Miten lasketaan todennäköisyys sille, että jos nostan kahdeksasta kortista yhden eikä se ole ässä tai punanen kortti jos tiedetään että korteista 25% on ässiä ja 25% punasia, ottaen huomioon että ässät voi myös olla punasia, sen tiedän että se todennäköisyys on jotain 50% ja 75% väliltä... Laskutapaa en millään keksi.
Entäpä jos olisi vielä joku kolmas tai neljäskin prosenttiluku, vaikka jokin merkki rustattu niihin?
Entäpä jos olisi vielä joku kolmas tai neljäskin prosenttiluku, vaikka jokin merkki rustattu niihin?
Vastaukset 1
Vanhimmat
Todennäköisyyslaskut ovat kyllä heikkouteni, mutta yritetääs:
Olkoon tapahtuma A='ei tule ässää' ja tapahtuma B='ei tule punaista'. Todennäköisyyksiksi saadaan P(A)=1-0,25=0,75 ja P(B)=1-0,25=0,75. Kysytty tulos on siis 'tapahtuu A ja B'. Tämän "leikkauksen" todennäköisyys on todennäköisyyden peruslaskusääntöjen nojalla P(A)P(B)=0,5625. Mainitsemasi tapahtuman todennäköisyys on siis noin 56%.
Ainakin osuin antamallesi haarukalle.