Heräteostoksena tuli hankittua pala mainiota viljasian suolattua sivua.
Mielessäni oli kunnon läskisoosi, mutta päätinkin tehdä sen hieman toisin, eli savolaisittain, jota he nimittävät "hauvutussossiksi" tai jossain päin myös "kastevelliksi".
Koska minulla on leivinuunin vieressä vanhanaikainen puuliesikin, laitoin pyöreäpohjaisen vanhan mustan rautapatani hellalle, poistettuani muutaman renkaan jotta pata istuu tukevasti.
Leikkelin lihan läskeineen pienehköiksi siivuiksi ja pudottelin ne kuumaan pataan, silppusin sipulin pieneksi ja lisäsin silpun kun läskit alkoivat sulamaan.
Sipulien ja lihojen ruskistuessa kullan keltaisiksilisäsin hiljakseen sihtiruisjauhoja, sitä mukaa kun rasva niitä imi sekoitettaessa kaiken aikaa.
Sitten lisäsin sekaan vettä ja muutaman maustepippurin, nostin pataa hieman ylemmäksi renkaita lisäten ja häämmenettyäni kastiketta jätin sen hautumaan reiluksi tunniksi.
Lopuksi lirautin kermaa tujauksen, pehmentämään ja pyöristämään soossin makua. (suolaa ei tarvittu juuri nimeksikään, sillä lihassa oli suolaa melkein sopivasti)
Erinomaista keitettyjen perunoiden ja aitojen itsetehtyjen suolakurkkujen kera.
Tarvitset:
Puolikiloa hyvää rasvaista sianlihaa
sihtiruisjauhoja
1 keskikokoinen sipuli
maustepippuria
tilkka kuohukermaa
vettä
(suolaa)
Sianlihasoossi
3
929
Vastaukset
- alottelijapossu
Hyvälle kuulostaa. Missä suhteessa jauhoja ja vettä ennen haudutusta. Haudutuksen jälkeen tuskin kannattaa enää seosta notkistaa vettä lisäämällä ja kerma lienee sen verran jäykkää, ettei sillä kannata taikinaksi muuttunutta "kastiketta" blandata?
- Vanha kokki
Kuin ne pystyvät rasvaa imemään itseensä. Vettä lisätään sen mukaan, kuinka paksua halutaan kastikkeesta tehtävän. Haudutuksen aikana ja jälkeenkin on mahdollista lisäillä nestettä, kunhan muistaa kiehauttaa lisäämisen jälkeen. Kerman lisäämisen jälkeen ei tarvitse enää kiehuttaa, kastike on valmista.
En tullut mitanneeksi veden määrää, joten se on itse kunkin kokeiltava valmistaessaan tuota todella erinomaista ja tuhtia soosia. Kannattaa muistaa,että ruisjauhotkypsyvät huomattavasti hitaammin kuin vehnäset. Siitä kai tuo ruuan nimikin tulee, "Hauvutussoossi".
Yhtäkaikki, todella maittavaa syötävää! Vanha kokki kirjoitti:
Kuin ne pystyvät rasvaa imemään itseensä. Vettä lisätään sen mukaan, kuinka paksua halutaan kastikkeesta tehtävän. Haudutuksen aikana ja jälkeenkin on mahdollista lisäillä nestettä, kunhan muistaa kiehauttaa lisäämisen jälkeen. Kerman lisäämisen jälkeen ei tarvitse enää kiehuttaa, kastike on valmista.
En tullut mitanneeksi veden määrää, joten se on itse kunkin kokeiltava valmistaessaan tuota todella erinomaista ja tuhtia soosia. Kannattaa muistaa,että ruisjauhotkypsyvät huomattavasti hitaammin kuin vehnäset. Siitä kai tuo ruuan nimikin tulee, "Hauvutussoossi".
Yhtäkaikki, todella maittavaa syötävää!Aika tuhdilta tuntuu tuo "hauvutussoossi" vaan kyllähän ruisleipä ja sianläski ovat aina olleet suomalaisen eväitä. Ehkä ei ihan Sydäntautiliiton suosittelema resepti, tuo...
Kotikaupasta on alkanut saamaan sianlihaa nimikkeellä "suolattu sianlapa". Olen ostanut tätä siansivuviipaleitten sijasta ja saanut monia, normaalia maukkaampia ruokia - ihan kiitos paremman raaka-aineen.
Perheen suosioon on noussut tuo opettamasi folioon kääritty paisti, mutta seuraavalla reseptillä:
sianlavan pintaan Dijon-sinappia kosolti, suolaa, pippuria sekä turkkilaista baharati-mausteseosta (itse jauhettua ja sekoitettua, ohjeita löytyy netistä), salvianlehtiä kotipuutarhasta ja joskus, jos kaapista löytyy, niin muutama nokare Café de Paris-maustevoita.
Tiukkaan folioon ja uuniin matalaan lömpöön ja kauan - 4 tuntia.
Voi kun on hyvää - nestettä tulee juuri sen verran, että jatkamalla saa aikaan soossin: siivilöin ja lisään muutaman lusikan luumuchutneytä, jota juuri tein.
Hyvä on ottaa syksy vastaan näillä eväillä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2624606Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1323003Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit442797Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?761761Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1061624Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn281493- 591360
- 941253
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2121138- 471129