Olen vilja-allergikko, joka on allerginen vehnälle, rukiille ja ohralle. En kuitenkaan ole keliaakikko. Olin todella innoissani, kun huomasin mainoksen Vaasan&Vaasan uudesta "100%" kauraleivästä. Ajattelin, että viimein ne ovat tajunneet tehdä pelkästä puhtaasta kaurasta leipää, sillä kaltaisiani allergikkoja on paljon ja lisäksi osa keliaakikoista sietää tavallisissa leipomo-olosuhteissa valmistettuja gluteenittomia tuotteita. Pettymys oli suuri kun kaupassa luin tuoteselosteen, jossa kerrottiin että leivät on pyöritelty ruisjauhossa! Käsittääksi vielä pelkästään ulkomuodon vuoksi. Ruisjauhoa on mahdotonta rapsia pois niin, ettei sitä jäisi yhtään leipiin. Inhottavaa ostaa aina kalliita leipiä, joissa on todella vähän kuitua. Eli asiani onkin, että jos olet kohtalontoverini ja sinua harmittaa sama asia, käy kirjoittamassa Vaasan sivuille palautetta ja toivotaan, että resepti muuttuu. :)
Vaasan 100% kaura+vilja-allergia
5
4303
Vastaukset
- ei sekaleipiä enää
Näin televisiossa mainoksen ko. leivästä, ja ajattelin myös, että nyt kälyni saa vaihtelua ruokavalioon, hän on allerginen vehnälle ja ohralle, puhdas kaura ja ruis sopivat. Muutamia ruisleipiä pelkästä rukiista on löytänyt, kauraleipiä ei vissiin ole ollut. Käyn kyllä laittamassa sinne viestin, koska turha on aina sotkea viljoja, hankaloittaa vaan turhaan allergikkojen elämää.
- Activia ei auta
Monet leivät tehdään nykyään myös sellaisella valmistusmenetelmällä, että viljaraaka-aineesta saattaa olla 100% esim. kauraa, mutta sitten taikinaan on lisätty vehnägluteenia taikinan rakenteen vuoksi. Myös ruisleivissä samanlaista olen nähnyt. Ei sekään oikein kivalta kuulosta gluteeniherkkien (eri asia kuin keliakia) kannalta. Mitenkähän sitten vehnäallergiset - saavatko oireita moisista sekaleivistä? Paketin päällä lukee isolla tuo 100% kauraa mutta pakkausselostusta lukiessa pettymys on karvas. Mutta eiköhän tuotevalikoima ala vähitellen laajentua myös meille herkkämahaisille. Meitä on paljon.
- älä sotke asioita
Mikä ero on gluteeniherkällä ja keliaakikolla.
Ja KUKAAN keliaakikko ei siedä tavallisissa leipomo-olosuhteissa tehtyä leipää eikä sitä saa niille tarjota kontaminaatioriskin vuoksi.- Glutentag
Gluteeniherkkyys ilman keliakiaa, keliakiatutkija vastaa
http://www.pronutritionist.net/gluteeniherkkyys-ilman-keliakiaa-keliakiatutkija-vastaa/
- Empukkainen
Joo, joskus tuntuu että keliaakikot pitää vähän liikaa meteliä itsestään - ihan kuin vain heillä olisi oikeus olla gluteenille herkkiä.
Meitä allergikkoja on melko vähän mutta kaiken kaikkiaan muita yliherkkiä oireilevia näyttäisi olevan yhtä paljon kuin keliaakikkojakin.
Silti monien jakamana ohjeena tuntuu olevan, että jollei keliaakiaa ole todettu gluteenitonta ruokavaliota EI SAA noudattaa - ja ihmiset kärsii turhaan vuosia.
Keliaakikkojen ruokavalio on tietenkin paljon tarkempi kuin meidän muiden yliherkkien, joiden on mahdollista sietää pieniä määriä gluteenia tai viljoja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sannan kirja USA:n bestseller!
"Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä20411863- 298208
Metsäalan rikolliset
Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.586266Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"
Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..1725194- 514948
Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata
Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai484500Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi
Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas1164408- 1183890
- 813383
- 511907