Parisenkymmentä vuotta sitten oli eräässä ravintolassa niin hyvä lihapata, sen nimi oli MUSTAPATA . Onko kenelläkään reseptiä siihen. Naudanliha siinä oli ja ainakin sipuleita (hillosipuliakin) ja mustia oliiveja....ah se oli kyllä hyvää ja sopivasti tulista riisin kera nautittuna.
Mustapata ?
11
4302
Vastaukset
- Vanha kokki
Muiden kuin ehkä sellaisten, jotka ovat tuota kyseistä pataa nauttineet, taikka mieluimmin vielä tehneet sitä.
Kokeilla kun on tapana keksiä ruokalajeille omia nimiä, elleivät ne ole jo muilla nimillä tunnetuja ennestään. (Joskus niitä uudelleen nimetään, vaikka ruoka tunnettaisi yleisesti jollain muullakin nimellä)
Tampereella tarjottiin tietoniekka Otilan kantapaikassa herkullista kanaruokaa, jonka edesmennyt Jussi Linkosuo risti hupaisasti nimellä "Kanaa talon takaa", monestihan ravintola nimeää ruokansa "talon tapaan".
Toivottavasti saat himoitsemaasi ruokaan reseptin, koeta vaikka ottaa yhteyttä asianomaiseen ravintolaan, jos se on vielä toiminnassa, se lienee helpoin väylä asian selvittämiseksi!
Kiusallisinta asiakkaan kannalta on etenkin sellainen ruokien nimeäminen, jota paljonkin harrastetaan, että nimetään ruokalaji jonkin etnisen maan ruokalajiksi, vaikka sillä tosiasiassa ei ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa.
Kun sitten asiakas sattuu matkustelemaan kyseisessä maassa josta tuo ruoka muka oli kotoisin, saattaa olla hupaisa tilanne kun hän näkee listalla ruoan samalla nimellä vieraassa maassa ja tilatessaan sitten tuntemansa ruuan, saakin aivan eri sörsseliä nenänsä eteen? Kiusallinen tilanne vai mitä, joku tuli harhaan johdetuksi.
Viimeisin esimerkki oli hiljattain eräässä päivälehdessä kun ohjeistettiin unkarilaiset lihapullat. En tiedä tekeekö suomalaiset lihapullat unkarilaisiksi pelkkä paprikakuutioiden ja paprikajauheen lisääminen?
Onnea matkaan!- mustaa pattaa
sellainen musta pata, siinä voi laittaa monenlaista pataa, samaa pataa ja eri pataa, ihan milloin mitenkin. Mutta musta se on.
- makunautinto
Totta turiset ! Ehkäpä ainakin osittain tuon padan nimi tulee niistä mustista oliiveista,,luulisin.
Ostin jo naudanlihaa huomiseksi ja suikaloin sen. Pannulla ruskistan kevyesti,sipulia,valkosipulia,paprikaa,oliiveja ja hillosipulia vasta loppupuolella. Pippurisekoitusta,ripaus cayennepippuria,lihalietä sekä kermaa....tällästä ajattelin tehdä..olkoon sitten nimi mikä tahansa. - musta_poski
mustaa pattaa kirjoitti:
sellainen musta pata, siinä voi laittaa monenlaista pataa, samaa pataa ja eri pataa, ihan milloin mitenkin. Mutta musta se on.
Musta pata porisee
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/83896/Musta pata porisee/
Olitko samannimisessä ravintolassa syömässä, siis Mustapadassa ?
Olin nääs siellä extraamassa joku about 23v sitten ja seillä oli kyllä tuon niminen
ruoka listalla. Siihen tuli naudan suikalelihaa, kasviksia, sipulia ja mustia oliiveja.
K.O. ravintolaa ei ole enää olemassa ja kokki valmisti padan, (en siis tiedä tarkaan mitä siihen tuli) mutta voin onkia kyllä ap reseptin käsiini jos vielä kaipailet sitä ?- KKmla evp
: Muistan nauttineeni - useinkin - tämännimistä pataa Puotilan Kartanossa '70-80-lukujen taitteessa, mutta SE pata sisälsi possunpaloja kermakastikkeessa, maustettu mustapippurilla ja (?) kirvelillä. Muista padan (=ruokalajin) rakenneosista en enää uskalla lausua sitä enkä tätä, mutta hyvää = ihanaa oli tämäkin 'mustuainen' (se tuotiin tarjolle - todellakin - pikkuisessa keraamisessa, mustahkossa padassa; oheen muistaakseni riisiä vihanneksia). ERITTÄIN 'hintansa wäärti', olipa hintansa sitä eli tätä.
Mainitsemasi resepti kuulostaa sekin kovin 'namelilta'. ?Et satu muistamaan, missä päin sitä tarjottiin?
t. KKmla evp- Kokkare
Tein tilauksesta tänään Mustaa pataa... Oli naudan paistia paloina, suurustetussa punaviini kastikkeessa, hillosipuleiden ja sienien kera. Oli mulle uusi kokemus. Joten Googlasin sen...
- irma1
Kokkare kirjoitti:
Tein tilauksesta tänään Mustaa pataa... Oli naudan paistia paloina, suurustetussa punaviini kastikkeessa, hillosipuleiden ja sienien kera. Oli mulle uusi kokemus. Joten Googlasin sen...
Joo tuo on aika lähellä, siis : Suikaloitua härän ulkofilettä, herkkusieniä, hillosipulia, valkosipulia,ynnä viiniä, voi olla Mareidaa tai vahvaa punaviiniä, liemeen lihalientä, Tehdään kuten padat yleensä ja maust suolalla ja mustapippuri, voidaan hieman suurustaa jotta liemestä tulee hieman sakeampaa! T: Irma
- ruukku_ruoka
HÄRKÄRUUKKU
Suikaloitua naudanlihaa, herkkusieniä, hillosipulia kerma-pippurikastikkeessa, riisiä, vaaleaa leipää
- Paulioliroisto
Järvenpäässä toimi aikoinaan (70-luvulla) pitopalvelu "Hovipalvelu" ja heidän listoillaan oli "Mustapata", jossa oli lihakuutioita/suikaleita kermaisessa liemessä ja ainakin herkkusieniä ja hillosipuleita, todennäköisesti myös paprikaa. Sen tarkemmin en reseptiä muista, mutta täyteläistä ja hyvää oli. Ko reseptiä etsiessäni minäkin jouduin tälle sivustolle, näillä pakkasilla täyteläinen lihapata on paikallaan.
- Janosch
Burgundin pata?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2514545Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1282978Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit412742Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?741720Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1051563Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn201451- 551314
- 931225
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2041083- 471075