Lammas?

Pääsiäinen

Tänä vuonna aion kokeilla pääsiäisenä lammaspaistia. Lapsuuden kodissani ei koskaan kaketi syöty lammasta.
Miten onnistun tekemään hyvän lammaspaistin.
Paistista? Lampaanviulusta?
Kertoisitko oman tapasi kypsentää pääsiäispaistia!

9

13068

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokki

      ...löytyy hakusanoilla lammaspaisti. Yleisin ja melkeinpä maukkain versio on kahvilammas; kermakahvilla paiston aikana valeltu lampaanpaisti. Uuninlämpö 175 ja 1-1,5h/ kg. Paistoliemestä valmistuu hyvä kastike suurustamalla.

      • Eeva

        paistolämpö kuulosti aika kovalta edellisessä viestissä, minä alentaisin sen puolen tunnin jälkeen 120 ja pitäisin siellä vielä n. 3 tuntia, aina välillä valellen.


      • Titta
        Eeva kirjoitti:

        paistolämpö kuulosti aika kovalta edellisessä viestissä, minä alentaisin sen puolen tunnin jälkeen 120 ja pitäisin siellä vielä n. 3 tuntia, aina välillä valellen.

        Tuollaisella lämmöllä minäkin olen suurinpiirtein lampaani paistellut.

        Marinadiainekset vaihtelevat, mutta aina laitan kuitenkin valkosipulinkynsiä reilusti lampaaseen ja laitan myös aina Kotimaista lammasta. Marinadiin kannattaa yleensä laittaa myös jotain hapanta, joka mureuttaa lihaa.

        Jossain reseptiarkistoissani on hyvä kahvilampaan ohje. Katson huomenna, jos löydän sen ja laitan tänne jos jotakuta sattuu kiinnostamaan.


      • Vasta 55v
        Titta kirjoitti:

        Tuollaisella lämmöllä minäkin olen suurinpiirtein lampaani paistellut.

        Marinadiainekset vaihtelevat, mutta aina laitan kuitenkin valkosipulinkynsiä reilusti lampaaseen ja laitan myös aina Kotimaista lammasta. Marinadiin kannattaa yleensä laittaa myös jotain hapanta, joka mureuttaa lihaa.

        Jossain reseptiarkistoissani on hyvä kahvilampaan ohje. Katson huomenna, jos löydän sen ja laitan tänne jos jotakuta sattuu kiinnostamaan.

        Laitappa vaan resepti, minua ainakin kiinnostaa.
        Meillähän saattaa olla tuossa pääsiäisvalakiatkin ja syödäkin pitää ainakin jotakin.


      • Titta
        Vasta 55v kirjoitti:

        Laitappa vaan resepti, minua ainakin kiinnostaa.
        Meillähän saattaa olla tuossa pääsiäisvalakiatkin ja syödäkin pitää ainakin jotakin.

        Tämä resepti on otettu joskus ammoisina aikoina Apu-lehdestä ja on Robert Pauligin ohje. Olen valmistanut lampaan viulua aina välillä tämän ohjeen mukaan.

        ROBERTIN KAHVILAMMAS

        Mitat yms. ovat vain ohjeellisia.

        noin 3 kg:n lammaspaisti/lampaanviulu

        Marinointiin:
        5 dl vahvaa kahvia (mielellään kenialaista)

        Pintaan:
        3 tl suolaa
        1 rkl kuivattua minttua
        valkosipulin kynsiä

        Valeluun:
        n. 4 dl kahvia
        hunajaa (tai sokeria)
        loraus kermaa (ei mitään kevyttä)

        Kastike:
        4 dl paistolientä
        2 rkl vehnäjauhoja tilkka vettä
        sinappia
        rouhittua mustapippuria
        vajaa 1 dl kermaa

        Panee lampaan paisti muovipussiin ja kaada päälle puoli litraa vahvaa, hyvää, kylmää kahvia. Sulje pussi ja kääntele paistia.

        Anna lihan marinoitua vuorokauden verran, tai vähän pitempäänkin.

        Ota paisti pussista ja hiero sen pintaan suola ja minttu. Pistele lihaan viiltoja ja täytä ne kuorituilla ja lohkotuilla valkosipulin kynsillä. Maun mukaan.

        Nosta liha uunipannulle ja pistä siihen paistomittari. Ohjeessa on mainittu uunin lämpötilaksi 175 astetta, mutta en ole ikinä lammasta paistanut niin kuumassa uunissa ja kokemusta on muutamalta vuosikymmeneltä. Anna lihan paistua kunnes sen sisälämpötila on 80 astetta.

        Valmista valelua varten kahvi. Lisää siihen reilusti hunajaa ja loraus kunnon kermaa. Valele lihaa paistumisen aikana vähintään viiteen kertaan. Mitä useammin viitsii, sitä parempi tulee.

        Kun lihan kypsyys on mieluinen, nosta se tarjoiluvadille ja valmista kastike. Valuta pannulta paistoliemi kattilaan. Suurusta se kylmään veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Mausta ja kiehauta. Lisää lopuksi kerma äläkä sen jälkeen enää keittele sitä voimakkaasti.

        ***

        Katselen myöhemmin mitä muita lammasohjeita löytyy. Yleensä en orjallisesti noudattele mitään ohjeita vaan teen sellaiseen mutu-tyyliin ja syömättä ei ole mikään jäänyt.


      • Vasta 55v
        Titta kirjoitti:

        Tämä resepti on otettu joskus ammoisina aikoina Apu-lehdestä ja on Robert Pauligin ohje. Olen valmistanut lampaan viulua aina välillä tämän ohjeen mukaan.

        ROBERTIN KAHVILAMMAS

        Mitat yms. ovat vain ohjeellisia.

        noin 3 kg:n lammaspaisti/lampaanviulu

        Marinointiin:
        5 dl vahvaa kahvia (mielellään kenialaista)

        Pintaan:
        3 tl suolaa
        1 rkl kuivattua minttua
        valkosipulin kynsiä

        Valeluun:
        n. 4 dl kahvia
        hunajaa (tai sokeria)
        loraus kermaa (ei mitään kevyttä)

        Kastike:
        4 dl paistolientä
        2 rkl vehnäjauhoja tilkka vettä
        sinappia
        rouhittua mustapippuria
        vajaa 1 dl kermaa

        Panee lampaan paisti muovipussiin ja kaada päälle puoli litraa vahvaa, hyvää, kylmää kahvia. Sulje pussi ja kääntele paistia.

        Anna lihan marinoitua vuorokauden verran, tai vähän pitempäänkin.

        Ota paisti pussista ja hiero sen pintaan suola ja minttu. Pistele lihaan viiltoja ja täytä ne kuorituilla ja lohkotuilla valkosipulin kynsillä. Maun mukaan.

        Nosta liha uunipannulle ja pistä siihen paistomittari. Ohjeessa on mainittu uunin lämpötilaksi 175 astetta, mutta en ole ikinä lammasta paistanut niin kuumassa uunissa ja kokemusta on muutamalta vuosikymmeneltä. Anna lihan paistua kunnes sen sisälämpötila on 80 astetta.

        Valmista valelua varten kahvi. Lisää siihen reilusti hunajaa ja loraus kunnon kermaa. Valele lihaa paistumisen aikana vähintään viiteen kertaan. Mitä useammin viitsii, sitä parempi tulee.

        Kun lihan kypsyys on mieluinen, nosta se tarjoiluvadille ja valmista kastike. Valuta pannulta paistoliemi kattilaan. Suurusta se kylmään veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Mausta ja kiehauta. Lisää lopuksi kerma äläkä sen jälkeen enää keittele sitä voimakkaasti.

        ***

        Katselen myöhemmin mitä muita lammasohjeita löytyy. Yleensä en orjallisesti noudattele mitään ohjeita vaan teen sellaiseen mutu-tyyliin ja syömättä ei ole mikään jäänyt.

        Kiitos, resepti on nyt tallessa.


      • likka
        Titta kirjoitti:

        Tämä resepti on otettu joskus ammoisina aikoina Apu-lehdestä ja on Robert Pauligin ohje. Olen valmistanut lampaan viulua aina välillä tämän ohjeen mukaan.

        ROBERTIN KAHVILAMMAS

        Mitat yms. ovat vain ohjeellisia.

        noin 3 kg:n lammaspaisti/lampaanviulu

        Marinointiin:
        5 dl vahvaa kahvia (mielellään kenialaista)

        Pintaan:
        3 tl suolaa
        1 rkl kuivattua minttua
        valkosipulin kynsiä

        Valeluun:
        n. 4 dl kahvia
        hunajaa (tai sokeria)
        loraus kermaa (ei mitään kevyttä)

        Kastike:
        4 dl paistolientä
        2 rkl vehnäjauhoja tilkka vettä
        sinappia
        rouhittua mustapippuria
        vajaa 1 dl kermaa

        Panee lampaan paisti muovipussiin ja kaada päälle puoli litraa vahvaa, hyvää, kylmää kahvia. Sulje pussi ja kääntele paistia.

        Anna lihan marinoitua vuorokauden verran, tai vähän pitempäänkin.

        Ota paisti pussista ja hiero sen pintaan suola ja minttu. Pistele lihaan viiltoja ja täytä ne kuorituilla ja lohkotuilla valkosipulin kynsillä. Maun mukaan.

        Nosta liha uunipannulle ja pistä siihen paistomittari. Ohjeessa on mainittu uunin lämpötilaksi 175 astetta, mutta en ole ikinä lammasta paistanut niin kuumassa uunissa ja kokemusta on muutamalta vuosikymmeneltä. Anna lihan paistua kunnes sen sisälämpötila on 80 astetta.

        Valmista valelua varten kahvi. Lisää siihen reilusti hunajaa ja loraus kunnon kermaa. Valele lihaa paistumisen aikana vähintään viiteen kertaan. Mitä useammin viitsii, sitä parempi tulee.

        Kun lihan kypsyys on mieluinen, nosta se tarjoiluvadille ja valmista kastike. Valuta pannulta paistoliemi kattilaan. Suurusta se kylmään veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Mausta ja kiehauta. Lisää lopuksi kerma äläkä sen jälkeen enää keittele sitä voimakkaasti.

        ***

        Katselen myöhemmin mitä muita lammasohjeita löytyy. Yleensä en orjallisesti noudattele mitään ohjeita vaan teen sellaiseen mutu-tyyliin ja syömättä ei ole mikään jäänyt.

        Hyvää tuli, vaikka epäluulot olivat suuret. Laitoin lammasta ekaa kertaa elämässäni, ja muutenkin on yhden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun olen saanut mielestäni hyvää lammasta. Tämä oli!


      • Titta
        likka kirjoitti:

        Hyvää tuli, vaikka epäluulot olivat suuret. Laitoin lammasta ekaa kertaa elämässäni, ja muutenkin on yhden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun olen saanut mielestäni hyvää lammasta. Tämä oli!

        että onnistuit. Epäluuloinen olin itsekin ensimmäisen kerran tuon reseptin kanssa, kun kahvia käytettiin niin reilusti.

        Nyt varmaan laitat sitten lammasta useamminkin, kun sait siitä hyvää.

        Kokeilepa seuraavaksi lammaskaalia, se on myös herkullista, jos siis pitää kaalista. Kaalikeittoon lammas on myös mielestäni se parhain liha.


    • ...

      käypä katsomassa www.finfood.fi, sieltä löytyvät reseptit nimellä sekä mehevä- että perinteinen lammaspaisti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persujen mukaan rasismi on huumoria

      Vaan kun koomikko kutsui Halla-ahoa fasistiksi, niin piti haastaa oikeuteen. Mihin se huumorinitaju yhtäkkiä hävisi? ⠀
      Maailman menoa
      271
      6677
    2. Rasismia kaikkialla näkevät ovat Suomen tyhmimpiä ihmisiä

      ja monillahan kuluu myös mielialalääkkeitä, eli päässä on ongelmia. Mutta he eivät tajua kuinka paljon ja ihan todellis
      Maailman menoa
      232
      6250
    3. Ei kahta sanaa etteikö Petteri Orpo hyväksy rasismia

      Koska jatkaa hallituksessa rasistisen perussuomalaisiksi itseään kutsuvan puolueen kanssa. Se on Petteri Orpon arvomaai
      Maailman menoa
      42
      5662
    4. Mitkäs nuorisoporukat ovat toisia nuoria ryöstelleet (selvää rassismia)

      No poliisi kertoo, että maahanmuuttajataustaisia ovat, ja isot porukat sillä yhden suomalaisen uhrin kimpussa on ollut j
      Maailman menoa
      155
      4991
    5. Pitkän linjan yritysjohtaja: Suomen tapahtumat eivät ole Aasian kärkiuutinen

      Viimeaikaista kohua on käytetty sisäpoliittisena lyömäaseena, Thomas Zilliacus sanoo. – Koska asiaa kuitenkin kommentoi
      Maailman menoa
      30
      3795
    6. Hallitus on kaadettava ja Orpon on erottava

      Mikään muu hallitus ei ole oman elämäni aikana tuhonnut näin paljon tämän maan taloutta ja työllisyyttä sekä suomen main
      Maailman menoa
      195
      3729
    7. Lasse Lehtonen vaatii persuja pyytämään anteeksi aasialaisilta

      Persut ova romahduttaneet Suomen maakuvan parissa päivässä negatiiviseksi rasismillaan ja se alkaa vaikuttamaan jo Suome
      Maailman menoa
      132
      3457
    8. Demarit ovat oikeasti törppöjä eli heikkoälyisiä

      ja todistavat sitä päivittäin täällä lapsellisilla jutuillaan. Kauheasti on hehkuttaneet kuinka demarien kannatus vaan
      Maailman menoa
      4
      3143
    9. HS 12/25 kysely: persut romahti, demarit raketoi

      Kyyti on kylmää persuleirissä, saattaa vetää siellä silmätkin viirulleen. Sen sijaan SDP:n puoluetoimistolla voidaan pok
      Maailman menoa
      33
      3133
    10. Rasismi rapauttaa Suomen mainetta ja hallituksen hiljaisuus pahentaa vahinkoa

      Finnairin viesti Japanista on pysäyttävä: suomalaisen politiikan rasismikohut heijastuvat suoraan matkustuspäätöksiin ja
      Maailman menoa
      333
      2799
    Aihe