Epävarma muistikuva, valettako?

epäälevä

Moi

Mulla on yhestä tilanteesta mielessä epävarma muistikuva...tuosta tilanteesta on aikaa varmaan jotain nelisen kuukautta, mutta sillon sattu mulla yks pieni moka, jonka takia se tilanne on jääny mun mieleen...no tuossa eilen saunassa se tilanne sitten tuli jostain mieleen, ja samalla olin muistavinani yhen "yksityiskohan" siitä tilanteesta, ja jos se "yksityiskohta" on tosiaan tapahtunu, niin olen kyllä aikamoisessa liemessä eikä se moka ookkaan sillon ollu mikään pikku moka...mutta kuiteski se muistikuva siitä "yksityiskohasta" oli todella heikko, tai se ei tunnu kyllä juurikaan yhtään varmalta....lisäksi se olisi vielä lähes mahdottomuus että se "yksityiskohta" olisi voinu tapahtunut...mutta kuiteski kiusaa, että mistä se olis mun mieleen tullu, jos sitä "yksityiskohtaa" ei olis tapahtunu? Toisaalta vielä ihmettelen että jos se muistikuva olis totta niin miksei se oo jääny vahvemmin mun mieleen, vaan eilen tuossa saunassa sen vasta varsinaisesti muistin, koska se kuiteski on sillai jokseenkin merkittävä juttu jos se olis tapahtunu...

Niin aattelin vaan kysyä että voikohan tuommoset epävarmat muistikuvat olla joskus vääriä vai kuiteski melkeen aina tosia? Ja jos ne olis vääriä, niin miten ne muka oikeen voi syntyä? Luulis ettei muistia tyhjästä voi tulla?

Sori, varmaan kuulostaa vähä tyhmältä tuo kysymys, mutta tuo vaivaa niin paljo että oli pakko kysyä...sitä tilannetta en halua tähän kirjottaa, vaikka täälä saaki olla anonyymi...

7

626

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • E

      Joskus ihmisellä voivat ilmetä harhamuistikuvat, ne voivat johtua esimerkiksi vääristä assosiaatioista. Siinä tapauksessa ihminen voi ikään kuin muistaa selvästi, että hän esimerkiksi on tehnyt jonkin, mutta todellisuussa hän ei tehnyt sitä.
      Ja mitä tulee juuri siiheen mokaan, on tärkeää, voivatko tulla siitä jotkakin vahingolliset seuraukset. Jos se on mahdotonta, siis varmasti kannattaisi pelkästään uhontaa sitä mokaa ja vain yrittää tulevaisuudessa olla tekemättä sellaisia mokia, mutta jos siitä voivat olla sellaiset vahingolliset seuraukset, siis se on muu juttu, siinä tapauksessa täytyy yrittää selvittää, oliko se moka todellisuussa ja yrittää poistaa ne seuraukset.

    • Osma74

      Voi toimia molemmin päin. Esim. hypnoosilla tai vastaavin keinoin ihminen saadaan "muistamaan" asioita vaikka varhaislapsuudesta, joita todella ei ole tapahtunut. Myöhemmin syötettyjä muistikuvia yksilö pitää totena. Toisaalta kipeitä tapahtumia voi painaa unohdukseen. Jossakin Olivier Sacksin kirjassa muistaakseni oli tapauskertomus naisesta, joka rauhallisessa tilanteessa imetti lastaan ja seurasi vanhemman lapsensa ja tämän kaverin leikkiä. Samalla hänen mieleensä palautui mielikuva, kuinka hänen isänsä raiskasi ja tappoi hänen oman lapsuutensa leikkikaverin.

      Yleensäkin ihmisen havainnot ja muistot ovat epävarmoja.

    • hgboiyfgl

      Kamppailen parhaillaan vastaavanlaisten ongelmien kanssa. En tiedä, ovatko muistiini palautuneet traumaattiset kokemukset tosia vaiko eivät. Tilanne on erittäin ahdistava ja vaikea minulle, pelkään tulleeni hulluksi välillä.

      En tiedä miten hakea apua ja mistä, kun mitä jos olenkin sekoamassa ja minut suljetaan laitokseen.
      En muista lapsuudestani oikein mitään muuta kuin että olin ja lähes jatkuvasti pelokas ja ahdistunut. Ehkä tällä on jotain tekemistä asian kanssa, en tiedä.. Jostain syystä on myös niin, että vanhempani eivät muista samoja asioita lapsuudestani kuin minä ja joidenkin muistojen, jotka ovat minulle ns. traumamuistoja, merkitystä he vähättelevät.

      Mistä V***sta tässä oikein on kysymys? Nyt en tiedä, missä määrin elämäni, siis muistot joita minulla siitä on, on ollut harhaa ja missä määrin totta. Kenen muisti ja järki pettää, kuka on oikeassa?

      • A

        Anteeksi, jos kirjoitan vastauksena vääriä asioita, tietysti en voi tietää kaikkia seikkojasi, voin vai tehdä otaksuja.
        Olet maininnut, että lapsuudessasi olit aina pelokas ja ahdistunut. Minä olen nyt aivan iäkäs ihminen, mutta muistan lapsuuttani ja minulla oli lapsuudessa aivan samoja tunteita. Nyt iässäni voin jo ymmärtää, että ne johtuivat pääasiassa turvattomuudentunteesta, ja vähin määrin siitä että lapsuudessa paljon asioita, joihin lapsi kohtaa elämässä, ovat hänelle käsittämättömia, ja se käsittämättömyys voi myös aiheuttaa pelkoa, ainakin se oli niin minun tapauksessani.
        Tietysti en voi tietää, mikä piti paikkansa sinun tapauksessasi, mutta ehkä jostakin syystä myös tunsit itseäsi turvattomaksi, ja siitä johtuivat pelko ja ahdistus. Ehkä kannattaisi nyt (jo aikuisena) yrittää ymmärtää, mistä johtui se turvatomuudentunne, ja jos se tulisi selväksi, siis pelko menisi pois.
        Ja se asia, että muistat joitakin asioita, joita vanhempiesi eivät muista, voi johtua siitä, että aikuisten ja lapsien käsittely on erilaista, lapsella voi olla tärkeinä joitakin asioita, joita aikuiset ihmiset pitävät pikkuasioina, siis aikuiset voivat unohtaa ne, ja lapsi, kun edes tulee aikuiseksi, jatkaa muistamaan niitä, kun aikoinaan ne asiat olivat hänelle tärkeitä.


    • Kohtalotoveritar

      Hei! Minua kiinnostaa, oletko saanut selville oliko sinulla kyse harhamuistikuvasta vaiko todellisesta tapahtumasta. Minulla on juuri vähän aikaa sitten ollut samanlainen ongelma selvitettävänä enkä valitettavasti vielä ole saanut selville, oliko itselläni kyseessä tosi vai valheellinen muistikuva. Minullakin todennäköisesti oli valemuisto, mutta kun kyseinen muistuma tuntui, ja oikeastaan edelleen tuntuu, niin hemmetin todelliselta. Tämä on tosi inhottava tunne.

      Voisiko todella kyse olla väärin assosioidusta muistumasta, kuten yksi vastaaja tuossa aiemmin ehdotti? Ja mitä "väärin assosioitu" tarkalleen ottaen tarkoittaa? Sitäkö, että muistissa olevaa oikeaa aineistoa (siis muistiin tallentuneita todellisia kokemuksia) ikään kuin pilkkoutuu osiin ja sitten alun perin toisiinsa liittymättömät "muistonpalaset" aivoissa virheellisesti yhdistyvät (assosioituvat)? Liittyykö tämä häiriö jollain lailla dissosiaatioon, kuten termistä ainakin voisi päätellä..? Onko sinulla "epäälevä" ehkä jotain traumoja menneisyydessä, joita olet prosessoinut viime aikoina?

    • rngoirgnsrgjsokfprjg

      Eikö asiaa voi tarkistaa jotenkin - tapahtuiko vai eikö?

      Mieli pystyy kyllä luomaan oman todellisuutensa ja uskottelemaan sen todeksi aika helkkarin hyvin. Voi myös olla, että alitajuisesti yrität kieltää asiaa itseltäsi etkä sen takia muista teitkö niin kuin teit.

    • Anonyymi

      Nostanpa tämän. Mielenkiintoisia kysymyksiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2217
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1738
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      40
      1553
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1469
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1440
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1371
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe