Isäni on kotoisin Karjalan Kannakselta (Valkjärveltä). Muistan kun mummo leipoi joka viikko PUOLPIELASTA. Se oli sellaista vaaleaa rusinoilla maustettua mausteleipää. Olisikohan kenelläkään mummoa tai vastaava elossa, joka muistaisi kyseisen leivän. Olisin kiinnostunut ohjeesta - haluaisin ilahduttaa iäkästä isääni jouluna!! Mukavaa joulunodotusta kaikille!!!
PUOLPIELAS
12
4074
Vastaukset
- verho
Googlettamalla löytyy puolpielasen resepti. Katsoin huvikseni:D Hyviä leivontahetkiä.
- meillä.
Laatokan rannoilla oli kesäisin sultsinoita ja monenmoista piirasta. Oli särkeä tai suolalahnaa piiraisiin tupsutettu. Leipiin laitoimma mustikkaa ja puolukkaa,vai oliko se marjapiirasta?
- Anumarja
Heippa! Minun isäni on myös Valkjärveltä ja opetti äidin leipomaan pielasta. Sain äidiltäni ohjeen kauan sitten. Melko työläs leipä on, mutta tosi hyvää. Pielas kuuluu jouluun!!! Älä säästele aineita.
2 l kieuvan kuumaa vettä
n 1/2 kg ruisjauhoja (seassa voi olla hieman vehnäjauhoja, enintään 1/4 tästä)
2 palaa hiivaa
mausteet:
1 pkt rusinoita
1 pss kuminoita
2/3 purkkia siirappia (kilon purkista)
5-6 rkl suolaa
alustetaan vehnäjauhoilla
Sekoita ruisjauhot kuumaanveteen puuromaiseksi seokseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi välillä juurta sekoittaen. Lisää hiiva ja anna taikinajuuren seistä nii kauan kunnes se "kunnolla kuhajaa". (Jos haluat voit lisätä välillä hieman ruisjauhoja). Lisää mausteet ja alusta vehnäjauhoilla sopivaksi. Annakunnolla kohota ja leivo leiviksi. Jälleenkohotetaan ja voidellaan vahvala sokeri-kahviseoksella. Paistetaan n 25min 250C. Voidellaanuunista otettaessa ja peitellään voipaperilla pyyheliinalla. Voidellaan vielä kerran kahvilla hieman jäähtyneinä, jotta saataisiin pinnalle kaunis kiilto.
Hyvää joulua! Terveisin "heimosiskosi" Anu- Mie, sie.......
Kiitos Anu ohjeesta. Se kuulosti kovin tutulta, joten uskon sen olevan juuri se oikea Puolpielas!!!
Oletkos muuten koskaan käynyt Valkjärvellä itse?? Minä olen käynyt kaksi kertaa isäni kanssa. Siellä on taas ensi kesänä Valkjärven juhlat. Ajattelin lähteä taas käymään. Ovat olleet ihan mukavia ja mielenkiintoisia reissuja!!
Hyvää joulua myöskin Sinulle - toivottelee Pirjo
- kauppa50
Puolpielanen
Taikinapohja:
1 l vettä
2½ dl ruisjauhoja
Varsinaiseen taikinaan tulee taikinapohjan lisäksi:
1 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl kuminoita
1 dl rusinoita
kupillinen siirappia
17 dl vehnäjauhoja
Taikinapohja:
Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään
paikkaan
imeltymään yön yli.
Varsinainen taikina:
Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu
hiiva.
Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina
saa
kunnolla kuplia.
Tarkista taikinan maku. Saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Lisää loput
vehnäjauhoista, alusta taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa
niiden
pintaan 34 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee. TK
Taipaleen lauttarannassa Terenttilän puolella oli Rauha Koskisen muistin mukaan ainakin
1920-
luvulta 1930-luvulle Pärssisen kauppa ja leipomo. Leipuri oli venäläinen. Hänen
puolpielaansa eli
setsuurinsa ohje levisi koko lähitienoolle. On mahdoton tietää, onko kyseessä tuo venäläinen
resepti
tai sen muunnelma vai vanhan vaskeloisen leipomaperinteen sovellutus. Reseptin antajaksi on
mainittu Elvi Urpanen. MV- asdtgsa
Tosta anumarjan ohjeesta? Onko se joku sydämmenpysäytyspuolpielas??? 660grammaa suolaa? Ei voi kyllä kovin hyvää olla tolla ohjeella
- evakon avokas
asdtgsa kirjoitti:
Tosta anumarjan ohjeesta? Onko se joku sydämmenpysäytyspuolpielas??? 660grammaa suolaa? Ei voi kyllä kovin hyvää olla tolla ohjeella
lauantaisin oli leipomispäivä ja jälkilämpökin uunissa käytettiin liharuokaan tai puuroon.. Rusupiirakka ja hapanlohko...nam nam tai a vot..
- ei kokaan tehnyt
Puolpielanen
Taikinapohja:
1 l vettä
2½ dl ruisjauhoja
Varsinaiseen taikinaan tulee taikinapohjan lisäksi:
1 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl kuminoita
1 dl rusinoita
kupillinen siirappia
17 dl vehnäjauhoja
Taikinapohja:
Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan
imeltymään yön yli.
Varsinainen taikina:
Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva.
Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa
kunnolla kuplia.
Tarkista taikinan maku. Saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Lisää loput
vehnäjauhoista, alusta taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa niiden
pintaan 34 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee. TK
Taipaleen lauttarannassa Terenttilän puolella oli Rauha Koskisen muistin mukaan ainakin 1920-
luvulta 1930-luvulle Pärssisen kauppa ja leipomo. Leipuri oli venäläinen. Hänen puolpielaansa eli
setsuurinsa ohje levisi koko lähitienoolle. On mahdoton tietää, onko kyseessä tuo venäläinen resepti
tai sen muunnelma vai vanhan vaskeloisen leipomaperinteen sovellutus. Reseptin antajaksi on
mainittu Elvi Urpanen. MV - Anonyymi
Mummoni oli Raudusta ja meillä leivottiin puolpielaita pitkin vuotta. Kuumaan veteen sekoitetaan ruisjauhoja, kuminoita, suolaa ja halutessa myös sokeria. Sakeaa velliä hämmennellään silloin tällöin ja kädenlämpöiseenseen seokseen lisätään vesitilkassa herätelty hiiva (1 pala, jos vettä on n 7 dl). Annetaan hiivan käydä kunnolla ja sekoitetaan taikinaa pari kertaa. Vehnäjauhot alustetaan taikinaan vasta ruisseoksen käymisen jälkeen. Kun napakaksi alustettu taikina on kohonnut tarpeeksi, tehdään leivät ja rusinat vaivataan taikinaan vasta tässä vaiheessa. Leipiin tehdään viiltoja ja voidellaan ne sokerikahvilla. Minulla kahden pielain paistamiseen 200 asteessa menee liki tunti. Kokeilen tikulla ja kopistelemalla kypsyyttä. Vielä sokerikahvivoitelu ja odottamaan jäähtymistä.
Mieheni, lapseni, lapsenlapseni ja monet ystäväni olen saanut pielain ystäviksi. - Anonyymi
Myyköhän noita mikään leipomo/kauppa? Jotain samantapaisia joulu/pääsisäislimppuja on.
- Anonyymi
Puolpielava
1 l vettä
2½ dl ruisjauhoja
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl kuminoita
1 dl rusinoita
17 dl vehnäjauhoja
1. Kuumenna vesi n. 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veten ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan imeltymään yön yli.
2. Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva. Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa kunnolla kuplia.
3. Tarkista taikinan maku. Taikina saa olla hieman makea. Lisää tarvittaessa siirappia. Alusta kiinteä taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
4. Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kokota kunnolla. Leikkaa niiden pintaan 3-4 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
5. Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee.
Puolpielavaa tai puolpielasta tehtiin kahdella eri reseptillä. Toinen taikina oli selvästi toista kiinteämpää. Tässä kuitenkin vain yksi resepti. Oiken hyviä olivat kaikki leivät.
Googlesta löytyi tällainen resepti. - Anonyymi
Minun vanhempain ovat karjalasta Pyhäjärvellä ja aHarlusta, puolpielasta en ollut kuullutkaan, mutta eilen sain tuttava rouvalta maistissa leivän. Olipa hyvää ,oman makuistansa, kokeiluuun menee, teen muutenkin kotona erilaisia leipiä. Jatkoon.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12671Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1511228Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491125- 127998
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223964Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206939Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä13855- 72845
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk297845- 39822