Opettaako TV lapsia tappamaan?

4+13=8

Pikkulapsi ei pysty kunnolla erottamaan todellisuutta ja mielikuvitusta, ja jos se näkee jonkun raiskattavan, häpäistävän, pahoinpideltävän tai murhattavan televisiossa, se vaikuttaa siltä, kuin se tapahtuisi oikeasti, ja sillä on samoja psykologisia vaikutuksia kuin vastaavilla tosielämässä kohdatuilla tapahtumilla olisi. Amerikan lääkäreiden ammattijärjestön lehti julkisti tutkimuksen, jossa todettiin, että kaikissa maissa tai kaupungeissa, joihin tuli televisio, väkivalta lisääntyi heti räjähdysmäisesti leikkikentällä ja 15 vuoden kuluttua murhaluvut kaksinkertaistuivat. Miksi 15 vuoden? Koska niin kauan kestää 3-vuotiaan raaistaminen ja turruttaminen. Lehti esitti seuraavan loppupäätelmän:

"Television tulo 1950-luvulla toi mukanaan murhalukujen kaksinkertaistumisen, eli lapsuuden pitkäaikainen altistuminen televisiolle on syytekijä arviolta puolessa Yhdysvalloissa tehdyistä murhista, tai noin 10000 murhassa vuosittain."

http://toisinpain.blogspot.com/2009/12/valmentaako-televisio-ja-pelit-lapset.html

16

1137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tullut ajatelleeksi

      että samalla logiikalla kouluissa pitäisi heti lopettaa kirjoitustaidon
      opettaminen.
      Erinäisten kirjoittamisten ja julkaisujen johdosta on maailmassa
      tehty tosi monta murhaa.

    • NOKKKONENN

      Väkivaltaisten elokuvien ja TV-ohjelmien vaikutusta lasten ja nuorten ja miksei myös aikuisten käyttäytymiseen ei pidä vähätellä tai kyseenalaistaa mielestäni yhtään. Olemme aina eläneet median vaikutuspiirissä ja elämme kokoajan yhä vahvemmin. Televisiosta näkemämme tapahtumat ovat hyvin todentuntuisia ja niihin on pelottavan helppo samaistua. Kuinka moni muka miettii katsoessaan jonkun ihmisen hakkaamista televisiosta, että tuohan on näyteltyä, eikä ketään oikeasti satu. Jos lapsi tai nuori pakenee todellisuutta väkivaltaisten elokuvien ja pelien maailmaan ja viettää niiden parissa suurimman osan vuorokaudesta, vastaanottavat hänen aivonsa viestiä jonka mukaan ihmisten hakkaaminen, potkiminen, puukottaminen ja ampuminen on normaali ja hyväksyttävä käytäntömalli eikä siitä välttämättä tule edes mitään seurauksia. Media on väkivaltaisempi kuin koskaan ennen ja väkivaltaistuu kokoajan enemmän ja enemmän. Väkivaltaa ja agressiivisuutta sovelletaan elokuvien ja sarjojen lisäksi myös mainoksissa. Uutiset ovat aiempaa väkivaltaisempia. Muistan kuinka parikymmenta vuotta sitten televisiossa ei saanut näyttää väkivaltaa kuin joskus kello 22-24. Joulunpyhät oli täysin rauhoitettu esim. poliisisarjoilta. Nykyään kalmantanssia puskee joka kanavalta aamusta iltaan. Ihmisten mieli on tänäpäivänä järkkynyt. Kaikilla on lyhyt pinna ja hermot kireällä. Mistähän mahtaa johtua? No, en minä tietenkään pelkästään mediaa syytä. Kyllähän vastuu omista tekemisistään on ihmisillä itsellään mutta ihmisistä tulee usein sellaisia kuin heidän elinympäristönsä on.

      • dsfgh

        Mua huolestuttaa, että kun telkkarin aika on tarpeeksi pitkälle edennyt, niin koko maailma hyväksyy väkivallan. Mutta toisaalta se ei silloin ole enää ongelma, koska kaikki hyväksyvät sen...


    • woldcorld

      Ainoa ja yksinkertaisin ratkaisu TV-ohjelmien ja elokuvien aiheuttamaan aggressioon on pitää ne lapset nukkumassa tarpeeksi aikaisin ja olla totuttamatta niitä väärille tavoille. Voi hyvin olla, että pienet lapset ottavat alitajuisesti vaikutteita TV:n tarjoamista väkivaltaisuuksista. TV ei välttämättä ole väkivaltaisen käyttäytymisen syy, mutta vaikuttaja. Jotain muutakin kuin väkivaltaisten ohjelmien katselua täytyy olla taustalla, ennen kuin ihminen rupeaa toisia tappamaan(vääristyneitä malleja vääränlaisen kohtelun seurauksena tms).

    • Joopajoo.

      Hitto mitä ininää.
      Kasvattakaa lapset tynnyrissä,älkää hommatko TV:tä ja tietokoneita,tai lukitkaa ne ainakin kolmen oven taakse.
      Lehtiäkään ei niiden parane lukea,voivat saada niistäkin vaikutteita.
      Turha syytellä mediaa lasten kieroon kasvamisesta.
      Ylivoimaisesti suurin välitön vaikuttaja ovat vanhempi/vanhemmat,mutta kun halutaan päästä helpolla,niin syytetään niitä välillisiä vaikuttajia,eikä nähdä omaa nokkaa pitemmälle.
      Lyönpä vetoa,että jos isä,tai äiti viettää muksunsa kanssa oikeasti aikaa,harrastaa,kuuntelee,mutta antaa oikeassa suhteessa myös vapautta,niin jollain töllöllä on sama vaikutus kuin pökäleellä pöntössä.
      Ihan pikkulapset on asia erikseen ja onko sitä TV.tä sitten niissä perheissä ihan pakko katsoa,jos pelkäävät moisia ikäviä seuraamuksia.
      He keksikööt muuta tekemistä.

    • okokokokokokok

      Olen katsonut pienestä asti murhaohjelmia mutta ketään en ole tappanut eikä tee edes mielikään!!

      Kun tv-katselun ohella otetaan murhaajien taustamuuttujiksi muutakin, niin yleensä yhteistä rikollisilla on rikkinäinen epävakaa koti, koettu lapsuudessa itse väkivaltaa esim. vanhempien taholta, päihteiden väärinkäyttöä, mielenterveysongelmia...

    • läskinaamari

      Aloittaja on kyllä pikkasen väärässä. Mitäs luulet että turtuuko se pikkusen mieli kun se tarpeeksi näkee oikeessa elämässä tappamista, raiskaamista jne? Ei taida. Taitaa tulla pikku trauma. Kun taas telkkarista ei näytetä mitän tuollaista. Vanhemmat ei anna.

    • toiset syyt painaa

      Jos se onkin niin että kun telkkari tuli niin vanhemmat jäi töllöttämään telkkaria illoiksi eikä olleet tenavien kanssa siinä määrin...

      Mutta on kyllä totta että mitä vanhemmaksi tulee sitä vastenmielisempää tv-viihde-väkivalta on, myös urheilussa kuten jääkiekossa.

      Mutta ainakaan tämä tutkimus:

      NUORTEN HENKIRIKOKSET 1980−2004 Martti Lehti

      (löytyy googlella) ei ensinkään tue mainitsemaasi käsitystä. Tutkimuksessa sanotaan että erityisen synkkä nuorisoväkivallan kannalta oli 1920-luku eli kieltolakiaika (HUOM !!!).

      Takana oli silloin myös levoton aika eli oikea väkivalta 1. MS ja sisällissota.

    • surtsurtsurt

      Lyhyesti sanottuna: ei.

      Tai ainakaan vaikutus ei ole muihin tekijöihin nähden merkittävä.

      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate_to_1999

      Näistä näkee, että murhat ja tapot ovat vähentyneet tultaesssa 50-luvulta 90-luvulle (jolloin luulisin television katselun olleen huipussaan) esim suomessa tai vaikka japanissa. USA:ssa luvut kasvoivat 50-luvulta 80-luvun alkuun, mutta toisaalta olivat korkealla esim 20-luvulla jolloin televisiosta ei ollut.

      Huomionarvoista on että, kaikesta median hössötyksestä, pommeista ja kouluampumisista huolimatta, 2000-luku on selvästi vähiten väkivaltaista aikaa Suomessa vuosikymmeniin. Sääli ettei nuo tilastot vie 70-lukua kauemmaksi, enkä jaksa sen enempää tietoa kaivella.

      • Todellisuudessahan..

        Tietyt tilastot eivät kykene näyttämään todellisuutta.Väkivalta on lisääntynyt,mutta niin myös sen sietokyky.Luultavasti ikävä kyllä suurin osa ns.väkivallasta ei tule esille,muille kuin sen kokeneille.Ikävä kyllä on ihan normia,että kiusattu tai raiskattu tyyppi ei siitä muille hehkuta.Joten tuollainen Surtsurtrtuusurin kaltainen tilasto-hössötys on perus-heikko esitys.Mutta eipä se monia kiinnosta.


    • Faktaa.

      Pelit altistavat väkivallan hyväksymiselle, mutta passiivinen viihde ei, uskoakseni. Vaatii jonkinasteista empatiakyvyn vajautta se, ettei tunne mitään kun omin käsin surmaa ihmiseltä näyttävän, ihmisen lailla elehtivän olennon pelissä.

    • Arrakis

      TV:n ja elokuvien väkivallan ja todellisen väkivallan välinen yhteys on kyllä aika epäselvä. Voi olla, että TV:ssä esitetty väkivalta saattaa lisätä agressioita etenkin lasten ja nuorten kohdalla. Toisaalta Suomessa suurin osa väkivallasta liittyy tavalla tai toisella alkoholiin. Känniläisporukat tappelevat keskenään ja sitten esiintyy perheväkivaltaa mihin siihenkin liittyy usein alkoholi. 2000-luvulla väkivaltarikosten määrä on Suomessa ollut selvästi laskussa, mutta huolestuttavaa on tietty väkivaltarikosten raaistuminen ja etenkin se että Suomeen on 2000-luvulla rantautunut Suomessa uudentyyppinen väkivaltarikostyyppi: "hullu asemies" ammuskelee viattomia sivullisia joita hän ei välttämättä edes tunne. Suomessa kun lähes aina väkivaltarikoksen uhri ja tekijä tuntevat toisensa.

    • Totta kai...

      Asiahan on päivänselvä perus-juttu.Tätä ei vaan monet telkkariin pentuna liikaa ihastuneet kykene myöntämään.Ymmärtäähän sen,että ei kyvyt riitä ajattelemaan puhtaalla järjellä monellakaan tästä asiasta!!.Eli...lapsista on sanottu,että ne on kuin videonauhuri eli dvd-soitin.Se toistaa kaiken sen mitä sinne on sisään laitettu.Ihmisellä tietty voi oikea kasvatus jonkun verran poistaa tarvetta tappaa ja kiduttaa.Jos tarpeeksi kattelee äärimmäistä väkivaltaa,niin kyllä se monia houkuttaa itsekin turpaan vetelemään toista.Mutta ennenkaikkea riippuu paljon tyypistä.

    • Minua yritti...

      tuttava poika kerran suutuessaan tappaa.Pääsin juosten pakoon,häntä ja hänen pitkää terä-asettaan.Jälkeenpäin hän pyysi naureskellen anteeksi eli"Anteeksi,kun yritin tappaa sinut" ja hymyili hönttinä,tietenkin.Nauroin vaan makeasti,koska ei tommosta anneta anteeksi,koska hän ei edes ymmärtänyt mitä oli duunannut.Tämä nuori mies sanoi pelanneensa äärimmäisiä vieraiden ihmisten tuhoamis-pelejä koko nuoruutensa.Joten olen kyllä huomannut,että kyllä väkivallan tuijottaminen kiihottaa monia liikaa,jolloin kynnys toisen todelliseen satuttamiseen,liian helposti alenee.Luultavasti väkivalta-viihteen liika-puolustajat eivät ole itse kokeneet äärimäistä väkivaltaa,joten helppohan aihe on sivuuttaa.

    • riuttala76

      Kyllä mun ja mun kavereiden eräitä suosikkileffoja oli ala-asteella Terminator-tuhoaja ja Evildead-kauhunriivaamat. Enpä oo kenenkään luokkakaverini ainakaan kuullut mitään pahaa tehneen. Itse oon lapsena Ahvenelta pilkillä ollessa hengen riistänyt ja sähkökärpäslätkällä mä sisälle pääsevät ampiaisetkin tainnutan. Eli oonko mä hirveen vaarallinen? lmeisesti kun vähän väliä tää Kuopion mielenterveysjärjestelmä kiikuttelee mua ambulanssilla hoitoon Julkulan mielisairaalaan ja aina edessä on ensin eristyskoppi lepositeissä, kai ne toivovat et tukehtuisin omaan oksennukseeni.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe