Mikä marja?

tietoa ja taitoa

Eli kuukausi sitten mustikassa kävin ja sieltä löytyi puolukan näköisiä marjoja lehdet olivat isot ja marjoja löytyi hakkuu alueen läheisyydestä. Marja oli punainen ja todella makea jossa oli myös "valkoinen sisälmys ku otti kuoren pois? Ei ollu kyllä tappavaakaa ku söin muutaman :)

6

4109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sattumamarjastaja

      se ei luultavasti ollut, koska oli makea. Muistaakseni ruohokanukka on melko mauton.
      Kirjaston tai koulukirjan kasistokuvista löydät parhaat vastaukset.
      Mahdollisesti kyseessä oli lillukka?
      Oravanmarjakin se voi olla, vaikka marja on todella pieni. Sanovat myrkylliseksi, mutta olen syönyt muutamia ilman haittaa.

    • nii no se

      eipä ollut mikään noista ja niitä marjoja olit todella paljon. poimein 5 litraa niitä aivan pieneltä läntiltä.
      merimaastosta

      • myrkytystä pelkäävä

        oletko tarkistanut kirjoista tai netistä, voisiko kyseessä olla ( myrkyllinen ) tuhkapensas? Tuhkapensaasta löytyy loistavia kuvia esim.kirjoittamalla googleen vain sana tuhkapensas. Muistuttaa kovasti varpukasvia :(
        Toivottavasti kukaan ei ole sairastunut marjoista.


    • Herba-Herkko

      Uusissa luontokirjoissa on hyviä kuvia ja esittelyjä. Minkälainen se ympäristö oli?

      Luultavasti kasvi on vanha tuttu, mutta luonnossakin tapahtuu "geenimuuntelua",
      ja joskus on saatu jopa viljelykasvi sitä kautta, esimerkiksi Italian karvaat ruohot,
      ja amerikkalaiset marjapensaat. Kiinnostava alue!

    • En söisi, jos en tietäisi mitä syön.

      Hei :)

      Olethan varovainen tunnistamattoman marjan kanssa....tässä muutamia esimerkkejä myrkyllisistä kasveista, joilla marja. Olisi mielenkiintoista nähdä kuva kasvista, josta kerroit.


      Myrkyllisiä ulkokasveja:

      5 . Konnanmarjat
      Ulkonäkö :
      Monivuotinen , 40 - 70 cm korkea ruohokasvi . Lehdet suuret , tummanvihreät , sormiliuskaiset.
      Kukat pieniä ja valkoisia . Hedelmänä musta ( mustakonnanmarja ) tai punainen (punakonnanmarja ) marja , jossa useita siemeniä sisällä . Haju epämiellyttävä .
      Myrkytyksen oireet :
      Polttava tunne suussa ja nielussa , lisääntynyt syljeneritys , ripuli , vatsakipu ja oksentelu . Vakavassa myrkytyksessä voi olla vähentynyttä virtsaneritystä ja verivirtsaisuutta . Oireet alkavat viimeistään 30 minuutin kuluessa kasvin nauttimisesta ja kolmen tunnin kuluttua potilas on jo oireeton . Kasvin käsittely saattaa aiheuttaa ihottumaa tai rakkuloita iholle


      10 . Mustakoiso
      Yksivuotinen ruohokasvi , joka kasvaa 20 - 50 cm korkeaksi . Varsi on tukeva , lehdet vaihtelevan muotoiset , kukat sarjamaiset valkoiset ja riippuvissa kukinnoissa . Marjat ovat kypsinä kiiltävän mustia . Epämiellyttävän hajuinen .
      Myrkytyksen oireet :
      Koko kasvi on myrkyllinen . Sisältää myös ainetta , joka saattaa peittää alleen myrkytyksen oireet. Oireet ajoittuvat yleensä 2 - 24 tunnin välille , ripuli voi jatkua 3 - 6 päivää . Tavalliset oireet ovat limakalvoärsytys , oksentelu , ripuli , mahakipu . Muita oireita ovat päänsärky , hikoilu , kuume ja näköhäiriöt . Vakavassa myrkytyksessä myös hengenahdistus . 6 - 8 marjaa on aiheuttanut lapselle selvät myrkytyksen oireet

      12 . Näsiä
      Ulkonäkö :
      50-125 cm korkea pensas , jolla harmaanruskeat , sileät , harvahaaraiset oksat . Lehdet pitkulaiset . alta sinivihreät . Kukat tuoksuvat voimakkaasti , väriltään ne ovat ruusunpunaisia . Kukkii aikaisen keväällä ennen kuin lehdet eivät ole vielä kehittyneet . Hedelmänä kirkkaanpunainen marja .
      Myrkytyksen oireet :
      Koko kasvi on erityisen myrkyllinen , erityisesti kuori ja marjat . Jo yhden marjan tai lehden syöminen aiheuttaa lapselle myrkytysoireita . Hengenvaarallinen annos lapselle on 2 - 3 marjaa.
      Myrkky imeytyy nopeasti suusta , ruoansulatuskanavasta , jopa hiertyneeltä iholta . Alkuoireina polttava tunne suussa ja nielussa , jano , lisääntynyt syljeneritys , turvotus , rakkulanmuodostus , oksentelu , mahakipu , ripuli . myöhemmin saattaa vakavissa myrkytyksissä tulla kuumetta , kouristuksia , verivirtsaisuutta . Vaikea myrkytys kestää usein pitkään , jopa viikkoja . Iholle joutunut myrkky aiheuttaa ärsytystä , turvotusta ja rakkuloita

      13 . Oravanmarja
      Ulkonäkö :
      10-20 cm korkea . Kukkivalla kasvilla varsi on kaksilehtinen , kukattomalla yksilehtinen. Lehti kiiltävänvihreä ja suippokärkinen . Kukat pieniä , valkoisia . Hedelmänä kypsänä punainen marja .
      Myrkytyksen oireet :
      Suun ja nielun ärsytys , mahakipu , pahoinvointi , oksentelu , ripuli ja päänsärky

      14. Paatsama
      Ulkonäkö:
      Pystykasvuinen , vanhemmiten puumainen pensas , joka voi kasvaa 2 - 6 metriä korkeaksi . Lehdet ovat soikeat ja kiiltävät ehjä reunaiset . d kukat vihertävänvalkoiset ja pienet . Marja on raakana vihreä muuttuen kypsyessään punaiseksi ja täysin kypsänä mustaksi.
      Myrkytyksen oireet :
      Koko kasvi ja erityisesti raaka marja on myrkyllinen . Myrkytys oireita voi tulla lapsille jotka ovat imeskelleet kasvin kuorta tai syöneet useita marjoja . 20 marjaa aiheuttaa jo selkeät myrkytysoireet , jotka ilmenevät muutaman tunnin viiveen jälkeen . Oksentelu , mahakipu ja ripuli , joka voi olla veristäkin . Vakava myrkytys aiheuttaa munuaisvaurion , josta oireena virtsan väheneminen . Virtsa voi värjäytyä punaiseksi , johtuen kasvin väriaineista

      15 . Punakoiso
      Ulkonäkö :
      Toisten kasvien varassa köynnöstelevä kasvi , jonka korkeus voi olla 1 - 3 metriä . Varsi rento , alaosastaan puumainen . Lehdet suippokärkiset . Kukat vaaleanlilat ,keskellä heteitten keltaiset ponnet , kukinto on harva . Hedelmä on marja joka on aluksi vihreä , kypsänä kiiltävän punainen .
      Myrkytyksen oireet :
      4 - 6 marjaa aiheuttaa lapselle selkeät myrkytysoireet, jotka ajoittuvat yleensä 2 - 24 tunnin välille , ripuli voi jatkua pidempäänkin . Lievässä myrkytyksessä oksentelu , pahoinvointi ja ripuli sekä mahakipu ovat tavallisia . Muita mahdollisia oireita ovat hikoilu , kuume , päänsärky ja näköhäiriöt . Vakavassa myrkytyksessä voi tulla hengenahdistusta


      19 . Terttuselja
      Ulkonäkö :
      Pystykasvuinen , 2 - 3 metrinen reheväkasvuinen pensas . Lehdet ovat kapeat , sahalaitaiset . Kukat vihreänkeltaiset . Hedelmä on kirkkaanpunainen marja .
      Myrkytyksen oireet :
      Yli 10 marjaa aiheuttaa lapselle myrkytyksen . Oireita ovat mahakipu , oksentelu ja ripuli .

      20 . Tuhkapensas
      Ulkonäkö :
      Tuhkapensaita on useita lajeja , joiden ulkonäkö vaihtelee . Kasveilla on punaisia tai mustia marjoja lajista riippuen .
      Myrkytyksen oireet :
      Koko kasvi on myrkyllinen. Pienten määrien syömisestä voi seurata oksentelua ja ripulia. Suuret määrät voivat aiheuttaa päänsärkyä, ihon punoitusta, pyörrytystä, hengenahdistusta tai kouristelua.

    • Luokanope

      Veikkaisin kyllä voimakkaasti Ruohokannukkaa, vaikka marja ei olekaan tosiaan makea. Muuten sopii kuvaukseesi täydellisesti. Etenkin tuohon merimaastoon ja marjan sisäiseen vaaleuteen? Oliko sisällä kaksi pientä siementä (kiveä)?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      78
      1423
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1215
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      102
      1044
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      954
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      139
      928
    6. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      843
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      814
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      794
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      786
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      685
    Aihe