Raaka-aineet :3 dl vettä ,4 hiivaa, 7 tl suolaa, 1 pss vehnäjauhoja, 2 dl voita,1 pss juustoraastetta, 2 prk tomaattipyrettä, 1 prk tomaattimurskaa.
Ohjeet
1 annos
Kävinpä aikoinani kokkikurssin, jonka vetäjä oli kyllästynyt suomalaisten tapaan tehdä pitsaa.Paksu pohja uunipellille ja samanverran täytettä. Ei. Kotiuunissa päästään pienellä harjoittelulla niin lähelle pitseria-tuotteita, ettei ainakaan mulla ole tullut mieleenkään enää tilata moisia.
Ota 3-4- dl haaleaa vettä kiuluun, lisää suola ja hiiva. sekoita tukevalla lastalla (puukauhalla?) Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että irtoaa kupin reunoista. Siirrytään käsipeliin ja lisätään reilusti rasvaa. Vaivaa, kunnes sinulla on taikina, jonka voit siirtää alustalle (pöytä) möyhittäväksi. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa kunnolla, aikaa menee ainakin kymmenkunta minuuttia (pierua pukkaa). Taikina ei tartu enää sormiin, muttei ole kovakaan, läsähtää sitä läpsäyttäessä. Kokemus opettaa. Tee pitko, jonka leikkaat pikkupullan kokoisiksi paloiksi, pyöritä palloiksi ja laita liinan alle kohoamaan. Kannattaa peitellä kunnolla vielä vaikka muovipussilla, ettei taikinan pinta kovetu.
Kastike sekoitetaan pyreestä ja tomaattimurskasta, ei ketsupista! mausta suolalla, basilikalla, chilillä, valkosipulilla, ym. Maista, makua saa olla. Sauvasekoitin on jees. Lisää vettä, koostumus saa olla ohuempaa kuin yoghurtti. Maista.
Laita uuni täysille, ylä- ja alalämpö. Pelti jo kylmään uuniin. 300 riittää nippanappa, pitsauunin lämpötilahan on jotain 450 c.
Täytteenhän laitat makusi mukaan. Kaiken ei tarvitse olla hienonnettu ryyneiksi, mutta esim oliivit puoliksi ja ananas rengas moneen osaan. Ananasrengasta ei saa laittaa keskelle, jättää keskustan raaáksi ja vetiseksi.
Nyt otat leivinpaperineliön, sipaiset keskelle vähän öljyä ja laitat siihen kohonneen pullan. Harjoittelemalla oppii pyörittämään keskeltä alkaen taikinan kauniin pyöreäksi ohkaiseksi pohjaksi. Pyöritä koko paperia ja painele/venytä lätty pitsapohjaksi. Älä lannistu, viideskymmenes näyttää jo ihan hyvältä. (Mä olen tehnyt 200-300, ennätys 18 illassa,syönyt.)
Levitä tomaattikastike vajaan desin vetoisella kauhalla (optimi) taas keskeltä aloittaen ja kauhan pohjalla pyörittäen tasaisesti puolen sentin päähän reunoista, niin että pohja on suurinpiirtein peitossa.
Sitten levitetään juustoraaste! Ainoa pitsa, mihin raaste tulee pinnalle on jauhelihapitsa! (Siis jauhelihakastikkeen päälle.) Kaikissa pohjan päälle tulevissa tavaroissa leiki laihialaista, joten myös juustoa vain ohut kerros. Ripottele juuston päälle haluamasi täytteet esim kinkku, kärpässieni, aurajuusto. Niiden ei tarvitse olla kovin tasaisesti, tulee sävyjä enemmän. Oliiveilla, ananaspaloilla, paprikasiivuilla voit viimeistellä ulkonäköä. Muista, että pitsa näyttää siltä, ettei päällä ole juuri mitään. Hyvä.
Patalappu kourassa äkkiä tempaiset kuuman pellin uunista (luukku nopeasti kiinni), siirrät varovasti vetämällä leivinpaperin pellille ja tyrkkäät keskelle uuniin. Tietenkin alat valmistaa heti seuraavaa, mutta aluksi et ehdi tehdä seuraavaa valmiiksi ennenkuin edellinen on valmis. Ei kestä kuin kymmenkunta minuuttia. Katso ikkunasta (älä avaa luukkua, ellei ihan pakko). kun reunat vähän ruskistuvat on pitsa valmis. Ripottele päälle oreganoa/suolaa sekä rasvaa, siirrä lautaselle ja leikkaa pitsapyörällä kahdeksaan osaan. Syö käsiä apuna käyttäen. Mieti samalla maistaessasi verenpaineitasi, voisiko jotain vielä parantaa? Siinä se.
kevytpitsa
--------
2
636
Vastaukset
- hyvä....
Hyvä pohja. Oikeaoppinen.
Tosin hiilareita tulee jonkun verran, mutta kaipa sen sietää.
Olen tehnyt pizzaa lähes tuolla ohjeella, mutta olen esipaistanut ohuen pohjan ennen täyttämistä. Uunista otettaessa esipaistettu pohja rei´itetään haarukalla ja täytetään tavanomaisesti. Pohjasta tulee hyvin rapea. - ratkaisu..
Pitsapohjasta saa pizeeria tyyppisen kotiuunissakin kun käyttää vuolukivi levyä (myydään pizakiven nimellä) ja laittaa sen kylmään uuniin sitten lämpötila täysille. Pitza kypsyy n. 2-3 min ja on hyvä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Persuja ei aluevaltuustoissa näy
Ei tunnu persuja paljon paikalliset asiat kiinnostavan, vaan ainoastaan ulkomaalaiset, joku Israel ja Trumpin fanitus.923965Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni
Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j973317Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa
Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin1252617Miten juhlitte ensi lauantaina?
Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.2121994Mikä ihme teitä savolaisia tuossa
p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa.201784Laita tunniste josta kaivattusi tietää sun kirjoittavan täällä
Joku yksilöity yhteinen juttu joka on sun ja kaivattusi välillä. Tuntomerkkinä esim. punainen pipopää, tonttu-ukko tai m841741Varusmiehen kuolema
Ei ollut vahinko, ei aiheuttanut vaaraa muille, eikä ollut rikos, mitä jää jäljelle? Oliko kyseessä oman käden kautta lä961701- 1101539
Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?
JOS siis sinä saisit päättää?11301- 571202