Vaikka Joulu onkin perinneruoista perinteikkäin juhla, voi kai jotain pieniä muutoksia tehdä niihinkin. Ohessa melko hyvä resepti - testattu viime Jouluna ja hyväksi havaittu. Tässä yhdistellään kalaa ja lihaa, kastike sekoitetaan massan joukkoon, minkä perusteella alkuperä lienee jossain Puolan suunnalla - muuten kuten oma perinneruokamme.
etikkapunajuuria - säästä vähän koristeluun
sillifile - liotettu
keitettyä lihaa tai savupalvia - kourallinen
etikkakurkkua
keitettyä perunaa - kuorittuna
omena - pienehkö
keitettyjä kanamunia, pari kpl, silputtuna - säästä yksi muna koristeluun
Kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan hyvin. Annetaan makujen vetäytyä kylmässä tovi.
Kastike:
2 dl kermaviiliä
1/2 rl makeaa sinappia
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
pieni loraus etikkaa
Sekoita aineet keskenään - tarkista maku, jotta se on riittävän voimakas.
Koristelu:
keitetty kanamuna - erota valkuainen ja keltuainen ja sillpua kumpikin erikseen hienoksi
etikkapunajuuri - silppua hienoksi
Pöytään vietäessä sekoita kastike rosollin joukkoon tasaisesti. Levitä massa laakealle tarjouluvadille. Tee massan päälle muutama vinoraita kanamunanvalkuaishakkeesta ja keltuaishakkeesta sekä punajuurihakkeesta.
Joulurosolli - uusi resepti
13
1632
Vastaukset
- Panhandle
Jokainenhan tekee perinneruuatkin tavallaan, muokkaa mieleisekseen. Rosolli on sellainen jouluherkku, jota minulla täytyy olla ehdottomasti. Siihen ei kuitenkaan tule lihaa eikä kalaa, pelkkiä kasviksia. Punajuuret ovat keitettyjä, eivät etikkasellaisia. Kerran kokeilin kastiketta - taisi olla juuri tuontyyppinen kermaviilikastike - mutta totesin sen tarpeettomaksi.
Minun rosolliini tulee
muutama (riippuu koosta) suurehko keitetty punajuuri
pari-kolme keitettyä kiinteää perunaa
pari-kolme keitettyä porkkanaa
yksi raaka sipuli
yksi omena (ei kovin makea)
kaksi etikkakurkkua
ripaus suolaa ja mustapippuria
Ihan perusohje siis. Syön sitä ison kulhollisen jouluviikolla, mieluiten graavilohen kanssa.- Vanha kokki
Äitimuorini teki rosollin, kuten edellä, mutta hän lisäsi siihen paloiteltua suolasilakkaa, en ole muistanut kysyä mistä päin moinen on lähtöisin. Olisiko ollut jostain helsinkiläisestä 1920 luvun talouskoulusta peräisin?
Vanha kokki kirjoitti:
Äitimuorini teki rosollin, kuten edellä, mutta hän lisäsi siihen paloiteltua suolasilakkaa, en ole muistanut kysyä mistä päin moinen on lähtöisin. Olisiko ollut jostain helsinkiläisestä 1920 luvun talouskoulusta peräisin?
Oli niitä aikoja, jolloin taloudessa kuin taloudessa oli pytty suolasilakkaa - ei löydy enää.
Ainakin Satakunnassa käytettiin paljon suolasilakkaa kun meri oli vieressä. Vaimoni kotona rosolli tehdään ilman silliä tms. ja myös ilman sipulia - Keski-Suomen tapaan. Minun rosollini onkin tuollainen Insalata Russo - perinteinen venäläinen sillisalaatti tai mistähän lienee alunperin kotoisin. Kastike on itse asiassa sinappikastiketta ja kerma on smetanaa ja tarjotaan erikseen. Myös kaikki salaatin aineet ovat raitoina vadilla ja siitä saa sitten itse sekoitella salaattinsa. Vihreät herneet kuuluvat myös asiaan ja tarpeisiin.- 14+13
crudo kirjoitti:
Oli niitä aikoja, jolloin taloudessa kuin taloudessa oli pytty suolasilakkaa - ei löydy enää.
Ainakin Satakunnassa käytettiin paljon suolasilakkaa kun meri oli vieressä. Vaimoni kotona rosolli tehdään ilman silliä tms. ja myös ilman sipulia - Keski-Suomen tapaan. Minun rosollini onkin tuollainen Insalata Russo - perinteinen venäläinen sillisalaatti tai mistähän lienee alunperin kotoisin. Kastike on itse asiassa sinappikastiketta ja kerma on smetanaa ja tarjotaan erikseen. Myös kaikki salaatin aineet ovat raitoina vadilla ja siitä saa sitten itse sekoitella salaattinsa. Vihreät herneet kuuluvat myös asiaan ja tarpeisiin.Ollaan Satakuntalaisia kesäasukkaita meren äärellä ja vielä joku vuosi "takasin" silakkaa oli tarjolla useita kertoja viikossa. Nyt ei miitään. Tuttavani laittaa edelleen suolasilakkaa, jolla tosiaan on vahva perinneasema niillä seuduilla.
Se Insalata Russo -tyyppinen salaattiehdotuksesi tulee kokeiltavaksi meidän perheen "pikkujouluissa" kuun vaihteessa. Vaikutti oikein lupaavalta. Kiitos taas kerran! 14+13 kirjoitti:
Ollaan Satakuntalaisia kesäasukkaita meren äärellä ja vielä joku vuosi "takasin" silakkaa oli tarjolla useita kertoja viikossa. Nyt ei miitään. Tuttavani laittaa edelleen suolasilakkaa, jolla tosiaan on vahva perinneasema niillä seuduilla.
Se Insalata Russo -tyyppinen salaattiehdotuksesi tulee kokeiltavaksi meidän perheen "pikkujouluissa" kuun vaihteessa. Vaikutti oikein lupaavalta. Kiitos taas kerran!Tässä olisi toinen versio tuoksi sinappikastikkeeksi - olen tehnyt tästä rosollin kanssa alkupaloja. Rosollia öljyttyyn muottiin, painellaan tiiviimmäksi ja keskelle lautasta, muotti pois. Lautasen reunalle muutama kovaksi keitetyn kananmunanlohko ja silliviipale taiteellisesti - ympärille pisaroita sinappikastiketta, rosollikeon päälle vielä nokare kermavaahtoa, jos raaskii tuhdata. Vähän ehkä liian taiteellista Panhandlelle, mutta oikein kaunis asetelma tästä tulee. Sopii myös erinomaisesti graavilohen kasteeksi.
Sinappikastike:
2 rl sinappia - Dijonia
1 tl sinappijauhetta - Colman's
2 rl sokeria
vähän suolaa
vähän valkopippuria
2 tl viinietikkaa - punaista tahi valkoista
2 dl ölyä, oliivi tai rypsi
Sekoita vatkaamalla sinappi, sinappijauhe, sokeri, viinietikka - mausta suolalla ja pippurilla. Ala vatkata kastiketta ja lisää öljy nauhana kuten majoneesia tehdessä. Tämäkin saattaa juoksettua, jos lisäät öljyä aluksi liian paljon kerrallaan, joten tarkkaile miten käy. Jos juoksettuu, niin lisää pari tippaa vettä ja jatka vatkaamista - asettuu kyllä nopeasti.
Sinappikastike lisätään rosollin joukkoon ja se sitoo maut hyvin yhteen.- Panhandle
crudo kirjoitti:
Tässä olisi toinen versio tuoksi sinappikastikkeeksi - olen tehnyt tästä rosollin kanssa alkupaloja. Rosollia öljyttyyn muottiin, painellaan tiiviimmäksi ja keskelle lautasta, muotti pois. Lautasen reunalle muutama kovaksi keitetyn kananmunanlohko ja silliviipale taiteellisesti - ympärille pisaroita sinappikastiketta, rosollikeon päälle vielä nokare kermavaahtoa, jos raaskii tuhdata. Vähän ehkä liian taiteellista Panhandlelle, mutta oikein kaunis asetelma tästä tulee. Sopii myös erinomaisesti graavilohen kasteeksi.
Sinappikastike:
2 rl sinappia - Dijonia
1 tl sinappijauhetta - Colman's
2 rl sokeria
vähän suolaa
vähän valkopippuria
2 tl viinietikkaa - punaista tahi valkoista
2 dl ölyä, oliivi tai rypsi
Sekoita vatkaamalla sinappi, sinappijauhe, sokeri, viinietikka - mausta suolalla ja pippurilla. Ala vatkata kastiketta ja lisää öljy nauhana kuten majoneesia tehdessä. Tämäkin saattaa juoksettua, jos lisäät öljyä aluksi liian paljon kerrallaan, joten tarkkaile miten käy. Jos juoksettuu, niin lisää pari tippaa vettä ja jatka vatkaamista - asettuu kyllä nopeasti.
Sinappikastike lisätään rosollin joukkoon ja se sitoo maut hyvin yhteen.Sinappikastike kuulostaa kiinnostavalta. Ihan kuin crudo arvasi, en taida jaksaa tehdä noita koristeellisia piperryksiä.
Keitetty kananmuna on myös sellainen graavilohen lisäke, jonka olin jotenkin kokonaan unohtanut.
- 15+16
Lupasin tuolla aiemmin otsikon "silakan saatavuus" alla kokeilla reseptiäsi pikkujoulubileissä. No tuohan tehtiin ja sai ihan mainion vastaanoton. Aivan varmasti teen tätä rinnakkaisversiona tavalliselle rosollille myös Jouluksi. Tietyistä syistä tänä vuonna tullaan painottamaan joulupöydän tarjontaa enemmän kalatuotteisiin ja niiden ideoita nyt kovasti keräilen. Kesältä on pakastimessa jemmassa myös merisiian mätiä, joka itseoikeutetusti pääsee tarjolle.
Kiitos vielä kerran, rosollin loppu pistellään tänään lounaaksi.Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!
- Anonymous....
teppo.moi kirjoitti:
Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!
Olen myös itse huomannut Crudon taipumuksen vastailla omiin viesteihinsä kirjauttumattoman nimimerkin turvin( monesti juuri nuo numerot)...Hakeeko Crudo toimillaan jonkinlaista hyväksyntää, yrittääkö kohottaa heikkoa itsetuntoaan vai mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Hyvä että Teppo toit tämän asian julki, sillä itse en viitsinyt poikaparkaa enää tämän enempää nöyryyttää.....Eiköhän jokainen voi ihan itse noiden Crudon viestien rivien välistä lukea, ettei kirjoittajalle ole ns "kaikki muumit laaksossa"
- hahaha!
Anonymous.... kirjoitti:
Olen myös itse huomannut Crudon taipumuksen vastailla omiin viesteihinsä kirjauttumattoman nimimerkin turvin( monesti juuri nuo numerot)...Hakeeko Crudo toimillaan jonkinlaista hyväksyntää, yrittääkö kohottaa heikkoa itsetuntoaan vai mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Hyvä että Teppo toit tämän asian julki, sillä itse en viitsinyt poikaparkaa enää tämän enempää nöyryyttää.....Eiköhän jokainen voi ihan itse noiden Crudon viestien rivien välistä lukea, ettei kirjoittajalle ole ns "kaikki muumit laaksossa"
Niimpä. Kuinka ollakkaan molemmat, sekä Crudo että nämä numerosarja-anonyymit kirjoittavat molemmat samat asiat väärin, esim joulun isolla. Juhlapyhät kun Suomessa kirjoitetaan aina pienellä. ;) Mielenkiintoinen yhteensattuma. :D
teppo.moi kirjoitti:
Crudolla on jälleen uusi nimimerkki käytössä et sillei hei! Nyt Crudo on keksinyt käyttää yhteenlaskua nimimerkkinään vaihtelevin numeroin, ja sitten kehua sillä itseään, kun kukaan muu ei kehu hei! Crudon yritys paljastui kuitenkin siinä, että tuskin täällä on Crudon lisäksi muita urpoja, jotka kirjoittavat joulun isolla alkukirjaimella. Crudo jäi siis kiinni oikein housut nilkoissa et sillei hei!
...nyt antaisit ihan oikeasti periksi. Kaikki aiemmat viestisi on poistettu - saat arvata miksi. Ja jos jatkat tota kukkoilua, lentävät viestisi jatkossakin kuin telkkä pesästä.
- joulu-mari
on peräisin tosi helppo punajuurisalaatti, jota olen tehnyt silloin tällöin ilmankin joulua:
4 säilykepunajuurta
1 omena
1 sipuli.
Kaikki pieniksi, suolaa ja pippuria oman maun mukaan.Päälle majoneesia. Sekoitetaan.
Minun makuun sopi creme fraiche( i:n päällä on katto) majoneesin tilalle. Tätä aion tehdä Kanariallakin kinkun tai grillattujen kanankoipien lisukkeeksi. On sitten vähän sinnepäin-joulua. - on kokeiltu
Totean, että Crudon resepti on hyvä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1092820Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212320Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631041930- 1141620
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1691341Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2841169- 711024
- 801024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi243979