kevytpitsa

--------

Raaka-aineet :3 dl vettä ,4 hiivaa, 7 tl suolaa, 1 pss vehnäjauhoja, 2 dl voita,1 pss juustoraastetta, 2 prk tomaattipyrettä, 1 prk tomaattimurskaa.

Ohjeet

1 annos

Kävinpä aikoinani kokkikurssin, jonka vetäjä oli kyllästynyt suomalaisten tapaan tehdä pitsaa.Paksu pohja uunipellille ja samanverran täytettä. Ei. Kotiuunissa päästään pienellä harjoittelulla niin lähelle pitseria-tuotteita, ettei ainakaan mulla ole tullut mieleenkään enää tilata moisia.

Ota 3-4- dl haaleaa vettä kiuluun, lisää suola ja hiiva. sekoita tukevalla lastalla (puukauhalla?) Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että irtoaa kupin reunoista. Siirrytään käsipeliin ja lisätään reilusti rasvaa. Vaivaa, kunnes sinulla on taikina, jonka voit siirtää alustalle (pöytä) möyhittäväksi. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa kunnolla, aikaa menee ainakin kymmenkunta minuuttia (pierua pukkaa). Taikina ei tartu enää sormiin, muttei ole kovakaan, läsähtää sitä läpsäyttäessä. Kokemus opettaa. Tee pitko, jonka leikkaat pikkupullan kokoisiksi paloiksi, pyöritä palloiksi ja laita liinan alle kohoamaan. Kannattaa peitellä kunnolla vielä vaikka muovipussilla, ettei taikinan pinta kovetu.

Kastike sekoitetaan pyreestä ja tomaattimurskasta, ei ketsupista! mausta suolalla, basilikalla, chilillä, valkosipulilla, ym. Maista, makua saa olla. Sauvasekoitin on jees. Lisää vettä, koostumus saa olla ohuempaa kuin yoghurtti. Maista.

Laita uuni täysille, ylä- ja alalämpö. Pelti jo kylmään uuniin. 300 riittää nippanappa, pitsauunin lämpötilahan on jotain 450 c.

Täytteenhän laitat makusi mukaan. Kaiken ei tarvitse olla hienonnettu ryyneiksi, mutta esim oliivit puoliksi ja ananas rengas moneen osaan. Ananasrengasta ei saa laittaa keskelle, jättää keskustan raaáksi ja vetiseksi.

Nyt otat leivinpaperineliön, sipaiset keskelle vähän öljyä ja laitat siihen kohonneen pullan. Harjoittelemalla oppii pyörittämään keskeltä alkaen taikinan kauniin pyöreäksi ohkaiseksi pohjaksi. Pyöritä koko paperia ja painele/venytä lätty pitsapohjaksi. Älä lannistu, viideskymmenes näyttää jo ihan hyvältä. (Mä olen tehnyt 200-300, ennätys 18 illassa,syönyt.)

Levitä tomaattikastike vajaan desin vetoisella kauhalla (optimi) taas keskeltä aloittaen ja kauhan pohjalla pyörittäen tasaisesti puolen sentin päähän reunoista, niin että pohja on suurinpiirtein peitossa.

Sitten levitetään juustoraaste! Ainoa pitsa, mihin raaste tulee pinnalle on jauhelihapitsa! (Siis jauhelihakastikkeen päälle.) Kaikissa pohjan päälle tulevissa tavaroissa leiki laihialaista, joten myös juustoa vain ohut kerros. Ripottele juuston päälle haluamasi täytteet esim kinkku, kärpässieni, aurajuusto. Niiden ei tarvitse olla kovin tasaisesti, tulee sävyjä enemmän. Oliiveilla, ananaspaloilla, paprikasiivuilla voit viimeistellä ulkonäköä. Muista, että pitsa näyttää siltä, ettei päällä ole juuri mitään. Hyvä.

Patalappu kourassa äkkiä tempaiset kuuman pellin uunista (luukku nopeasti kiinni), siirrät varovasti vetämällä leivinpaperin pellille ja tyrkkäät keskelle uuniin. Tietenkin alat valmistaa heti seuraavaa, mutta aluksi et ehdi tehdä seuraavaa valmiiksi ennenkuin edellinen on valmis. Ei kestä kuin kymmenkunta minuuttia. Katso ikkunasta (älä avaa luukkua, ellei ihan pakko). kun reunat vähän ruskistuvat on pitsa valmis. Ripottele päälle oreganoa/suolaa sekä rasvaa, siirrä lautaselle ja leikkaa pitsapyörällä kahdeksaan osaan. Syö käsiä apuna käyttäen. Mieti samalla maistaessasi verenpaineitasi, voisiko jotain vielä parantaa? Siinä se.

2

564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä....

      Hyvä pohja. Oikeaoppinen.
      Tosin hiilareita tulee jonkun verran, mutta kaipa sen sietää.
      Olen tehnyt pizzaa lähes tuolla ohjeella, mutta olen esipaistanut ohuen pohjan ennen täyttämistä. Uunista otettaessa esipaistettu pohja rei´itetään haarukalla ja täytetään tavanomaisesti. Pohjasta tulee hyvin rapea.

    • ratkaisu..

      Pitsapohjasta saa pizeeria tyyppisen kotiuunissakin kun käyttää vuolukivi levyä (myydään pizakiven nimellä) ja laittaa sen kylmään uuniin sitten lämpötila täysille. Pitza kypsyy n. 2-3 min ja on hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2011
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1922
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1505
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe