Lapsi ei syö

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Meillä on 2 ja puolivuotias tytär, joka ei yksinkertaisesti suostu syömään. Ongelma on ollut siitä lähtien, kun olisi pitänyt alkaa suuhun laittaa muutakin kuin maitoa. Ei kelpaa mikään, ei hedelmät soseena, ei kokonaisena, ei tavallinen kotiruoka kiinteänä eikä soseena, ei kaupasta saatavat lastenruuat, ei leipä, ei vihannekset, ei yhtään mikään. Mustikkajogurttia syödään ehkä 1/3 purkkia päivän mittaan. Ja maito menee joinain päivinä, varsinkin iltaisin. Neuvolassa määrättiin ostamaan nämä legendaariset kalanmaksaöljyt, ja jotain nestemäistä vitamiinivalmistetta. Arvatkaa saako niidenkin kanssa tapella, että suostuu ottamaan.
Mitä ihmettä tämä nyt sitten on? Muilla sama ongelma?

12

1841

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kivaa...

      Mistä lapsesi pitää?

      Mitä hän haluaa tehdä äidin tai isän kanssa?

      Tarjoa lapsellesi sitä ruokaa ja kerro, että kun olet syönyt jonkin verran (älä vaadi heti kovin suuria määriä syömään) niin sitten sen jälkeen tehdään sitä ja tätä...

      • vielä...

        Kai teillä on perheessä yhteiset ruoka-ajat, ettei ole niin, että aikuiset syövät kun ehtivät ja lapsen vaaditaan syömään "silloin tällöin"?

        Eli sekin voisi auttaa jonkin verran kun tekisit lapselle (ja muilleperheenjäsenille) selväksi, että tästä lähtien koko perhe syö yhdessä ruoan kello 17 ja iltapalan kello 19 ja ruokapäydässä on jokainen niin kauan kunnes viimeinenkin on saanut syötyä - tai ainakin toiseksi viimeinen. Tämä voi auttaa kun lapsi ei sitten pääse kuitenkaan omiin touhuihinsa vaikka jättäisikin syömättä.


    • tipi76

      Meillä 1,8 kk tytön tyllerö joka myöskään ei ole kiinnostunut syömisestä. On hermoja raastavaa yrittää ravita jälkikasvuaan joka yksinkertaisesti laittaa käden eteen ja kieltäytyy.Lähes kaikesta. Välillä syö todella hyvin muutaman päivän,sitten menee viikko ettei oikein mikään mene.Ja kaikkea on kokeiltu.Pöydässä leluja,ilman leluja ym.Syödään kaikki yhtäaikaa,syödään erikseen.. Meillä tyttö todella pienen kokoinen,mutta iloinen ja reipas ja kova menemään.Neuvolassa sanottu ettei syytä huoleen niin kauan kun omalla käyrällään kasvaa(78cm 8,6kg nyt)

    • vaari vaan53v

      "Meillä on 2 ja puolivuotias tytär, joka ei yksinkertaisesti suostu syömään"

      tekisi mieli kysyä, mitä tuo oikeesti tarkoittaa,
      halvemmaksi tulisi jos eläisi syömättä.

      eli asiana,
      onko joku todennut alipainoiseksi, että pitäisi enemmän syödä ?

      Oletko opettanut liian hyvään ruokaan, silloin on vaikeiksi siirtyä oikeaan ruokaan,
      vai, syökö jotain ja sinä syötät ylimääräistä, eli lihotat häntä.

      Lisäksi, on myös erilaisia kasvukausia ja liikunnallisia kausia,
      jos on touhukas kuluttaa energiaa,
      jos on rauhaisempi, puhelias ja sivistää itseään, syö vähemmän.

      Jos oikeesti syö liian vähän, pitäisi ajatella vatsavaivoja, vauvankin osaa säännöstellä jos syöminen aiheuttaa vaivoja ja vaivoja on uskomattoman paljon,
      jos yks´ lääkäri ei löydä, niin toisen luokse, jokaisella on omia ideoitaan.

    • ei saa pakottaa

      Meilläkin oli kausi kun ruokaa meni alas tosi vähän. Siitä ei kannata ottaa paineita tuon ikäinen lapsi ei itseään nälkään tapa. Meillä se oli kekseliäs uhman väline poika sai meidät ensin huolestumaan, mutta otin selvää asiasta. se on ihan normaalia ja kuuluu kehitysvaiheeseen. Mutta missään tilanteessa ei saa lasta pakottaa syömään!! (sen virheen me ensin teimme ja tilanne paheni vaan) lapsi syö sen minkä syö ja seuraavalla kerralla syö varmaan enemmän, kun meilläkin kuitenkin syödään 5 kertaa päivässä, niin aina tulee se seuraava kerta. Joskus saattoi olla päiviä kun päivällä ei mennyt oikein mitään mutta sitten illalla maistui puuro...

      Ja siis tämä on ohimenevää!!!! ei kestänyt tuo vaihe meillä kauaa!

      • joka ei syö;-o

        muuta kuin vaihdellen tietynlaista leipää ja margariiniä, toisinaan päällä kinkkua, ja juo maitoa. Ei se aina niin vain mene ohi, se syömättömyys, tai valikoiva syöminen. Tätä on kestänyt sen 8 vuotta. Tai 7,5, täysimetin puolivuotiaaksi asti.


      • II.I
        joka ei syö;-o kirjoitti:

        muuta kuin vaihdellen tietynlaista leipää ja margariiniä, toisinaan päällä kinkkua, ja juo maitoa. Ei se aina niin vain mene ohi, se syömättömyys, tai valikoiva syöminen. Tätä on kestänyt sen 8 vuotta. Tai 7,5, täysimetin puolivuotiaaksi asti.

        jos totta kerroit, ei uskoisi vaikka kertoisit että noin toimii 4-5 päivänenä viikossa.

        toisaalta kyllä siitä terveellisyydestä liikaa puhutaan, sen ruoan merkityksestä.
        aika vähällä tule toimen, isäkin oli 180 cm ja alle 40 kg vankileirillä, hyvin eli samoin kuin hänen kaverinsakin, kaikki yli 80v.

        kyllä tärkeintä on miltä näyttää, miten jaksaa touhuta päivät ja kiinnostua koulusta ja kavereista.
        niin kaverit ovat hyvin tärkeitä.

        kaikea rasva kyllä välttäisin.
        kai koulussa sitenkin syö muuta.


      • yhteishuoltajaisä

        "Meilläkin oli kausi kun ruokaa meni alas tosi vähän. Siitä ei kannata ottaa paineita tuon ikäinen lapsi ei itseään nälkään tapa. Meillä se oli kekseliäs uhman väline poika sai meidät ensin huolestumaan, mutta otin selvää asiasta. se on ihan normaalia ja kuuluu kehitysvaiheeseen. Mutta missään tilanteessa ei saa lasta pakottaa syömään!! (sen virheen me ensin teimme ja tilanne paheni vaan) lapsi syö sen minkä syö ja seuraavalla kerralla syö varmaan enemmän, kun meilläkin kuitenkin syödään 5 kertaa päivässä, niin aina tulee se seuraava kerta. Joskus saattoi olla päiviä kun päivällä ei mennyt oikein mitään mutta sitten illalla maistui puuro...

        Ja siis tämä on ohimenevää!!!! ei kestänyt tuo vaihe meillä kauaa! "

        Sama juttu täällä tytön kanssa. Olen nykyään sitä mieltä, että syö kun syö. Ja osaahan tuo pyytääkin ruokaa,kun on nälkä, mutta se vaan aikuisen ihmisen näkökulmasta näyttää niin pieneltä se määrä minkä 3v tyttö syö.

        SYÖMÄÄN EI SAA PAKOTTAA! Ainoa ruokailuun liittyvä sääntö minulla on, että ruokaa eikä ruokailuvälineitä ei saa heitellä minnekään, vaikka ruoka ei maistukaan (nuorempana siis saattoi suuttua kun ruokaa tarjottiin).

        Ja on kausiluontoista. Jonain päivänä ei syö juuri mitään, toisinaan ahmii niin että ihmetyttää mikä nyt oikein on. Mutta siis hoikka on tyttö, kai jotain 95cm ja 12kg tjsp.

        Eniten joskus harmitti hukkaa menevä ruoka, mutta nykyään syön itse alkuun vähemmän ja lopuksi pistelen tytönkin jättämät ruoat naamaani.

        Toinen asia mikä ihmetytti oli se, että monet minusta yäkkiyäkki einesruoat maistui tytölle (kuten veri-/pinaattiletut, maksalaatikko, ranskanperunat, nakitkin joskus), mutta itse tehty kermainen lasagne tai pasta bolognese ei maistu. Nykyään sentään syö itse tehtyä pizzaa, kunhan tyttö saa itse päättää täytteet, tai ainakin osan täytteistä.

        Lisäksi tyttö on ihmeen perso suolalle. Siinä tullut isäänsä.


    • Tilleri76

      Meillä kans vähän reilut 2 v, joka ei kertakaikkiaan suostu syömään. Kaikki sanoo noissa vastauksissa eri palstoilla, että ei se tapa itseään syömättömyydellä, mutta ei se paljoa lohduta, kun poika on niin laiha, ettei enää oikeesti ole kivannäköistä. Mitään fyysistä vikaa ei meidän pojalla ole, mutta se on varmaan just jokin uhman väline, jota pystyy käyttämään, koska ei sitä väkisten saa syömään, vaikka tekis mitä. Kakkua ja keksiä menee kyllä joskus hyvinkin paljon (mutta se ei luonnollisesti ois oikein ihanne ruokaa), joten maha kyl vetää, kun haluaa jotain syödä. Ollaan kokeiltu viimeisen vuoden aikana kaikkea, mitä on keksitty ja saatu neuvoksi. On ollut säännölliset ruoka-ajat perheen kanssa, annettu ruokia, mistä on tykännyt (vaikea sanoa, mikä ois se lemppari, ku ei se syö oikein mitään kunnolla), vähennetty maitoa, annettu pienenpieniä annoksia jne jne jne ...Mutta mikään ei auta. Välillä tuntuu, ettei päivässä mene oikein mitään alas. Ainoa lohdutus on se, että poika on hyvinvoiva (vaikkakin laiha), jaksaa leikkiä energisesti ja juoksennella ja nukkuu normaalisti, joten ei se ole missään kovin huonossa kunnossa fyysisesti, mutta kun vuodessa on vain pituutta tullut lisää, mutta painoa ei oikeastaan yhtään, niin ... surulliseksi se vetää. Mutta toivossa elän vielki, että toi tosta korjaantuisi ja poika rupeis syömään paremmin.

      • Öman syömään opettan

        Näkyykö teillä telkkarista sellainen kanava kuin AVA.
        Siellä on ohjelma nimeltä kasvun paikka, jossa käsitellään paljon syöämättömyyttä. Saat todella hyvää tietoa ja ohjeita miten voit kannustaa lasta syömisessä. Kliininen psykoterapeutti antaa oikeita ohjeita ja neuvoja.
        Suosittelen ja sitten vaan juustoja pussaamaan. Monesti uusien ruokien kanssa aloitetaan niin, että ensin niitä pitää pystyä koskemaan , nuolemaan , pussaamaan ja lopulta maistamaan sitä.
        Usein ongelman takana on ahdistunut aikuinen. Lapsi vaistoaa aikuisen ahdistuksen kun lapsi ei syö. Noidnkehä on valmis. ( Tosi ahdistavaa kun omaa lasta ei saa syömään.)
        Ruokailussa rauhallisuutta, leikkiä, kannustusta vaikka tarrilla, pieniä paloja maistaa, samaa ruokaa tarvitsee maistella kymmeniä kertoja. Kyllä se siitä, voimia Äidille


      • Raipe.

        voisi olla osallistaa lapsi ruuan valmistukseen jotenkin tai pitää siinä mukana.
        Oma lapseni on jo parikymppinen, eikä koskaan varhailapsuudessa ollut mitään vaikeuksia
        syömisen kanssa. Muistan vaan, että hän oli ihan vauvaiästä alkaen kiinnostunut keittiötouhuista,
        hääräsi siinä mielellään mukana kävelemään opittuaan ja nyt jo aikuisena laittaa mielellään ruokia.

        Ymmärrän huolesi, lapset ovat kovin erilaisia. Kun liikkuminen lisääntyy, myös energian tarve kasvaa.


      • yhteishuoltajaisä

        ...voi myös vaikuttaa.

        Eli mulla tyttö on silleen isänsä tapainen, että aamulla ei oikein mikään maistu, mutta illalla syö yleensä tosi hyvällä ruokahalulla. Ja tarkoitan siis joskus kahdeksan yhdeksän aikaan. Eli voihan sitäkin kokeilla, jos lapsi on iltasyöjä. Kaikki ollaan kuitenkin erilaisia ja hyvä niin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8386
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe