PUOLPIELAS

Mie, sie.....

Isäni on kotoisin Karjalan Kannakselta (Valkjärveltä). Muistan kun mummo leipoi joka viikko PUOLPIELASTA. Se oli sellaista vaaleaa rusinoilla maustettua mausteleipää. Olisikohan kenelläkään mummoa tai vastaava elossa, joka muistaisi kyseisen leivän. Olisin kiinnostunut ohjeesta - haluaisin ilahduttaa iäkästä isääni jouluna!! Mukavaa joulunodotusta kaikille!!!

12

4352

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • verho

      Googlettamalla löytyy puolpielasen resepti. Katsoin huvikseni:D Hyviä leivontahetkiä.

      • meillä.

        Laatokan rannoilla oli kesäisin sultsinoita ja monenmoista piirasta. Oli särkeä tai suolalahnaa piiraisiin tupsutettu. Leipiin laitoimma mustikkaa ja puolukkaa,vai oliko se marjapiirasta?


    • Anumarja

      Heippa! Minun isäni on myös Valkjärveltä ja opetti äidin leipomaan pielasta. Sain äidiltäni ohjeen kauan sitten. Melko työläs leipä on, mutta tosi hyvää. Pielas kuuluu jouluun!!! Älä säästele aineita.

      2 l kieuvan kuumaa vettä
      n 1/2 kg ruisjauhoja (seassa voi olla hieman vehnäjauhoja, enintään 1/4 tästä)
      2 palaa hiivaa

      mausteet:
      1 pkt rusinoita
      1 pss kuminoita
      2/3 purkkia siirappia (kilon purkista)
      5-6 rkl suolaa
      alustetaan vehnäjauhoilla

      Sekoita ruisjauhot kuumaanveteen puuromaiseksi seokseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi välillä juurta sekoittaen. Lisää hiiva ja anna taikinajuuren seistä nii kauan kunnes se "kunnolla kuhajaa". (Jos haluat voit lisätä välillä hieman ruisjauhoja). Lisää mausteet ja alusta vehnäjauhoilla sopivaksi. Annakunnolla kohota ja leivo leiviksi. Jälleenkohotetaan ja voidellaan vahvala sokeri-kahviseoksella. Paistetaan n 25min 250C. Voidellaanuunista otettaessa ja peitellään voipaperilla pyyheliinalla. Voidellaan vielä kerran kahvilla hieman jäähtyneinä, jotta saataisiin pinnalle kaunis kiilto.

      Hyvää joulua! Terveisin "heimosiskosi" Anu

      • Mie, sie.......

        Kiitos Anu ohjeesta. Se kuulosti kovin tutulta, joten uskon sen olevan juuri se oikea Puolpielas!!!

        Oletkos muuten koskaan käynyt Valkjärvellä itse?? Minä olen käynyt kaksi kertaa isäni kanssa. Siellä on taas ensi kesänä Valkjärven juhlat. Ajattelin lähteä taas käymään. Ovat olleet ihan mukavia ja mielenkiintoisia reissuja!!

        Hyvää joulua myöskin Sinulle - toivottelee Pirjo


    • kauppa50

      Puolpielanen

      Taikinapohja:

      1 l vettä

      2½ dl ruisjauhoja

      Varsinaiseen taikinaan tulee taikinapohjan lisäksi:

      1 dl vettä

      50 g hiivaa

      1 rkl suolaa

      2 rkl kuminoita

      1 dl rusinoita

      kupillinen siirappia

      17 dl vehnäjauhoja

      Taikinapohja:

      Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään

      paikkaan

      imeltymään yön yli.

      Varsinainen taikina:

      Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu

      hiiva.

      Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina

      saa

      kunnolla kuplia.

      Tarkista taikinan maku. Saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Lisää loput

      vehnäjauhoista, alusta taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.

      Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa

      niiden

      pintaan 34 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.

      Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee. TK

      Taipaleen lauttarannassa Terenttilän puolella oli Rauha Koskisen muistin mukaan ainakin

      1920-

      luvulta 1930-luvulle Pärssisen kauppa ja leipomo. Leipuri oli venäläinen. Hänen

      puolpielaansa eli

      setsuurinsa ohje levisi koko lähitienoolle. On mahdoton tietää, onko kyseessä tuo venäläinen

      resepti

      tai sen muunnelma vai vanhan vaskeloisen leipomaperinteen sovellutus. Reseptin antajaksi on

      mainittu Elvi Urpanen. MV

      • asdtgsa

        Tosta anumarjan ohjeesta? Onko se joku sydämmenpysäytyspuolpielas??? 660grammaa suolaa? Ei voi kyllä kovin hyvää olla tolla ohjeella


      • evakon avokas
        asdtgsa kirjoitti:

        Tosta anumarjan ohjeesta? Onko se joku sydämmenpysäytyspuolpielas??? 660grammaa suolaa? Ei voi kyllä kovin hyvää olla tolla ohjeella

        lauantaisin oli leipomispäivä ja jälkilämpökin uunissa käytettiin liharuokaan tai puuroon.. Rusupiirakka ja hapanlohko...nam nam tai a vot..


    • ei kokaan tehnyt

      Puolpielanen
      Taikinapohja:
      1 l vettä
      2½ dl ruisjauhoja
      Varsinaiseen taikinaan tulee taikinapohjan lisäksi:
      1 dl vettä
      50 g hiivaa
      1 rkl suolaa
      2 rkl kuminoita
      1 dl rusinoita
      kupillinen siirappia
      17 dl vehnäjauhoja
      Taikinapohja:
      Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan
      imeltymään yön yli.
      Varsinainen taikina:
      Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva.
      Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa
      kunnolla kuplia.
      Tarkista taikinan maku. Saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Lisää loput
      vehnäjauhoista, alusta taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
      Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa niiden
      pintaan 34 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
      Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee. TK
      Taipaleen lauttarannassa Terenttilän puolella oli Rauha Koskisen muistin mukaan ainakin 1920-
      luvulta 1930-luvulle Pärssisen kauppa ja leipomo. Leipuri oli venäläinen. Hänen puolpielaansa eli
      setsuurinsa ohje levisi koko lähitienoolle. On mahdoton tietää, onko kyseessä tuo venäläinen resepti
      tai sen muunnelma vai vanhan vaskeloisen leipomaperinteen sovellutus. Reseptin antajaksi on
      mainittu Elvi Urpanen. MV

    • Anonyymi

      Mummoni oli Raudusta ja meillä leivottiin puolpielaita pitkin vuotta. Kuumaan veteen sekoitetaan ruisjauhoja, kuminoita, suolaa ja halutessa myös sokeria. Sakeaa velliä hämmennellään silloin tällöin ja kädenlämpöiseenseen seokseen lisätään vesitilkassa herätelty hiiva (1 pala, jos vettä on n 7 dl). Annetaan hiivan käydä kunnolla ja sekoitetaan taikinaa pari kertaa. Vehnäjauhot alustetaan taikinaan vasta ruisseoksen käymisen jälkeen. Kun napakaksi alustettu taikina on kohonnut tarpeeksi, tehdään leivät ja rusinat vaivataan taikinaan vasta tässä vaiheessa. Leipiin tehdään viiltoja ja voidellaan ne sokerikahvilla. Minulla kahden pielain paistamiseen 200 asteessa menee liki tunti. Kokeilen tikulla ja kopistelemalla kypsyyttä. Vielä sokerikahvivoitelu ja odottamaan jäähtymistä.
      Mieheni, lapseni, lapsenlapseni ja monet ystäväni olen saanut pielain ystäviksi.

    • Anonyymi

      Myyköhän noita mikään leipomo/kauppa? Jotain samantapaisia joulu/pääsisäislimppuja on.

    • Anonyymi

      Puolpielava
      1 l vettä
      2½ dl ruisjauhoja
      50 g hiivaa
      1 rkl suolaa
      2 rkl kuminoita
      1 dl rusinoita
      17 dl vehnäjauhoja
      1. Kuumenna vesi n. 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veten ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan imeltymään yön yli.
      2. Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva. Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa kunnolla kuplia.
      3. Tarkista taikinan maku. Taikina saa olla hieman makea. Lisää tarvittaessa siirappia. Alusta kiinteä taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
      4. Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kokota kunnolla. Leikkaa niiden pintaan 3-4 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
      5. Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee.

      Puolpielavaa tai puolpielasta tehtiin kahdella eri reseptillä. Toinen taikina oli selvästi toista kiinteämpää. Tässä kuitenkin vain yksi resepti. Oiken hyviä olivat kaikki leivät.

      Googlesta löytyi tällainen resepti.

    • Anonyymi

      Minun vanhempain ovat karjalasta Pyhäjärvellä ja aHarlusta, puolpielasta en ollut kuullutkaan, mutta eilen sain tuttava rouvalta maistissa leivän. Olipa hyvää ,oman makuistansa, kokeiluuun menee, teen muutenkin kotona erilaisia leipiä. Jatkoon.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      67
      4557
    2. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      105
      3505
    3. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      37
      3228
    4. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      2648
    5. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      47
      2563
    6. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      2139
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      22
      2014
    8. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      198
      1931
    9. Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut

      Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh
      NATO
      396
      1554
    10. Huomenta kulta

      En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo
      Ikävä
      9
      1428
    Aihe