Löytyyköhän Saarioisilta, Atrialta tai joltain muulta imellettyä perunalaatikkoa. Jos löytyy, millaista - onko kokemusta - onko se varmasti hyvää....
Olen aina itse tehnyt, mutta nyt pukkaa vähän kiirusta...kertokaa hyvät ihmiset, jos teillä on kokemusta asiasta!!!
Imelletty perunalaatikko?
32
3501
Vastaukset
jos et saakaan jouluna imellettyä perunalaatikkoa kun se on valitettavan epäterveellinen ruoka suuren sokerimäärän vuoksi. Saarioinen ja Atria tekevät sitä samaa sokerihöttöä mitä kotonakin syntyy. Kevennä jouluateriaasi ja nauti kinkkua runsaiden muiden kasvisten kera kuin perunan. Lanttukin on hyvää mutta ei siirapin kanssa. Alkupaloiksi graavisuolattua kalaa, mätiä löytyy pakastelataista ja siihen smetanaa ja sipulia. Ei sen jälkeen tarvitse mitään sokeroituja laatikoita.
- et muuten
tiedä kuinka oikea imelletty perunalaatikko tehdään.
- sokeria
laiteta kilokaupalla, ei meillä laiteta yhtään, olet ymmärtänyt käsitteen väärin josko ollenkaan, imellytys tarkoittaa jauhojen imellytystä ei sokerin, siirappiakaan ei siihen litratolkulla laiteta. Mämmin teko on aivan eri asia. Mutta pääasia että paljastit yleisen tietämättömyytesi näinkin julkisesti.
- nokon nokon
sokeria kirjoitti:
laiteta kilokaupalla, ei meillä laiteta yhtään, olet ymmärtänyt käsitteen väärin josko ollenkaan, imellytys tarkoittaa jauhojen imellytystä ei sokerin, siirappiakaan ei siihen litratolkulla laiteta. Mämmin teko on aivan eri asia. Mutta pääasia että paljastit yleisen tietämättömyytesi näinkin julkisesti.
tarkoita jauhojenkaan imellytystä vaan se tarkoittanee perunan oman tärkkelyksen hajoamista lämmössä eli makeus syntyy perunasta itsestään............ Sokerihan lisätään vasta kun pistetään jo uuniin lopullisesti paistumaan, eikä siis imellytysvaiheessa.........
- HelppoaKuinHeinänteko
nokon nokon kirjoitti:
tarkoita jauhojenkaan imellytystä vaan se tarkoittanee perunan oman tärkkelyksen hajoamista lämmössä eli makeus syntyy perunasta itsestään............ Sokerihan lisätään vasta kun pistetään jo uuniin lopullisesti paistumaan, eikä siis imellytysvaiheessa.........
Silloin kun imellyttäminen osataan, niin sokeria ja siirappia ei tarvita, vaan makeus saadaan, kun perunan tärkkelys hajoaa noin 74 asteessa dekstriineiksi ja noin 66 asteessa maltoosiksi. Imeltyminen tapahtuu yleensä viljan amylaasientsyymin avulla. Amylaasi saadaan esimerkiksi vehnäjauhoista ja ruisjauhoista tai muista amylaasientsyymiä sisältävästä jauhoista. Noin yksi ruokalusikallinen jauhoja perunakiloa kohti riittää hyvin.
- EiSokeriaEiSiirappia
Kun imeltäminen tehdään oikein, niin silloin ei tarvita sokeria eikä siirappia.
- Anonyymi
sokeria kirjoitti:
laiteta kilokaupalla, ei meillä laiteta yhtään, olet ymmärtänyt käsitteen väärin josko ollenkaan, imellytys tarkoittaa jauhojen imellytystä ei sokerin, siirappiakaan ei siihen litratolkulla laiteta. Mämmin teko on aivan eri asia. Mutta pääasia että paljastit yleisen tietämättömyytesi näinkin julkisesti.
Mämmin imeltäminen on täysin sama kuin perunalaatikon imeltäminen. Mämmiainekset sekoitetaan sakeaksi velliksi ja laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-5 tunniksi.
Perunasoseese sekoitetaan sakeaksi puuroksi lisäämällä siihen kuumaa vettä ja jauhot lisätään alle 77 asteiseen puuroon ja laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-5 tunniksi. - Anonyymi
nokon nokon kirjoitti:
tarkoita jauhojenkaan imellytystä vaan se tarkoittanee perunan oman tärkkelyksen hajoamista lämmössä eli makeus syntyy perunasta itsestään............ Sokerihan lisätään vasta kun pistetään jo uuniin lopullisesti paistumaan, eikä siis imellytysvaiheessa.........
Onistuneesti imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä sokeria eikä siirappia.
Kun imeltäminen epäonnistuu, niin silloin epäonnistumista voi yrittää korjata siirapilla ja sokerilla. - Anonyymi
nokon nokon kirjoitti:
tarkoita jauhojenkaan imellytystä vaan se tarkoittanee perunan oman tärkkelyksen hajoamista lämmössä eli makeus syntyy perunasta itsestään............ Sokerihan lisätään vasta kun pistetään jo uuniin lopullisesti paistumaan, eikä siis imellytysvaiheessa.........
Jauhojen tärkkelys imeltyy samalla tavalla kuin perunankin tärkkelys. Tärkein imeltymislämpötila on 65-66 astetta. 65 asteessa täkkelyksestä muodostuu tarkein sokeri - maltoosi. Vajaa 10 astetta korkeammassa lämpötilassa muodostuu dekstriini.
- Anonyymi
sokeria kirjoitti:
laiteta kilokaupalla, ei meillä laiteta yhtään, olet ymmärtänyt käsitteen väärin josko ollenkaan, imellytys tarkoittaa jauhojen imellytystä ei sokerin, siirappiakaan ei siihen litratolkulla laiteta. Mämmin teko on aivan eri asia. Mutta pääasia että paljastit yleisen tietämättömyytesi näinkin julkisesti.
Kun perunalaatikko imelletään oikein niin että soseen lämpötila on noin 65 astetta, silloin ei tarvi lisätä siirappia imellettyyn perunalaatikkoon.
Nykyisin myös mämmiä valmistetaan entistä yleisemmin niin että siihen ei lisätä siirappia eika sokeria valmistusvaiheessa ja tarvittaessa lisätään sokeria lautaselle.
Perinteinen vanhanajan mämmi ja perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on perinteisesti valmistettu niin että makeus valmistusvaiheessa saadaan imeltämällä. - Anonyymi
sokeria kirjoitti:
laiteta kilokaupalla, ei meillä laiteta yhtään, olet ymmärtänyt käsitteen väärin josko ollenkaan, imellytys tarkoittaa jauhojen imellytystä ei sokerin, siirappiakaan ei siihen litratolkulla laiteta. Mämmin teko on aivan eri asia. Mutta pääasia että paljastit yleisen tietämättömyytesi näinkin julkisesti.
Mämmi imelletään täysin samojen periaatteiden mukaan, kuin imelletty perunalaatikko.
Perinteiseen vanhanajan mämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria, koska näitä ei ollut aina edes saatavissa ja ne olivat varsin kalliita - suorastaan arvokkaita. - Anonyymi
nokon nokon kirjoitti:
tarkoita jauhojenkaan imellytystä vaan se tarkoittanee perunan oman tärkkelyksen hajoamista lämmössä eli makeus syntyy perunasta itsestään............ Sokerihan lisätään vasta kun pistetään jo uuniin lopullisesti paistumaan, eikä siis imellytysvaiheessa.........
Sokeria tai siirappia lisätään perunalaatikkoon, jos on ollut tarkoitus valmistaa imellettyä perunalaatikkoa, mutta imeltyminen on epäonnistunut.
- niitä oli monta
taas kerran.
Ihan hyviähän ne ovat ellei paremmasta tiedä. Kauneus on katsojan silmissä.
Sinuna tilaisin ammattioppilaitoksesta, ainakin ensi vuoden jouluksi.- teoria ja käytäntö
puikulaa kun vaan ei myydä ihan joka kulmakaupassa
- .....
teoria ja käytäntö kirjoitti:
puikulaa kun vaan ei myydä ihan joka kulmakaupassa
Aika monessa kaupassa on puikulaa, mutta itse otan kyllä van goghia, kun kuumien puikulaperunoiden kuoriminen on hieman liian haasteellista, niin kuin puikuloiden kuoriminen muutenkin. Puikulan maku olisi kyllä ihan ykkönen, mutta van goghista on saatu myös imellettyä laatikkoa. Ajattelin auttaa imeltymistä laittamalla kattilan uuniin, jonka termari on 50 asteessa ja digitaalimittarin tökkään seokseen, ettei ainakaan rupea paistumaan vaan imeltyy lämmössä. Samalla opetan kälylle joululaatikoiden tekemistä.
- Oula K
..... kirjoitti:
Aika monessa kaupassa on puikulaa, mutta itse otan kyllä van goghia, kun kuumien puikulaperunoiden kuoriminen on hieman liian haasteellista, niin kuin puikuloiden kuoriminen muutenkin. Puikulan maku olisi kyllä ihan ykkönen, mutta van goghista on saatu myös imellettyä laatikkoa. Ajattelin auttaa imeltymistä laittamalla kattilan uuniin, jonka termari on 50 asteessa ja digitaalimittarin tökkään seokseen, ettei ainakaan rupea paistumaan vaan imeltyy lämmössä. Samalla opetan kälylle joululaatikoiden tekemistä.
Muistaakseni kuuluu lapin puikulaperuna!
- siikli
..... kirjoitti:
Aika monessa kaupassa on puikulaa, mutta itse otan kyllä van goghia, kun kuumien puikulaperunoiden kuoriminen on hieman liian haasteellista, niin kuin puikuloiden kuoriminen muutenkin. Puikulan maku olisi kyllä ihan ykkönen, mutta van goghista on saatu myös imellettyä laatikkoa. Ajattelin auttaa imeltymistä laittamalla kattilan uuniin, jonka termari on 50 asteessa ja digitaalimittarin tökkään seokseen, ettei ainakaan rupea paistumaan vaan imeltyy lämmössä. Samalla opetan kälylle joululaatikoiden tekemistä.
Teen itse aina perunalaatikon Siikli-perunoista. Keitän perunat kuorineen, kuorin kuumina, survon kevyesti ja laitan jauhoja perunan määrästä riippuen. Pyyhkeen alle lämpimään paikkaan yöksi. Aamulla lisätään maito, survotaan kunnolla (itselläni sauvasekoitin), lisätään maun mukaan hitunen siirappia, muskottipähkinää, aivan rahtunen suolaa.
Valmis löysä massa voideltuun vuokaan, päälle hieman korppujauhoja, pieniä voinokareita ja uuniin matalalle lämmölle, paistoaika vähintään 2,5 tuntia. Ja lämpötila 125 luokkaa. - Ostolaatikot
siikli kirjoitti:
Teen itse aina perunalaatikon Siikli-perunoista. Keitän perunat kuorineen, kuorin kuumina, survon kevyesti ja laitan jauhoja perunan määrästä riippuen. Pyyhkeen alle lämpimään paikkaan yöksi. Aamulla lisätään maito, survotaan kunnolla (itselläni sauvasekoitin), lisätään maun mukaan hitunen siirappia, muskottipähkinää, aivan rahtunen suolaa.
Valmis löysä massa voideltuun vuokaan, päälle hieman korppujauhoja, pieniä voinokareita ja uuniin matalalle lämmölle, paistoaika vähintään 2,5 tuntia. Ja lämpötila 125 luokkaa.tuppaa oleen sitä sun tätä. Pussitettua ruokaperunaa lähikaupassa, cittarissa isommat valikoinat, muttei niiden laadusta takeita ole. Puikulaa meilläpäin ei ole.
Tärkeintä hommassa on keittää perunat kuorineen, eikä saa laittaa suolaa keitinveteen ja se että lämpö on tasainen imeltymisen aikana.
Äitini oli mestari perunalaatikon teossa, lisäsi vain pikkasen suolaa seokseen ennen paistoa, ei ikinä siirappia eikä muita mausteita. Vuoka täytetään vain puolilleen, koska se laatikkoaines kuplii kypsyessään. Uunista tuli ihana tuoksu ja perunalaatikko oli sellasta kiiltävää ja notkeaa. Mutta monellakos on oikea leivinuuni käytössään, minä en ole saanut sähköhellalla samanlaista kuin äitini teki, ei onnistu. Olen sitten joutunut ostaan valmista tönkköä kaupasta. - pernakisko
Ostolaatikot kirjoitti:
tuppaa oleen sitä sun tätä. Pussitettua ruokaperunaa lähikaupassa, cittarissa isommat valikoinat, muttei niiden laadusta takeita ole. Puikulaa meilläpäin ei ole.
Tärkeintä hommassa on keittää perunat kuorineen, eikä saa laittaa suolaa keitinveteen ja se että lämpö on tasainen imeltymisen aikana.
Äitini oli mestari perunalaatikon teossa, lisäsi vain pikkasen suolaa seokseen ennen paistoa, ei ikinä siirappia eikä muita mausteita. Vuoka täytetään vain puolilleen, koska se laatikkoaines kuplii kypsyessään. Uunista tuli ihana tuoksu ja perunalaatikko oli sellasta kiiltävää ja notkeaa. Mutta monellakos on oikea leivinuuni käytössään, minä en ole saanut sähköhellalla samanlaista kuin äitini teki, ei onnistu. Olen sitten joutunut ostaan valmista tönkköä kaupasta.muuten ok paitti että mummi pruukas laittamaha ruisjauhoo ja imellys oli taattu ko hiljaa jälkiuunissa muhis leipomapäivän päätteheksi.
Ihka samalta maistuu Hakaniemen hallin M. Nätti loorat. Niit oon tilannu ja kaupat auki alusviikolla klo 20 asti
http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppiaat.htm - ...
..... kirjoitti:
Aika monessa kaupassa on puikulaa, mutta itse otan kyllä van goghia, kun kuumien puikulaperunoiden kuoriminen on hieman liian haasteellista, niin kuin puikuloiden kuoriminen muutenkin. Puikulan maku olisi kyllä ihan ykkönen, mutta van goghista on saatu myös imellettyä laatikkoa. Ajattelin auttaa imeltymistä laittamalla kattilan uuniin, jonka termari on 50 asteessa ja digitaalimittarin tökkään seokseen, ettei ainakaan rupea paistumaan vaan imeltyy lämmössä. Samalla opetan kälylle joululaatikoiden tekemistä.
peruna-jauhoseos oli uunissa 50 asteessa varmaan 6-7 tuntia, välillä kävin koettamassa että joko alkaa imeltyä. Sitten kun oli sopivaa lisäsin kuumaa maitoa, hiukan suolaa, muskottipähkinää, en laittanut sokeria enkä siirappia ollenkaan. Paistoin 175 asteessa puolitoista tuntia. Loput laatikot paistoin sitten sen jälkeen 200 asteessa. Tänään paistetaan kinkku, tehdään joulutortut ja taatelikakku. Lapset saavat koristella siinä välissä kuusen ja laittaa lahjat alle tirkisteltäviksi.
- Oikeatasteet
..... kirjoitti:
Aika monessa kaupassa on puikulaa, mutta itse otan kyllä van goghia, kun kuumien puikulaperunoiden kuoriminen on hieman liian haasteellista, niin kuin puikuloiden kuoriminen muutenkin. Puikulan maku olisi kyllä ihan ykkönen, mutta van goghista on saatu myös imellettyä laatikkoa. Ajattelin auttaa imeltymistä laittamalla kattilan uuniin, jonka termari on 50 asteessa ja digitaalimittarin tökkään seokseen, ettei ainakaan rupea paistumaan vaan imeltyy lämmössä. Samalla opetan kälylle joululaatikoiden tekemistä.
On oikea tapa imellyttää imellyttämisreaktioiden optimialueella 65-75 asteessa.
- Hiukankorkeampi
Ostolaatikot kirjoitti:
tuppaa oleen sitä sun tätä. Pussitettua ruokaperunaa lähikaupassa, cittarissa isommat valikoinat, muttei niiden laadusta takeita ole. Puikulaa meilläpäin ei ole.
Tärkeintä hommassa on keittää perunat kuorineen, eikä saa laittaa suolaa keitinveteen ja se että lämpö on tasainen imeltymisen aikana.
Äitini oli mestari perunalaatikon teossa, lisäsi vain pikkasen suolaa seokseen ennen paistoa, ei ikinä siirappia eikä muita mausteita. Vuoka täytetään vain puolilleen, koska se laatikkoaines kuplii kypsyessään. Uunista tuli ihana tuoksu ja perunalaatikko oli sellasta kiiltävää ja notkeaa. Mutta monellakos on oikea leivinuuni käytössään, minä en ole saanut sähköhellalla samanlaista kuin äitini teki, ei onnistu. Olen sitten joutunut ostaan valmista tönkköä kaupasta.Sähköhella on varma paikka imellyttää perunalaatikko, koska se on riittävän tarkasti säädettävissä. 70 astetta on hyvä lämpötila, tai hiukan korkeampi.
- Jauhoisestakiinteä
siikli kirjoitti:
Teen itse aina perunalaatikon Siikli-perunoista. Keitän perunat kuorineen, kuorin kuumina, survon kevyesti ja laitan jauhoja perunan määrästä riippuen. Pyyhkeen alle lämpimään paikkaan yöksi. Aamulla lisätään maito, survotaan kunnolla (itselläni sauvasekoitin), lisätään maun mukaan hitunen siirappia, muskottipähkinää, aivan rahtunen suolaa.
Valmis löysä massa voideltuun vuokaan, päälle hieman korppujauhoja, pieniä voinokareita ja uuniin matalalle lämmölle, paistoaika vähintään 2,5 tuntia. Ja lämpötila 125 luokkaa.Teen yleensä sellaista mikä ei "juokse" ja silloin siiklistä tulee aika sitkeää mistä ei meillä tykätä. Jauhoisista tulee paras kiinteä laatikko.
- Anonyymi
Hiukankorkeampi kirjoitti:
Sähköhella on varma paikka imellyttää perunalaatikko, koska se on riittävän tarkasti säädettävissä. 70 astetta on hyvä lämpötila, tai hiukan korkeampi.
Minun käytössä on yksi uuni missä lämpötilansäädin täytyy olla 100 asennoissa, niin silloin uunissa on sopiva 65-70 asteen imeltymislämpötila.
Uunin lämpötila kannattaisikin varmistaa erillisellä uunimittarilla. - Anonyymi
Oula K kirjoitti:
Muistaakseni kuuluu lapin puikulaperuna!
Muistaakseni kuuluu käyttää jotain 50:stä eri lajikkeesta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muistaakseni kuuluu käyttää jotain 50:stä eri lajikkeesta.
Niin.... suomalaisia lajikkeita yli 50. Mutta lisäksi kaikki ulkolaiset.
- Anonyymi
teoria ja käytäntö kirjoitti:
puikulaa kun vaan ei myydä ihan joka kulmakaupassa
Ei sellaista perunalajiketta olekaan mitä myytäisiin joka kaupassa.
- Anonyymi
Oula K kirjoitti:
Muistaakseni kuuluu lapin puikulaperuna!
Imellettyn Lapin puikulalaatikko valmistetaan Lapin puikulasta.
Samoin Lapin puikulamämmin puikula on Lapin puikulaa.
Lapin puikulamämmi imelletään samaan tapaan kuin imelletty Lapin puikulalaatikko.
- loo_raa
Marja Nätin loorat on meilläkin. Pitää muistaa taas tilata !
Ja ilman niitä joulu pilata !
Pernalooran salat
http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2012/12/imelletty-perunalaatikko-eli.html - Arkiruokaa
Arkiruuaksi sopiva perunasoselaatikko valmistetaan uunittamalla.
Kuoritut ja lohkoiksi paloitellut perunat keitetään vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi ja soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.
Sose jäähdytetään 65 asteiseksi ja jäähdytettyyn soseeseen lisätään runsas ruokalusikallinen vehnäjauhoa kiloon perunoita.
Perunasose uunitetaan 80 asteisessa uunissa 3 tuntia.
Uunitettuun perunasoseeseen lisätään suola ja voi sekä maitoa niin että saadaan sakeahko velli. Voidaan myös maustaa, mutta silloin voidaan menettää osa uunituksella saadusta mausta. Siis maustamatta paras.
Uunitettu sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voidaan sirotella korppujauhoa ja voinokareita. Sose paistetaan 140-170 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Kun paistaminen aloitetaan 170 asteessa ja pinta on saanut väriä ja sose alkaa kuplimaan, niin uunin lämpötila voidaan alentaa 140 asteeseen, niin silloin kupliminen loppuu lähes kokonaan ja näin voidaan paistaa täydempiä vuokia.
Uunittamalla nopeaa ja helppoa arkiruokaa voi valmistaa useampiakin kertoja kuukaudessa - vaikkapa kerran viikossa tai useamminkin.
Monien mielestä tämä arkiruoka yhtä hyvää tai jopa parempaakin kuin jouluinen imelletty perunalaatikko. - MyösMämmiImeltyyUunissa
Kun tehdään perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko ja mämmi, niin siloin ei kumpaankaan tule lisämakeutusta - ei sokereita eika siirappia eika mitään muutakaan makeuttamista.
Mämmin imeltämisessä imeltymislämpötilaa pyrittiin hallitsemaan jaksottamalla raaka-aineiden ja veden lisääminen niin että lämpötila ainakin joskus sattui oikeaksi ja seoksessa oli imeltämisen vaatimaa aktiivisuutta. Varsin hankalaa ja suuritöistä ja moni jättikin mämmit valmistamatta näistä syistä johtuen.
Sähköuunissa mämmin imeltäminen tapahtuu tehokkaasti, helposti, nopeasti ja suorastaan pomminvarmasti:
Kaikki maltaat, jauhot - myös perunasose jos kuuluu ohjeeseen- sekoitetaan noin 65 asteiseen veteen notkeaksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi. Imeltymisen aikana seosta voidaan sekoittaa ja maistaa muutaman kerran. - Anonyymi
koodilla 3SNMXD5 4,00 € Wolt-krediittejä jokaista 3 ensimmäistä tilaustasi kohden kannattaa hyödyntää
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1102850Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222334Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631071947- 1141630
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701345Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2861176- 801034
- 711024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi244991