Miten tofuun saa jotain makua?

Röllerol

Hei,
tein tänään tofukormaa. (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/106186/tofukorma). Sen lisäksi, että kastike epäonnistui niin ruuassa oli sama vika kuin melkein aina tekemissäni tofuruuissa. Tofu ei maistu millekään! Kaupastakaan ei saa muuten kun kylmäsavun maulla maustettua tofua. Mihin se muka sopii?

En keksi muuta keinoa kuin laittaa tuntikausiksi johonkin marinadiin lillumaan, mutta ei sellaiseen ole arkena aikaa.

Kiitos vastauksista!

20

8898

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mausteita peliin

      Itse laitan samat mausteet kuin aikoinaan lihaan, eihän lihakaan itsessään maistu oikein millekään. Suolaa, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, paprikamaustetta, chilijauhetta, inkivääriä... Ja valmiikseen soijakastiketta tai thai wok-kastiketta.
      Ja marinadiin voi laittaa edellisenä iltana jos haluaa kunnolla maustettua tofua. Ei vie yhtään lisäaikaa, vaatii vain sen että muistaa sen tehdä!

      • Tampereen juntti

        Mistä lie moinen harhakäsitys syntynyt, ettei liha itsessään 'maistu oikein millekään'. Kyllä valistunut gourmand erottaa satoja eri lihan makukirjoja kaikissa vivahteissaan. Esimerkkinä vaikkapa tammenterhoilla ja yrteillä ruokitusta pata negrasta ( "mustajalkasiasta") tai maitovasikan lihasta aina hienostuneeseen riistan makuun, karitsan makoisista kyljyksistä puhumattakaan; näitä ei tulisi mieleenikään marinoida alkuperäisen aromin peittämiseksi.

        Kasvisyöntiä puoltavat nykyisen epäeettisen tehotuotannon aikana monetkin syyt, mutta se onkin sitten asia erikseen.

        Kokeilin juuri itsekin eilen ensimmäistä kertaa seitanin valmistusta silkkaa uteliaisuuttani. Lopputulos oli rakenteeltaan hieman kumimainen ja vaikka kuiva-aineet maustoinkin melko reippaalla kädellä etelä-intialaisittain, ei lopputulokseen voinut olla kovin tyytyväinen; seitanpaloista jäi päällimmäisenä hyvinkin vehnäpastamainen perusmaku (käytin myös gram-jauhoja n. puolet gluteenijauhojen määrästä). Lieneekö marinoinnilla keskeinen roolinsa seitaninkin prosessoinnissa, kuten olen tofun kohdalla havainnut olevan?
        Kokeneempien vegaani/kasviskokkailijoiden innovatiivisia reseptejä kokeilisin mielelläni tutustuakseni tähän minulle uuteen raaka-aineeseen.

        Ja tiedoksi vielä: en ole uusavuton netinkäyttäjä, joten linkit eläinoikeusfoorumeille jne. ovat jo entuudestaan tuttuja, joitain kasvisruokablogejakin seuraan säännöllisesti; mieluiten toivoisin keskustelua ja kokemuksia omasta keittiöstä, palstan hengen mukaisesti (pelkkien linkkien laittaminen ei ole keskustelua). Kirjoitukseni ei ole missään nimessä myöskään provoksi tarkoitettu, joten kaikenlainen moralistinen sormen heristely liittyen lihan mausta esittämiini käsityksiini lienee tarpeetonta.


      • Liha maistuu
        Tampereen juntti kirjoitti:

        Mistä lie moinen harhakäsitys syntynyt, ettei liha itsessään 'maistu oikein millekään'. Kyllä valistunut gourmand erottaa satoja eri lihan makukirjoja kaikissa vivahteissaan. Esimerkkinä vaikkapa tammenterhoilla ja yrteillä ruokitusta pata negrasta ( "mustajalkasiasta") tai maitovasikan lihasta aina hienostuneeseen riistan makuun, karitsan makoisista kyljyksistä puhumattakaan; näitä ei tulisi mieleenikään marinoida alkuperäisen aromin peittämiseksi.

        Kasvisyöntiä puoltavat nykyisen epäeettisen tehotuotannon aikana monetkin syyt, mutta se onkin sitten asia erikseen.

        Kokeilin juuri itsekin eilen ensimmäistä kertaa seitanin valmistusta silkkaa uteliaisuuttani. Lopputulos oli rakenteeltaan hieman kumimainen ja vaikka kuiva-aineet maustoinkin melko reippaalla kädellä etelä-intialaisittain, ei lopputulokseen voinut olla kovin tyytyväinen; seitanpaloista jäi päällimmäisenä hyvinkin vehnäpastamainen perusmaku (käytin myös gram-jauhoja n. puolet gluteenijauhojen määrästä). Lieneekö marinoinnilla keskeinen roolinsa seitaninkin prosessoinnissa, kuten olen tofun kohdalla havainnut olevan?
        Kokeneempien vegaani/kasviskokkailijoiden innovatiivisia reseptejä kokeilisin mielelläni tutustuakseni tähän minulle uuteen raaka-aineeseen.

        Ja tiedoksi vielä: en ole uusavuton netinkäyttäjä, joten linkit eläinoikeusfoorumeille jne. ovat jo entuudestaan tuttuja, joitain kasvisruokablogejakin seuraan säännöllisesti; mieluiten toivoisin keskustelua ja kokemuksia omasta keittiöstä, palstan hengen mukaisesti (pelkkien linkkien laittaminen ei ole keskustelua). Kirjoitukseni ei ole missään nimessä myöskään provoksi tarkoitettu, joten kaikenlainen moralistinen sormen heristely liittyen lihan mausta esittämiini käsityksiini lienee tarpeetonta.

        Juu, kyllä lihoissa on eroa. Itse en osta mitää HK:n lihojen tyyppisiä kaasupakattuja lihoja kaupasta, vaan minulla on paremmat toimittajat. Ymmärrän, että kasvissyönti lisääntyy, jos on pelkästään markettien lihojen varassa.


    • toofu

      Maku tulee parhaiten tofun pintaan. Olen huomannut marinoinnin turhaksi ja siten siitä tulee helposti myös liian suolaista. Käytin marinoinnissa vesi - soijakastike - yrttimauste- valkosipuli - sekoitusta.

      Nykyisin useimmiten vain heitän paistinpannulle vähän öljyä, soijakastiketta ja chilipastaa ja ehkä myös tomaattipyrettä ja paistan eri tavoin leikattuna joko pieninä kuutioina tai isoina pihveinä.
      Kastikkeisiin lisättynä tofu myös imee itseensä hyvin makuja, joten esim. itsessään hyvän makuiseen pastakastikkeeseen lisättynä tofu on tosi hyvää.

    • mutta kallista

      Soija itsessään on jo aina makuelämys ja paistaminen tai sen keittäminen tuo siihen lisää rapeutta tai kimmoisuutta. Harmi vaan, että se on niin kallista. Mukavasti makua ja väriä tofuun saa paistamalla sen ja lisäämällä annokseen wokattuja kasviksia, pikkuherneitä, maissia, jne.

      • Pihikg

        Riippuu mistä ostaa. Tofu maksaa etnisissä ruokakaupoissa tällä hetkellä 2.70€ - 3.20€/ kg. Ei mielestäni paha hinta verrattuna vaikka pihvin kilohintaan.


    • Saddu ;-)

      ...mössöön voine saada n.s. makua kuin sen fysikaalisia ominaisuuksia hieman manipuloimalla,kö ?!?
      Mikäli ei välitä noista geneettisesti tuotetuista ongelmista toki tofua voinee ihan rauhallisin...tietämättömin mielin nautiskella ilman mitään maustetta...kö ?!?
      Voisikohan (l-)puujauhosoppaa nauttia ilman mitään lisukkeita...tahi korvikekahvia...saatika teollisesti valkaistua ympäristöä rasittavaa riisiä...kö ?!?
      DUH !?!
      Voisitkohan sinä tiedoissasi ja taidoissasi vajaavainen neitokainen hieman opiskella asioita...ööö...vaikka kirjaston kokkihyllystä,niin hyvin ansaitseva ja viksumpi miespuolisosi voisi räpellyksistäsi ehkäpä raskaan ylikansallisen-firman työskentelypäivänsä lopussa nautiskella edes jostakin aistinautinnosta,kö ?!?
      p.s. voisit toki joskus esim. kinkkumunakastakin tarjota,kö ?!?
      lol
      ;-)
      p.s. ja sitten ihmetellään korkeita av(i)oeroprosentteja,kö ?!?

    • maustan

      Itse oon huomannut, ettei maustamatonkaan tofu tarvitse pitkää marinointia maustamiseksi. Yleensä sekoitan pikamarinadin (esim. soijakastike, chili, basilika, paprika ). Sitruunamehukin maistuu ainakin omasta mielestäni tosi hyvälle marinadissa.
      Annan tofupalojen maustua sen aikaa kun paistinpannu kuumenee, eli minuutin tai kaksi. Pannun ollessa kuumana kaadan tofun marinadeineen ja paistan.
      En ole varmaan ikinä marinoinut mitään tofua ees kymmentä minuuttia kun oon niin kärsimätön :D

    • Sepe the Chef

      Soijatuotteisiin pätee sama sääntö kuin kasvisruokiin yleensä: maustaa saa vähän reippaammalla kädellä. Jos ei tykkää kovasti maustetusta ruuasta, huonompi homma.

      Tofuun saa parhaiten makua kuullottamalla mausteita pannulla öljyssä ennen tofun pannulle heittämistä. Varo vain polttamasta mausteita! Kuutioitu tofu imee itseensä paremmin makua. Soijakastike antaa myös mukavasti suolaisuutta.

    • gfddgfdgdgg

      Tofu, kuten soija kannattaa aina laittaa mausteliemeen muhimaan yön ajaksi jääkaappiin, jotta maku imeytyy soijaan/tofuun.

    • veg987654321

      Yksi keino edellä mainittujen lisäksi on vielä leivitys. Eli kosteat tofuviipaleet tai -kuutiot voi pyöritellä esimerkiksi korppujauho-vehnäjauho/grahamjauho-mauste-seoksessa ja paistaa normaalisti öljyssä pannulla. Itse laitan mausteeksi useimmiten currya, mustapippuria ja tabascoa (suolaa ei tarvita koska curryssa on jo sitä). Jos tofun laittaa suoraan maustamattomana ruokaan, niin silloin ruoassa olisi suotavaa olla normaalia enemmän mausteita, koska tofu imaisee ne ylimäärät itseensä.

      Savutofu on todella hyvää sellaisenaan leivän päällä ja sopii salaatteihin "salaattijuustoksi" ja se on aika hyvää myös spagettivuoan joukossa. Senkin makua voi jalostaa maustamalla. :)

    • perusasiat:

      - Vaikka tofusta ja seitanista saa hyvinkin tarkkoja liha"jäljitelmiä", on aloittelijalle klassinen virhe odottaa saavansa (jonkun tietyn) liharuuan suoranaisen kopion. Liha, tofu kuin seitankin ovat täysin omia raaka-aineitaan, vaikka niillä samanlaisia ominaisuuksia onkin. Joten asenne ensin kohdalleen, eihän kalastakaan naudanpaistia saa.

      - Seuraavaksi mietitään koostumusta: mitä enemmän seitantaikinaa vaivaa, sitä sitkeämpää ja "säikeisempää" siitä tulee. Sama tapahtuu tofulle pakastettaessa. Lisäämällä gramjauhoja seitaniin tai käyttämällä tuoretta tofua koostumus on pehmeämpi ja juustomainen. Tofun kovuusaste vaihtelee myös hurjasti eri merkkien välillä: Soya oy:n tofu on hyvin tiivistä, firm silken taas melkein hajoaa käsiin, alpro ja tahoe on siltä väliltä jne.

      - POISTA NESTE, mikäli haluat että marinadi/mausteet imeytyy. Tämä tapahtuu joko puristamalla, maustamalla(marinoimalla) ja kypsentämällä, tai paistamalla siitä ensin nesteen pois, maustamalla ja lopuksi paistamalla värit ja maut pintaan kiinni. Tällöin riittää aivan kohtuullinenkin maustaminen. Jos tofu on vettävaluvan märkää, on tietenkin yhtä tyhjän kanssa vaikka laittaisi pullollisen chilikastiketta päälle. Puristeltuna mutta hieman kosteana taas toimii kuin pesusieni.

      - Jos haluat lihaisaa makua, käytä ainakin yhtä sellaista maustetta jossa on ns. umamin maku. Esim. tomaattipyree, soijakastike, juustokumina tai sienten käyttö samassa ruokalajissa. Myös tietyt mielikuvat, kuten ruuan väri, vaikuttaa siihen millaiseksi ruuan maistamme, eli kanamaisuutta saa currylla tai kurkumalla, pihvimäisyyttä soijakastikkeella tomaattipyreellä, kalamaista sitruunalla, tillillä ja hampunsiemenöljyllä (samankaltainen rasvahappokoostumus).

    • fdg4b4ggsdfg

      Lisää hieman lihaa siihen.

    • dsihuf

      Itse laitan pannulle öljyä ja mausteita ja paistan tofun siinä. Kun laittaa reilusti vaikka valkopippuria ja chiliä niin saa tofuun mukavasti makua :)

    • tahoe

      Pitkän marinoinnin sijaan marinadi kannattaa sekoittaa pannulle, heittää tofukuutiot sekaan ja pistää pannu tulelle. Sitten paistellaan kunnes neste on haihtunut ja tofu alkaa paistua öljyssä rapeaksi. Näin marinadin maku oikeasti imeytyy tofuun.

      Yksinkertaisimmillaan pari ruokalusikallista soijakastiketta, pari ruokalusikallista balsamiviinietikkaa ja pari ruokalusikallista öljyä. Näin saa tofuun umamia, eli "makua".

    • Entinen ei-tykkääjä

      Loistavia ideoita tässä ketjussa, kiitos kaikille!

    • lisäkysymyksiä

      Saan kiinteästä tofusta laitettua hyvää ruokaa, mutta jostain syystä pehmeä silken tofu maistuu minusta karmealle eikä makua pysty peittämään - olisiko siihen vinkkejä?

      Olen kokeillut tehdä kastiketta ja smoothieta ja kumpaakaan ei pystynyt syömään. :/ Eipä tuo tosin välttämätön aines olekaan, mutta ihmettelen...

    • sweet chili -kastikkeessa marinoitu tofu on herkkua.

    • Kuivattu tofu on todella hyvää. Sitä söin Kiinassa moneen otteeseen ja siinä oli luonnostaan niin paljon makua että sitä pystyi syömään "kuin keksiä". Lisäksi se ruuassa muistutti enemmän lihaa kuin tavallinen tofu. En tiedä kuinka sitä löytyy Suomessa. En ole vege, mutta aidosti kaipaan kuivattua tofua.

      • Tofuvege

        En tiedä, millaista tuo mainitsemasi tofu on, mutta etnisistä kaupoista (esim. Vii Voan Helsingissä) saa kuivia tofulevyjä ja sen sellaista. Käytän niitä ”kääryleisiin”, keittoihin jne. ja hyvää on.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia

      Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell
      Maailman menoa
      331
      7179
    2. Kysymys muille miehille

      Onko teille varattu nainen ongelma? Mikään muu naisessa ei töki kun se että hän on varattu. Kamppailen houkutuksen kanss
      Ikävä
      71
      4388
    3. Sinä eräs, pyydän......

      AUTA mua ole kiltti. Ei mun takia vaan.... Miten saan sut kiinni?
      Ikävä
      208
      3175
    4. Kohta katson sun kuvaasi

      ja päästän ajatukseni liitämään. Jo kuvasi näkeminen rauhoittaa, ja pistää hyrräämään vähän muutakin. Ihanan kaunista sa
      Ikävä
      24
      2987
    5. Nimikirjaimet

      Kuka kaipaa ketä 🥰
      Ikävä
      74
      1952
    6. VOI TÄTÄ ILON

      JA ONNEN PÄIVÄÄ 😂
      Tuusniemi
      153
      1826
    7. Ahneus iski Fazeriin, suklaalevy kutistuu 180 grammaan

      Kun mikään ei riitä. Shrinkflaatio. Mitä isot (Marabou) edellä, sitä pienet (Fazer) perässä. Pienikin voi siis olla a
      Maailman menoa
      216
      1773
    8. Jos kaivattusi on perääntynyt lähestyessäsi

      jossain tilanteessa, ymmärrätkö miksi hän saattoi tehdä sen?
      Ikävä
      166
      1587
    9. Minkä asian haluaisit muuttaa kaivatussasi?

      Mikä kaivattusi luonteessa tai ulkonäössä ärsyttää sua?
      Ikävä
      120
      1548
    10. Mies, ajattelemmekohan toisiamme juuri nyt?

      Olet mielessäni, vanhempi mies
      Ikävä
      89
      1448
    Aihe