Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Ilman satulaa?

Yks vaa...

Eli siis kysymykseni koskee ilman satulaa ratsastamista. Olen itse ratsastanut n. kuusi vuotta ja pidän ratsastustaitoani keskitasoisena (tai hivenen siitä ylempänä). Osaan mennä käyntiä, ravia, laukkaa ja myös kiitolaukkaa. Osaan myös hypätä 50-65cm esteitä.
Mutta ongelmakseni on muodostunut ilman satulaa ratsastaminen. Menin tässä muutama päivä sitten tunnilla ilman satulaa (neljäs kerta ilman satulaa). Ratsunani oli matala suomenpienhevonen jolla on tasaiset mukavat askeleet. Ainoa ongelma kyseisessä hevosessa on sen itsepäisyys eli se on välillä todella hankala saada esim. laukkaamaan. Mutta siis olen menny kyseisellä hevosella kymmeniä kertoja ja vain kolme kertaa ilman satulaa. Käynti ja ravi sujui moitteettomasti mutta sitten kun piti lähteä laukkaamaan ongelmat alkoivat. Kuten äsken mainitsin niin hevonen on itsepäinen. Joten pelkkä laukkaan lähtö vaati töitä (hevosella on tapana laukannostossa yrittää pyörähtää ympäri tai pukittaa joten tasapaino joutui koetukselle). Kun sitten sain hepan työllä ja vaivalla nostamaan laukan, tasapainoni katosi. Vielä kun heppa teki samalla pyörähdyksen niin luiskahtelin sen kyljeltä toiselle. Yritin tarrata harjasta kiinni mutta hädissäni onnistuin aina kiskaisemaan ohjista (Tiedän ettei niin saa tehdä!). Kaikki laukkaamis yritykset meni ihan penkin alle ja samalla myös ratsastuksenopettaja alkoi hermostua osaamattomuudelleni (hän olettaa että kuuden vuoden kokemuksella osaa laukata ilma satulaa ja olen siis ratsastanut tallilla koko kuusi vuotta joten ope tietää tarkalleen tasoni).


Mutta eli siis homma tiivistettynä: Osaan ratsastaa hyvin mutta en laukata ilman satulaa. Onko vika vain siinä että olen mennyt niin harvoin ilman satulaa vai olenko muuten vain huono ratsastaja?

Yritin siis laukatessa istua koko takapuolella ja nojata hivenen taakse. Otin myös harjasta kiinni mut se ei auttanut. Harmittaa sillä ihan sikana että en pysynyt laukassa kyydissä. Tuli ihan sellainen tunne että ratsastustaitoni ei riitä noin haastavaan tehtävään... :´(

Sanokaa vinkkejä tai kertokaa omista kokemuksista.

7

1940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turpatuhina

      Niin, sanoit että tasapaino ei riitä ratsastamiseen laukkaa ilman satulaa. sun pitää vaan ratsastaa enemmän ilman satulaa, siinä tasapaino kehittyy. Ei se tarkoita, että on huono ratsastaja vaikka ei laukassa pysyiskään hyvin ilman satulaa. ja kirjoittamasi perusteella tuo kyseinen heppa ei ole sopiva ilman satulaa ratsastamisen opetteluun, enhän minä, tai moni muukaan pysyisi sen selässä, jos vaikka olisikin satula, kun se noin pyörii ja vispaa!

    • agrologi

      Meidän ratsastajien eri taidot kehittyvät eri tahdissa ja meillä kaikilla on vahvuutemme ja heikkoutemme ratsastajina. Voit olla esim. eritäittäin hyvä ratsastamaan kuumia hevosia ja saamaan rentoutumaan, mutta istunnassasi on paljon korjattavaa vielä tms. Joten yhdellä tunnilla yhden harjoituksen epäonistumien ei kerro mitää ratsastustaidoistasi.

      Luultavasti sinun ratsastustaidoissa on korjaamisen varaa istunnassa ja mahdollisesti myös päättäväisyydessä ja rohkeassa ratsastuksessa hankalan hevosen kanssa. Ilmeiseti opettaja toisaalta luotti sinuun, koska antoi sinulle ilman satulaa tunnille noin hankalan hevosen. On todella harmittavaa, että opettaja moitti sinua osaamattomuudestasi, hänen olisi turhautumisen sijaan pitänyt keskittyä neuvomaan miten saat juuri tämän hevosen toimimaan.

      Jos kerran pysyit hyvin kyydissä ravissa ilman satulaa, en usko että ongelma on varsinaisesti totaalinen osaamattomutesi istua hevosen selässä, sillä ravia on keskimäärin huomattavasti vaikeampi myödätä kuin laukkaa (toki on hevosia joilla on pehmeä ravi, mutta laukka tuntuu ihan samalta kuin olisi veneessä hirmumyrkyn keskellä.)Olisiko käynyt niin, että tiesit hevosen ongelmat laukan nostossa ja laukkaamisessa ja aloit jännittää ja hevonen käytti kaikin keinoin hyvääkseen pienen pelkosi, ensimmäisen horjahduksen jälkeen jännitit kahta kauheammin ja hevonen piti hauskaa kustannuksellasi oikein tosissaan. Taidat olla aikamoinen taistelija, kun pysyit hevosen selässä ilman satulaa pukittavan laukkapiruetin, ei nimittäin ole niitä helpoimpia liikkeitä ilman satulaa ja jalustimien tukea.

      Ilman satulaa ratsastaminen ei periaatteessa ole sen kummenpaa kuin satulankaan kanssa, jos istunta on 100% balanssissa (mutta kenellä on näin onnellinen tilanne). Satula auttaa tukemalla pohjetta oikealle paikalle ja jalustimista saa tukea pienissä horjahduksissa. Myös satulan istuiosa on paljon mielyttävämpi istua kun hevosen kovan selkärangan koristama selkä.

      Sinun kannattaa ratsastustunneilla keskittyä paljon istuntaasi. Tarkista useamman kerran joka tunnin aikana: Istutko keskellä satulaa? onko jalka rentona pitkänä hevosen kyljessä? kantapää vähän päkiää alempana? onko selkä suorana? hartiat rentoina ja kannatko kätesi itse? Myötäiletkö rennosti, mutta aktiivisesti hevosen likettä lantiollasi? jne. Myös ilman jalustimia ratsastaminen kehittää tasapainoa. Ratsastamalla useammin ilman satulaa saat varmuutta siihenkin, mutta ilman satulaa ratsastus ei siis ole mikään erityislaji, jota täytyisi harjoitella erityisesti, jotta sen hallitsisi.

      Usein hevosen selässä heiluvaa aloittelijaa neuvotaan nojaamaan taakse ja otamaan hevosen harjasta kiinni, sillä aloittelijalle tyypillinen virhe on nojata eteen ja varata painoa jalustimelle istunnan sijaan ja tyypillisesti he hakevat tasapainoa nojaamalla ohjiin tai huitomalla tasapainoa levittämällä käsiä sivulle
      (kuten esim. puomilla kävellessä). Kokeneemmilla ratsastajilla nämä lähes vaistonsanelemat virheet ovat monesti jo ainakin osittain korjaantuneet ja tiukankaan paikan tullen niihin ei palata, joten alkeiskursiin neuvot eivät aina ole ne oikeat. Itselläni näihin "sähellyshetkiin" auttaa parhaiten, kun vedän syvään henkeä ja rentoutan hartiat alas ja jalan pitkäksi ja tarkistan katseen eteen. sillä usein tälläisessä tilantessa kerään pohkeen ylös ja annan selän painua pyöreäksi ja katseen hvosen niskaan, näin siis korjaan tyyppivirheeni ja pääsen taas ratsastamaan hevosta niin että avut vaikuttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

      Kun ratsastatat seuraavan kerran ko. hevosta valmistele laukannosto huolella. Tarkista että pohkeesi ovat kevyellä tuntumalla hevosen kyljissä ja ohjat kevyesti, mutta napakasti tuntumalla, Pidä katseesi suoraan eteen suunattuna ja leuka korkealla (näin painoapusi ovat varmasti eteenpäin ja et horjahda niin helposti, jos hevonen pukittaa tai lähtee pyörähtämään). Näin hevosen on vaikeampi päästä pukittamaan tai pyörähtämään. Anna sitten laukkaavut napakasti, mutta liioittelematta, kun hevonen lähtee laukkamaan myötää laukkaa rennosti, mutta pidä ohjat tuntumalla ja pohkeet hevosen kyljissä, ole koko ajan valmiina korjaamaan laukkaa, jos hevonenyrittää hidastaa ja kiihdyttää tai lähteä omille teilleen. Useimmat hevoset kokeilevat ensin pikkujutulla (esim. hidastamalla hiukan) onko ratsastaja hereillä, ja jos ratsataja ei heti reagoi tähän ne tekevät jotain suurempaa esim. mainitsemasi laukka pyörähdyksen.

      Jutusta taisi tulla aika sekava, mutta kysy jos en osannut selvittää jotain asiaa järkevästi. Kommentoikaa, kärjistäkää ja olkaa eri mieltä vapaasti, niin saadaan keskustelua aikaan.

      • Yks vaa...

        Kiitos vinkeistä. Pitää kyllä ruveta enemmän ratsastamaan ilman jalustimia ja sitten vasta kokeilla uudestaan ilman satulaa menoa.

        Nii ja tuo hevonen on sellainen että laukan nostossa pitää (valitettavasti) käyttää välillä voimakkaasti raippaa (En pidä raipan käytöstä!). Silloin se myös pukittaa tai pyörähtää ympäri. Ja kyseinen hevonen on kyllä suosittu ilman satulaa menevien kesken (hyvät pehmeät askeleet).

        Tuo kyllä piristi mieltä kun arvelit minun olevan aikamoinen taistelija. En ole sillä koskaan ajatellu asiaa tuosta näkökulmasta. xD Tuolla tunnilla suurin tavoitteeni oli pysyä selässä vaikka mikä tulisi. Ja toivoin samaa hevosta ensi tunniksikin koska en saa muuten mielenrauhaa "epäonnistuneen" tunnin jälkeen. ;)


    • jj

      sun pitää vaan harjoitella enmmän ja voit laittaa vaikka riimunnarun kaulaan, josta saat tukea.kannattaa olla myös raippa

    • juiha

      Raippaa? anna Aluksi pohkeet, sit jos ei tottele niin toisen kerran pohkeet ja raippa. Ja riimunnaru kaulalle, josta on hyvä aina tarrata kiinni.

    • horselife

      Jos hepan tapana on pyörähtää ympäri niin pidä ulko-ohjaa hieman kireämmällä kuin toista ohjaa, mutta älä kuitenkaan liian kireällä.
      Mut et oo ainoo jolla on ongelmia laukas ilmansatulaa... oon menny neljällä eri hevosella ilman satulaa ( yhellä viidennelläkin mut sitä ei lasketa koska vein sen kesälaitumelle) eli kahel shettiksel(n.100cm) risteytysponilla(147cm) ja issikalla(145cm) ja vaan shettikset on nostanu laukan... eli se toinen kyl oli vähän oudon näkönen laukka kun se laski vaan pään ja toinen oli aikaas lujaa. Ja tää risteytysponi on yleensäkkin vaikee laukan nostoissa koska se on nii laiska... ja tää issikka.... oon ratsastanu sil varmaa 100 kertaa ja se ei nostanu... siis vedin varmaa ohjist samalla sillon tai jotain (se ei nosta sillon) mutta joos :) moi vaan


      Olen puhunut

    • Anonyymi

      Moi! Oisko kellään vinkkejä miten voisi pysyä kyydissä ilman satulaa laukan jälkeen 😅? Itse en ole vielä mennyt laukkaa ilman satulaa tai jalustimia, mutta ois kiva jos jollain ois vinkkejä, että uskaltaisin kokeilla😁

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe