Olen joskus nähnyt mainoksia pienestä kotikäyttöön tarkoitetusta myllystä, jolla voi itse jauhaa jyvistä jauhoja ja saa siis aina tuoreita jauhoja, joissa ravintoaineet vielä tallella. Miten on, tuleeko laitetta käytettyä, paljonko maksaa, mistä niitä saa ? Ja tärkein kysymys, voiko sillä tehdä puurosuurimoita, sellaisia, joista saisi vähän karkeampaa puuroa kuin kaupan suurimoista ?
onko kokemusta ?
14
7868
Vastaukset
- Kysyjä
Sanopa, minkä verran niistä kaupan jauhojen ravintoaineista on kadonnut.
Mitkä ravintoaineet niistä katoaa?
Jos ravintoaineista on kadonnut kolmannes, omalla myllyllä tehdyt jauhot saisivat maksaa 1,5-kertaisesti (myös myllyn kuoletuskustannukset huomioiden), jotta touhu olisi kannattavaa (paljonko lasket omalle työllesi). Tulleekohan millään kannattavaksi?
Taitaa olla taas niitä brassailukeinoja, jolla omaa erinomaisuutta osoitetaan muille keskivertokansalaisille.
Varmaan teurastat itse, jotta saat taatusti tuoretta lihaa. Aiotko siirtyä kokonaan omavaraistalouteen?- Anonyymi
Mausta sen huomaa. Kokoviljaan tulee kuukaudessa kitkerä maku. Ei ole brassailua jo arvostaa puhdast makua.
- Neuvoja
Kotitarvekäyttöön tarkoitettua vasaramyllyjä on näkynyt käytettynäkin myynnissä silloin tällöin. Jos et osta kovin isoa, niin saat sellaisen pyörimään kätevästi ihan tuollaisella yleiskäyttöisellä maatalouden sähkömoottorillakin (~11 kW). Kolmivaiheinen voimavirtaliitäntähän sinulta tietenkin löytyy?
Isompien myllyjen kohdalla tulee ongelmaksi nousujohtojen ja pääsulakkeiden kestävyys, joten sellaista pyörittää kenties mukavimmin maataloustraktorilla. Ellei sinulla sellaista vielä ole, niin hyviä käytettyjä löytää yleensä samoista lähteistä kuin vasaramyllyjäkin.
Samalla vehkeellä voit tehdä sitten lumityötkin, kun hommaat sopivan varustuksen!
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi
http://www.agronet.fi- Mylläri
Vastauksista päätellen käytin ihan väärää nimitystä tarkoittamastani kapineesta. Kyseessä on ihan keittiön pöydällä pidettävä tavallisella sähköllä toimiva vempain. Ajatus tuli mieleeni, kun jossakin luki, että esimerkiksi vehnäjuhosta häviää kuuden viikon kuluessa jauhamisesta 90 prosenttia sen ravintosisällöstä. Nykyäänhän vehnäjauhoja pidetään huonona ravintona, mutta kyllä suuri osa sitä vaan maailmassa käyttää melkein pääravintonaan.Lukiessani yhtä kirjaa Intiasta siitä selvisikin, että siellä (ainakin ennen) jauhettiin vaan kerralla aina päivittäiseen leivontaan tarvittava määrä.
- lähdekritiikki
Mylläri kirjoitti:
Vastauksista päätellen käytin ihan väärää nimitystä tarkoittamastani kapineesta. Kyseessä on ihan keittiön pöydällä pidettävä tavallisella sähköllä toimiva vempain. Ajatus tuli mieleeni, kun jossakin luki, että esimerkiksi vehnäjuhosta häviää kuuden viikon kuluessa jauhamisesta 90 prosenttia sen ravintosisällöstä. Nykyäänhän vehnäjauhoja pidetään huonona ravintona, mutta kyllä suuri osa sitä vaan maailmassa käyttää melkein pääravintonaan.Lukiessani yhtä kirjaa Intiasta siitä selvisikin, että siellä (ainakin ennen) jauhettiin vaan kerralla aina päivittäiseen leivontaan tarvittava määrä.
"jossakin luki, että esimerkiksi vehnäjuhosta häviää kuuden viikon kuluessa jauhamisesta 90 prosenttia sen ravintosisällöstä."
Mikä tuo "jossain" oli. "Jossain" nimittäin lukee kaikenlaista puppua. Ja mistä ravintosisällöstä oli kyse (hiilihydraatit, B-vitamiini, mikä?)?
Onko se lähde ollenkaan luotettava vaiko sen myllyn valmistaja, jolla on oma lehmä ojassa? Lähdekritiikkiä, please! Aika löyhällä pohjalla on kalliiden laitteiden ostopäätökset, jos sellaisia "jossain" lukemisen pohjalta tekee! - Aurinkoinen
lähdekritiikki kirjoitti:
"jossakin luki, että esimerkiksi vehnäjuhosta häviää kuuden viikon kuluessa jauhamisesta 90 prosenttia sen ravintosisällöstä."
Mikä tuo "jossain" oli. "Jossain" nimittäin lukee kaikenlaista puppua. Ja mistä ravintosisällöstä oli kyse (hiilihydraatit, B-vitamiini, mikä?)?
Onko se lähde ollenkaan luotettava vaiko sen myllyn valmistaja, jolla on oma lehmä ojassa? Lähdekritiikkiä, please! Aika löyhällä pohjalla on kalliiden laitteiden ostopäätökset, jos sellaisia "jossain" lukemisen pohjalta tekee!Mikäs sua oikeen riivaa, ootpas ärtyisä, kriitikoihan joskus myös itseäsi!
Tuossahan tuota kaipaamaasi tietoa, vaikkei siitä sulle mitään hyötyä ole, mutta muille kylläkin
http://www.energian.net/terveys/info.html - Näkkäri
Aurinkoinen kirjoitti:
Mikäs sua oikeen riivaa, ootpas ärtyisä, kriitikoihan joskus myös itseäsi!
Tuossahan tuota kaipaamaasi tietoa, vaikkei siitä sulle mitään hyötyä ole, mutta muille kylläkin
http://www.energian.net/terveys/info.htmlMikälie sivusto onkaan.... Totuus kuitenkin on etteivät ne kivennäiset ja hivenaineet ilmaan haihdu. Totuus on että tutkitussa viljassa niitä ei ole ollut alunperinkään :) . Suomen maaperä on luonnostaan mineraaliköyhää ja usein onkin että nämä höpöhöpö-tieteilijät eivät sitä tiedä. Tuohon vitamiinipuoleen en ota kantaa kun en aivan 100% varma asiasta ole.
Kannattaisi suhtautua hivenen kriittisesti kaikkeen mitä internetistä löytää, jookosta. - lähdekritiikki
Aurinkoinen kirjoitti:
Mikäs sua oikeen riivaa, ootpas ärtyisä, kriitikoihan joskus myös itseäsi!
Tuossahan tuota kaipaamaasi tietoa, vaikkei siitä sulle mitään hyötyä ole, mutta muille kylläkin
http://www.energian.net/terveys/info.htmlEi kovin vakuuttava lähde. Ei mitään muuta kuin pelkkiä väitteitä. Ei ollenkaan todisteita väitteiden tueksi.
Kaikkeen ihmiset luottavatkin! - lähdekritiikki
Näkkäri kirjoitti:
Mikälie sivusto onkaan.... Totuus kuitenkin on etteivät ne kivennäiset ja hivenaineet ilmaan haihdu. Totuus on että tutkitussa viljassa niitä ei ole ollut alunperinkään :) . Suomen maaperä on luonnostaan mineraaliköyhää ja usein onkin että nämä höpöhöpö-tieteilijät eivät sitä tiedä. Tuohon vitamiinipuoleen en ota kantaa kun en aivan 100% varma asiasta ole.
Kannattaisi suhtautua hivenen kriittisesti kaikkeen mitä internetistä löytää, jookosta.Ravinnosta liikkuu - esim. netissä - hyvin paljon pelkkää huuhaa-mutu-kuvitelmaa, joka ei kestä kriittistä tarkastelua.
Tutkittu totuus on, että suomalaiset syövät nykyisin paljon terveellisempää ruokaa kuin esim. 50 vuotta sitten. Jopa viljatuotteet ovat terveellisempiä ja ravintokoostumukseltaa monipuolisempia.
Mutta - jos joku haluaa tulla huijatuksi, niin tulkoon! Sitä vartenhan hölmöt ovat.
- lacey
tarkoitat varmasti tallaista myllya: http://www.energian.net/osttiroler/kotitalousmallit/
siskollani on tama rondella -kivimylly. en oikein tieda kayttaako han myllya saannollisesti, jyvat han kuitenkin saa ilmaiseksi sukulaiselta.
myllya kannattaa pitaa nakyvalla paikalla niin sita muistaa sitten kayttaakin.- ...
on vanhemmillani. He jauhavat sillä aina puurojyvät.
- sisko
Yhdellä työkaverillani on jonkinlainen pikkumylly. Sillä tulee ihan hyvää jauhoa kuulemma, eri karkeusasteita. Hänen ei ole tullut sitä käytettyä kovinkaan paljon. En osaa sanoa, miten nopea se on jos vaikka isomman taikinan tekisi.
- kokemusta on
Ostin itse kyseisen laitteen kuluvan vuoden helmi-maaliskuussa.
Myllyjä myy ainakin energiansäästö oy (...energian.net), josta myös omani ostin.
Laite on suhteellisen äänekäs (tehosekoittimen luokkaa), ja hintaa löytyy 250 eurosta ylöspäin.
Omastani maksoin vajaat 400 euroa.
Kyseessä on luonnollisesti sähkökäyttöinen laite, joka sopii kodin normaalijännitteiseen pistorasiaan.
Puuroaineksien valmistuksesta ei pahemmin ole kokemusta, mutta itse olen keskittynyt leivontaan, jota tulee harrastettua 1 - 2 kertaa viikossa.
Siitä tiedän kertoa, että tuoreita jauhoja käytettäessä on kaikki vehnää sisältävät hiivaleivät syytä valmistaa edellisenä iltana tehtävään juureen, johon laitetaan (½ jauhoista mausteet loraus öljyä pieni nokare hiivaa, sekä mahdollinen makeutusaine).
Seuraavana päivänä valmistetaan, ja nostatetaan varsinainen taikina.
Ruistaikinan kanssa menetellään samoin, mutta hiiva, ja suola lisätään juureen vasta taikinan valmistuksen yhteydessä.
Ruistaikinan kohdalla hiivan ja muiden aineksien määrät näyttävät olevan kohdallaan yleisesti saatavilla olevia ohjeita noudatettaessa.
(Kokemus on osoittanut, että mikäli vehnätaikinan tekee ohjeen mukaisilla ainemäärillä ja nostattaa saman tien on leivonnainen seuraavana päivänä kivikova.
Mikäli vehnätaikinan juureen tulee laittaneeksi liikaa hiivaa, muuttuu leivonnainen sisältä alkaen tahmeaksi ja voimakkaasti hiivan hajuiseksi).Taikinajuuri kannattaa siis ainakin leipää leipoessa tehdä ja hiivaa on hyvä käyttää vehnätaikinoissa harkiten.
Ainoaksi ongelmaksi saattaakin 1 - 2 leipomiskerran viikkotahdilla muodostua lähinnä se, että tuorehiiva ehtii homehtua ennen, kuin koko paketti tulee käytettyä, kuivahiivaa, kun ei osaa annostella niin pieniä määriä, mitä tällaiset taikinat vaativat. - oskarisalo
Mä ostin myllyn täältä: http://www.finngerman.fi. Hyvää palvelua ja hinta kohdallaan. Vaikuttaisi myös olevan ekologisuutta ja eettisyyttä arvostava yritys. Vähän vielä myllyn käyttöä harjoittelen, kuinka usein teidän tulee käytettyä?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1677457
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264228- 503838
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi1513235- 512986
- 492599
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262376Hajoaako persut kuten 2017?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen2732059Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle
IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt552015- 291916