Simpukka ja sen vaarat

p.l.m.

SIMPUKKA

Simpukat suodattavat merivettä osallistuen veden kiertokulkuun.
Kun valitaan tarkoin simpukoitten viljelypaikat voidaan välttyä meren biotoksiineilta. Asiasta kirjoitettiin Ruotsin Lääkärilehteen jo 1993 ja asia on edelleen aktuelli, koska hyödyllinen simpukoitten viljely lisääntyy.
LÄHDE: Edebo L, Haamer J et al. Musslor filtrerar för kretsloppet i havet. Kontroll och val för odlingsplats skyddar mot marina biotoxiner. Läkartidningen nr 34, 1993.

1980-luvulla ilmeni simpukoitten syömisen yhteydessä puhjenneita gastroenteriittejä. Syynä oli OKADA-happo (okadasyra), proteiinifosfataasin estäjä, joka aiheuttaa ripulia. Okada-happoja muodostavat mikrolevät, joita simpukat konsumoivat. Kun on sittemmin kontrolloitu systemaattisesti simpukoita, ollaan vältytty myrkytyksiltä.
http://www.copewithcytokines.de/cope.cgi?key=Okadaic%20acid

Simpukanviljely tällaisilla kohdilla vähentäämuitten typellisten miljöörasitteiden määrää meren kiertokulussa.Simpukat ja muut kuorieläimet ovat yhä suositumpia elintarvikkeena.
Sinisimpukka (blåmussla, Mytilus edulis) mainitaan miellyttävän makuiseksi ja myös ravitsemukselliselta koostumukseltaan edulliseksi. Siinä on runsaasti proteiinia (65 %) ja rasvapitoisuus on matala (10%). Proteiineissa on suuri osa essentiellejä proteiineja, erityisesti lysiiniä (10%). Rasvat ovat merirasvojen tyyppiä ja sisältävät runsaasti omega-3 rasvahappoja , jotka ovat ateroskleroosin ja sydäninfarktin riskejä alentavia.
Viljelytuotto pinta-alaa kohden on suurin tunnettu maailmassa , viljely on kolmiulotteista ja ravinteita tulvii virtaavasta vedestä.. Erona kalanviljelyyn on, että simpukat vähentävät veden ravinnepitoisuutta, fosfaattia (P) ja typpeä (N)- Simpukoitten tulisi siis olla ideaalinen ravintoaine.

Ajoittain simpukat ovat myrkyllisiä, koska ne konsumoivat eräitä myrkyllisiä planktoneita. Simpukkamyrkytys on ”paralytic shellfish poisoning”ja aiheuttajana on joukko kemiallisesti lähisukuisia meren biotoksiineja ( aiemmin: mytilotoksiineja) Vuonna 1993 tunnettiin ainakin 18 erilaista paralysoivaa äyriäistoksiinia, matalamolekyylipainoisia, vesiliukoisia, lämmönkestäviä, syklisiä amineja ja niissä on erilaisia substituoituja ryhmiä. Näistä on saxitoksiini kaikkein myrkyllisin.

Mikro-organismi nimeltään ALEXANDRIUM spp. ( 30-40 um koolta, kasviplanktonissa löytyvä dinoflagellata) voi sisältää toksiineja. Toksiininmuodostusta on löytynyt Moraxella –bakteereista, joita on saatu viljeltyä Aleksandrium lajeista. Eräs hypoteesi onkin, että bakteerit lisääntyvät symbioottisesti intrasellulaarisesti Alexandroimissa ja niistä tulee planktonin toxisuus. Muissakin dinoflagellata-lajeissa voi esiintyä bakteereitten kaltaisia struktuureita. Tämä saattaa olla ilmaisu primitiivisestä symbioosista prokaryosyyttien ja primitiivisten eukaryosyyttien kesken , mistä kauan sitten johtui mitokondrioitten ja kloroplastien muodostuminen kehittyneempiin organismeihin.

Simpukat filtroivat merivettä ja konsumoivat planktonia. Kun on Alexandrium-esiintymää merivedessä, kertyy äyriäistoksiineja simpukoihin. ja niitä syötäessä voi saada myrkytysoireita.

Mitä paralyyttinen äyriäistoksiini vaikuttaa ihmisen soluissa?

Se blokeeraa perifeeristen hermojen natriumpumpun, ja täten impulssin siirtymisen tahdonalaiseen ( poikkijuovaiseen) lihaksistoon. Ihmisessä tämä voi johtaa halvaukseen(paralyysiin), hengityksen lamaantumiseen ja verenkierron pettämiseen. Alkuoireena voi esiintyä pistelyä ja puutumista huulissa ja kielessä 5- 30 minuuttia syömisestä, sitten samanlaisia tuntemuksia tulee sormenkärkiin ja varpaisiin ja sitten alkaa menettää lihasten kontrollointiaan. Hengenvaarallinen tilanne ja hengityshalvaus voi seurata 2-12 tunnin kuluttua simpukoitten syömisestä. Saxitoksiinille on myös LD50 määritelty eläimistä. Akuuttina hoitona on respiraattori. Kroonisesta vauriosta ei ole tietoa.

Alexandrium esiintyy rannikkovesissä lähinnä keväällä. On olemassa kontrolliohjelma, jossa valvotaan merenrantojen planktonin esiintymistä ja myös näiten paralysoivien simpukkatoksiinien esiintymistä. Paralyyttisyys osoitetaan sitten hiirissä tai kemiallisissa kokeissa. Jos pitoisuus ylittää 80 ug toksiinia / 100 g simpukoita, tästä ilmoitetaan yleisten viestimien kautta. Myrkytykset ovat hyvin harvinaisia .

Monia muita meren biotoksiineja on kuvattu kuoriaiseläimista ja kaloista., varsinkin trooppisissa vesistöissä.

Eräs ryhmä on DSP, diarreaa aiheuttavat äyriäistoksiinit ( diarroisk skaldjurtoxiner) , jotka eivät ole yhtä vaarallisia kuin edellä mainittu. Näitä aiheuttaa lähinnä dinoflagellata –suku Dinophysis .

Erikoista on, että nämä biotoksiinit aiheuttavat tuhoa ohutsuolen limakalvossa siten, että taudinkuva on kuin keliakiassa, nukkastruktuuri luhistuu.

7

3094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 14 + 5

      tämän tekstin ja ketä se kiinnostaa ???

      • Vanha kokki

        Söin eilinen simpukoita ja jostain syystä peräaukon alue on kutissut tänään ihan jumalattomasti. Oiskohan jotain tekemistä eilisten simpukoitten kanssa?


        T: Nimimerkillä kynsinauhat paskassa


      • Kyllä kiinnostaa, etsin juuri tietoa simpukoitten mahdollisita riskeistä.


    • hhheyy

      Lol

      • Sisar hento valkea

        Panetella vanhaa kokkia milloin missäkin yhteydessä. Teppo pojalla taitaa olla hyvin vakava ongelma seksuaalipuolella, koska nuo peräpään jutut kiinnostavat sairaalloisen kovasti. Olisiko nuorukaisella kotoa jäänyt trauma.


    • sadistipsykiatrisoi

      spisar hento valkeaa taitavat olla narsisti luonne kun heti eriävän mielipiteen ilmetessa alkaa psykiatrian väärinkayton, matta olla oikein freudilainen sadisti piru terveyskeskuksessa joka ivaa ja haukkuu potilaita ja kirjoittaa sadismissaan heti mielisairaan papereita kuin venäjän KGB) heti jos joku sairastuu tai saa vaikka simpukoista oireita.. minkähän diaknoosin hento valkea tekisi itselleen.

      • Anonyymi

        Lääkkeet kohdilleen ja sitten someen =[}


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3339
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3071
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2318
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1456
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      20
      1427
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe