Miten ravioli

Boris G

Eroaa pelmenistä, vai eroaako?

5

1986

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • kstue

        On mitäänsanomaton, kysyjää aliarvioiva ja tyhmä!


    • Vaikka ravioli ja pelmeni ovat varsin samanlaisia tuotteita - yleensä lihaa ohuessa takinakuoressa - on niillä ilmeisesti eri perimä ja alkuperä. Pelmenin katsotaan olevan tyypillinen Keski-Siperian ruoka, joita voitiin valmistaa etukäteen matkalle, kestivät hyvin pakkasta ja jäätyneitä pelmenejä otettiin pussista, heitettiin kuumaan veteen ja ruoka oli valmis metsästäjälle, poropaimenelle yms.

      Venäjällä katsotaan pelmeneitten tulleen Kiinasta - kiinalaisissa nyyteissä onkin paljon samoja piirteitä. Mistä sitten raviolit ovat Italiaan tulleet - Marco Polon mukana Kiinasta kuten pastakin? Ehkä kyseessä on sama tuote, mutta eri kulkutiet.

      Raviolien ja pelmeneitten syöntitavat ovat toki varsin erilaiset. Lämpimän ilma-alan Italiassa raviolit keitetään hetimiten valmiiksi kun taas kylmän, ikiroudan Siperiassa ja muuallakin talvisessa Venäjässä pelmeneitten annettiin pakastua ja tarvittava määrä otettiin aina valmistusta varten käyttöön.

      Samoin raviolien/pelmeneitten särpimet ovat varsin erilaisia: pelmenejä syödään yleensä voisulalla ja smetanalla höystettynä kun taas ravioleihin tehdään vaikkapa tomaatti- tai juustokastike tms. mutta kyllähän niitäkin syödään vaikka vain salviavoilla maustettuna - siinäkin mielessä varsin samanlaisia.

      Olen joskus kuullut eron, jota Venäjälläkin käytetään: jos mykyssä on sisällä lähes vain lihaa ja mausteita on kyseessä pelmeni - jos taas sisältö on vähemmän lihapitoista, kasviksia yms. on kyseessä ravioli. Vähän huono määritelmä mielestäni kun pelmeneissä voi olla sisältönä paljon muutakin kuin vain lihaa: sieniä, kalaa, riisiä.. Pelmenejä saa myös keitoissa ja silloin ollaan tosi lähellä parasta ravioliperinnettä, missä raviolit tarjotaan kirkkaassa liemessä.

      Onpa olemassa jopa makeita pelmenejäkin - varenikeja.

      Itse asiassa pelmenit voidaan lukea Venäjän laajaan piirakkaperinteeseen kuuluvaksi, eräänlaiseksi sen sivuhaaraksi, joka ulottuu jopa Suomenkin puolelle - karjalainen mummoni teki pelmejä siinä, missä muitakin piirakoita.

      • Vanha kokki

        Ja arveluusi kiinan osuudesta molempiin mainittuihin ruokiin on syytä yhtyä. On varsin luonnollista että tavat valita täytteet ja tavat tarjoilla ovat aikain saatossa muuntuneet, mutta ehkäpä kuitenkin jossain hamassa menneisyydessä on ollut kyse aivan samasta ruokalajista.
        Väljästi otettuna piirakat voidaan lukea samaan luokkaan ja oikein väljästi tulkittuna myös italian kalzone ja suomalainen kukko! Kaikissa noissa varsinainen makupala kätketään erilaisen taikinasta tehdyn peitteen sisään.


      • Pk-seudulla ?
        Vanha kokki kirjoitti:

        Ja arveluusi kiinan osuudesta molempiin mainittuihin ruokiin on syytä yhtyä. On varsin luonnollista että tavat valita täytteet ja tavat tarjoilla ovat aikain saatossa muuntuneet, mutta ehkäpä kuitenkin jossain hamassa menneisyydessä on ollut kyse aivan samasta ruokalajista.
        Väljästi otettuna piirakat voidaan lukea samaan luokkaan ja oikein väljästi tulkittuna myös italian kalzone ja suomalainen kukko! Kaikissa noissa varsinainen makupala kätketään erilaisen taikinasta tehdyn peitteen sisään.

        En tarkoila valmispakkauksia kuten :
        http://www.stockmann.fi/portal/fi/herkku/reseptit_ja_menyyt/reseptit/kasvisruoat/kasvisruoat/raviolia_tomaatti-sienikastikkeessa/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      16
      457
    2. Näytät kivalta kun nukut

      *zoomaa palohälyttimen kameraa*
      Ikävä
      10
      412
    3. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      16
      347
    4. Arvaa mitä mies

      Aion pilata elämäsi totaalisesti. Kyllä, totaalisesti.
      Ikävä
      3
      341
    5. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      13
      206
    6. Hyvää yötä

      Janne niminen mies🥰
      Ikävä
      1
      103
    7. 0
      90
    8. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      0
      90
    9. Kuinka moni palstalaisista on näin hyvässä kondiksessa

      76-vuotias rokkari Rick Springfield esittelee elämäntyyliään : https://www.youtube.com/watch?v=GbxHuNy6d68
      70 plus
      3
      67
    10. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      1
      61
    Aihe