Mysi Lahtisen sipulikeitto

hävinnyt resepti

Hei!

Onko kellään sattumalta tietoa tosta Mysi Lahtisen sipulikeitosta. Sen muistan, että leivän palat laitettiin alle, toisin kuin muiden sipulikeitto-ohjeissa.

Yritin googlata, mutta en sitä löytänyt. Jos jollain sattuu olemaan se kirja, missä resepti on, olisin ikionnellinen:)

8

4265

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ranskalainen

      Ranskalainen sipulikeitto
      700 g sipulia
      3 rkl voita
      1 rkl öljyä
      1 tl suolaa
      ¼ tl sokeria
      3 rkl vehnäjauhoja
      2 l lihalientä
      1 dl kuivaa valkoviiniä
      ½ tl suolaa
      ½ tl pippuria
      3 rkl konjakkia
      12-16 viipaletta maalaisleipää
      2 dl gruyerejuustoa

      Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit öljy-voiseoksessa isossa kattilassa kannen alla. Ota kansi pois ja mausta sipulit suolalla ja sokerilla. Kypsennä 30-40 minuutin ajan miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat lämpimän ruskeita. Laita sillä aikaa lihaliemi kiehumaan. Ripottele sipulien päälle vehnäjauhoja ja lämmittele muutaman minuutin ajan. Lisää lihaliemi ja viini sipulien joukkoon. Hauduta 30-40 minuutin ajan sekoittaen silloin tällöin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää konjakki juuri ennen tarjoilua.

      Jos haluat, voit kuorruttaa keiton uunissa. Laita uuni lämpenemään grillivastuksilla. Raasta juusto. Laita leipäviipaleet keiton päälle ja levitä niiden päälle juustoraastetta. Ripottele päälle öljyä tai voita. Paahda 175 asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.

      Resepti: Smitten Kitchen 12.12.2006 ja Julia Childin
      voithan laittaa tarjolle nuo kuorrutetut leivät paloina /krutonkeina tarjoilukulhon pohjalle , keitto päälle ja pulpahtavat ihanasti pintaan.

    • Poro.Tallinnasta

      1 kg kauniita sipuleita
      2 l liha- tai kasvislientä
      100 g voita
      tuoreita ranskanleivän viipaleita
      300 g vahvaa emmentaljuustoraastetta

      Sipuleiden pitää olla kauniita ja keltakuorisia. Muovipussissa maanneet laiskat nahikkaat eivät kelpaa ollenkaan näin ihanaan soppaan.

      Kuumenna kattilassa kaksi litraa lihalientä kiehuvaksi.

      Kuori sipulit, halkaise ja viipaloi ne. Älä siis silppua. Paista kolmannes viipaleista voissa kullankeltaisiksi ja raukeiksi. Sipuli ei saa ruskistua. Viipaleita on hyvä käännellä koko ajan paistaessa. Kumoa viipaleet kuuman lihaliemen joukkoon j kaada pannuun tilkka kuumaa vettä. Anna sen kiehahtaa ja kaada neste lihaliemikattilaan. Paista toinen ja kolmaskin satsi sipuleita voissa. Huuhtele pannu välillä.

      Anna keitonalun kiehua melko reippaasti puolisen tuntia. Pane kansi välillä kattilan päälle, jottei neste pääse liiaksi haihtumaan. Jos niin kuitenkin pääsee tapahtumaan, lisää kiehuvaa vettä.

      Voitele rautapadan tai paksupohjaisen keittokattilan pohja. Voitele myös ranskanleipäviipaleet voilla ja lado vieri viereen padan pohjalle. Ripottele päälle kaksi kolmannesta juustoraasteesta. Kaada kiehuvan kuuma sipulilihaliemi pataan. Leipäviipaleet nousevat nyt pinnalle ja peittävät keiton kauniisti.

      Pane pata 150-asteiseksi lämmitettyyn uuniin ilman kantta puoleksi tunniksi. Lisää loput juustoraasteesta ja alenna uunin lämpö 80 asteeseen.

      Kypsyttele taas puoli tuntia. Lisää keiton pinnalle voinokareita. Nyt keitto saa oleilla uunissa vielä kaksi tuntia. Varmuuden vuosi on hyvä kurkistaa silloin tällöin uuniin ja varmistaa, ettei pinta ruskistu liikaa. Kannen voi välillä panna padan päälle, mutta jos sen voi välttää, tulee keitosta maukkaampaa.

      Tämä on ihana keitto. Pitkä kypsytysaika ja herkulliset tuoksut saattavat koetella odottelijaa. Parasta on kuitenkin olla pitkämielinen, sillä vähemmällä hauduttamisella jää keitto ja syömisen nautinto puolitiehen.

      Resepti on Mysi Lahtisen kirjasta Intohimot hellallani (Tammi 2002). Mysiä lukiessa tulee nälkä!:)

      • Vanha kokki

        Aikoinani minulta toivottiin sipulikeittoa, jota sitten valmistinkin useita vuosia, koska sillä oli omat kannattajansa.
        Keittoon tarvitset:

        500-600 gr hyviä kiinteitä keltasipuleita
        pari kasvisliemikuutiota tai fondia
        puoli tl hienoa merisuolaa
        1 tl hienoa sokeria
        50 gr voita
        rouhittua mustaa pippuria
        ripaus paprikajauhetta
        rakunaa (tuoretta jos mahdollista)
        rosmariinia -"-
        1 litra vettä
        Jotain vahvaa juustoraastetta
        Vaaleaa leipää krutonkeina


        Valmistus:

        Kuori ja viipaloi sipulit, laita paistinpannulle voita, kuullota sipulirenkaita ja mausta sokerilla ja paprikalla. Anna sokerin hieman karamellisoitua sipuleihin.

        Kuumenna vesi lisää liemikuutiot, siirrä kuullotetut sipulit liemeen, anna keiton poreilla hiljaa ainakin puolituntia, mieluimmin tunnin. Lisää yrtit ja suola (jos on tarpeen) sekä mp rouhe. Tarkista maku!

        Annostele keitto savikippoihin tai lautaselle, nosta leipäkrutongit pinnalle ja ripottele reiluhkosti juustoraastetta keiton ja krutonkien päälle.
        Laita astiat uuniin ylälämpö päälle tai kuumenna grillivastus. Anna juuston sulaa keiton pinnalla kuplivaksi. Tarjoa keitto tulikuumana, pakkaskelillä erinomaista syötävää.
        Ps. keittoa voi terästää pikkutilkalla jotain brandya tai jos malttaa niin konjakkikin käy!


    • Malla-mummo

      Poron ohje Tallinnasta on todella Mysin alkuperäinen ohje sipulikeittoon, ja se on paras kaikista. Olen moneen kertaan valmistanut juuri sillä ohjeella, ja mm. henkilö, joka ei voinut kuvitella pitävänsä sipulikeitosta, sanoi sitä ihanaksi. Aion taas tänä syksynä tarjota sitä vierailleni.

    • soppakauha-Seija

      Martin Markkinoilta taas 5 kg (15 e) Peipsiveere Sipul, tuskin silkkinen kuori eli helppo käsitellä ja niin maukas ! Kannattaa Viron matkoillaa haalia

    • Anonyymi

      Minulta löytyy

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. MAISA TORPPA AVIOERO!!

      Mitäs minä sanoin, ennustin että suhde kestää max 5 vuotta.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      221
      5809
    2. Puukkoko heilunut liikaa

      On se ihme ettei missään netissä tai esim lehdessä ole juttua. Kuitenkin ihminen löytynyt Haapaveden teollisuusalueelta
      Haapavesi
      30
      3194
    3. Maisa Torppa, avioero

      Niinhän siinä sitten kävi, auts.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      162
      1764
    4. Onko kaivattusi pukeutumistyyli

      millainen?
      Ikävä
      69
      1406
    5. Mitä ajattelet

      Kun kohtaatte? Onko neutraalit ajatukset jo
      Ikävä
      104
      1314
    6. Haluaisin tavata sinut.

      Jos mitenkään mahdollista?
      Ikävä
      61
      1186
    7. Havahduitkohan jälkikäteen siihen

      että me molemmat haluttiin toisistamme kumppanit? Kumpikaan ei vain pystynyt olemaan järjen äänenä, sattuneesta syystä,
      Tunteet
      12
      997
    8. Kristillisfanaatikkojen hyökkäys

      Minä arvelen haistavani syyn. Heitä yksinkertaisesti pelottaa. Onhan täällä jo osoitettu mieltä jälleensyntymistä ym vas
      Hindulaisuus
      363
      901
    9. Nyt tutkijat vaativat hyssyttelemään lasten surkeasta pisa-tuloksesta koulussa!

      Ensin tutkimuksessa todetaan että maahanmuuttajien oppimistulokset kouluissamme ovat surkeita ja aiheuttaa tulevaisuudes
      Maailman menoa
      115
      879
    10. Onko kaivatustasi

      Kiinnostunut myös muut?
      Ikävä
      77
      852
    Aihe