Joulurosolli - uusi resepti

crudo

Vaikka Joulu onkin perinneruoista perinteikkäin juhla, voi kai jotain pieniä muutoksia tehdä niihinkin. Ohessa melko hyvä resepti - testattu viime Jouluna ja hyväksi havaittu. Tässä yhdistellään kalaa ja lihaa, kastike sekoitetaan massan joukkoon, minkä perusteella alkuperä lienee jossain Puolan suunnalla - muuten kuten oma perinneruokamme.

etikkapunajuuria - säästä vähän koristeluun
sillifile - liotettu
keitettyä lihaa tai savupalvia - kourallinen
etikkakurkkua
keitettyä perunaa - kuorittuna
omena - pienehkö
keitettyjä kanamunia, pari kpl, silputtuna - säästä yksi muna koristeluun

Kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan hyvin. Annetaan makujen vetäytyä kylmässä tovi.

Kastike:

2 dl kermaviiliä
1/2 rl makeaa sinappia
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
pieni loraus etikkaa

Sekoita aineet keskenään - tarkista maku, jotta se on riittävän voimakas.

Koristelu:

keitetty kanamuna - erota valkuainen ja keltuainen ja sillpua kumpikin erikseen hienoksi
etikkapunajuuri - silppua hienoksi

Pöytään vietäessä sekoita kastike rosollin joukkoon tasaisesti. Levitä massa laakealle tarjouluvadille. Tee massan päälle muutama vinoraita kanamunanvalkuaishakkeesta ja keltuaishakkeesta sekä punajuurihakkeesta.

13

1783

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Jokainenhan tekee perinneruuatkin tavallaan, muokkaa mieleisekseen. Rosolli on sellainen jouluherkku, jota minulla täytyy olla ehdottomasti. Siihen ei kuitenkaan tule lihaa eikä kalaa, pelkkiä kasviksia. Punajuuret ovat keitettyjä, eivät etikkasellaisia. Kerran kokeilin kastiketta - taisi olla juuri tuontyyppinen kermaviilikastike - mutta totesin sen tarpeettomaksi.

      Minun rosolliini tulee
      muutama (riippuu koosta) suurehko keitetty punajuuri
      pari-kolme keitettyä kiinteää perunaa
      pari-kolme keitettyä porkkanaa
      yksi raaka sipuli
      yksi omena (ei kovin makea)
      kaksi etikkakurkkua
      ripaus suolaa ja mustapippuria

      Ihan perusohje siis. Syön sitä ison kulhollisen jouluviikolla, mieluiten graavilohen kanssa.

      • Vanha kokki

        Äitimuorini teki rosollin, kuten edellä, mutta hän lisäsi siihen paloiteltua suolasilakkaa, en ole muistanut kysyä mistä päin moinen on lähtöisin. Olisiko ollut jostain helsinkiläisestä 1920 luvun talouskoulusta peräisin?


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Äitimuorini teki rosollin, kuten edellä, mutta hän lisäsi siihen paloiteltua suolasilakkaa, en ole muistanut kysyä mistä päin moinen on lähtöisin. Olisiko ollut jostain helsinkiläisestä 1920 luvun talouskoulusta peräisin?

        Oli niitä aikoja, jolloin taloudessa kuin taloudessa oli pytty suolasilakkaa - ei löydy enää.

        Ainakin Satakunnassa käytettiin paljon suolasilakkaa kun meri oli vieressä. Vaimoni kotona rosolli tehdään ilman silliä tms. ja myös ilman sipulia - Keski-Suomen tapaan. Minun rosollini onkin tuollainen Insalata Russo - perinteinen venäläinen sillisalaatti tai mistähän lienee alunperin kotoisin. Kastike on itse asiassa sinappikastiketta ja kerma on smetanaa ja tarjotaan erikseen. Myös kaikki salaatin aineet ovat raitoina vadilla ja siitä saa sitten itse sekoitella salaattinsa. Vihreät herneet kuuluvat myös asiaan ja tarpeisiin.


      • 14+13
        crudo kirjoitti:

        Oli niitä aikoja, jolloin taloudessa kuin taloudessa oli pytty suolasilakkaa - ei löydy enää.

        Ainakin Satakunnassa käytettiin paljon suolasilakkaa kun meri oli vieressä. Vaimoni kotona rosolli tehdään ilman silliä tms. ja myös ilman sipulia - Keski-Suomen tapaan. Minun rosollini onkin tuollainen Insalata Russo - perinteinen venäläinen sillisalaatti tai mistähän lienee alunperin kotoisin. Kastike on itse asiassa sinappikastiketta ja kerma on smetanaa ja tarjotaan erikseen. Myös kaikki salaatin aineet ovat raitoina vadilla ja siitä saa sitten itse sekoitella salaattinsa. Vihreät herneet kuuluvat myös asiaan ja tarpeisiin.

        Ollaan Satakuntalaisia kesäasukkaita meren äärellä ja vielä joku vuosi "takasin" silakkaa oli tarjolla useita kertoja viikossa. Nyt ei miitään. Tuttavani laittaa edelleen suolasilakkaa, jolla tosiaan on vahva perinneasema niillä seuduilla.

        Se Insalata Russo -tyyppinen salaattiehdotuksesi tulee kokeiltavaksi meidän perheen "pikkujouluissa" kuun vaihteessa. Vaikutti oikein lupaavalta. Kiitos taas kerran!


      • 14+13 kirjoitti:

        Ollaan Satakuntalaisia kesäasukkaita meren äärellä ja vielä joku vuosi "takasin" silakkaa oli tarjolla useita kertoja viikossa. Nyt ei miitään. Tuttavani laittaa edelleen suolasilakkaa, jolla tosiaan on vahva perinneasema niillä seuduilla.

        Se Insalata Russo -tyyppinen salaattiehdotuksesi tulee kokeiltavaksi meidän perheen "pikkujouluissa" kuun vaihteessa. Vaikutti oikein lupaavalta. Kiitos taas kerran!

        Tässä olisi toinen versio tuoksi sinappikastikkeeksi - olen tehnyt tästä rosollin kanssa alkupaloja. Rosollia öljyttyyn muottiin, painellaan tiiviimmäksi ja keskelle lautasta, muotti pois. Lautasen reunalle muutama kovaksi keitetyn kananmunanlohko ja silliviipale taiteellisesti - ympärille pisaroita sinappikastiketta, rosollikeon päälle vielä nokare kermavaahtoa, jos raaskii tuhdata. Vähän ehkä liian taiteellista Panhandlelle, mutta oikein kaunis asetelma tästä tulee. Sopii myös erinomaisesti graavilohen kasteeksi.

        Sinappikastike:

        2 rl sinappia - Dijonia
        1 tl sinappijauhetta - Colman's
        2 rl sokeria
        vähän suolaa
        vähän valkopippuria
        2 tl viinietikkaa - punaista tahi valkoista
        2 dl ölyä, oliivi tai rypsi

        Sekoita vatkaamalla sinappi, sinappijauhe, sokeri, viinietikka - mausta suolalla ja pippurilla. Ala vatkata kastiketta ja lisää öljy nauhana kuten majoneesia tehdessä. Tämäkin saattaa juoksettua, jos lisäät öljyä aluksi liian paljon kerrallaan, joten tarkkaile miten käy. Jos juoksettuu, niin lisää pari tippaa vettä ja jatka vatkaamista - asettuu kyllä nopeasti.

        Sinappikastike lisätään rosollin joukkoon ja se sitoo maut hyvin yhteen.


      • Panhandle
        crudo kirjoitti:

        Tässä olisi toinen versio tuoksi sinappikastikkeeksi - olen tehnyt tästä rosollin kanssa alkupaloja. Rosollia öljyttyyn muottiin, painellaan tiiviimmäksi ja keskelle lautasta, muotti pois. Lautasen reunalle muutama kovaksi keitetyn kananmunanlohko ja silliviipale taiteellisesti - ympärille pisaroita sinappikastiketta, rosollikeon päälle vielä nokare kermavaahtoa, jos raaskii tuhdata. Vähän ehkä liian taiteellista Panhandlelle, mutta oikein kaunis asetelma tästä tulee. Sopii myös erinomaisesti graavilohen kasteeksi.

        Sinappikastike:

        2 rl sinappia - Dijonia
        1 tl sinappijauhetta - Colman's
        2 rl sokeria
        vähän suolaa
        vähän valkopippuria
        2 tl viinietikkaa - punaista tahi valkoista
        2 dl ölyä, oliivi tai rypsi

        Sekoita vatkaamalla sinappi, sinappijauhe, sokeri, viinietikka - mausta suolalla ja pippurilla. Ala vatkata kastiketta ja lisää öljy nauhana kuten majoneesia tehdessä. Tämäkin saattaa juoksettua, jos lisäät öljyä aluksi liian paljon kerrallaan, joten tarkkaile miten käy. Jos juoksettuu, niin lisää pari tippaa vettä ja jatka vatkaamista - asettuu kyllä nopeasti.

        Sinappikastike lisätään rosollin joukkoon ja se sitoo maut hyvin yhteen.

        Sinappikastike kuulostaa kiinnostavalta. Ihan kuin crudo arvasi, en taida jaksaa tehdä noita koristeellisia piperryksiä.

        Keitetty kananmuna on myös sellainen graavilohen lisäke, jonka olin jotenkin kokonaan unohtanut.


    • 15+16

      Lupasin tuolla aiemmin otsikon "silakan saatavuus" alla kokeilla reseptiäsi pikkujoulubileissä. No tuohan tehtiin ja sai ihan mainion vastaanoton. Aivan varmasti teen tätä rinnakkaisversiona tavalliselle rosollille myös Jouluksi. Tietyistä syistä tänä vuonna tullaan painottamaan joulupöydän tarjontaa enemmän kalatuotteisiin ja niiden ideoita nyt kovasti keräilen. Kesältä on pakastimessa jemmassa myös merisiian mätiä, joka itseoikeutetusti pääsee tarjolle.
      Kiitos vielä kerran, rosollin loppu pistellään tänään lounaaksi.

      • Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!


      • Anonymous....
        teppo.moi kirjoitti:

        Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!

        Olen myös itse huomannut Crudon taipumuksen vastailla omiin viesteihinsä kirjauttumattoman nimimerkin turvin( monesti juuri nuo numerot)...Hakeeko Crudo toimillaan jonkinlaista hyväksyntää, yrittääkö kohottaa heikkoa itsetuntoaan vai mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Hyvä että Teppo toit tämän asian julki, sillä itse en viitsinyt poikaparkaa enää tämän enempää nöyryyttää.....Eiköhän jokainen voi ihan itse noiden Crudon viestien rivien välistä lukea, ettei kirjoittajalle ole ns "kaikki muumit laaksossa"


      • hahaha!
        Anonymous.... kirjoitti:

        Olen myös itse huomannut Crudon taipumuksen vastailla omiin viesteihinsä kirjauttumattoman nimimerkin turvin( monesti juuri nuo numerot)...Hakeeko Crudo toimillaan jonkinlaista hyväksyntää, yrittääkö kohottaa heikkoa itsetuntoaan vai mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Hyvä että Teppo toit tämän asian julki, sillä itse en viitsinyt poikaparkaa enää tämän enempää nöyryyttää.....Eiköhän jokainen voi ihan itse noiden Crudon viestien rivien välistä lukea, ettei kirjoittajalle ole ns "kaikki muumit laaksossa"

        Niimpä. Kuinka ollakkaan molemmat, sekä Crudo että nämä numerosarja-anonyymit kirjoittavat molemmat samat asiat väärin, esim joulun isolla. Juhlapyhät kun Suomessa kirjoitetaan aina pienellä. ;) Mielenkiintoinen yhteensattuma. :D


      • teppo.moi kirjoitti:

        Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!

        ...nyt antaisit ihan oikeasti periksi. Kaikki aiemmat viestisi on poistettu - saat arvata miksi. Ja jos jatkat tota kukkoilua, lentävät viestisi jatkossakin kuin telkkä pesästä.


    • joulu-mari

      on peräisin tosi helppo punajuurisalaatti, jota olen tehnyt silloin tällöin ilmankin joulua:
      4 säilykepunajuurta
      1 omena
      1 sipuli.
      Kaikki pieniksi, suolaa ja pippuria oman maun mukaan.Päälle majoneesia. Sekoitetaan.
      Minun makuun sopi creme fraiche( i:n päällä on katto) majoneesin tilalle. Tätä aion tehdä Kanariallakin kinkun tai grillattujen kanankoipien lisukkeeksi. On sitten vähän sinnepäin-joulua.

    • on kokeiltu

      Totean, että Crudon resepti on hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      51
      2274
    2. Hyvä että lähdit siitä

      Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖
      Ikävä
      26
      1117
    3. Aavistatko että moni tietää

      Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut
      Ikävä
      82
      992
    4. Yritin saada

      Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.
      Ikävä
      11
      914
    5. Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa

      Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt
      Maailman menoa
      55
      902
    6. Onko vielä

      mahdollista nähdä?
      Rakkaus ja rakastaminen
      68
      883
    7. Olisitko mies valmis?

      Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me
      Ikävä
      127
      867
    8. Kronikat..

      Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu
      Imatra
      10
      783
    9. vieläkin sanoa voin...

      💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos
      Ikävä
      22
      783
    10. Täällä istun ja mietin

      Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu
      Ikävä
      49
      759
    Aihe