Eli olisi hakusessa hyvä ja maukas punaviinikastikkeen ohje.
Kiitos vastauksista etukäteen.
Punaviinikastikkeen ohje
24
6817
Vastaukset
Tässä eräs - näitähän on vähän eri tarkoituksen mukaan tehtyjä. Reseptit riippuvat myös vähän siitä, mitä olet aikeissa käyttää liemipohjana - demi glace-pohjaa vai lihalientä ja silloin niiden konsistenssi ja paksuus myös vaihtelevat.
3 dl punaviiniä
3 dl vahvaa lihalientä tai 1-2 dl demi glace-liemipohjaa. Tätä löytyy kaupan hyllyltä purkista ja nyt myös näistä Knorrin pienistä rasioista - voit myös lisätä vähän fondia.
5 mustapippuria
muutama timjamin tai 1 rosmariinin oksa
1 laakerinlehti
1–2 salottisipulia, hienonnettua
1 pieni porkkana, pilkottuna
(pala kanelitankoa)
2 rkl vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä
1 rkl siirappia - valinnainen
25 g voita - kuutioina ja kylmänä
Kaada viini ja lihaliemi kattilaan, lisää mausteet, pilkottu sipuli ja porkkana (ja pieni pala kanelitankoa). Anna kiehua hiljaa poreillen 15–20 minuuttia kastikkeen vähän kiehuessa kokoon. Viinin ja liemen suhde on puolet ja puolet - vaikka kyseessä on viinikastike käytetään siihen lientä leikkaamaan sitä ja tuomaan suolaisuutta ja lihan makua.
Siivilöi liemi hyvin ja tarkista, että sitä on noin 3-4 desiä. Lisää tarvittaessa punaviiniä tai lihalientä. Sekoita jauhot tai tärkkelys pieneen viini- tai vesitilkkaan ja kaada seos liemeen koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä noin 5 minuuttia. Lisää siirappi - jos haluat - ja voinokareet aivan lopuksi voimakkaasti vatkaten joukkoon.
Tätä voi halutessaan maustaa myös vaikka erilaisilla hilloilla: karpalohillo, mustaherukkahillo jne. Myös aivan pieni loraus Madeiraa tekee eetvarttia.- Cheffiiii
OK,kiitos paljon tästä ohjeesta :)
Sopiiko muuten punaviinikastike myös hyvin kanapihvien kanssa yhteen? Cheffiiii kirjoitti:
OK,kiitos paljon tästä ohjeesta :)
Sopiiko muuten punaviinikastike myös hyvin kanapihvien kanssa yhteen?Voihan sitä ajatella - grillatun kanan kanssa ehkä...
Kanalle kyllä löytyy parempiakin kastikkeita - kuten currykastike ja monet hedelmäiset, makeahkot kastikkeet. Kanan maku on niin mieto, että melko voimakas punaviinikastike peittää melko tehokkaasti kanan maun.
Punaviinikastikastike on perinteisesti kehitelty punaiselle lihalle - pihveille, fileille, grillatulle lihalle jne.
Toisaalta paljon riippuu siitä kuinka paljon annostelee kastiketta ja miten. Tarjoan itse aina kastikkeen erillisestä kulhosta, jolloin syöjä itse päättää kastikkeen määrän ja sijainnin lautasellaan.- Cheffiiii
crudo kirjoitti:
Voihan sitä ajatella - grillatun kanan kanssa ehkä...
Kanalle kyllä löytyy parempiakin kastikkeita - kuten currykastike ja monet hedelmäiset, makeahkot kastikkeet. Kanan maku on niin mieto, että melko voimakas punaviinikastike peittää melko tehokkaasti kanan maun.
Punaviinikastikastike on perinteisesti kehitelty punaiselle lihalle - pihveille, fileille, grillatulle lihalle jne.
Toisaalta paljon riippuu siitä kuinka paljon annostelee kastiketta ja miten. Tarjoan itse aina kastikkeen erillisestä kulhosta, jolloin syöjä itse päättää kastikkeen määrän ja sijainnin lautasellaan.Mites tuo vahva lihaliemi eli siis kuinka monta lihaliemikuutioita laitetaan tohon 3dl vettä?
- Naperoinen
Cheffiiii kirjoitti:
Mites tuo vahva lihaliemi eli siis kuinka monta lihaliemikuutioita laitetaan tohon 3dl vettä?
Tavallisesti 1 kuutio/05 Ltraan vettä, jos siis laitat 1 kuution 3 dl, se on jo melko vahvaa, uskoisin! Mutta saattaa olla myös suolaista!
Naperoinen kirjoitti:
Tavallisesti 1 kuutio/05 Ltraan vettä, jos siis laitat 1 kuution 3 dl, se on jo melko vahvaa, uskoisin! Mutta saattaa olla myös suolaista!
Yksi kuutio tuohon määrään.
Juuri tuon suolaisuuden vuoksi näihin soosseihin ei mielellään käytetä noita kaupan kuutioita. Niissä on paljon suolaa säilyvyyden vuoksi. Fondi ei säily pullossa aivan yhtä hyvin, mutta suolaakaan ei sitten ole aivan niin paljon. Noissa Knorrin liemiläpsyköissä ei ole paljoakaan suolaa kun ovat vakuumissa - samoin valmiissa demi glace-kastikepohjassa. Ja onhan punaviinikastikkeesta aivan oma valmisversionsakin olemassa kaupassa, jota voi vaikka vähän tuunata yrteillä tms. ja lisätä oikeata punaviiniä, keittää kokoon ja maistella kunnes on hyvää ja suun mukaista.
Jos haluaa välttää suolaa, niin osta kaupasta pullo vasikanfondia ja lorauta sitä desi ja kaksi vettä - ei tule varmaan turhan suolaista, mutta tosi maukasta.
Ravintolakokithan keittelisivät näihin tietysti kunnon paikoissa aivan omat, lähes suolattomat liemipohjansa, mutta ei sitä nyt yhtä soossia varten tohdi edes ajatella sellaista ohjeistaa ja vaivaa aiheuttaa.- yäk, ei yhtään
Cheffiiii kirjoitti:
Mites tuo vahva lihaliemi eli siis kuinka monta lihaliemikuutioita laitetaan tohon 3dl vettä?
kuutio. Myrkkyä se on muutenkin. En käytä enää ollenkaan kun ruokavieraani joutui sairaalaan sen takia. Maustaa voi muutenkin.
yäk, ei yhtään kirjoitti:
kuutio. Myrkkyä se on muutenkin. En käytä enää ollenkaan kun ruokavieraani joutui sairaalaan sen takia. Maustaa voi muutenkin.
En minäkään hevin käytä kuutioita tuon suolaisuuden vuoksi. Minulle se on kuitenkin lähinnä makuun liittyvä asia. Mutta lihaliemikuutiot ovat helposti korvatta asia fondeilla ja muilla vastaavilla ekstrakteilla. Tosin kyllähän niissäkin suolaa ja jonkin verran lisäaineitakin on. Tosin niistä ei pääse ruoanlaitossa millän eroon niin kauna kuin ei tee itse kaikkea aivan alusta loppuun asti itse - mikä taas vain harvalle onnistuu.
- tee-se-itse-nainen
crudo kirjoitti:
En minäkään hevin käytä kuutioita tuon suolaisuuden vuoksi. Minulle se on kuitenkin lähinnä makuun liittyvä asia. Mutta lihaliemikuutiot ovat helposti korvatta asia fondeilla ja muilla vastaavilla ekstrakteilla. Tosin kyllähän niissäkin suolaa ja jonkin verran lisäaineitakin on. Tosin niistä ei pääse ruoanlaitossa millän eroon niin kauna kuin ei tee itse kaikkea aivan alusta loppuun asti itse - mikä taas vain harvalle onnistuu.
Itse otan aina luisesta lihasta ja kanasta luut ja roippeet talteen, samoin kalasta ruodot ja jämäpalat. Suolaan ne ja jätän hetkeksi odottamaan. Keittelen niitä (siis yhtä sorttia kerrallaan) pienen vesimäärän kanssa hiljalleen kannen alla sen verran aikaa kun kerkiän (mahdollisimman pitkään), ja jätän vielä hautumaan hellan jälkilämmöllä. Sitten siivilöin luut/ruodot/jämäpalat pois ja säilön liemen pienissä rasioissa pakastimeen. Sieltä on helppo tarvittaessa ottaa keittoihin ja kastikkeisiin lisäaineetonta lientä. Pieni vaiva ja iso ilo. Suosittelen.
- Gaagaa
Cheffiiii kirjoitti:
OK,kiitos paljon tästä ohjeesta :)
Sopiiko muuten punaviinikastike myös hyvin kanapihvien kanssa yhteen?Punaviini sopii loistavasti kanan kylkeen. Onhan se kukko viinissäkin sen asteen klassikko =SD
Kun kysyit punaviinikastiketta kanalle, kaivoin tällaisen myös esiin arkistoista. Tässä ei ole mukana lihaliemikuutioita vaan se on juuri korvattu tuolla riistafondin ja veden sekoituksella. En oikein osaa sanoa, mikä täsät tekisi sopivamman juuri kanalla - ehkä tuo hapanimelyys yhdistetynä valkosipulin makuun. Koitahan - en muista olenko tehnyt juuri tällä reseptillä.
1 rkl voita
3 kokonaista valkosipulia
1 rkl sokeria
2 rkl balsamicoa
2 dl punaviiniä
3 dl vettä
2 rkl riistafondia
1 rkl herbes de provence-yrttiseosta tai muuta välimerenyrttiseosta, missä on ainakin timjamia ja rosmariinia
2 rkl maizenaa
suolaa
ripaus musta- ja valkopippuria
muutama nokare kylmää voita
Poista valkosipuleista uloimmat kuoret ja leikkaa kokonaisista valkosipuleista päät auki. Sulata voi kattilan pohjalla ja lisää valkosipulit, sokeri, etikka, viini, vesi, fondi ja yrttiseos. Hauduta poreillen 20 min ja ota valkosipulit erilleen. Kaada suuruste kastikkeen joukkoon, keitä vielä muutama minuutti ja mausta suolalla ja pippureilla. Siivilöi kastike ennen tarjoilua. Vatkaa lopuksi voinokareet kastikkeen joukkoon.
Valkosipulin voit tarjoilla erikseen aterian yhteydessä esim. paahtamalla uunissa sen jälkeen, kun ne on otettu pois kastikkeen joukosta.- Cheffiiii
Kiitos kaikille vastauksista =)
- Cheffiiii
Cheffiiii kirjoitti:
Kiitos kaikille vastauksista =)
Vielä 1 kysymys: Siis voin korvata tuon 3 dl vahvaa lihalientä laittamalla 1dl fondia ja 2 dl vettä?
Cheffiiii kirjoitti:
Vielä 1 kysymys: Siis voin korvata tuon 3 dl vahvaa lihalientä laittamalla 1dl fondia ja 2 dl vettä?
Parempaa tulee niin. Fondi on itse asiassa nestemäistä, tiivistettyä lihalientä ja nämä kuutiot samaa ainetta, mutta niistä on poistettu neste. Koska näille kuutioille halutaan pitkä säilymisaika on niissä myös tuon konsentroituneen rakenteen vuoksi varsin paljon suolaa. Fondissa ei aivan niin paljon.
- Cheffiiii
crudo kirjoitti:
Parempaa tulee niin. Fondi on itse asiassa nestemäistä, tiivistettyä lihalientä ja nämä kuutiot samaa ainetta, mutta niistä on poistettu neste. Koska näille kuutioille halutaan pitkä säilymisaika on niissä myös tuon konsentroituneen rakenteen vuoksi varsin paljon suolaa. Fondissa ei aivan niin paljon.
Kiitos todella paljon crudo kaikista vinkeistä :)
- Cheffiiii
Cheffiiii kirjoitti:
Kiitos todella paljon crudo kaikista vinkeistä :)
Crudo unohdinhan minä vielä yhden kysymyksen kysyä eli jos teen sen kastikkeen tuolla sinun ensimmäisenä ehdottamalla ohjeella ja en löydä timjamin tai rosmariinin oksia kaupasta niin käykö siihen kuivattu timjami tai rosmariini? tai muut yrttisekoitukset?
- Cheffiiii
Cheffiiii kirjoitti:
Crudo unohdinhan minä vielä yhden kysymyksen kysyä eli jos teen sen kastikkeen tuolla sinun ensimmäisenä ehdottamalla ohjeella ja en löydä timjamin tai rosmariinin oksia kaupasta niin käykö siihen kuivattu timjami tai rosmariini? tai muut yrttisekoitukset?
Ja että kun käyttää sitä fondia niin meneekö se sillein,että kattilaan laitetaan punaviini,1dl fondia ja 2dl vettä vai pitääkö vesi ja fondi sekoittaa keskenään ennen lisäämistä?
Cheffiiii kirjoitti:
Ja että kun käyttää sitä fondia niin meneekö se sillein,että kattilaan laitetaan punaviini,1dl fondia ja 2dl vettä vai pitääkö vesi ja fondi sekoittaa keskenään ennen lisäämistä?
Yrteistä tietysti tuoreet ovat aina paremmat, mutta hätätilassa kuivatutkin käyvät. Tämä on kuitenkin sellainen kastike, etä olisi suotavaa, että siivilöisit sen lopuksi, jotta saisit kaikki roskat ja murut pois. Ne ovat jo antaneet makunsa - ovat sitten olleet kuivattuja tai tuoreita.
Noiden nesteiden lisäämisessä ei ole väliä - kaikki vain kasariin yhdellä kertaa. Menevät kyllä sekaisin. Tärkeintä on se, että et kiehuta sitä keitosta liian kovalla lieskalla vaan silleen poreillen. Olisihan se hyvä, että se voisi vähän kiehua kokoon - redusoitua - mutta toisaalta kun molemmissa resepteissä kastike suurustetaan kuitenkin, niin eipähän tuolla redusoinnilla niin suurta väliä ole. Mutta liian rivakka kiehuminen tuo punaviinisoossiin mielestäni jotenkin sellaisen pohjaanpalaneen maun.- Cheffiii
crudo kirjoitti:
Yrteistä tietysti tuoreet ovat aina paremmat, mutta hätätilassa kuivatutkin käyvät. Tämä on kuitenkin sellainen kastike, etä olisi suotavaa, että siivilöisit sen lopuksi, jotta saisit kaikki roskat ja murut pois. Ne ovat jo antaneet makunsa - ovat sitten olleet kuivattuja tai tuoreita.
Noiden nesteiden lisäämisessä ei ole väliä - kaikki vain kasariin yhdellä kertaa. Menevät kyllä sekaisin. Tärkeintä on se, että et kiehuta sitä keitosta liian kovalla lieskalla vaan silleen poreillen. Olisihan se hyvä, että se voisi vähän kiehua kokoon - redusoitua - mutta toisaalta kun molemmissa resepteissä kastike suurustetaan kuitenkin, niin eipähän tuolla redusoinnilla niin suurta väliä ole. Mutta liian rivakka kiehuminen tuo punaviinisoossiin mielestäni jotenkin sellaisen pohjaanpalaneen maun.Ok,kiitos :)
- hambiento
Cheffiii kirjoitti:
Ok,kiitos :)
duunailin tuon ensimmäisen reseptin lähes orjallisesti noudattaen, karpalohillolla, mutta jätin voit pois. Aivan mahtavaa!!!! Herkuttelin paistettujen kanapihvien (toimi muuten erinomaisesti), perunoiden ja hillosipulien kanssa. Enpä malta odottaa että pääsen testaamaan paahtopaistin kera, 10 pistettä!!!!
PS. Voin vain kuvitella kuinka hyvää tämä olisi jos tekisi vielä aidon lihaliemen, nyt käytin fond du chef mössöä, samoin timjamit ja kanelit olivat jauheena... hambiento kirjoitti:
duunailin tuon ensimmäisen reseptin lähes orjallisesti noudattaen, karpalohillolla, mutta jätin voit pois. Aivan mahtavaa!!!! Herkuttelin paistettujen kanapihvien (toimi muuten erinomaisesti), perunoiden ja hillosipulien kanssa. Enpä malta odottaa että pääsen testaamaan paahtopaistin kera, 10 pistettä!!!!
PS. Voin vain kuvitella kuinka hyvää tämä olisi jos tekisi vielä aidon lihaliemen, nyt käytin fond du chef mössöä, samoin timjamit ja kanelit olivat jauheena...Sen voin tehtävä on kastikkeessa, maun lisäksi, sakeuttaa sitä jonkin verran. Siksi sitä ei tarvitse niin ylenmäärin käyttää vaan tarkkaillen tilannetta, vähän kerrallaan. Kastikkeeseen tulee komea glanssi kaiken lisäksi. Kastike sitää ruoan eri maut yhteen ja kruunaa ruoana.
Perusajatus: tehdään keittoa ensin ja kun sitä suurustetaan saadaan kastiketta. Tälle kaikelle tarvitaan kuitenkin vähän enemmän kuin tovi aikaa, mutta lopputulos onkin sitten useimmiten hyvä.
Voi sopii olla suolatonta voita.- yks ja kaks
crudo kirjoitti:
Sen voin tehtävä on kastikkeessa, maun lisäksi, sakeuttaa sitä jonkin verran. Siksi sitä ei tarvitse niin ylenmäärin käyttää vaan tarkkaillen tilannetta, vähän kerrallaan. Kastikkeeseen tulee komea glanssi kaiken lisäksi. Kastike sitää ruoan eri maut yhteen ja kruunaa ruoana.
Perusajatus: tehdään keittoa ensin ja kun sitä suurustetaan saadaan kastiketta. Tälle kaikelle tarvitaan kuitenkin vähän enemmän kuin tovi aikaa, mutta lopputulos onkin sitten useimmiten hyvä.
Voi sopii olla suolatonta voita.keskustelua itsesi kanssa? Noh, kiva jos aika silleen kuluu, ja sinusta on kivaa.
- Teppana Pyhänen
yks ja kaks kirjoitti:
keskustelua itsesi kanssa? Noh, kiva jos aika silleen kuluu, ja sinusta on kivaa.
Sillä ainoa joka täällä keskustelee ja inttää itsensä kanssa on tuo vinksahtanut Teppo,moi, alias Stadin kundi alias Ritva, Sylvi, Reetta , Raili ja joku 23v perään!
- Cfef au coq
Teppana Pyhänen kirjoitti:
Sillä ainoa joka täällä keskustelee ja inttää itsensä kanssa on tuo vinksahtanut Teppo,moi, alias Stadin kundi alias Ritva, Sylvi, Reetta , Raili ja joku 23v perään!
Eli siis Crudo on narsku eli narsisti. Hommaan kuuluu juuri se, että kehutaan itseä. Typerää, sanon minä!
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941759
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2351602- 901361
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!661032Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46931- 47918
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38908Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9904- 46862
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika37849