Pitääkö tai onko tarpeellista ja suotavaa pitää auto tyhjäkäynnillä ennen kuin lähtee liikenteeseen,jotta moottori lämpenee ja autolla voi lähteä liikkeelle. Ja mikä olisi tällaisnen suositeltava aika 10 min -30 min ???? siis omassa pihassa....
Tyhjäkäynti ennen liikkeelle lähtöä
39
10954
Vastaukset
IANAL
Riippuu moottorista. Oma diesel ei pahemmin tyhjäkäynnillä lämpeä, eli ajoon vaan. Vaimon pikkubensa tuntuu keräävän lämpöä tyhjäkäynnillä, eli sitä tulee käytettyä pari minuttia näillä pakkasilla... Ei jäädy tuulilasi heti. :)
Katso manuskasta, mitä tuo sanoo. Siellä varmaan lukee, jos sillä mitään merkitystä on.Suositeltava aika tyhjäkäyttää ennen liikkeellelähtöä on 10...30 sekuntia. Poikkeuksen tekee kovat yli 30 asteen pakkaset, kun auto on tuntuvasti jäässä, siinä voi käyttää jo pari minuuttia ennen liikkeellelähtöä. Lohkolämmittimen käyttö suositusten mukaan on suotavaa ja sillä voi vähentää auton jäätyneisyyttä paukkupakkasilla.
Moottori lämpeää parhaiten ja nopeiten kevyessä ajossa, eli kevyellä kaasulla liikkeelle suhteellisen nopeasti. Kylmänä käyminen on moottorille kuitenkin sitä huonointa hommaa (ja sitä se tekee tyhjäkäynnillä pitkän aikaa), siksi se pitäisi ajaa lämpöiseksi eli lähteä liikkeelle suhteellisen nopeasti.- tyhjäkäynti
vähentää sylinterinkannen lämpörasituksia, samoin se ettei senkään jälkeen lähde polkemaan holtittomasti. Ainakin itse annan auton käydä sen aikaa kun harjaan lumet pois ja raaputan ikkunat kirkkaiksi. Ei se tietysti ihan laillistakaan ole mutta paskat siitä.
saa lain mukaan tyhjäkäyttää neljä minuuttia, kesällä kaksi. Samoin itsekin käytän sen ajan kun harjaan/raappaan ikkunat, muutoin lähden melko pian liikkeelle jos lasit on puhtaat. Eipä sitä kansien kanssa ole kenelläkään kovin suuria ongelmia, ainakaan en ole kuullut sellaisista.
- aleksi-78
Ei ole välttämätöntä eikä järkevääkään.
1. Moottori lämpiää parhaiten esilämmityksellä.
2. Auton lämmittäminen paikallaan (etenkin näillä pakkasilla) nielee tolkuttomasti polttoainetta! Jos autossasi on ajotietokone, niin katselepa sieltä hetkellistä kulutusta käynnistyksen jälkeen.
3. Ikkunoiden skrapaamiselta vältyt käyttämällä puolipeitettä (jos siis sen takia pidät autoa käynnissä paikallaan.)> Jos autossasi on ajotietokone, niin katselepa sieltä hetkellistä kulutusta käynnistyksen jälkeen.
Nyt ei ole tullut tarkistettua, mutta kun muutama vuosi sitten tätä tukin, niin -20 asteen pakkasilla menee jopa 1,3 litraa tunnissa! Toki penkinlämmittimet ja takalasinlämmitin vievät oman osansa, mutta silti tuollainen 70% nousu kulutuksessa on aika paha.- Hyyeep
The_Rat kirjoitti:
> Jos autossasi on ajotietokone, niin katselepa sieltä hetkellistä kulutusta käynnistyksen jälkeen.
Nyt ei ole tullut tarkistettua, mutta kun muutama vuosi sitten tätä tukin, niin -20 asteen pakkasilla menee jopa 1,3 litraa tunnissa! Toki penkinlämmittimet ja takalasinlämmitin vievät oman osansa, mutta silti tuollainen 70% nousu kulutuksessa on aika paha.Lämpimänä ulosotto päällä kuluttaa 3 litraa dieseliä tunnissa. Että sen puoleen tuo lukema kuulostaa melko paljolta.. Mutta eihän noi henkilöautojen kulutusmittarit mitään tarkkuusinstrumenttejä kyllä ole.
- Kulutusta katsellut
Hyyeep kirjoitti:
Lämpimänä ulosotto päällä kuluttaa 3 litraa dieseliä tunnissa. Että sen puoleen tuo lukema kuulostaa melko paljolta.. Mutta eihän noi henkilöautojen kulutusmittarit mitään tarkkuusinstrumenttejä kyllä ole.
Juu, eiväthän nuo ajotietokoneet mitään huipputarkkoja ole, mutta saahan niistä jonkin käsityksen. Mutta nuo teidän kulutukset tuntia kohden eivät kyllä kerro meikälle mitään. Oma (vanha) autoni näyttää kulutuksen 100 km kohden ja kun olen näillä -20 asteen keleillä sen käynnistänyt, hetkellinen kulutus on ollut n. 30 litraa/100 km. Eli aivan posketon! Olisin hullu, jos jäisin odottelemaan auton lämpiämistä paikoillaan. Heti matkaan ja polttoaineen kulutus vajoaa välittömästi.
Kulutusta katsellut kirjoitti:
Juu, eiväthän nuo ajotietokoneet mitään huipputarkkoja ole, mutta saahan niistä jonkin käsityksen. Mutta nuo teidän kulutukset tuntia kohden eivät kyllä kerro meikälle mitään. Oma (vanha) autoni näyttää kulutuksen 100 km kohden ja kun olen näillä -20 asteen keleillä sen käynnistänyt, hetkellinen kulutus on ollut n. 30 litraa/100 km. Eli aivan posketon! Olisin hullu, jos jäisin odottelemaan auton lämpiämistä paikoillaan. Heti matkaan ja polttoaineen kulutus vajoaa välittömästi.
Jos mittaat kulutusta paikallaan olevassa autossa l/100 yksiköllä, on se pakostakin ääretön, jos nyt siis moottori käynnissä on... Auton pitää liikkua, että saa jotain järkevää ulos. Siksi l/h on järkevämpi yksikkö seisovalle autolle.
Normaali seisontakulutus minulla on noin 0,8 l/h. Minusta kuokin kuluttama 3 l/h on ihan linjassa, eihän diesel kovin paljoa tyhjäkäynnillä vie, vaikka olisi vähän isompikin (eivätkä kaikki kuokkikoneet edes mitenkään järkyttäviä kooltaan ole).- Kulutusta katsellut
The_Rat kirjoitti:
Jos mittaat kulutusta paikallaan olevassa autossa l/100 yksiköllä, on se pakostakin ääretön, jos nyt siis moottori käynnissä on... Auton pitää liikkua, että saa jotain järkevää ulos. Siksi l/h on järkevämpi yksikkö seisovalle autolle.
Normaali seisontakulutus minulla on noin 0,8 l/h. Minusta kuokin kuluttama 3 l/h on ihan linjassa, eihän diesel kovin paljoa tyhjäkäynnillä vie, vaikka olisi vähän isompikin (eivätkä kaikki kuokkikoneet edes mitenkään järkyttäviä kooltaan ole).Ilmoittamani lukema tosiaan on paikaltaan mitattu (auton mittaama), mutta ei se paljon vähene ensimmäisen sadan metrin matkalla 1-2 vaihteella ajettaessa. Vähenee kylläkin, mutta kun kotitielläni tulee välittömästi vastaan liikennevalot, joissa jostain syystä saa aina odotella punaisissa, niin kyllä se kulutus äkkiä taas kipuaa. Pointti olikin lähinnä kuvaannollinen - kylmän auton kulutus on täysin järjetön, olit sitten paikallasi tai pari sataa metriä ajaneena. Autoni automaattiryyppykään ei aivan heti rauhoitu.
Miten mittaat tuon litraa tunnissa yksikön? Tai siis ajotietokoneesi näyttää sen suoraan?
Sori, mulla on vielä 90-luvun kaara alla! :) Kulutusta katsellut kirjoitti:
Ilmoittamani lukema tosiaan on paikaltaan mitattu (auton mittaama), mutta ei se paljon vähene ensimmäisen sadan metrin matkalla 1-2 vaihteella ajettaessa. Vähenee kylläkin, mutta kun kotitielläni tulee välittömästi vastaan liikennevalot, joissa jostain syystä saa aina odotella punaisissa, niin kyllä se kulutus äkkiä taas kipuaa. Pointti olikin lähinnä kuvaannollinen - kylmän auton kulutus on täysin järjetön, olit sitten paikallasi tai pari sataa metriä ajaneena. Autoni automaattiryyppykään ei aivan heti rauhoitu.
Miten mittaat tuon litraa tunnissa yksikön? Tai siis ajotietokoneesi näyttää sen suoraan?
Sori, mulla on vielä 90-luvun kaara alla! :)Jeps, ajotietokone näyttää kulutuksen /h, kun mitataan hetkellistä kulutusta ja auto seisoo.
Paras tapa vertailla erilaisten laitteiden (ilmastointi, penkinlämmittimet) vaikutusta kulutukseen. Valitettavasti se vaikutus on niin pientä, ettei sitä aina huomaakaan... Ilmastointi lisää itselläni noin 0,1 l/h ja lämmittimet eivät sitäkään. Mittatarkkuuden rajoilla tai sen alle siis. :)- 0000000000000
The_Rat kirjoitti:
Jeps, ajotietokone näyttää kulutuksen /h, kun mitataan hetkellistä kulutusta ja auto seisoo.
Paras tapa vertailla erilaisten laitteiden (ilmastointi, penkinlämmittimet) vaikutusta kulutukseen. Valitettavasti se vaikutus on niin pientä, ettei sitä aina huomaakaan... Ilmastointi lisää itselläni noin 0,1 l/h ja lämmittimet eivät sitäkään. Mittatarkkuuden rajoilla tai sen alle siis. :)että uudemmat ajotietokoneet ovat kulutuksen suhteen melko tarkkoja. onhan tietokoneen pakko tietää paljonko polttoainetta se pruuttaa suuttimesta sylinteriin. epäilen mittauksien epätarkkuuksien tulevan sitten nopeusmittarin puolelta, koska nopeusmittari (ja samalla matkamittari) voi näyttää virheellistä lukemaa jollain prosentilla, ja se vaikuttaa l/100 km lukemaan heti.
0000000000000 kirjoitti:
että uudemmat ajotietokoneet ovat kulutuksen suhteen melko tarkkoja. onhan tietokoneen pakko tietää paljonko polttoainetta se pruuttaa suuttimesta sylinteriin. epäilen mittauksien epätarkkuuksien tulevan sitten nopeusmittarin puolelta, koska nopeusmittari (ja samalla matkamittari) voi näyttää virheellistä lukemaa jollain prosentilla, ja se vaikuttaa l/100 km lukemaan heti.
l/h -arvion pitäisi siis olla hyvinkin tarkka (kello heittää arviolta luokkaa minutin vuodessa). Sen sijaan l/100 -arvoon vaikuttaa todellakin ajoneuvon todellinen nopeus vs. koneen arvioima.
Olen oman trippimittarin tarkistanut 600 km/m matkalla vs. reittisuunnitelma. Siinä eroa oli alle 2 kilometriä, joka kulutusmittarissa jää mittatarkkuuden alle. Ei siis juuri vaikuta. Toki voi teoriassa olla se ero 5,4 ja 5,5 litran välillä...
Tuo mittaus on tehty kesärenkailla, eli talvirenkailla eroa voi hyvinkin olla.
- minuuttia
Tälläisenä oikeana pakkastalvena laitan auton käymään ja sitten alan putsaaman lumia päältä, joten siinä parissa minuutissa ehtii kone ja laatikko hieman herkistymään.
- gearboxpoks
moottoria saa lämmitettyä lohkolämmittimellä ja sisätilanlämmittimellä sisätiloja mutta vaihdelaatikko norjistuu vasta kun moottori alkaa pyörittää sitä. Kannattaa kovemmilla pakkasilla antaa auton käydä jonkinaikaa ennenkuin lähtee liikkeelle jotta vaihteisto vähän norjistuisi. Liikkeellelähtiessäkin kannattaa ensi kilometrit ajella rauhallisesti koska iskunvaimentimetkin ovat kohmeisia ja saattavat rikkoutua jos ajetaan lujaa vaikka suojatiekorokkeen yli. Kannattaa myös kokeilla jarrujen toiminta siltä varalta että jokin jääpala olisi vaikkapa jarrupalojen ja levyn välissä tai satulassa.
Vaikka kuinka jotkut kirjoittaa ettei pakkanen tunnu missään niin väistämätön totuus on se että kyllä se pakkanen vaan vaikuttaa autoon ja se kannattaa huomioida jottei tarvitsisi kantaa suuria summia korjaamolle typerän auton kylmänä revittämisen takia. - ______________
gearboxpoks kirjoitti:
moottoria saa lämmitettyä lohkolämmittimellä ja sisätilanlämmittimellä sisätiloja mutta vaihdelaatikko norjistuu vasta kun moottori alkaa pyörittää sitä. Kannattaa kovemmilla pakkasilla antaa auton käydä jonkinaikaa ennenkuin lähtee liikkeelle jotta vaihteisto vähän norjistuisi. Liikkeellelähtiessäkin kannattaa ensi kilometrit ajella rauhallisesti koska iskunvaimentimetkin ovat kohmeisia ja saattavat rikkoutua jos ajetaan lujaa vaikka suojatiekorokkeen yli. Kannattaa myös kokeilla jarrujen toiminta siltä varalta että jokin jääpala olisi vaikkapa jarrupalojen ja levyn välissä tai satulassa.
Vaikka kuinka jotkut kirjoittaa ettei pakkanen tunnu missään niin väistämätön totuus on se että kyllä se pakkanen vaan vaikuttaa autoon ja se kannattaa huomioida jottei tarvitsisi kantaa suuria summia korjaamolle typerän auton kylmänä revittämisen takia.kyllä jos se on kohmeessa, eli vaihteet eivät meinaa kytkeytyä. vaihteisto lämpeää myös ajossa, jäisen vaihteiston tuntee kytkeytymisvaikeuksissa. muuten jos laatikko ei ole jäässä niin turha sitä silloin odotella ja käytellä? no saahan aikansa käyttää miten lystää...
- atf
gearboxpoks kirjoitti:
moottoria saa lämmitettyä lohkolämmittimellä ja sisätilanlämmittimellä sisätiloja mutta vaihdelaatikko norjistuu vasta kun moottori alkaa pyörittää sitä. Kannattaa kovemmilla pakkasilla antaa auton käydä jonkinaikaa ennenkuin lähtee liikkeelle jotta vaihteisto vähän norjistuisi. Liikkeellelähtiessäkin kannattaa ensi kilometrit ajella rauhallisesti koska iskunvaimentimetkin ovat kohmeisia ja saattavat rikkoutua jos ajetaan lujaa vaikka suojatiekorokkeen yli. Kannattaa myös kokeilla jarrujen toiminta siltä varalta että jokin jääpala olisi vaikkapa jarrupalojen ja levyn välissä tai satulassa.
Vaikka kuinka jotkut kirjoittaa ettei pakkanen tunnu missään niin väistämätön totuus on se että kyllä se pakkanen vaan vaikuttaa autoon ja se kannattaa huomioida jottei tarvitsisi kantaa suuria summia korjaamolle typerän auton kylmänä revittämisen takia.ja jos kyse on automaatista, niin lämmittelyä on todella tärkeää!
- kasikasi
atf kirjoitti:
ja jos kyse on automaatista, niin lämmittelyä on todella tärkeää!
miten automaatti käyttäytyy jäisenä... tökkii ku piru
- floppaaaaa
kasikasi kirjoitti:
miten automaatti käyttäytyy jäisenä... tökkii ku piru
Auto sammuu jo kun laittaa N/Pltä Dlle... ja jos annat hieman kierroksia ennen niin siitä sitten...
- hyvin pakkasella
atf kirjoitti:
ja jos kyse on automaatista, niin lämmittelyä on todella tärkeää!
Mulla oli eka automaatti jo vuonna -80 ja sen jälkeen niitä muutamia.
Pakkasella ei ole vaikutusta automaatin toimintaan kovinkaan kaksisesti. Matalilla kierroksilla menee ihan hyvin ja tasaisesti.
Automaatti ei yleensä kytke suurinta vaihdetta=ylivaihde ennenkuin öljyt ja laatikko lämpenee kunnolla. Vetopyörästön jäykkyys ja lumikeli saattaa aiheuttaa sen, että laatikko heittää takaisin pienemmälle, mutta nuo olosuhteethan ovat kuin ajaisi jatkuvaa ylämäkeä, joten se on ihan ymmärrettävää. Kun laatikko lämpenee, niin suurin vaihde kytkeytyy päälle ja ajo on kuin kesäkelillä.
Ei automaattiöljy jäykisty kuten moottori- ja peräöljyt. Jos vain öljy on oikeaa laatua ja sitä on oikea määrä, tästähän automaattilaatikot ovat tarkkoja.
- kiertikanki
Anna käydä tyhjäkäyntiä niin kauan et lämppärista rupee tuleen lämmintä. Sit matkaan kevyellä kaasulla, ei raskasta vedätystä eikä kovaa kierrätystä. Ja unohda kaikki tyhjäkäyntilakipykälät.
- kangen oikaisija
älytön neuvo!
"Anna käydä tyhjäkäyntiä niin kauan et lämppärista rupee tuleen lämmintä."
Älytöntä polttoaineen kulutusta ja aivan turhaa seisotusta, sillä 20 asteen pakkasilla tuollainen touhuilu kestää kauan! Lasit puhtaaksi ennen käynnistystä ja heti käynnistyksen jälkeen matkaan ilman odottelua. Se on kaikkein taloudellisin tapa ajaa. - kiertokanki1
kangen oikaisija kirjoitti:
älytön neuvo!
"Anna käydä tyhjäkäyntiä niin kauan et lämppärista rupee tuleen lämmintä."
Älytöntä polttoaineen kulutusta ja aivan turhaa seisotusta, sillä 20 asteen pakkasilla tuollainen touhuilu kestää kauan! Lasit puhtaaksi ennen käynnistystä ja heti käynnistyksen jälkeen matkaan ilman odottelua. Se on kaikkein taloudellisin tapa ajaa.Kukin kiduttaa auotoansa kuten parhaaks näkee.
Ensiks, em toiminnalla polttoaineen kulutus nousee häviävän vähän. Ei haittaa mua, talvella kuluu muutenki enemmän.
Toiseks, mun autossa tulee lämppäristä lämmintä jo muutaman minuutin jälkeen.
Kolmanneks, auto lämpiämään(käyntiin) ja sit lasit krapaamaan.
Jokainen tekee asioista omat johtopäätökset ! - 00000000000000
kiertokanki1 kirjoitti:
Kukin kiduttaa auotoansa kuten parhaaks näkee.
Ensiks, em toiminnalla polttoaineen kulutus nousee häviävän vähän. Ei haittaa mua, talvella kuluu muutenki enemmän.
Toiseks, mun autossa tulee lämppäristä lämmintä jo muutaman minuutin jälkeen.
Kolmanneks, auto lämpiämään(käyntiin) ja sit lasit krapaamaan.
Jokainen tekee asioista omat johtopäätökset !että auto voi kuluttaa sen suuren määrän paikallaan seistessään tai jo liikkeessä ollessaan. kidutusta tai ei, silti autot toimivat kyllä kun lähtee kevyesti menemään. hyvin kehittää sinun autosi sitten hukkalämpöä jos muutama minuutti riittää? kaikki autot eivät lämpeä noin nopeasti, ei uudet kovinkaan helposti, niille on paljon parempi lähteä kevyeen lämmittävään ajoon kuin kiduttaa kylmää konetta paikallaan.
kylmänä käyminen on moottorille pahinta, sitä aikaa pitäisi saada minimoitua, se on yksi pikaisen liikkellelähdön tarkoitus. - kiertokanki2
00000000000000 kirjoitti:
että auto voi kuluttaa sen suuren määrän paikallaan seistessään tai jo liikkeessä ollessaan. kidutusta tai ei, silti autot toimivat kyllä kun lähtee kevyesti menemään. hyvin kehittää sinun autosi sitten hukkalämpöä jos muutama minuutti riittää? kaikki autot eivät lämpeä noin nopeasti, ei uudet kovinkaan helposti, niille on paljon parempi lähteä kevyeen lämmittävään ajoon kuin kiduttaa kylmää konetta paikallaan.
kylmänä käyminen on moottorille pahinta, sitä aikaa pitäisi saada minimoitua, se on yksi pikaisen liikkellelähdön tarkoitus.Se et kylmänä käyntiin ja vedätys päälle on taatusti kuluttavampaa moottorille kuin muutaman minuutin"lämminkäyttö".
- 00000000000000000
kiertokanki2 kirjoitti:
Se et kylmänä käyntiin ja vedätys päälle on taatusti kuluttavampaa moottorille kuin muutaman minuutin"lämminkäyttö".
kuvitelkoon tietenkin oman kulumisensa. kummallakaan tavalla moottoria en ole rikki vielä saanut.
- 00000000000000000
kiertokanki2 kirjoitti:
Se et kylmänä käyntiin ja vedätys päälle on taatusti kuluttavampaa moottorille kuin muutaman minuutin"lämminkäyttö".
ja lisään vielä että sinä aina puhut vedätyksestä (tahallaan?), vaikka yritän moneen kertaan sanoa että _kevyesti liikkeelle_. eikö ero valkene yhtään kevyen ajon ja vedätyksen välillä???
- ja vanhat romut
kiertokanki1 kirjoitti:
Kukin kiduttaa auotoansa kuten parhaaks näkee.
Ensiks, em toiminnalla polttoaineen kulutus nousee häviävän vähän. Ei haittaa mua, talvella kuluu muutenki enemmän.
Toiseks, mun autossa tulee lämppäristä lämmintä jo muutaman minuutin jälkeen.
Kolmanneks, auto lämpiämään(käyntiin) ja sit lasit krapaamaan.
Jokainen tekee asioista omat johtopäätökset !> Kukin kiduttaa auotoansa kuten parhaaks näkee.
No just. Joku vanha bensarohmu nyt tällä pellillä lämpeääkin, mutta modernien moottorien kanssa kyse on tosiaan kidutuksesta - tyhmäkäynnillä lämpeneminen on tooooooodella hidasta. Näissä alkaa siis olla jo vähän samaa ongelmaa kuin dieseleissä eli kovalla pakkasella saattaa lämmöt lähteä laskemaan liikennevaloissa seistessä! - Disuposki
ja vanhat romut kirjoitti:
> Kukin kiduttaa auotoansa kuten parhaaks näkee.
No just. Joku vanha bensarohmu nyt tällä pellillä lämpeääkin, mutta modernien moottorien kanssa kyse on tosiaan kidutuksesta - tyhmäkäynnillä lämpeneminen on tooooooodella hidasta. Näissä alkaa siis olla jo vähän samaa ongelmaa kuin dieseleissä eli kovalla pakkasella saattaa lämmöt lähteä laskemaan liikennevaloissa seistessä!Dieseleillä voikin aivan hyvin lähteä liikkeelle heti käynnistyksen jälkeen kovimmillakin pakkasilla. Niissähän käyntiääni on kuin sepelimyllyssä lämpötilasta riippumatta.
- Gu Esser
ja vanhat romut kirjoitti:
> Kukin kiduttaa auotoansa kuten parhaaks näkee.
No just. Joku vanha bensarohmu nyt tällä pellillä lämpeääkin, mutta modernien moottorien kanssa kyse on tosiaan kidutuksesta - tyhmäkäynnillä lämpeneminen on tooooooodella hidasta. Näissä alkaa siis olla jo vähän samaa ongelmaa kuin dieseleissä eli kovalla pakkasella saattaa lämmöt lähteä laskemaan liikennevaloissa seistessä!Ei kai moderninkaan bensakoneen hyötysuhdetta ole sentään 100 prosenttiin saatu, vai minne ne lämmöt muka katoaa?
- dieselisti
Gu Esser kirjoitti:
Ei kai moderninkaan bensakoneen hyötysuhdetta ole sentään 100 prosenttiin saatu, vai minne ne lämmöt muka katoaa?
en tiedä uusista besakoneista, mutta dieselistä ilmiö on tuttu...varsinkin näiden 30 asteiden pakkasten jälkeen. hyötysuhde ei ole sata, kuten arvasitkin. kuitenkin lämmöntuottoa on saatu hiukan vähennettyä. kovilla pakkasilla kun sinulla on sisätilan tuuletin päällä ja kuumalla, niin se imee lämmön jäähdytinnesteestä. lämpöä myös johtuu ulkoilmaan. moottori ei tuota tyhjäkäynnillä tarpeeksi hukkalämpöä, jotta moottorin lämpö pysyisi normaalissa, vaan lämmöt alkavat laskemaan. sitten jos ajetaan esim maantiellä, nousee lämmöt normaaliin, koska moottoria kuormitetaan ja samalla hukkalämmön määräkin lisääntyy.
eli ne suurimmaksi osaksi katoaa ohjaamon lämmittämiseen. minulla auttaa, kun laittaa tuulettimen hitaalle nopeudelle tai lämpöä vähän viileämmälle risteysalueen ajalle, niin moottori pitää lämpönsä. sitten kun ollaan liikkeellä, niin lämmöt ohjaamoon normaaliin asetuksiin.
yksinkertaisesti: jos moottorin jäähdytysnesteestä johdetaan enemmän lämpöä pois (haihtuminen ulkoilmaan/ohjaamon lämmitin), mitä sinne polttoaineesta tuodaan, moottori jäähtyy. - lämpöä hukkuu
dieselisti kirjoitti:
en tiedä uusista besakoneista, mutta dieselistä ilmiö on tuttu...varsinkin näiden 30 asteiden pakkasten jälkeen. hyötysuhde ei ole sata, kuten arvasitkin. kuitenkin lämmöntuottoa on saatu hiukan vähennettyä. kovilla pakkasilla kun sinulla on sisätilan tuuletin päällä ja kuumalla, niin se imee lämmön jäähdytinnesteestä. lämpöä myös johtuu ulkoilmaan. moottori ei tuota tyhjäkäynnillä tarpeeksi hukkalämpöä, jotta moottorin lämpö pysyisi normaalissa, vaan lämmöt alkavat laskemaan. sitten jos ajetaan esim maantiellä, nousee lämmöt normaaliin, koska moottoria kuormitetaan ja samalla hukkalämmön määräkin lisääntyy.
eli ne suurimmaksi osaksi katoaa ohjaamon lämmittämiseen. minulla auttaa, kun laittaa tuulettimen hitaalle nopeudelle tai lämpöä vähän viileämmälle risteysalueen ajalle, niin moottori pitää lämpönsä. sitten kun ollaan liikkeellä, niin lämmöt ohjaamoon normaaliin asetuksiin.
yksinkertaisesti: jos moottorin jäähdytysnesteestä johdetaan enemmän lämpöä pois (haihtuminen ulkoilmaan/ohjaamon lämmitin), mitä sinne polttoaineesta tuodaan, moottori jäähtyy.Moottorista katoaa aika paljon lämpöä myös ympäröivään ilmaan. 90 asteinen alumiinimöykky -30 asteisessa ulkoilmassa, niin kyllähän siinä lämpöä siirtyy. Lisäksi iso osa polttoaineen energiasisällöstä kuluu pakokaasujen lämmittämiseen. Jos bensakone kuluttaa tyhjäkäynnillä litran tunnissa, virtaa moottorin läpi samassa ajassa n. 10 kuutiota ilmaa.
- tarjolla vähemmän
Gu Esser kirjoitti:
Ei kai moderninkaan bensakoneen hyötysuhdetta ole sentään 100 prosenttiin saatu, vai minne ne lämmöt muka katoaa?
Tyhmäkäynnin kulutuksesta on näkynyt arvioita haarukassa 0,5-1,0 l/h (oma autoni ei näytä lukemia paikallaan seistessä), toki kylmällä koneella, heti startin jälkeen kulutus voi olla paljon suurempikin (jo ihan siitä syystä, että osa polttoaineesta jää palamatta = hiilivetyjä ulos putkesta). Mutta eipä palamattomasta polttoaineesta lämpöhyötyä saadakaan.
Jos nyt vedetään keskiarvona kulutukseksi vaikka 0,7 l/h, niin sehän tarkoittaa noin 7 kW palamistehoa, koska bensassa on energiaa vajaa 10 kWh/litra. Tästä lämmönstä sitten
- osa katoaa kuumien pakokaasujen mukana (..en nyt osuutta muista, mutta iso ellei peräti suurin hävikki on tässä) ... eli pari, kolme, kW karkaa tätä kautta
- osa karkaa ulkoilmaan suoraan moottorin ja jäähdytysjärjestelmän letkujen (kiertäähän se vesi ainakin lämppärin kennolla) pinnalta (konvektio säteily) ... ihan hiha-arvona veikkaisin, että tätäkin kautta saa vähintään yhden kW hukattua
- osa palamisen tuottamasta lämmöstä muuttuu mekaaniseksi työksi, jota tarvitaan tyhmäkäynnilläkin laturin (0,5 kW, kun ajovalot, lämppärin puhallin ja takalasin lämmitin päällä) ja vesipumpun (0,5 kW) pyörittämiseen
- lämmityslaite ryövää jäähdytysjärjestelmästä jopa 5 kW tehon (kovalla pakkasella, lämpö & puhallus täysillä)
...no huppista, näin saadaankin yhteensä 9-10 kW kulutus/häviöt, mutta moottoriin syötetäänkin energiaa (polttoaineen muodossa) vain 7 kW edestä. Eli käy just niinkuin käytännön kokemus kertoo: paikallaan seisovan auton jäähdytysveden lämpötila alkaa laskea, jos on kunnon pakkanen ja lämmityslaitetta huudatetaan täysillä (kun vielä kylmää ohjaamoa yritetään ylöslämmittää). Sitten, kun ohjaamo on jo saatu lämpimäksi ts. pieni puhallusnopeus riittää & lämpöäkin voi vähentää, yhtälö toimii = moottori pysyy lämpimänä auton seistessäkin.
Maantieajossa kuitenkin lämpöä piisaa, ihan kuten teoria kertookin: kulutus vaikka 7 l/100, nopeus 80 km/h -> kulutus 5,6 l/h, keskim. palamisteho 56 kW, josta kyllä piisaa kilowatteja myös lämmityslaitteelle.
- Lase2
Kyllä pohjosimmassa suomessa pidetään kovilla (-25, -30) pakkasilla autoa yön ylikin tyhjäkäynnillä, varsinkin dieselin kanssa olen itse tehnyt sitä jo vuosia kovien kelien aikaan. Nykysessä autossa ei lohkolämmitintä olekkaan ja pelkkään webastoon en lujalla säällä luota, imee vielä akunkin tyhjäksi. pakkasen mennessä -20 paremmalle puolelle saa auto käydä rauhassa illasta aamuun. Mukavampi se lämmin auto ja moottori aamulla on kuin kylmänä sahata käymään.
- Anonyymi
Kun lämpöä menee pakkasen puolelle on hyvä antaa moottorin käydä noin 5 min... Kovilla pakkasilla vaikka olisi lohkolämmitin on sama suositeltavaa moottorin voitelun vuoksi..
On erittäin hyvä keino lyhentää moottorin elinikää lähtemällä ajamaan pakkasella ilman moottorin esilämmitystä. - Anonyymi
Kaikilla voi ja kannattaa lähteä heti liikkeelle. Tietenkään ei ole hyväksi pistää lappua lattiaan asti ennen kuin vähän enemmän lämpiää.
Tyhjäkäynnista ei oikein ole hyötyä ja sehän on laissakin kielletty (jos yli 2min).
Kunnossa oleva auto kyllä lähtee kylmiltäänkin -30 pakkasesta käyntiin ihan hyvin.
Eihän se käyntiin lähtö ole ollut ongelma enää 70-luvun autojen jälkeen.- Anonyymi
Käytän kesälläkin mökin pihasta lähtiessä ensin moottoria tyhjää savukkeen verran.
Käynti tasaantuu ja alakierrosveto paranee vanhalla kaasutinmoottorilla.
Paikka on haasteellinen kylmälle koneelle. Ja vielä manuaali.
Jyrkkä käännös ja jyrkkä nyppylä (n.30-40%) heti portista päästyä.
Vauhtia ja kierroksia ei voi käyttää. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Käytän kesälläkin mökin pihasta lähtiessä ensin moottoria tyhjää savukkeen verran.
Käynti tasaantuu ja alakierrosveto paranee vanhalla kaasutinmoottorilla.
Paikka on haasteellinen kylmälle koneelle. Ja vielä manuaali.
Jyrkkä käännös ja jyrkkä nyppylä (n.30-40%) heti portista päästyä.
Vauhtia ja kierroksia ei voi käyttää.70- ja 80-luvun kaasutinmoottorit on ihan parhaat.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1086937- 954441
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista493885- 513538
Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee483522- 1903479
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san242979- 672684
- 482532
- 131924