valonnopeudesta kys

puuhisfd

hmm siis mitä lähempänä valonnopeutta kuljetaan sitä hitaammin käy kulkijan aika suhteessa paikallaan olijaan? Tunteeko tyhjiössä fotoni ollenkaan aikaa, esim jos maasta katsoen auringosta lähtenyt fotoni törmää maahan 8min kuluttua, niin miten pitkä aika fotonilta tuohon kuluu? millä nopeudella avaruusaluksen pitäisi kulkea, että valovuoden päässä olevan kohteen saavuttaminen kestäisi aluksen sisällä kellotettuna 1 vuoden? ilmeisesti lähes c?

12

398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Clamtrox

      "Tunteeko tyhjiössä fotoni ollenkaan aikaa, esim jos maasta katsoen auringosta lähtenyt fotoni törmää maahan 8min kuluttua, niin miten pitkä aika fotonilta tuohon kuluu?"

      Teoreettisen fyysikon vastaus on, että fotonilla ei ole rannetta mihin se saisi laitettua kellon mitatakseen aikaa. Aiheen vierestä löytyy aika mielenkiintoinen esimerkki, lukea voi lisää vaikkapa osoitteesta http://cupp.oulu.fi/johd/aurinko.html

      "millä nopeudella avaruusaluksen pitäisi kulkea, että valovuoden päässä olevan kohteen saavuttaminen kestäisi aluksen sisällä kellotettuna 1 vuoden? ilmeisesti lähes c?"

      Juu, näin ihan arvaten 0.707c. Tällön raketista katottuna näyttää siltä että etäisyys pienenee valovuodesta 0.707 valovuodeksi jonka kulkuun raketista katottuna tietysti menee tuolla nopeudella vuosi.

      • Hydroheikki

        Tällön raketista katottuna näyttää siltä että etäisyys pienenee valovuodesta 0.707 valovuodeksi jonka kulkuun raketista katottuna tietysti menee tuolla nopeudella vuosi.

        Selkeätä???


      • Clamtrox
        Hydroheikki kirjoitti:

        Tällön raketista katottuna näyttää siltä että etäisyys pienenee valovuodesta 0.707 valovuodeksi jonka kulkuun raketista katottuna tietysti menee tuolla nopeudella vuosi.

        Selkeätä???

        tuon osion sen takia, että mikäli kysyjä ymmärtää hiukan suhteellisuusteoriaa, hän saa myös käsityksen siitä miten tämmönen lasku käytännössä toimii. Suhteellisuusteoriaa itse en kyllä ala intternetfoorumilla selittämään.


    • F. Otonius

      ... kun vähän miettii. Istuu nojatuoliin, kaataa kunnon hömpsyt ja alkaa miettiä. Ennen pitkää ratkeaa.

    • Öksmy

      Tähän ei voi vastata, sillä luin Albert Feynmannin kirjasta ollessani kesätöissä Turun koe-eläinlaitoksella tuuraamassa erästä kipeetä rottaa, että valon nopeus vaihtelee välillä [0, 6c]. Miten pitkään fotoni kiitää riippuu tietty meneekö se silloin nollanopeudella vai ylivalonnopeudella. Vastausta ei tiedä kukaan, ei edes Lonttisilla.

      • Operetin kummitus

        Näyttää siltä että fysiikan nykyteorioista voi johtaa täysin mahdottomia ja älyttömiä väitteitä. Tämä pätee niin suhteellisuusteoriaan kuin kvanttimekaniikkaan. Jotain tarttis tehdä, mutta kun maailman fyysikkojen huippukerroskaan ei tiedä mitä.

        Eiköhän joku patentti- ja rekisterihallituksen toimistosihteeri kohta mullista koko fysiikan.


      • Operetin kummitus kirjoitti:

        Näyttää siltä että fysiikan nykyteorioista voi johtaa täysin mahdottomia ja älyttömiä väitteitä. Tämä pätee niin suhteellisuusteoriaan kuin kvanttimekaniikkaan. Jotain tarttis tehdä, mutta kun maailman fyysikkojen huippukerroskaan ei tiedä mitä.

        Eiköhän joku patentti- ja rekisterihallituksen toimistosihteeri kohta mullista koko fysiikan.

        Tehnyt jo, ja, älä syytä tiedemiehiä jos et ymmärrä.


    • tieteilijä

      Mitä lähempänä valonnopeutta matkustaja kulkisi, sitä leveämpi tuo matkiustaja olisi ja siten kattoaa informaatiota maailmankaikeuden aineisiin. Ja kun matkustaja palaisi takaisin, niin aivot saattaisivat olla kuin hulluilla lehmillä.
      , eli niissä olisi koloja, kun informaatiota olisi kadonnut matkalla! vastaavasti muissakin kehon osissa.

      Valolla ei ole tuollaisia ongelmia eli valo voi iloisesti matkustella paikasta toiseen.

    • enriko ingles

      Fotonilla kuluu aikaa 8 minuuttia tulla maahan, joten fotonin aika kuluu sen. Uusi selitys valonnopeuden vakioisuudelle liiketilasta riippumatta pohjaa siihen että jokainen massa kuljettaa avaruutta mukanaan ja siis myös sm-kenttää jossa fotoni kulkee. Tästä syystä fotoni kulkee jokaisesta havaitsijasta valonnopeutta koska sen nopeus tahdistuu massan kenttien mukaan.

      • Et ottanut huomioon että aika hidastuu relativistisissä nopeuksissa, ja fotooni liikku, sight...valon nopeudella.


    • lsodgsig

      Jos matkataan valonnopeudella 1 valovuoden matka, niin aluksen sisällä aikaa ei kulu juuri ollenkaan. Eli periaatteessa koko Linnunrata olisi valloitettavissa muutamassa sadassa vuodessa, etäisyyksistä huolimatta. Jos siis pyrkimyksenä on levitä mahdollisimman laajalle eikä pitää enää yhteyttä muihin sivilisaatioihin.

      • tarkkaapitääolla

        Periaatteessakaan valonnopeudella ei voi mikään massa liikkua. Hyvin lähellä valonnopeutta ei ole sekään periaatteessa mahdollista, koska (massan) sellainen kiihdytys vaatii niin paljon energiaa, että siihen ei riitä koko universumin energiamäärä. Energian säilymisen periaatteen vuoksi millään aluksella ei ole mahdollista päästä edes hyvin lähelle valonnopeutta. Laskelmia en muista ulkoa, mutta jo sellainen 90 % valonnopeuteen kiihdytys kuluttaa niin paljon energiaa, että se on teoreettinen maksinopeus millekään alukselle. Käytännössä tietenkin paljon vähemmän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      201
      4783
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      279
      2912
    3. 134
      1747
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      211
      1480
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1421
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1186
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1154
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1119
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1087
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1081
    Aihe