Mustamakkaran lisäke

crudo

Mustamakkaraa takakenossaTammelantorilla - lasi kylmää maitoa ja puolukkahilloa. Eikö tämä olekin tamperelaisen perinneruoka ja -tyyli?

Vaan kun se puolukkahillo ei minulle sovi ja pelkkä maito on vähän köyhä särvin hyvälle ja arvokkaalle makkaralle kotioloissa tarjottuna, olen yhdistänyt siihen uuden elementin - omena-perunasoseen silavalla ja sipulilla. Pyydän jo etukäteen anteeksi kaikilta tamperelaisilta, mutta uskon saavani anteeksiannon kun he pääsevät ensi kertaa tätä maistamaan - on se vain hyvää. Tämä on saksalaista perua - Himmel und Erde.

4 isohkoa perunaa
2 omenaa
vettä
suolaa
1 rkl sokeria
savusilavaa tai jos ei löydy niin sitten pekonia, mutta sitä rasvaisempaa sorttia
1 sipuli tai toinenkin
nokare voita
1/2 tl muskottipähkinää

Kuori perunat ja omenat, viipaloi. Keitä paloja suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä kunnes ovat pehmeitä. Kaada neste pois ja pidä massa lämpimänä.

Suikaloi pieneksi ja paista silava tai pekoni rapeaksi, valuta rasva pois talouspaperin päällä. Viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi ja paista pehmeäksi ja ruskeaksi pannuun jääneessä rasvassa.

Sekoita peruna-omena-seokseen voi ja muskottipähkinä ja muussaa perunanuijalla tms. muussiksi. Kaada keoksi vadille, päälle silavapalat ja sipuli. Paista mustamakkarat ja tarjoa sose niiden kanssa - ja kylmää maitoa, puolukkahilloa niille, jotka haluavat - yleensä eivät.

19

3789

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poro.Tallinnasta

      paikallisten verivorstien lisäkkeenä (Tapolan jöötiä ei Tallinnassa ole saatavilla). Nyt alkaakin taas verivorstien kulta-aika (perinteinen virolainen jouluruoka), joten valikoimaa riittää.

      • Teppo.moi (offline)

        Mustaamakkaraa takakenossa? No nyt Teppokin kiinnostui! Myös mustamakkara etuviistossä ylähuuleen passaa mainiosti!


      • Olen pistänyt tilauksen vetämään tutulle - saan tosin vasta Joulun alla, mutta onkin sitten kotitekoista. Mitä muita virolaisia jouluperinneruokia tulee markkinoille?


      • Poro.Tallinnasta
        crudo kirjoitti:

        Olen pistänyt tilauksen vetämään tutulle - saan tosin vasta Joulun alla, mutta onkin sitten kotitekoista. Mitä muita virolaisia jouluperinneruokia tulee markkinoille?

        tuon verivorstin lisäksi oikeastaan mitään puhtaasti jouluun liittyvää sesonkiruokaa. Virolaisen joulupöydän kunkku on perinteisesti porsaanpaisti meikäläisen kinkun sijaan. Laatikkoruokia ei tunneta (jokajouluinen ongelma, pitääkö itse hakea Helsingistä vai saisiko jonkun tutun tuomaan).


    • mansen likka

      Vaatii tietysti lautasen, ja mielellään pöydän, jolla lautanen lepää, eli enempi kotiruokaa kuin toriruokaa.
      Pakko tunnustaa, että kotona meillä kyytipoikana itse keitetty puolukkahillo ja rasvaton maito, makkaraa menee nuppia kohden ihan tautinen määrä. Itselleni jos teen niin laitan makkarat paistinpannulle vaikka olisivat ihan lämpöisiä, tykkään rapeasta kuoresta ja samalla rasvaa lähtee hiukan pois.

      • Saksa on täynnänsä näitä verimakkaran erilaisia variantteja, joista osa on aivn samaa tavaraa kuin Tapolan makkara. Eräillä paikoilla niiden kanssa tarjotaan tätä taivaan ja maan antia - Himmel und Erdeä.

        Olet ihan oikeassa, että tapolanmakkarakakin saa käydä pannulla ennen lautasta - rapea kuori yhdistettynä pehmeään sisukseen on siinä parasta.

        Verta sisältävien ruokien käyttö Suomessa on uhkaavasti vähentynyt. Aiemmin oli moniaita verimakkaroita, veripalttuja, verilettuja, verileipää, tappaiskeittoon saatettiin laittaa verta tai verta sisältäviä klimppejä jne. Lähestulkoon vähän laajempaan syöntiin on jäänyt vain tämä Tapolan musta. Vaikka se on mielestäni jopa tänään vähän mauton eines, nostan sille ja tamperelaisille kuitenkin hattua siitä, että se on saanut säilyä ja nousta joltiseen maineeseenkin.

        Tämä Varsinais-Suomi, jossa asustelen, on ollut varsinainen makkarasuomi, mutta täällä ei ole käsittääkseni ollut tuota verimakkaraperinnettä. Sen sijaan kaupasta saa vielä possunmakkaraa, laukkamakkaraa, rusinamakkaraa, pienvalmistajan siskonmakkaraa, perunamakkaraa ja joitain muita kotoperäisiä makkaroita lisäksi sekä tukku näitä uustuotteita: lammasmakkaroita, kabanosseja, chorizoja yms. - ja nyt en puhu mistään teollisuustuotteista.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Saksa on täynnänsä näitä verimakkaran erilaisia variantteja, joista osa on aivn samaa tavaraa kuin Tapolan makkara. Eräillä paikoilla niiden kanssa tarjotaan tätä taivaan ja maan antia - Himmel und Erdeä.

        Olet ihan oikeassa, että tapolanmakkarakakin saa käydä pannulla ennen lautasta - rapea kuori yhdistettynä pehmeään sisukseen on siinä parasta.

        Verta sisältävien ruokien käyttö Suomessa on uhkaavasti vähentynyt. Aiemmin oli moniaita verimakkaroita, veripalttuja, verilettuja, verileipää, tappaiskeittoon saatettiin laittaa verta tai verta sisältäviä klimppejä jne. Lähestulkoon vähän laajempaan syöntiin on jäänyt vain tämä Tapolan musta. Vaikka se on mielestäni jopa tänään vähän mauton eines, nostan sille ja tamperelaisille kuitenkin hattua siitä, että se on saanut säilyä ja nousta joltiseen maineeseenkin.

        Tämä Varsinais-Suomi, jossa asustelen, on ollut varsinainen makkarasuomi, mutta täällä ei ole käsittääkseni ollut tuota verimakkaraperinnettä. Sen sijaan kaupasta saa vielä possunmakkaraa, laukkamakkaraa, rusinamakkaraa, pienvalmistajan siskonmakkaraa, perunamakkaraa ja joitain muita kotoperäisiä makkaroita lisäksi sekä tukku näitä uustuotteita: lammasmakkaroita, kabanosseja, chorizoja yms. - ja nyt en puhu mistään teollisuustuotteista.

        Nimittäin sen hevosmakkaran, joka selättää aika monta muuta sorttia maukkuudellaan!


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Nimittäin sen hevosmakkaran, joka selättää aika monta muuta sorttia maukkuudellaan!

        Tuo nimi ei kyllä aukea minulle, mutta jos tarkoitat Hvitfeldtin hevosväärää, joka pelasti monta yöreissua muuttumasta kulinaariseksi katastrofiksi, niin sen kyllä muistan. Ja olisi sopinut mainitakin tuossa listassa.

        Käsittääkseni sitä vielä tehdään, mutta tehdäänkö vielä sellaisena paksuna ranteenvahvuisena ja tummanopuhuvana jöötinä, sitä en tiedä? Tehdas käsittääkseni paloi ja tuliko jatkaja hyvälle asialle? Tätähän muistaakseni myytiin myös nimellä paistinmakkara ja siitä sai yhden parhaimmista makkarakastikkeista, mitä pystyi tekemään.

        Mutta maistui se hyvältä tuomiokirkonkulmalla sinapin kanssa yökylmillä.

        Selitätkö vähän tuota nimeä, jos on samasta eineestä kyse.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Tuo nimi ei kyllä aukea minulle, mutta jos tarkoitat Hvitfeldtin hevosväärää, joka pelasti monta yöreissua muuttumasta kulinaariseksi katastrofiksi, niin sen kyllä muistan. Ja olisi sopinut mainitakin tuossa listassa.

        Käsittääkseni sitä vielä tehdään, mutta tehdäänkö vielä sellaisena paksuna ranteenvahvuisena ja tummanopuhuvana jöötinä, sitä en tiedä? Tehdas käsittääkseni paloi ja tuliko jatkaja hyvälle asialle? Tätähän muistaakseni myytiin myös nimellä paistinmakkara ja siitä sai yhden parhaimmista makkarakastikkeista, mitä pystyi tekemään.

        Mutta maistui se hyvältä tuomiokirkonkulmalla sinapin kanssa yökylmillä.

        Selitätkö vähän tuota nimeä, jos on samasta eineestä kyse.

        Sori vaan, etten muistanut ko makkaran oikeaa nimeä. Mojova tuote joka tapauksessa. Sitä en tiedä onko uuden firman tuotteet samaa tasoa.
        Tuosta tuomiokirkon sillanpielestä tuli muisto mieleeni, en tiedä onko sinulla ikää tarpeeksi sitä muistaaksesi, mutta siinä kirkonpuoleisessa päässä siltaa oli iltaisin nakkikoju, jossa myytiin mm. taivaallisia lihapiirakoita.
        Sangen monet olivat ne kerrat kun turun kassun kolmas kurikiväärikomppania haki bulvaaninsa välityksellä joka ukolle iltapalaa tuosta kikkarista. Vuosi oli 58. Kioskin omistajan täytyi päätyä miljonääriksi, nimittäin valtaisa oli se määrä jota kyseinen kasarmi kulutti muiden asiakkaiden lisäksi noita loistavia lihiksiä.
        Onko tuttua?


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Sori vaan, etten muistanut ko makkaran oikeaa nimeä. Mojova tuote joka tapauksessa. Sitä en tiedä onko uuden firman tuotteet samaa tasoa.
        Tuosta tuomiokirkon sillanpielestä tuli muisto mieleeni, en tiedä onko sinulla ikää tarpeeksi sitä muistaaksesi, mutta siinä kirkonpuoleisessa päässä siltaa oli iltaisin nakkikoju, jossa myytiin mm. taivaallisia lihapiirakoita.
        Sangen monet olivat ne kerrat kun turun kassun kolmas kurikiväärikomppania haki bulvaaninsa välityksellä joka ukolle iltapalaa tuosta kikkarista. Vuosi oli 58. Kioskin omistajan täytyi päätyä miljonääriksi, nimittäin valtaisa oli se määrä jota kyseinen kasarmi kulutti muiden asiakkaiden lisäksi noita loistavia lihiksiä.
        Onko tuttua?

        Kyllä se sama koju oli siinä moniaita vuosia - ei kuitenkaan enää. Aikanaan kiersi sellainen huhu, että se olisi ollut juuri se nakkari, millä Heikki Salmela - Mr. Hesburger - olisi aloitellut uraansa, mutta ei ole; se nakkari löytynee Naantalista.

        Siellä oli vielä omassa nuoruudessani muistaakseni sellaiset kaksi kattilaa syvennyksessä, mistä ongittiin höyrystä nakit, sämpylä otettiin toisesta padasta, veitsellä halki, sinappi ja nakit väliin. Ja ne nakit rasahtivat kun niitä puraisi. Sieltä ei kai tainnut saada näitä hevosvääriä, mutta lihapiirakoita ja hodareita kyllä.


      • -Observer-
        crudo kirjoitti:

        Kyllä se sama koju oli siinä moniaita vuosia - ei kuitenkaan enää. Aikanaan kiersi sellainen huhu, että se olisi ollut juuri se nakkari, millä Heikki Salmela - Mr. Hesburger - olisi aloitellut uraansa, mutta ei ole; se nakkari löytynee Naantalista.

        Siellä oli vielä omassa nuoruudessani muistaakseni sellaiset kaksi kattilaa syvennyksessä, mistä ongittiin höyrystä nakit, sämpylä otettiin toisesta padasta, veitsellä halki, sinappi ja nakit väliin. Ja ne nakit rasahtivat kun niitä puraisi. Sieltä ei kai tainnut saada näitä hevosvääriä, mutta lihapiirakoita ja hodareita kyllä.

        Nimimerkkien Vanha kokki ja crudo takana on ilmiselvästi yksi ja sama henkilö. Sairasta toimintaa sanon minä!


      • nimellä se
        crudo kirjoitti:

        Tuo nimi ei kyllä aukea minulle, mutta jos tarkoitat Hvitfeldtin hevosväärää, joka pelasti monta yöreissua muuttumasta kulinaariseksi katastrofiksi, niin sen kyllä muistan. Ja olisi sopinut mainitakin tuossa listassa.

        Käsittääkseni sitä vielä tehdään, mutta tehdäänkö vielä sellaisena paksuna ranteenvahvuisena ja tummanopuhuvana jöötinä, sitä en tiedä? Tehdas käsittääkseni paloi ja tuliko jatkaja hyvälle asialle? Tätähän muistaakseni myytiin myös nimellä paistinmakkara ja siitä sai yhden parhaimmista makkarakastikkeista, mitä pystyi tekemään.

        Mutta maistui se hyvältä tuomiokirkonkulmalla sinapin kanssa yökylmillä.

        Selitätkö vähän tuota nimeä, jos on samasta eineestä kyse.

        se joskus oli,muuten Laitilan Heikkilän lihatiskiltä saa vieläkin samaanlaista makkaraa en vain ole kysynyt kuka sitä valmistaa.


      • -Observer- kirjoitti:

        Nimimerkkien Vanha kokki ja crudo takana on ilmiselvästi yksi ja sama henkilö. Sairasta toimintaa sanon minä!

        Sokrates rakentaessaan oppirakennelmaansa päätteli, että hän on viisas vain siinä mielessä, että hän tietää, ettei tiedä mitään.

        Muut taas virheellisesti luulivat, että heillä on tietoa.

        Tu quoque, Brute, fili mi?


      • nimellä se kirjoitti:

        se joskus oli,muuten Laitilan Heikkilän lihatiskiltä saa vieläkin samaanlaista makkaraa en vain ole kysynyt kuka sitä valmistaa.

        Perniön Liha - tai muu vastaava - valmistaa tämänlaista paistinmakkaraa, mutta siinä ei liene hevosta matkassa enkä muutenkaan oikein välitä sen päälle: vähän ihmeellinen rakenne ja jotenkin tympeähkö maku.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Perniön Liha - tai muu vastaava - valmistaa tämänlaista paistinmakkaraa, mutta siinä ei liene hevosta matkassa enkä muutenkaan oikein välitä sen päälle: vähän ihmeellinen rakenne ja jotenkin tympeähkö maku.

        Pirkkalassa sijaitsevan Savupojat makkaratehtaan herkkumaksamakkaraa. Aivan mahtavan makuinen maksamakkara, mutta ilmeisesti hyvistä raaka-aineista johtuen, sen hinta kapusi kipurajan yli ja tuotanto tuon herkun osalta päättyi lopullisesti. Valitettavasti!

        Muuten, jos olen Crudon kanssa sama henkilö, niin siinä tapauksessa olemme pahasti jakautunut persoona, koska toinen meistä asustelee nähtävästi Auran rannoilla päin ja toinen taas lähempänä tamperetta. Aika skitso tilanne yhdelle henkilölle!
        Se että satumme joskus ja ehkä useinkin olemaan samaa mieltä asioista, kertonee vain ilmeisen samoille linjoille asettuneisa ajatuksista asioista ja etenkin ruokien valmistukseen littyvistä seikoista.
        Valitettavasti vain en omaa tuollaista valtaisaa tietomäärää erilaisista ruokalajeista, kuin Crudo!


    • Manselainen

      Mustaa syödään etukenossa, ei takakenossa =)

      • nim.merkki

        Täälläkin on kaksi mistään mitään tietämätöntä nimimerkkiä (mukamas rekisteröityjä) aina sotkemassa asioita.


    • q

      Oletko viettänyt aikaa naapurimaa ruotsissa? Meinaan vaan kun sotket omenaa ja perunaa. Ruåttissa hetken työskenteltyäni en lakannut ihmettelemästä sitä omenasoseen käyttöä lähes kaikkien ruokien lisukkeena. Toinen yhteys reseptissäsi on tuo rasva. Naapurissa makkarakin on niin rasvaista ja mautonta ettei kotimaassa koirakaan falukorvia syönyt. Mustamakkara on herkku!

      • No, olenhan minä Ruotsissakin oleskellut ja imenyt jonkinverran vaikutteita sikäläisestä husmanskostista, jota ei sovi todellakaan aliarvioida. Samankaltaisen käsitteen soisin Suomessakin olevan tuomassa arvoa arkikeittiöllemme. Husmanskost on rekisteröinyt monia nykypäivän klassikkoruokia, jotka vieläkin elävät ja voivat mainiosti.

        On totta, että ruotsalaisilla on verraton makeahammas ruoissaan - makeaa laitetaan ruokiin aika surutta. Sinänsä se on maun kannalta hyvä asia, koska se on johtanut ruokiin, joissa yhdistellään eri makuja melko ennakkoluulottomasti: suolaista ja makeaa, hapanta ja makeaa jne. Yksi hyvä esimerkki tästä on läskipannukakku - fläskpankaka, missä yhdistellään suolaista läskiä tai pekonia tavalliseen pannariin. Tai ruotsalainen silli makeine makuineen. Venäläiset kaverini eivät lakkaa koskaan ihmettelemästä, miten sillistä saadaan senmakuista herkkua.

        Mutta tämä ohje on Saksasta, jonka kulinaria on toki vaikuttanut paljon skandinaaviseen ruoanlaittoon jo Hansa-ajoista alkaen.

        Falukorvista olen samaa mieltä - melko mitätön makkaraksi! Mutta ruotsalaisille niin rakas kulttituote, vähän kuin HooKooBlöö meille.

        Falukorvista ja sen synnystä on hauska tarina: Falunissa on ollut kaivoksia jo 1500-luvulla ja kaivoksissa tarvittiin köysiä, joita tehtiin naudannnahasta. Köysiä tarvittiin paljon ja sen vuoksi lahtipenkkiin joutui paljon eläimiä ja sivutuotteena käteen jäi tietysti kosolti lihaa, jota alettiin palvata. Kaivostöissä olleet saksalaiset alkoivat tehdä tästä myös makkaraa opettaen ruotsalaisille makkaranteon taidon.

        1800-luvulla tämä makkara alkoi ruotsalaistua enemmän Falunin alueella ja sitä alettiin kutsua Falukorviksi. Siksi mikä tahansa tämänkaltainen makkara ei olekaan falukorvia vaan ainoastaan Falunissa tehtyä makkaraa voi kutsua tällä nimellä.

        Toki tämänpäivän falukorv on varmaan kaukana tuosta saksalaisten opettamasta - ei Saksassa tehdä niin mautonta jauhomakkaraa missään, ei ikinä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      73
      4416
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      33
      2511
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      40
      2324
    4. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      21
      1815
    5. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      1672
    6. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      25
      1552
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      81
      1536
    8. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      149
      1346
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      22
      1243
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      90
      1145
    Aihe