikeitosta, sanoi sitä ihanaksi. Aion taas tänä syksynä tarjota sitä vierailleni.
- lohtu_ruoka
Oh, vesi herahti kielelle. Olen kokenut Pariisin hallien mahtavan sipulikeiton !
Sitä tunnelmaa ja makua ei unohda koskaan. Se pitkä haudutus !
http://olemmepuutarhassa.fi/keittio/2015/klassinen-gratinoitu-sipulikeitto/
- soppakauha-Seija
Martin Markkinoilta taas 5 kg (15 e) Peipsiveere Sipul, tuskin silkkinen kuori eli helppo käsitellä ja niin maukas ! Kannattaa Viron matkoillaa haalia
- Anonyymi
Minulta löytyy
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1213040Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen342443Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092071- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711388Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2611133- 621067
- 711054