Ranskan puuttuvat kaupungit?

11+17

Miksi Ranskan Biskajanlahden puoleisella rannalla ei ole suurkaupunkeja? On oivaa merenkulku- ja kalastusseutua ja viljavaa lienee tasainen maakin. Bordeaux ja Nantes ovat käytännössä sisämaan cityjä, vaikka meriyhteys pitkän lahden päästä aukeaakin. Brest pohjoisemmassa on jo suht iso kaupunki ja ihan rannassa. Esimerkiksi Espanjan pohjoisrannikolta kunnon merenrantakaupunkeja jo löytyy.

6

738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei käsitystä

      Voi voi, kysytköhän liian vaikeita? Koko Ranskan talous-, sosiaali- ja väestöhistoriaan, ehkä muuhunkin sekä länsirannikon maantieteeseen pitäisi ensin tutustua. Sillä tuskinpa tällaisen erityiskysymyksen tutkiminen on ennen kenellekään tullut mieleen.

    • Mukava kysymys. Alueella on pitkä hiekkaranta kuten Baltiassa. Jälkimmäisessä rannikkokaupungit ovat usein joen suistossa. Akvitaniassa näkyy jokunen joki olevan, mutta ehkei niiden suistot ole kaikinpuolin sopivia ihan meren rannasta? Vuorovesi kait heikkenee joen yläjuoksulle päin, esimerkiksi?

      Hiekkahan ei ole mitenkään hyvä perinteinen rakennusmateriaali (sementin käyttö aika uusi keksintö). Sen lisäksi isommille aluksille hiekkaranta ei ehkä ole hyvä satamapaikaksikiaan ja jos ei ole kiviä, ei saa tehtyä aallonmurtajaakaan paikallisista aineksista. Hiekka-alueille ei synny myöskään kaivoksia usein eikä niihin perustuvaa teollisuuttakaan. Kalastus taas taitaa aika harvassa paikassa riittää suuremman kaupungin perustamisen syyksi?

      Nämä oli ihan paikalla käymättömän veikkailuja.

    • Alueella ei ole hyviä, suojaisia ja syviä luonnonsatamia. Ilman hyvää satamaa ei rannikolla asumisesta ole historiallisesti muuta kuin haittaa ja vaaroja.

      • Ehotanpa vain

        Suurkaupunkeja on rakennettu paikoille, joilla ei ole "historiaa" (Brasilia). Kyllä viimeisen 100-150 vuoden aikana tuolle Ranskan rannikolle olisi voinut pykätä tyhjästä modernin cityn ja ruopata sille kelvollisen satamankin nykykonstein.


      • Ehotanpa vain kirjoitti:

        Suurkaupunkeja on rakennettu paikoille, joilla ei ole "historiaa" (Brasilia). Kyllä viimeisen 100-150 vuoden aikana tuolle Ranskan rannikolle olisi voinut pykätä tyhjästä modernin cityn ja ruopata sille kelvollisen satamankin nykykonstein.

        Täysin uuden kaupungin pykääminen randomisti sinne, missä ei mitään ole synnyttää juuri sellaisen fiaskon kuin Brasilian pääkaupunki on.


    • ...

      Ranskan teollisuus ja väestö on keskittynyt alueelle Le Havre - Pariiri - Lyon - Marseille.

      Jos perustit sata vuotta sitten tehtaan Ranskaan niin valitsit sijainnin jostain tuolta koska:
      - joet muodostavat luonnollisen kulkureitin alueen kautta
      - jokien päissä ovat merisatamat
      - miksi rakentaa valtamerisatamia rannalle josta täytyisi vetää satoja kilometrejä rautatietä jotta saisi tavarat liikuteltua jos kerran alle päivän purjehduksella pääsee Le Havreen josta on suora jokiyhteys Pariisin keskustaan? Ja sama Marseillen päässä.
      - suurin osa väestöstä keskittyi luonnollisetsi tuolla alueelle -> tarvittava työvoima, asiakkaat, koulutettu väki; insinöörit ym.
      - lyhyempi matka teollistuneisiin ja rikkaisiin naapurivaltioihin (Iso-Britannia, Belgia, Saksa, Sveitsi, Italia) joiden kanssa käydä kauppaa. Atlantin rannikolla ei ollut ketään paitsi farmareita ja Espanjaankin oli pirun vaikea matka Pyreneitten yli.

      Ja kun kehitys kehittyy niin lopputulos on tämä. Atlantin reuna on Ranskassa vähän samassa asemassa kuin Suomessa Pohjois-Karjala: kaunista seutua mutta kaikki haluaa pois sieltä, jonnekin missä on töitä ja mahdollisuuksia. Nantes on Ranskan Joensuu. Kaikilla mailla on omat taantuvat ja kehittyvät alueensa. Ellei sitten satu olemaan joku Luxemburg jonne kaikki tuppaa joka suunnalta rahojensa kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      331
      3106
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      110
      2298
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      87
      1685
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      197
      1631
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      69
      1417
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      56
      1293
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1059
    10. Vapunviettoon

      Ohjeita palstanaisille: piIIua ei jaella.
      Sinkut
      158
      949
    Aihe