Kuinka oppia oikea sukellustekniikka??

nallet321

Moro räpylänheiluttajat!!

Ongelmani on seuraava: olen normaali uimataitoinen ihminen, mutta en ole koskaan osannut sukeltaa. Eli: kun yritän lähteä sukeltamaan, niin siitä ei kerta kaikkiaan tule mitään, kun takapuoli pullahtaa heti takaisin pinnalle! Huvittavaa mutta totta...:) No eipä tartte pelätä hukkumista...

Eli vikahan on siis tekniikassa: yritän "lilluttelemalla laskeutua" pohjaan, mutta eihän se niin onnistu. Pitäisi yrittää jotenkin lähteä pää edellä syöksymään, no sehän onnistuu jos hyppää korkealta, mutta miten päästä syvyyksiin ilman että tarvitsee hypätä korkealta? Eli jos on jo valmiina vedessä ja siitä sitten ryhtyy sukeltamaan? Varmaankin pitäisi pyrkiä menemään mahdollisimman pystysuorassa asennossa, eli pää edellä jalat kohti taivasta.

Kertokaa tekniikoitanne!

Onko sukeltaminen ilman välineitä raskasta/vaikeaa? Kuinka syvälle on "helppo" sukeltaa, 2-3 m? Sattuuko korviin paine-eron takia? Onko pohjassa helppo pysyä, vai alkaako kroppa itsestään vetäytymään pintaan niin kuin minulla perä edellä?

Kai jotenkin alitajuisesti vähän arastelen sitä sukeltamista, kun ei onnistu, mutta haluaisin tulla sinuiksi veden kanssa.

22

2394

  Vastaukset

  • Kun vetää käsillään kovasti, noin 4 metrin syvyyteen pääsee. Paine on silloin kilo jokaista desimetriä kohti. Neljä metriä on 40 dm. Painetta on 40 kiloa neliödecimetrillä. Neliösenttimetrillä on paine 40/100= 0.4 kg.
   Syvään sukeltelu on turhaa ja voi olla vaarallistakin. Minäkin sain nivelkierukan repeämisen niissä leikeissä. Se on elinikäinen vamma.

  • Sinun pitää tavallaan "syöksyä" pohjaa kohti kädet edellä. Vähän kuin yrittäisit pyrkiä pohjaan ja sitten vain lähdet uimaan veden alla. Keuhkot olisi hyvä puhaltaa mahdollisimman tyhjiksi ennen sukeltamista, muuten on kuin ilmapallo ja pullahtaa pintaan. :) Voit myös puhaltaa veden alle päästessään ilmaa ulos, mutta itseäni se itse aiheutettu poreallas-efekti häiritsee...

   Kokeile ensin vaikka matalassa altaassa jonkun tutun kaverin tai ystävän seurassa. Ja ota rauhallisesti. :) Hiljaa hyvä tekee.

   Sinun kannattaisi ihan ensimmäiseksi opetella se veden alle pääseminen. Kerroit, että ilman korkealta hyppäämistä veden alle pääseminen on vaikeaa. Niin oli minullekin. :) En osaa selittää tätä varmaan kovinkaan hyvin, mutta kerron miten itse teen.

   Eli jos olen vaikka altaassa, jossa vesi yltää vyötäröön asti laitan kämmenet yhteen. Sitten tavallaan hyppään ja pyrin kädet ja pää edellä pohjaa kohti, niin että selkä taipuu kaarelle. Kun pääsee veden alle lähden sitten vain kauhomaan ja pyrin pohjaa kohti. Pohjan kun löytää, nin sukeltaminen tuntuu jotenkin helpommalta. On myös hyvä, jos on jokin kiintopiste jota kohti pyrkiä, kuten lamppu tai joku ihminen. Uimalaseista olisi hyötyä, itse sukellan mieluummin ilman niitä, joten en oikeastaan näe mitään muuta kuin lamput. :)

   Toivottavasti oli edes jotakin hyötyä tuosta minun sepostuksestani... Kunhan et pelkää vettä, niin kaikki on hyvin. Itseäni auttaa se, että olen aina pitänyt vedestä ja siitä miten rauhallinen elementti se on. :)

   • Neljäänkin metriin pääsee ilman, että tekee yhtään uintiliikettä. Nopeasti taittaa vaan itsensä uintiasennosta pääedellä (kädet edellä pohjaa kohti) kohti pohjaa, samalla jalat potkaisten korkealle veden pinnan yläpuolelle. Painovoima tekee loput.


   • linkkuveitsitaitto kirjoitti:

    Neljäänkin metriin pääsee ilman, että tekee yhtään uintiliikettä. Nopeasti taittaa vaan itsensä uintiasennosta pääedellä (kädet edellä pohjaa kohti) kohti pohjaa, samalla jalat potkaisten korkealle veden pinnan yläpuolelle. Painovoima tekee loput.

    Mutta kun syvälle sukeltaessa korviin sattuu. Mitä sille voi tehdä, vai tottuuko siihen?


   • mimu123456 kirjoitti:

    Mutta kun syvälle sukeltaessa korviin sattuu. Mitä sille voi tehdä, vai tottuuko siihen?

    Pitää tasata paineet. Yksi hyvä neuvo on, että otat nenästä kiinni ja yrität varovasti puhaltaa nenästä ilmaa ulos. Kohta kuuluu pienet loksahdukset korvissa ja kas, paineet on tasautuneet. Ei satu enää yhtään korviin. Ylös tullessasi paineet pinnalla tasautuu itsestään. Eli riittää vaan alaspäin mennessä tasaukset.

    Kannattaa harjoitella alkuksi ihan kuivalla maalla ja sitten vähän matkaa pinnan alla jne.


   • linkkuveitsitaitto kirjoitti:

    Neljäänkin metriin pääsee ilman, että tekee yhtään uintiliikettä. Nopeasti taittaa vaan itsensä uintiasennosta pääedellä (kädet edellä pohjaa kohti) kohti pohjaa, samalla jalat potkaisten korkealle veden pinnan yläpuolelle. Painovoima tekee loput.

    Täyttä paskaa. Ja mnitähän se ilmaan potkiminen auttaa. Näkisitpä ittes "sukeltamassa"


   • linkkuveitsitaitto kirjoitti:

    Neljäänkin metriin pääsee ilman, että tekee yhtään uintiliikettä. Nopeasti taittaa vaan itsensä uintiasennosta pääedellä (kädet edellä pohjaa kohti) kohti pohjaa, samalla jalat potkaisten korkealle veden pinnan yläpuolelle. Painovoima tekee loput.

    Paskapuhetta


  • Kannattaa muistaa, että pää ohjaa vartaloa aika tavalla - mikäli pää on ylhäällä, niin lantio yleensä laskeutuu alas, ja näin vartalon muoto ohjaa sukeltajaa selän suuntaan - eli yleensä pintaa kohti. Leuka rintaan ja pää alaspäin, niin tapahtuu päin vastoin.

  • Arvaan että osaat uida sammakkoa? Elikkä melkein normaalisti alat uimaan sammakkoa mutta koitat päästä vähän alakenoon. Elikkä siitä sitten pääset pohjaan päin. Aina voit jyrkentää sukellus kulmaasi. Ja veikkaan että jos uimahalleissa tai muissa uima paikoissa sukeltelet niin ei ole niin syvää että alkaa korviin sattumaan... Loppuu happi kesken ennen sitä tai ei vain ole niin syvää. :) Ja tietysti voit olla sukeltamatta syvälle.. Puoleen metriin menet niin hyvä on. :))

  • ystävämme GOOGLE warmasti tietäisi paremmin kuin amatöörisukeltajat.
   Syvälle sukeltaessa paineentasaus , n.3m jälkeen vedenpaine pakkaa keuhkosi ilman niin tiiviiksi että "putoat" ilman työtä (ylöspäin täytynee uida!) Hapen osapaineen kasvaessa myös sukeltaminen helpottuu vaikka keuhkoissasi on "vähemmän" ilmaa.
   Taju lähtee jos ottaa tällöin maksimeja ( ylöspäin mentäessä osapaine laskee liikaa)

   sukelluksessa EI TYHJILLÄ vain puolikkailla keuhkoilla / painovyöllä täysillä keuhkoilla.
   Normaalisti riittävä vauhti ja suunta vähän alakenoon riittää pitämään alhaalla, vaikka keuhkot olisivat täynnä

   • joqsukeltajavain, neuvosi eivät liity koko aiheeseen, kusipää. Kysyttiin nimenomaan sukeltamista 2-3 metriin. Ei sitä, mitä sen jälkeen. Sinä taas sössötät jostain ihan muusta.

    No kaltaiseltasi amatöörilukijalta ei voi odottaa kummoisiakaan älynlahjoja.


   • teryery kirjoitti:

    joqsukeltajavain, neuvosi eivät liity koko aiheeseen, kusipää. Kysyttiin nimenomaan sukeltamista 2-3 metriin. Ei sitä, mitä sen jälkeen. Sinä taas sössötät jostain ihan muusta.

    No kaltaiseltasi amatöörilukijalta ei voi odottaa kummoisiakaan älynlahjoja.

    :D Kohteliaisuus kunniaan :D


  • Miten teillä riittää henki 2-3 metrin syvyteen sukeltamiseen...

   • Kevyesti, siihen ei menee kuin pari sekkaa. 2 metriä on siis vain tavallisen uima-altaan pohja


  • Pinnalla kelluen roppa koukkuun, yläkroppa alaspäin, rintauinnin veto

   ja siitä lähtee. Jalat jos nostaa vielä ylös, niin painovoimakin auttaa. Voi vaikka ottaa vähän vauhtia pinnalla vaakasuoraan, jolloin homma on iisimpää. Sukeltaminen helpointa ns rintauinnin potkuilla ja käsivedoilla. Kroppa pyrkii koko ajan pinnalle, joten koko ajan pitää tehdä jotain, ellei ole esim painovyötä kuten sukeltajilla usein.

   Yhdellä vedolla kukaan ei pääse neljään metriin. Aika harva pääsee yhdellä vedolla neljää metriä edes uiden.

   Hyppyaltaat on yleensä 6 metriä, kyllä siinä alkaa jo korvissa tuntumaan. Sen huomaa sitten.

  • Kertokaa vielä pään asennosta. Jos leuka rinnassa niin ei näe mihin sukeltaa.

   • Pää kainalossa on toimivin asento.


   • Pään ottaminen pois perseestä auttaa asiaa!


  • Peukalo syvällä perseessä estää ilman karkaamisen alakautta ja siten sukellussuoritus voi kestää normaalia pidempään.

   • Näin on, paineentasaus alakautta on olennaista. Samasta syystä on vaikea sukeltaa, jos on pää perseessä.


  • Miten sukelletaan ilman että pitää nenästä kiinni ja tuo "ystävämme GOOGLE" ei paljoa auttanut asiaa

   • Jotkut pitää nenäklipsejä, esim kuviokellujat joskus. Uimakaupoista saa, esim altaalle.com


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marinin hallituksen hanke tyrmistyttää:

   1680 euron kuukausituloilla pitää maksaa 25000 euron remontti? https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sanna-marinin-hallituksen-hanke-tyrmistyttaa-1680-eu
   Maailman menoa
   294
   4798
  2. Sohvi takaisin Eirassa

   Riita tullut,yöllä lähti koiran kanssa,aamupäivitys eirasta,lakanoista tunnistin,samat mitkä vaihtoi silloin toukokuussa😅
   171
   2893
  3. Sofia muuttaa?!

   Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   2664
  4. Stefun sisko Charlotta laittoi Sofiasta sydänvideota omaan instaansa

   Stefun suku on ottanut avosylin Sofian sukuunsa. Chaali joka ei ikinä laittanut mitään Martinasta, laittoi julkisena videopätkää omaan instaansa, joss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   1436
  5. Sofia nuolee shampanjapulloa instassaan

   Laittoi storyyn, on Stefun ja kavereidensa ja Stefun siskon kanssa bilettämässä Hangossa. Nuolee kallista shampanjapulloa... iljettävä video.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   1394