Mulla uusi tuttavuus , leivinuuni. Uuni on vanha , minä vain uusi käyttäjä.
Haluaisin kokeilla lihan paistoa siinä , yöllä, jälkilämmössä.
Osaisiko joku neuvoa miten toimin , pakastimesta löytyy sekä hirveä , peuraa että sikaa. Mikä sopii parhaiten vai laitanko vähän kaikkea?
Ja miten laitan ne sinne , paistopussiin uunipellille vai pitäiskö olla pata?
Mistä tiedän ettei uuni ole liian kuuma , mitään mittareita ei tässä uunissa ole?
Olisin kiitollinen ohjeista tai vinkeistä mistä saisin tietoa , ensi viikonloppuna ajattelin kokeilla.
leivinuunin opettelua
2
5987
Vastaukset
- Vanha kokki
Koska et ole aiemmin puulämmitteistä leivinuunia käyttänyt, niin neuvoisin sinua hankkimaan lähes joka kaupasta löytyvän uunilämpömittarin. Se on sellainen teräksinen omalla jalallaan seisova noin 6-7 senttiä korkea pyöreätauluinen kapistus, hinnaltaan muutama euro. Mittari on varustettu osoittimella joka näyttää Celsiusasteet numeroina.
Kun olet lämmittänyt uunin, muista että et sulje peltejä liian aikaisin, etenkään jos hiilloksessa erottuu sinertäviä pieniä liekkejä.
Mieluummin varman päälle, eli pesä miltei mustaksi ja sitten vasta pellit kiinni, säilyy omasi ja muidenkin läsnäolijoiden henki. Myöhemmin opit tuntemaan uunisi paremmin,sillä jokainen uuni on yksilö tavallaan.
Olen toisaalla neuvonut oman paistinvalmistustapani, joka toimii erinomaisesti mille lihalle tahansa ja nimenomaa leivinuunin jälkilämmössä.
Jos olet kiinnostunut, mutta et löydä ohjettani, niin tässä se lyhyesti:
Suolaa reilusti kauttaaltaan aikomasi paisti ja kääri se tiukkaan elmukelmuun. Anna lihan suolaantua päivä pari koosta riippuen kauemminkin. Kääntele paistia silloin tällöin ja pidä koko ajan kylmässä.
Kuivaa suolaantunut paisti ja ruskista se paistinpannussa kauttaaltaan.
Levitä työpöydälle ristikkäin alumiinifoliota, sekä niiden päälle reilu pala leivinpaperia.
Nosta ruskistettu paisti leivinpaperille ja nostele paperin reunat ylös. Taittele alumiinifolio myös ylös, yritä saada paketista niin tiukka kuin suinkin ja kaikki saumat ehdottomasti paketin yläpuolelle.
Laita paketti vuokaan ja vuoka uuniin vaikka koko yöksi jos lämpötila on 125 tai vaikka hieman allekin.
Tuloksena erittäin ylikypsää, mutta todella maukasta ja mehukasta lihaa.
Paistopussi toimii periaatteessa samaan tapaan, mutta koska se on vain löysästi paistin ympärillä, neste keräytyy pussin pohjalle ja liha kypsyy, mutta kuivuu kovin.
Ps. Voit tokimaustaa lihat muullakin tavoin mieleiseksi, mutta mielestäni pelkkä suola jättää lihan omat aromit parhaiten jäljelle, makuasia, eikö?
Onnea yrityksellesi!- ja hyvää oli!
Kitos vastauksestasi!
Leivinuunin lämmtyksen kyllä osaan , mutta se ruuan valmistus oli hakusessa.
Ostin lämpömittarin , oli kyllä tarpeellinen.
Lihat marinoin , annoin marinoitua pari vuorokautta , uuniin laitettaessa en ruskistanut niitä , ja vielä hyvin hieroin suolaa pintaan . Laitoin possun lavan ja hirven paistin samaan paistopussiin , toiseen maustettuja juureksia ja n.120 asteisen leivinuuniin , olivat 4 tuntia(molemmat n. 2,5 kg paloja), uunin lämpö varmaan laski paistumisen aikana , mutta vopi kun olivat hyviä. Possu tässä tapauksessa mehevöitti rasvallaan myös hirven, molemmat olivat kyllä maukkaita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t897259- 353841
- 453440
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402572- 2092453
- 412382
- 1232276
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292179Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..241898- 411864