carbonanan pasta

originaali resepti

Kumpi sopii pasta carbonaraan paremmin, spagetti vai penne-pasta?

Eineksissä näyttää olevan myynnissä kumpaakin.
Eikö kastike jotenkin lillu paremmin spagetin joukossa.

21

1306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Perheen emännän valmistamana "Pasta alla Carbonara" 2 henkilölle!
      Tarvitset:

      200 gr spagettia, sitä perinteistä ohutta.
      1 rkl extra virgin oliiviöljyä
      40 gr pancettaa tai savustettua pekonia
      2 tuoretta kanan munaa
      rouhittua mustaa pippuria
      1 valkosipulin kynsi
      Pecorino ja parmesaaniraastetta sekoitettuna fifty fifty.

      Laita vesi kiehumaan tilavassa kattilassa, lisää pari hyppysellistä suolaa.

      Riko kananmunat kulhoon, lisää hieman rouhittua pippuria ja hyppysellinen suolaa.
      Lisää juustosekoitusta ja sekoita kaikki hyvin.
      Kuutioi pieneksi pancetta tai savupekoni, laita paistinpannulle ruokalusikallinen öljyä anna hieman kuumeta, lisää pannulle pekonikuutiot ja valkosipulin kynsi hieman litistettynä.
      Laita spagetit kiehumaan ja keitä ohjeen mukaan al dente.
      Paista pekonit rapeiksi, poista valkosipulin kynsi.
      Siivilöi kypsä spagetti ja valuta kotvanen.
      Kaada spagetti paistinpannulle ja sekoita pekonikuutioiden kanssa. Lisää munajuustoseos ja sekoita
      tehokkaasti, kunnes spagetti on kauttaaltaan munajuuston kanssa sekaisin. Annostele lautasille
      ja lisää juustoraastetta ja hieman pippuria pinnalle.
      Juomaksi sopii kevyehkö punaviini tai myös kuiva valkoviini.
      Kuten huomaat spagetti ei lillu kastikkeessa vaan se on kokolailla kiinni spagetissa.
      Mutta ei mikään laki kiellä käyttämästä pennepastaakaan!

      • Minä teen samantyylisen pastan paljon arkisemmin:

        Paketillinen pekoninsiivuja
        Kermaa, ihan sitä täyttä ainetta
        Pari velkosipulin kynttä
        Yksi sipuli
        Pastaa
        Mustaa pippuria
        Laakerinlehti
        Muna/annos

        Pane pitkittäin suikaloidut pekonit kylmälle pannulle silputun sipulin ja valkosipulin kera. Kuullota keskilämmöllä, jotta pekonista tirisee rasva irti. Lisää kerma, pippuri sekä laakerinlehti ja jätä hautumaan pastan keiton ajaksi pikkulämmöllä.
        Keitä pasta ohjeen mukaan ja valuta kattilassa. Yhdistä kastike ja pastaan valutetussa pastakattilassa. Anna tekeytyä hetki.
        Paista häränsilmämuna/annos ja aseta lautasella olevan pastan päälle.
        Ja lopuksi kamalin käytännön totuus. Tyttäreni kysyy aina tässä vaiheessa: "Saisinko ketsuppia".
        Riipii broidi - riipii.

        Tallennan vanhan tyylikkään herrasmiehen ohjeen ja yritän noudattaa sitä ystävien kyläillessä. Mutta punaviini saa olla halpaa, syvän punaista ja metallinsävyistä, kuin härän veri. Voikaa hyvin!


      • spagettiwestern

        kiitos reseptistä! spagetti vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta, vaikka pennien sisään voisikin solahtaa jotain kastiketta


      • palautteen paikka
        Parta-Arska kirjoitti:

        Minä teen samantyylisen pastan paljon arkisemmin:

        Paketillinen pekoninsiivuja
        Kermaa, ihan sitä täyttä ainetta
        Pari velkosipulin kynttä
        Yksi sipuli
        Pastaa
        Mustaa pippuria
        Laakerinlehti
        Muna/annos

        Pane pitkittäin suikaloidut pekonit kylmälle pannulle silputun sipulin ja valkosipulin kera. Kuullota keskilämmöllä, jotta pekonista tirisee rasva irti. Lisää kerma, pippuri sekä laakerinlehti ja jätä hautumaan pastan keiton ajaksi pikkulämmöllä.
        Keitä pasta ohjeen mukaan ja valuta kattilassa. Yhdistä kastike ja pastaan valutetussa pastakattilassa. Anna tekeytyä hetki.
        Paista häränsilmämuna/annos ja aseta lautasella olevan pastan päälle.
        Ja lopuksi kamalin käytännön totuus. Tyttäreni kysyy aina tässä vaiheessa: "Saisinko ketsuppia".
        Riipii broidi - riipii.

        Tallennan vanhan tyylikkään herrasmiehen ohjeen ja yritän noudattaa sitä ystävien kyläillessä. Mutta punaviini saa olla halpaa, syvän punaista ja metallinsävyistä, kuin härän veri. Voikaa hyvin!

        lähes kaikkeen, maistamatta edes ruokaa ennen sitä - kuulostaa tosiaan karmaisevalta

        Eikö se ole kauhean lihottavaakin.

        Einespastojen vika näyttäisi olevan melko periaatteellinen: liikaa kastiketta tai sen koostumus on liian vetelä. Kastike painaa, joten saadaanko sillä keinotekoisesti katetta.


      • loraus kurpitsöljyä

      • Suunnilleenhan tuo Carbonara tehdään noin et sillei hei! Mukaan mahtui kuitenkin joitain virheitä. Aidossa Carbonarassa käytetään ainoastaan ja vain keltuaista et sillei hei! Vai oliko Vanhan kokin tarkoituksena antaa munakkaan ohje? Lisäksi tuo pancettan tai pekonin määrä on todellakin liian vähän hei!

        Teppo valmisti viime viikolla originelliä Carbonaraa - ja sai koko ruokaseurueen haukkomaan henkeään et sillei hei! Carbonaran valmistaminen ei ole niin helppoa kuin Vanha kokki ja hänen hovinsa luulee et sillei hei!


      • Vanha kokki
        teppo.moi kirjoitti:

        Suunnilleenhan tuo Carbonara tehdään noin et sillei hei! Mukaan mahtui kuitenkin joitain virheitä. Aidossa Carbonarassa käytetään ainoastaan ja vain keltuaista et sillei hei! Vai oliko Vanhan kokin tarkoituksena antaa munakkaan ohje? Lisäksi tuo pancettan tai pekonin määrä on todellakin liian vähän hei!

        Teppo valmisti viime viikolla originelliä Carbonaraa - ja sai koko ruokaseurueen haukkomaan henkeään et sillei hei! Carbonaran valmistaminen ei ole niin helppoa kuin Vanha kokki ja hänen hovinsa luulee et sillei hei!

        Että tuo yksinkertainen "miilunpolttajan" spagetti on Tepolle hänen suorituskykynsä äärirajoilla!
        Mutta jos Teppo on sitä mieltä, että tuhat Napolilaista perheenemäntää on väärässä kanamunien ja pekonin suhteen, niin pakkohan meidän on moista ylivertaista tietämystä kunnioittaa! Etenkin kun sälli itse kehuu suomalaisena perusjunttina tietävänsä asiat paremmin kuin nuo mamma Rosat spagetin kotomaassa!


      • jlkkljljk
        Vanha kokki kirjoitti:

        Että tuo yksinkertainen "miilunpolttajan" spagetti on Tepolle hänen suorituskykynsä äärirajoilla!
        Mutta jos Teppo on sitä mieltä, että tuhat Napolilaista perheenemäntää on väärässä kanamunien ja pekonin suhteen, niin pakkohan meidän on moista ylivertaista tietämystä kunnioittaa! Etenkin kun sälli itse kehuu suomalaisena perusjunttina tietävänsä asiat paremmin kuin nuo mamma Rosat spagetin kotomaassa!

        Oman reseptini mukaan tehdään pasta eli tässä tapauksessa spaghetti, kerma-parmesaaniseos ja pekoni-sipuli-valkosipuli-punaviinimössö jotka lopussa yhdistetään.

        Annoksen päälle RAAKA munankeltuainen ja mustapippuria myllystä. munanvalkuaisen voi käyttää kerman jatkeena jos haluaa.


      • Vanha kokki
        jlkkljljk kirjoitti:

        Oman reseptini mukaan tehdään pasta eli tässä tapauksessa spaghetti, kerma-parmesaaniseos ja pekoni-sipuli-valkosipuli-punaviinimössö jotka lopussa yhdistetään.

        Annoksen päälle RAAKA munankeltuainen ja mustapippuria myllystä. munanvalkuaisen voi käyttää kerman jatkeena jos haluaa.

        Spagetti alla Carbonara. Resepti ei tunne esimerkiksi kermaa laisinkaan!


      • jlkjkjljkkl
        Vanha kokki kirjoitti:

        Spagetti alla Carbonara. Resepti ei tunne esimerkiksi kermaa laisinkaan!

        ..tai sitten et.
        En väitä tietäväni kaikkea.

        Sisiliassakin on tullut oleskeltua, kollega kutsui juhla-sunnuntailounaalle.

        Jännää kun alussa oli vihannespasta ja secondi piatti oli suurinpiirtein sama kuin normaali suomalainen lenkkimakkra.


      • hkjhkjhkjh
        Vanha kokki kirjoitti:

        Spagetti alla Carbonara. Resepti ei tunne esimerkiksi kermaa laisinkaan!

        Niin, oma käsityksesi reseptistä?

        Olihan tuo melko oikein, mielestäni munanvalkuaiset eivät tuohon välttämättä kuulu ja sipuli oli unohtunut.

        Ja aivan oleellista on munankeltuainen annoksen päällä, muuten tuo ei ole oikein mitään.

        Olen kokannut tätä ehkä 15 vuotta, alussa viisivuotiaat lapset vähän ihmettelivät mutta söivät kun kaikki muutkin hyökkäsivät ruuan kimppuun.

        Kumminkin koko idea on se kokonainen RAAKA munankeltuainen, munakasta voi tehdä muutenkin.


      • .......
        hkjhkjhkjh kirjoitti:

        Niin, oma käsityksesi reseptistä?

        Olihan tuo melko oikein, mielestäni munanvalkuaiset eivät tuohon välttämättä kuulu ja sipuli oli unohtunut.

        Ja aivan oleellista on munankeltuainen annoksen päällä, muuten tuo ei ole oikein mitään.

        Olen kokannut tätä ehkä 15 vuotta, alussa viisivuotiaat lapset vähän ihmettelivät mutta söivät kun kaikki muutkin hyökkäsivät ruuan kimppuun.

        Kumminkin koko idea on se kokonainen RAAKA munankeltuainen, munakasta voi tehdä muutenkin.

        Kuitenkin olla ihan oikeassa ohjeineen. Katselin kurillani Youtubesta kuinka tuo pasta oikeasti valmistetaan italialaisittain ja kyllä vanhan kokin ohjeet olivat kaikkein lähimpänä tuota alkajan kyselemää originaalia spagetti alla carbonaraa!


      • Teppo, moi!
        ....... kirjoitti:

        Kuitenkin olla ihan oikeassa ohjeineen. Katselin kurillani Youtubesta kuinka tuo pasta oikeasti valmistetaan italialaisittain ja kyllä vanhan kokin ohjeet olivat kaikkein lähimpänä tuota alkajan kyselemää originaalia spagetti alla carbonaraa!

        Teppo esittääkin nöyrimmät anteeksipyyntönsä Vanhalle kokille, et sillei hei!
        Tepossa on näet miestä pyytämään anteeksi silloin kun siihen on aihetta ja nyt oli, et sillei hei!
        Sorry Vanha kokki, Teppo kyllä todellakin uskoi tietävänsä oikean valmistustavan, et sillei!


      • huh huh
        jlkkljljk kirjoitti:

        Oman reseptini mukaan tehdään pasta eli tässä tapauksessa spaghetti, kerma-parmesaaniseos ja pekoni-sipuli-valkosipuli-punaviinimössö jotka lopussa yhdistetään.

        Annoksen päälle RAAKA munankeltuainen ja mustapippuria myllystä. munanvalkuaisen voi käyttää kerman jatkeena jos haluaa.

        raakaa kananmunaa - paistetaanko se sitten kuitenkin vai olisiko se sitten kuitenkin raakaa suuhun asti?


      • kerma + pasta
        Vanha kokki kirjoitti:

        Spagetti alla Carbonara. Resepti ei tunne esimerkiksi kermaa laisinkaan!

        ellei tuo nyt ole joku vitsi, jos joku pelkää jotain kaksimielistä, niin tietysti pastaan kuuluu kerma, kermakastike sen olla pitää, mikä muuten toisi siihen tarpeeksi makua.


      • einekset kehiin
        ....... kirjoitti:

        Kuitenkin olla ihan oikeassa ohjeineen. Katselin kurillani Youtubesta kuinka tuo pasta oikeasti valmistetaan italialaisittain ja kyllä vanhan kokin ohjeet olivat kaikkein lähimpänä tuota alkajan kyselemää originaalia spagetti alla carbonaraa!

        kyse on varmaan siitä, mikä sopii parhaiten suomalaiseen makuun: sellainen vähän lilluva pasta makoisassa kastikkeessa, jossa on pekonia. Ei tarvi olla ollenkaan liian kuivaa syötävää. sellaista, jonka voi syödä juomattakin. Ei mitään raakoja kananmunia, kauhistus. ei nyt mistään joulutotista ole kyse.

        Vellit ja puurot menee nyt sekaisin. On varmaan aito pasta carbonara ja pasta carbonara, jota kannattaa syöttää Suomessa suomalaisille, kuten eineksenä.


      • kutinsa pitävä pasta
        Teppo, moi! kirjoitti:

        Teppo esittääkin nöyrimmät anteeksipyyntönsä Vanhalle kokille, et sillei hei!
        Tepossa on näet miestä pyytämään anteeksi silloin kun siihen on aihetta ja nyt oli, et sillei hei!
        Sorry Vanha kokki, Teppo kyllä todellakin uskoi tietävänsä oikean valmistustavan, et sillei!

        syöttää suomalaisille Pasta cabonarana, eineksenä ja itse tehtynä. Lähdetään nyt siitä, että keskimäärin suomalaiset eivät halua valistaa itse pasta carbonaraansa.


      • Luigi Gorgonzola
        huh huh kirjoitti:

        raakaa kananmunaa - paistetaanko se sitten kuitenkin vai olisiko se sitten kuitenkin raakaa suuhun asti?

        Nimimerkkinsä mukaan originaalia reseptiä, ei suinkaan mukaeltua kermasörsseliä, jolla ei ole puolestaan mitään tekemistä alkuperäisen alla Carbonaran kanssa. Lukekaa aloittajan viesti, kyse oli lähinnä spagetista vaiko pennepastasta.
        Huh huh, katso tubesta tuon spagettiaterian valmistus, näet kuinka kanamuna käsitellään, niin ei tarvitse ihmetellä!


      • takuuvarmaherkku
        Luigi Gorgonzola kirjoitti:

        Nimimerkkinsä mukaan originaalia reseptiä, ei suinkaan mukaeltua kermasörsseliä, jolla ei ole puolestaan mitään tekemistä alkuperäisen alla Carbonaran kanssa. Lukekaa aloittajan viesti, kyse oli lähinnä spagetista vaiko pennepastasta.
        Huh huh, katso tubesta tuon spagettiaterian valmistus, näet kuinka kanamuna käsitellään, niin ei tarvitse ihmetellä!

        Voisihan asian kiteyttää seuraavastikin:

        Voiko sekä spagetin että penne-pastan kanssa yhdistää lisukkeet - olkoonpa ne oikeaoppisesti sitten mitkä tahansa - siten, että ruoka-annosta voi kutsua pasta cabonaraksi.

        Jos tilaa Italiassa pasta carbonaran, tulee sen kanssa aina joko spagetti tai penne muttei satunnaisesti paikan mukaan jompi kumpi. Tarkoitetaanko Italiassa pasta carbonaralla sitä, että ruoka-annokseen kuuluu joko spagetti tai pasta siten, ettei kokki voi sitä päättää, vaan vaihtoehtoja on vain toinen niistä.

        Eipä kysymyksiä varmasti ole joskus helppoa muotoilla selkeästi, vaikka silti - saahan myös asian vierestäkin vastata.


      • panee mietityttämään
        Luigi Gorgonzola kirjoitti:

        Nimimerkkinsä mukaan originaalia reseptiä, ei suinkaan mukaeltua kermasörsseliä, jolla ei ole puolestaan mitään tekemistä alkuperäisen alla Carbonaran kanssa. Lukekaa aloittajan viesti, kyse oli lähinnä spagetista vaiko pennepastasta.
        Huh huh, katso tubesta tuon spagettiaterian valmistus, näet kuinka kanamuna käsitellään, niin ei tarvitse ihmetellä!

        katsoen; siellä on maanmainioita kokkausdemoja.

        Mikähän voisi olla sellainen suomalainen ruokalaji, josta ei voi aivan tietää, miten se on kätevintä valmistaa, ellei joku vaan yksinkertaisesti näytä. Jotkut tähtitortut ehkä.


    • pisoletta

      Kastikkeen ei tarvi lillua sen kummemmin missààn.

      Spaghetti kày hyvin, tai muu "pasta lunga", Roomassa (josta resepti on kotoisin) valmistetaan usein Rigatoni alla carbonara ( http://www.italianchef4you.com/Cucina/piatto_rigatoni alla carbonara.jpg )

      Alkuperàiseen ohjeeseen tulee guancialea eli possun poskea, joten jo pancettan saati perus-pekonin kàyttò on jo muutosta.

      Ei paljon tàn helpommaksi mene:
      400g spaghettia/valitsemaasi pastaa
      200g guancialea tai pancettaa (tàssà tapauksessa pekonia)
      (1 valkosipulinkynsi)
      3 munaa (yksi kokonaan, kahdesta vaan keltuaiset)
      Pecorinoa (lòytyy ihan tavan kaupasta suomessakin)
      mustapippuria ja suolaa

      Paista paloiteltu pekoni rapeaksi (halutessa viipaloidun valkosipulin kanssa.) Keità pasta runsaassa (suolatussa) vedessà al denteksi.
      Helppo tapa vàlttàà kastikkeen (munien) hyytyminen on sekoittaa valmiiksi munat (/keltuaiset), pecorino-raaste ja mustapippuri keskenààn, lisàà seokseen vàhàn keitinvettà.
      Kun pasta valmis ja valutettu, sekoita joukkoon pekoni ja munaseos.
      Kuuma pasta "kypsentàà" kastikkeen, joten ei tarvitse huolehtia mistààn raaoista munista ;)
      Tarjoile ja pinnalle halutessa vielä pecorino-raastetta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      112
      2917
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2354
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1996
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      1040
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    Aihe