Joulurosolli - uusi resepti

crudo

Vaikka Joulu onkin perinneruoista perinteikkäin juhla, voi kai jotain pieniä muutoksia tehdä niihinkin. Ohessa melko hyvä resepti - testattu viime Jouluna ja hyväksi havaittu. Tässä yhdistellään kalaa ja lihaa, kastike sekoitetaan massan joukkoon, minkä perusteella alkuperä lienee jossain Puolan suunnalla - muuten kuten oma perinneruokamme.

etikkapunajuuria - säästä vähän koristeluun
sillifile - liotettu
keitettyä lihaa tai savupalvia - kourallinen
etikkakurkkua
keitettyä perunaa - kuorittuna
omena - pienehkö
keitettyjä kanamunia, pari kpl, silputtuna - säästä yksi muna koristeluun

Kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan hyvin. Annetaan makujen vetäytyä kylmässä tovi.

Kastike:

2 dl kermaviiliä
1/2 rl makeaa sinappia
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
pieni loraus etikkaa

Sekoita aineet keskenään - tarkista maku, jotta se on riittävän voimakas.

Koristelu:

keitetty kanamuna - erota valkuainen ja keltuainen ja sillpua kumpikin erikseen hienoksi
etikkapunajuuri - silppua hienoksi

Pöytään vietäessä sekoita kastike rosollin joukkoon tasaisesti. Levitä massa laakealle tarjouluvadille. Tee massan päälle muutama vinoraita kanamunanvalkuaishakkeesta ja keltuaishakkeesta sekä punajuurihakkeesta.

13

1576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Jokainenhan tekee perinneruuatkin tavallaan, muokkaa mieleisekseen. Rosolli on sellainen jouluherkku, jota minulla täytyy olla ehdottomasti. Siihen ei kuitenkaan tule lihaa eikä kalaa, pelkkiä kasviksia. Punajuuret ovat keitettyjä, eivät etikkasellaisia. Kerran kokeilin kastiketta - taisi olla juuri tuontyyppinen kermaviilikastike - mutta totesin sen tarpeettomaksi.

      Minun rosolliini tulee
      muutama (riippuu koosta) suurehko keitetty punajuuri
      pari-kolme keitettyä kiinteää perunaa
      pari-kolme keitettyä porkkanaa
      yksi raaka sipuli
      yksi omena (ei kovin makea)
      kaksi etikkakurkkua
      ripaus suolaa ja mustapippuria

      Ihan perusohje siis. Syön sitä ison kulhollisen jouluviikolla, mieluiten graavilohen kanssa.

      • Vanha kokki

        Äitimuorini teki rosollin, kuten edellä, mutta hän lisäsi siihen paloiteltua suolasilakkaa, en ole muistanut kysyä mistä päin moinen on lähtöisin. Olisiko ollut jostain helsinkiläisestä 1920 luvun talouskoulusta peräisin?


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Äitimuorini teki rosollin, kuten edellä, mutta hän lisäsi siihen paloiteltua suolasilakkaa, en ole muistanut kysyä mistä päin moinen on lähtöisin. Olisiko ollut jostain helsinkiläisestä 1920 luvun talouskoulusta peräisin?

        Oli niitä aikoja, jolloin taloudessa kuin taloudessa oli pytty suolasilakkaa - ei löydy enää.

        Ainakin Satakunnassa käytettiin paljon suolasilakkaa kun meri oli vieressä. Vaimoni kotona rosolli tehdään ilman silliä tms. ja myös ilman sipulia - Keski-Suomen tapaan. Minun rosollini onkin tuollainen Insalata Russo - perinteinen venäläinen sillisalaatti tai mistähän lienee alunperin kotoisin. Kastike on itse asiassa sinappikastiketta ja kerma on smetanaa ja tarjotaan erikseen. Myös kaikki salaatin aineet ovat raitoina vadilla ja siitä saa sitten itse sekoitella salaattinsa. Vihreät herneet kuuluvat myös asiaan ja tarpeisiin.


      • 14+13
        crudo kirjoitti:

        Oli niitä aikoja, jolloin taloudessa kuin taloudessa oli pytty suolasilakkaa - ei löydy enää.

        Ainakin Satakunnassa käytettiin paljon suolasilakkaa kun meri oli vieressä. Vaimoni kotona rosolli tehdään ilman silliä tms. ja myös ilman sipulia - Keski-Suomen tapaan. Minun rosollini onkin tuollainen Insalata Russo - perinteinen venäläinen sillisalaatti tai mistähän lienee alunperin kotoisin. Kastike on itse asiassa sinappikastiketta ja kerma on smetanaa ja tarjotaan erikseen. Myös kaikki salaatin aineet ovat raitoina vadilla ja siitä saa sitten itse sekoitella salaattinsa. Vihreät herneet kuuluvat myös asiaan ja tarpeisiin.

        Ollaan Satakuntalaisia kesäasukkaita meren äärellä ja vielä joku vuosi "takasin" silakkaa oli tarjolla useita kertoja viikossa. Nyt ei miitään. Tuttavani laittaa edelleen suolasilakkaa, jolla tosiaan on vahva perinneasema niillä seuduilla.

        Se Insalata Russo -tyyppinen salaattiehdotuksesi tulee kokeiltavaksi meidän perheen "pikkujouluissa" kuun vaihteessa. Vaikutti oikein lupaavalta. Kiitos taas kerran!


      • 14+13 kirjoitti:

        Ollaan Satakuntalaisia kesäasukkaita meren äärellä ja vielä joku vuosi "takasin" silakkaa oli tarjolla useita kertoja viikossa. Nyt ei miitään. Tuttavani laittaa edelleen suolasilakkaa, jolla tosiaan on vahva perinneasema niillä seuduilla.

        Se Insalata Russo -tyyppinen salaattiehdotuksesi tulee kokeiltavaksi meidän perheen "pikkujouluissa" kuun vaihteessa. Vaikutti oikein lupaavalta. Kiitos taas kerran!

        Tässä olisi toinen versio tuoksi sinappikastikkeeksi - olen tehnyt tästä rosollin kanssa alkupaloja. Rosollia öljyttyyn muottiin, painellaan tiiviimmäksi ja keskelle lautasta, muotti pois. Lautasen reunalle muutama kovaksi keitetyn kananmunanlohko ja silliviipale taiteellisesti - ympärille pisaroita sinappikastiketta, rosollikeon päälle vielä nokare kermavaahtoa, jos raaskii tuhdata. Vähän ehkä liian taiteellista Panhandlelle, mutta oikein kaunis asetelma tästä tulee. Sopii myös erinomaisesti graavilohen kasteeksi.

        Sinappikastike:

        2 rl sinappia - Dijonia
        1 tl sinappijauhetta - Colman's
        2 rl sokeria
        vähän suolaa
        vähän valkopippuria
        2 tl viinietikkaa - punaista tahi valkoista
        2 dl ölyä, oliivi tai rypsi

        Sekoita vatkaamalla sinappi, sinappijauhe, sokeri, viinietikka - mausta suolalla ja pippurilla. Ala vatkata kastiketta ja lisää öljy nauhana kuten majoneesia tehdessä. Tämäkin saattaa juoksettua, jos lisäät öljyä aluksi liian paljon kerrallaan, joten tarkkaile miten käy. Jos juoksettuu, niin lisää pari tippaa vettä ja jatka vatkaamista - asettuu kyllä nopeasti.

        Sinappikastike lisätään rosollin joukkoon ja se sitoo maut hyvin yhteen.


      • Panhandle
        crudo kirjoitti:

        Tässä olisi toinen versio tuoksi sinappikastikkeeksi - olen tehnyt tästä rosollin kanssa alkupaloja. Rosollia öljyttyyn muottiin, painellaan tiiviimmäksi ja keskelle lautasta, muotti pois. Lautasen reunalle muutama kovaksi keitetyn kananmunanlohko ja silliviipale taiteellisesti - ympärille pisaroita sinappikastiketta, rosollikeon päälle vielä nokare kermavaahtoa, jos raaskii tuhdata. Vähän ehkä liian taiteellista Panhandlelle, mutta oikein kaunis asetelma tästä tulee. Sopii myös erinomaisesti graavilohen kasteeksi.

        Sinappikastike:

        2 rl sinappia - Dijonia
        1 tl sinappijauhetta - Colman's
        2 rl sokeria
        vähän suolaa
        vähän valkopippuria
        2 tl viinietikkaa - punaista tahi valkoista
        2 dl ölyä, oliivi tai rypsi

        Sekoita vatkaamalla sinappi, sinappijauhe, sokeri, viinietikka - mausta suolalla ja pippurilla. Ala vatkata kastiketta ja lisää öljy nauhana kuten majoneesia tehdessä. Tämäkin saattaa juoksettua, jos lisäät öljyä aluksi liian paljon kerrallaan, joten tarkkaile miten käy. Jos juoksettuu, niin lisää pari tippaa vettä ja jatka vatkaamista - asettuu kyllä nopeasti.

        Sinappikastike lisätään rosollin joukkoon ja se sitoo maut hyvin yhteen.

        Sinappikastike kuulostaa kiinnostavalta. Ihan kuin crudo arvasi, en taida jaksaa tehdä noita koristeellisia piperryksiä.

        Keitetty kananmuna on myös sellainen graavilohen lisäke, jonka olin jotenkin kokonaan unohtanut.


    • 15+16

      Lupasin tuolla aiemmin otsikon "silakan saatavuus" alla kokeilla reseptiäsi pikkujoulubileissä. No tuohan tehtiin ja sai ihan mainion vastaanoton. Aivan varmasti teen tätä rinnakkaisversiona tavalliselle rosollille myös Jouluksi. Tietyistä syistä tänä vuonna tullaan painottamaan joulupöydän tarjontaa enemmän kalatuotteisiin ja niiden ideoita nyt kovasti keräilen. Kesältä on pakastimessa jemmassa myös merisiian mätiä, joka itseoikeutetusti pääsee tarjolle.
      Kiitos vielä kerran, rosollin loppu pistellään tänään lounaaksi.

      • Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!


      • Anonymous....
        teppo.moi kirjoitti:

        Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!

        Olen myös itse huomannut Crudon taipumuksen vastailla omiin viesteihinsä kirjauttumattoman nimimerkin turvin( monesti juuri nuo numerot)...Hakeeko Crudo toimillaan jonkinlaista hyväksyntää, yrittääkö kohottaa heikkoa itsetuntoaan vai mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Hyvä että Teppo toit tämän asian julki, sillä itse en viitsinyt poikaparkaa enää tämän enempää nöyryyttää.....Eiköhän jokainen voi ihan itse noiden Crudon viestien rivien välistä lukea, ettei kirjoittajalle ole ns "kaikki muumit laaksossa"


      • hahaha!
        Anonymous.... kirjoitti:

        Olen myös itse huomannut Crudon taipumuksen vastailla omiin viesteihinsä kirjauttumattoman nimimerkin turvin( monesti juuri nuo numerot)...Hakeeko Crudo toimillaan jonkinlaista hyväksyntää, yrittääkö kohottaa heikkoa itsetuntoaan vai mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Hyvä että Teppo toit tämän asian julki, sillä itse en viitsinyt poikaparkaa enää tämän enempää nöyryyttää.....Eiköhän jokainen voi ihan itse noiden Crudon viestien rivien välistä lukea, ettei kirjoittajalle ole ns "kaikki muumit laaksossa"

        Niimpä. Kuinka ollakkaan molemmat, sekä Crudo että nämä numerosarja-anonyymit kirjoittavat molemmat samat asiat väärin, esim joulun isolla. Juhlapyhät kun Suomessa kirjoitetaan aina pienellä. ;) Mielenkiintoinen yhteensattuma. :D


      • teppo.moi kirjoitti:

        Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!

        ...nyt antaisit ihan oikeasti periksi. Kaikki aiemmat viestisi on poistettu - saat arvata miksi. Ja jos jatkat tota kukkoilua, lentävät viestisi jatkossakin kuin telkkä pesästä.


    • joulu-mari

      on peräisin tosi helppo punajuurisalaatti, jota olen tehnyt silloin tällöin ilmankin joulua:
      4 säilykepunajuurta
      1 omena
      1 sipuli.
      Kaikki pieniksi, suolaa ja pippuria oman maun mukaan.Päälle majoneesia. Sekoitetaan.
      Minun makuun sopi creme fraiche( i:n päällä on katto) majoneesin tilalle. Tätä aion tehdä Kanariallakin kinkun tai grillattujen kanankoipien lisukkeeksi. On sitten vähän sinnepäin-joulua.

    • on kokeiltu

      Totean, että Crudon resepti on hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2027
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1480
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      107
      1463
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1327
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1164
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      480
      1094
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      56
      1037
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      943
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      902
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      866
    Aihe