Ei meidän vanhusväestö ole hankkinu sydän- ja verisuonisairauksia eineksistä, vaikka pitävät niitä kaiken pahan alkuna ja juurena, kun eihän ne maistukkaan miltään kun ei ole kunnolla suolaa ja rasvaa.
Perinneruoka on epäterveellistä
30
1230
Vastaukset
- muistan aikaa kun..
kaikilla ei oo sydäntauteja lainkaan söi ne mitä tahaan.Geenit!ei noi lisäaineiset vihannekset ja hedelmätkään ihan terveellisiä ole.Ennen syötiin rasvaa sokeria suolaa mutta kulutettiin työssä ja syötiin ruokaajoilla jälkiruokakin kuului ateriaan.Ihminen alkaa lihoa tos keskiiän kynnyksellä ennen se keski ikä oli 30v paikkeilla..sit pitäs ostata vähentää aterioita jne.Mutta mitä tekee suomalainen syä napansa tiukaksi.Isot ateriat joista saisi 2kin eri ateriaa.Määrät on lapsillakin suurenneet ja colaa ja ranskanleipää, ranskanperunaa kuluu.Pizzaa kebabia..
- elliivo
Isäni kuoli sydäninfarktiin vuonna 1960 ja äiti 1975. Isä oli laiha koko ikänsä ja äiti pullukka.
Meillä syötiin kuten muissakin perheissä siihen aikaan. Perunaa ja kastiketta, laatikkoruokia, lihasoppaa, hernekeittoa ym. Salaatteja ja hedelmiä ei talvella syöty vaan puolukkasurvos, punajuuret ja suolakurkut olivat ruuan höysteenä. Kotona kaikki tehtiin ja kahvipöydässä oli seitsemää sorttia.
En osannut teininä edes säilykepurkkia aukaista ja jouduin kotsantunnilla häpeämään. Meillä ei ikinä käytetty eineksiä tai säilykkeitä.
Kesällä sai omasta maasta salaattia ja muuta tuoretta, marjat ja omenat kypsyivät kesän edetessä.
Vesi saatiin omasta lähdekaivosta ja sitä juotiin paljon kun se maistui niin hyvältä.
Liikuntaa tuli jokaiselle runsaasti joka päivä. Matkat olivat pitkiä eikä autoja ollut. Vedet, likavedet, puut ym. kannettiin sisään ja ulos.
Rokavalion piti siis olla lisäaineeton ja puhdas. Silti se sairastutti.
Liikunta ei pitänyt terveenä. Äitikin oli menossa aamusta iltaan ihan juoksun kanssa mutta pullukkana pysyi ja nuorena kuoli. Samoi kävi hänen sisarelleen joka oli maatalon emänta ja kahdentoista lapsen äiti. 52-vuotiaana keikahti eräänä aamuna navettapolulle ja siihen jäi.
Kyllä meillä nykyään on asiat hyvin kun on tietoa ja kevyempiä vaihtoehtoja valittavana. Ja myös tieto siitä että laiskotella saa ja pitää joskus, se ei ole synti. - Ihmettelijä!
elliivo kirjoitti:
Isäni kuoli sydäninfarktiin vuonna 1960 ja äiti 1975. Isä oli laiha koko ikänsä ja äiti pullukka.
Meillä syötiin kuten muissakin perheissä siihen aikaan. Perunaa ja kastiketta, laatikkoruokia, lihasoppaa, hernekeittoa ym. Salaatteja ja hedelmiä ei talvella syöty vaan puolukkasurvos, punajuuret ja suolakurkut olivat ruuan höysteenä. Kotona kaikki tehtiin ja kahvipöydässä oli seitsemää sorttia.
En osannut teininä edes säilykepurkkia aukaista ja jouduin kotsantunnilla häpeämään. Meillä ei ikinä käytetty eineksiä tai säilykkeitä.
Kesällä sai omasta maasta salaattia ja muuta tuoretta, marjat ja omenat kypsyivät kesän edetessä.
Vesi saatiin omasta lähdekaivosta ja sitä juotiin paljon kun se maistui niin hyvältä.
Liikuntaa tuli jokaiselle runsaasti joka päivä. Matkat olivat pitkiä eikä autoja ollut. Vedet, likavedet, puut ym. kannettiin sisään ja ulos.
Rokavalion piti siis olla lisäaineeton ja puhdas. Silti se sairastutti.
Liikunta ei pitänyt terveenä. Äitikin oli menossa aamusta iltaan ihan juoksun kanssa mutta pullukkana pysyi ja nuorena kuoli. Samoi kävi hänen sisarelleen joka oli maatalon emänta ja kahdentoista lapsen äiti. 52-vuotiaana keikahti eräänä aamuna navettapolulle ja siihen jäi.
Kyllä meillä nykyään on asiat hyvin kun on tietoa ja kevyempiä vaihtoehtoja valittavana. Ja myös tieto siitä että laiskotella saa ja pitää joskus, se ei ole synti.Miksi noi laihat ja pullukatkin edelleenkin kupsahtelevat nuorinakin, jos kerta sapuskat ovat niin terveellisiä ja keveitä?
Minun isovanhempani kuolivat 1970 ja olivat melko pyyleviä ja ikänsä raskaita töitä tehneet ja raskaasti syöneet. Vaari oli kuollessaan 89 vuotias ja mummi 92 vuotias.
Oliskohan perimällä mitään osuutta asiaan, eikä vain pelkällä ruualla? - Pro since 1976
Ihmettelijä! kirjoitti:
Miksi noi laihat ja pullukatkin edelleenkin kupsahtelevat nuorinakin, jos kerta sapuskat ovat niin terveellisiä ja keveitä?
Minun isovanhempani kuolivat 1970 ja olivat melko pyyleviä ja ikänsä raskaita töitä tehneet ja raskaasti syöneet. Vaari oli kuollessaan 89 vuotias ja mummi 92 vuotias.
Oliskohan perimällä mitään osuutta asiaan, eikä vain pelkällä ruualla?mikä tappaa. Alkoholi on se mikä nyt tässä maassa tappaa. Juoppo kuolee sydäriin ja kultivoitunut tissuttelija maksasairauksiin.
Ruokatottumukset ovat parantuneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Jos laitettaisiin 1960- luvun ja 2010 luvun soosit vierekkäin ja tutkittaisiin suolat ja rasvat? Tämänpäivän suolainen on sen ajan suolatonta. Voit on vaihtuneet öljyyn. Sen ajan maitoa myydään nyt ruokakermana.
Hedelmät ja tuoreet kasvikset ovat läpivuotisia ravintoa.
60-luvulla kouluruoka oli makaronivelliä, ruisvelliä, ohravelliä, hernekeittoa, näkkäriä ja sipuliteemakkaraa kerran viikossa. Noista ei juuri kannata suojaravintoaineita etsiä.
Työpaikkaruokailu oli koskenkorvallinen rasvaista maitoa ja voileipää.
Miksi tuo perinneruoka koetaan idylliseksi? Suurin osa niistä on nykymakuun sopimattomia ja epämiellyttävän näköisiä kokkarekeitoksia. Hapanvellejä, klimppisoppia, veripalttuja, silakkalaatikoita, tirripaisteja ja talkkunapuuroja jne. Kokeilkaapa kouluissa!
Maksalaatikko,makaronilaatikko, karjalapaisti ja karjalanpiirakat ovat vielä paikkansa säilyttäneet.
Joululaatikoitakin maistellaan nyrpistellen. Niin lapset kuin aikuisetkin. - 9+14
Pro since 1976 kirjoitti:
mikä tappaa. Alkoholi on se mikä nyt tässä maassa tappaa. Juoppo kuolee sydäriin ja kultivoitunut tissuttelija maksasairauksiin.
Ruokatottumukset ovat parantuneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Jos laitettaisiin 1960- luvun ja 2010 luvun soosit vierekkäin ja tutkittaisiin suolat ja rasvat? Tämänpäivän suolainen on sen ajan suolatonta. Voit on vaihtuneet öljyyn. Sen ajan maitoa myydään nyt ruokakermana.
Hedelmät ja tuoreet kasvikset ovat läpivuotisia ravintoa.
60-luvulla kouluruoka oli makaronivelliä, ruisvelliä, ohravelliä, hernekeittoa, näkkäriä ja sipuliteemakkaraa kerran viikossa. Noista ei juuri kannata suojaravintoaineita etsiä.
Työpaikkaruokailu oli koskenkorvallinen rasvaista maitoa ja voileipää.
Miksi tuo perinneruoka koetaan idylliseksi? Suurin osa niistä on nykymakuun sopimattomia ja epämiellyttävän näköisiä kokkarekeitoksia. Hapanvellejä, klimppisoppia, veripalttuja, silakkalaatikoita, tirripaisteja ja talkkunapuuroja jne. Kokeilkaapa kouluissa!
Maksalaatikko,makaronilaatikko, karjalapaisti ja karjalanpiirakat ovat vielä paikkansa säilyttäneet.
Joululaatikoitakin maistellaan nyrpistellen. Niin lapset kuin aikuisetkin.Mielestäni suomalaisen perinneruuan säilyttäminen on kunnia-asia. Enkä nyt puhu mistään klimppisopista, vaan perinteisistä jouluruuista, karjalanpaistista, lohisopasta, hernekeitosta jne.
Onko makaronilaatikko perinneruokaa, jääkööt jokaisen ratkaistavaksi. Meillä kotona ainakin sitä tarjottiin usein ja lapsuudenkodistani olen muuttanut pois yli 30 v sitten. Kotonani tehtiin myös kalaruokia monessa muodossa, uunihaukea, paistettuja silakoita, erilaisia kalakeittoja. Minulle ne ovat perinnettä, jota aion kuljettaa eteenpäin ja ilokseni perheen juniori on innostunut ruuanlaittaja joka seuraa tarkasti tekemisiäni ja tekee kerrassaan mainiota ruokaa jo itsekkin. Karjalanpaistia meillä tehdään jotakuinkin kerran kuukaudessa.
Ja mitä eroa loppujen lopuksi on Janssonin kiusauksella ja silakkalaatikolla? Ensiksi mainittu, kuten "kiusaukset" yleisesti ovat trendikästä mättöruokaa, jota tarjotaan joka per... juhlissa, mitä pitopalvelut emännöivät. Noissahan on ihan sama idea. Toisessa anjovista ja toisessa suolasilakkaa. Ero ei ole mitenkään huikea. Mutta kunnon silakkalaatikkoa ei tarjota missään, sitä ei saa kuin itse tekemällä. - omastamenyystä
Pro since 1976 kirjoitti:
mikä tappaa. Alkoholi on se mikä nyt tässä maassa tappaa. Juoppo kuolee sydäriin ja kultivoitunut tissuttelija maksasairauksiin.
Ruokatottumukset ovat parantuneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Jos laitettaisiin 1960- luvun ja 2010 luvun soosit vierekkäin ja tutkittaisiin suolat ja rasvat? Tämänpäivän suolainen on sen ajan suolatonta. Voit on vaihtuneet öljyyn. Sen ajan maitoa myydään nyt ruokakermana.
Hedelmät ja tuoreet kasvikset ovat läpivuotisia ravintoa.
60-luvulla kouluruoka oli makaronivelliä, ruisvelliä, ohravelliä, hernekeittoa, näkkäriä ja sipuliteemakkaraa kerran viikossa. Noista ei juuri kannata suojaravintoaineita etsiä.
Työpaikkaruokailu oli koskenkorvallinen rasvaista maitoa ja voileipää.
Miksi tuo perinneruoka koetaan idylliseksi? Suurin osa niistä on nykymakuun sopimattomia ja epämiellyttävän näköisiä kokkarekeitoksia. Hapanvellejä, klimppisoppia, veripalttuja, silakkalaatikoita, tirripaisteja ja talkkunapuuroja jne. Kokeilkaapa kouluissa!
Maksalaatikko,makaronilaatikko, karjalapaisti ja karjalanpiirakat ovat vielä paikkansa säilyttäneet.
Joululaatikoitakin maistellaan nyrpistellen. Niin lapset kuin aikuisetkin.ovat laiskistuneet niin paljon, että kalorimäärää on ruoassa vähennettävä.
Mutta silti ovat yhä edelleen suuria herkkuja silakkalaatikko, kalasoppa, hernesoppa, lammaskaali, lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko ja silloin tällöin myös läskisoosi sekä ohrapuuro ja ruispuolukkapuuro.
Tuskin ne sen epäterveellisempiä ovat kuin einespizza ja pakasteranskalaisetkaan. - terveellisempiä
omastamenyystä kirjoitti:
ovat laiskistuneet niin paljon, että kalorimäärää on ruoassa vähennettävä.
Mutta silti ovat yhä edelleen suuria herkkuja silakkalaatikko, kalasoppa, hernesoppa, lammaskaali, lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko ja silloin tällöin myös läskisoosi sekä ohrapuuro ja ruispuolukkapuuro.
Tuskin ne sen epäterveellisempiä ovat kuin einespizza ja pakasteranskalaisetkaan.Einekset on todella terveellisä perinteisiin suolaisiin ja rasvaisiin suomalaisiin ruokiin verrattuna.
- Pastori!
terveellisempiä kirjoitti:
Einekset on todella terveellisä perinteisiin suolaisiin ja rasvaisiin suomalaisiin ruokiin verrattuna.
Jopa seurakunnan palvelijat, eli suntiot ovat huomanneet asian ja raportoineet siitä tuomiokapitulia, sillä ennen ruumiit lahosivat miltei tyystin viidessä vuodessa, nykyään säilyvät kuulemma moitteettomina toistakymmentä vuottakin, luultavasti pelkästään eineksien sisältämien säilöntäaineiden ansiosta.
- läskitsuomalaiset
Pro since 1976 kirjoitti:
mikä tappaa. Alkoholi on se mikä nyt tässä maassa tappaa. Juoppo kuolee sydäriin ja kultivoitunut tissuttelija maksasairauksiin.
Ruokatottumukset ovat parantuneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Jos laitettaisiin 1960- luvun ja 2010 luvun soosit vierekkäin ja tutkittaisiin suolat ja rasvat? Tämänpäivän suolainen on sen ajan suolatonta. Voit on vaihtuneet öljyyn. Sen ajan maitoa myydään nyt ruokakermana.
Hedelmät ja tuoreet kasvikset ovat läpivuotisia ravintoa.
60-luvulla kouluruoka oli makaronivelliä, ruisvelliä, ohravelliä, hernekeittoa, näkkäriä ja sipuliteemakkaraa kerran viikossa. Noista ei juuri kannata suojaravintoaineita etsiä.
Työpaikkaruokailu oli koskenkorvallinen rasvaista maitoa ja voileipää.
Miksi tuo perinneruoka koetaan idylliseksi? Suurin osa niistä on nykymakuun sopimattomia ja epämiellyttävän näköisiä kokkarekeitoksia. Hapanvellejä, klimppisoppia, veripalttuja, silakkalaatikoita, tirripaisteja ja talkkunapuuroja jne. Kokeilkaapa kouluissa!
Maksalaatikko,makaronilaatikko, karjalapaisti ja karjalanpiirakat ovat vielä paikkansa säilyttäneet.
Joululaatikoitakin maistellaan nyrpistellen. Niin lapset kuin aikuisetkin."Ruokatottumukset ovat parantuneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana"
...mutta kansa on myös lihavampaa. Mikähän tässä on pielessä? - siiderit ja oluet
läskitsuomalaiset kirjoitti:
"Ruokatottumukset ovat parantuneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana"
...mutta kansa on myös lihavampaa. Mikähän tässä on pielessä?Ruoka on ravitsevampaa ja vähäkalorisempaa, mutta kulutus on pientä ja syödään ihan liikaa, lisäksi on tullu tavaksi mutustella kaloripommeja aterioiden välillä. Liikalihavuuden syynä ovat sipsit, suklaat, limukat ja ennen kaikkea alkoholijuomat.
Kun jo pullon olutta päivässä, niin lihottava vaikutus on seitsemän kiloa vuodessa. - Kelol
Se kuinka terve on ei todellakaan ole = ruokavalio. Ihmiset luulevat, että he syövät liikaa, oikeasti he eivät liiku tarpeeksi. Paino ei ole pahasta jos se on täyttä lihasta. Totta kai on silti tärkeää saada tarpeeksi ravintoaineita, mutta sen jälkeen sama mitä syö kunhan kuntoilee.
- huomannut2
elliivo kirjoitti:
Isäni kuoli sydäninfarktiin vuonna 1960 ja äiti 1975. Isä oli laiha koko ikänsä ja äiti pullukka.
Meillä syötiin kuten muissakin perheissä siihen aikaan. Perunaa ja kastiketta, laatikkoruokia, lihasoppaa, hernekeittoa ym. Salaatteja ja hedelmiä ei talvella syöty vaan puolukkasurvos, punajuuret ja suolakurkut olivat ruuan höysteenä. Kotona kaikki tehtiin ja kahvipöydässä oli seitsemää sorttia.
En osannut teininä edes säilykepurkkia aukaista ja jouduin kotsantunnilla häpeämään. Meillä ei ikinä käytetty eineksiä tai säilykkeitä.
Kesällä sai omasta maasta salaattia ja muuta tuoretta, marjat ja omenat kypsyivät kesän edetessä.
Vesi saatiin omasta lähdekaivosta ja sitä juotiin paljon kun se maistui niin hyvältä.
Liikuntaa tuli jokaiselle runsaasti joka päivä. Matkat olivat pitkiä eikä autoja ollut. Vedet, likavedet, puut ym. kannettiin sisään ja ulos.
Rokavalion piti siis olla lisäaineeton ja puhdas. Silti se sairastutti.
Liikunta ei pitänyt terveenä. Äitikin oli menossa aamusta iltaan ihan juoksun kanssa mutta pullukkana pysyi ja nuorena kuoli. Samoi kävi hänen sisarelleen joka oli maatalon emänta ja kahdentoista lapsen äiti. 52-vuotiaana keikahti eräänä aamuna navettapolulle ja siihen jäi.
Kyllä meillä nykyään on asiat hyvin kun on tietoa ja kevyempiä vaihtoehtoja valittavana. Ja myös tieto siitä että laiskotella saa ja pitää joskus, se ei ole synti.Voi voi, eipä pärjäisi kovassa nykymaailmassa tuollainen, kun ei osaa edes säilykepurkkia avata! Kyllä ennen oli lapsilla helpompaa. Kalastakin varmaan ruodot perattiin ja perunat kuorittiin valmiiksi.
- Perheenäiti vaan
Onneksi tuota suolaa voi jokainen nykyään laittaa ruokaan maun mukaan vähemmänkin, ja aivan hyvin perinneruokien rasvankin voi yleensä korvata kotimaisella rypsiöljyllä, sillä perinteiden kuuluukin muuttua ajan mukana. Perinneruokien höysteinä voi käyttää myös juureksi ja vihanneksia.
Sitä paitsi monet perinneruat ovat aika terveellisiäkin, esimerkiksi kiisselit, keitot ja marjapuurot.
Perinteen noudattaminen ei myöskään tarkoita että pitäisi tehdä täsmälleen samalla tavalla kuin 50 vuotta sitten. Jos silakkalaatikko suolasilakoista tehtynä ja sianläskillä höystettynä ei maistu enää nykyään hyvältä, niin voihan kalalaatikkoa tehdä lohestakin, ja kalan rasva ainakin on terveellistä. Eikä hernekeittoonkaan ole pakko laittaa ollenkaan rasvaista sianpotkaa. Hernekeitto on oikein hyvää ilman lihaa tai rasvattoman savukinkun kanssa, ja vastaa paremmin nyajan ihmisten vähäistä ravinnon tarvetta.
Varsinkin juomapuolella raikas vesi, maito, piimä ja kotikalja ovat parempia vaihtoehtoja kuin nykyään tavaksi tullut halpojen viinien litkiminen.- 2+16
Olen kirjoituksesi viimeistä kappaletta lukuun ottamatta täysin samaa mieltä.
Useimmat viinin ystävät juovat aterialla myös vettä. Kaikki eivät pidä lainkaan kotikaljasta, tuntuu, että koko ajan on lisääntyvä määrä laktoosiongelmia.
Eikä sitä viiniä litkitä ruuan kanssa. Bileet ja erilainen rentoutuminen ovat sitten ihan eri asia.
- hyvät ajat kunniaan
suola ja rasva, niitä on syöty kautta maailman sivun, nuo sinun terveysmömmöt ne ihmisen sairaaksi tekevät. suola, rasva ja tupakka, ja täysmaito. niistä on 70-luku tehty
- Osuva vuosikymmen
Sepelvaltimotauti olikin kuolinsyynä huipussaan 70-luvulla ja sieltä se on käänty laskuun ruokavalion tervehtyessä ja vähentynyt nyt jo noin puoleen.
- SIPPI MALLU
Osuva vuosikymmen kirjoitti:
Sepelvaltimotauti olikin kuolinsyynä huipussaan 70-luvulla ja sieltä se on käänty laskuun ruokavalion tervehtyessä ja vähentynyt nyt jo noin puoleen.
Sen jälkeen kun yks kyseen alainen tutkimus julkaitiin meille annettiin lupa unohtaa miksi sairastuttiin ihan oikeesti kuka muistaa...........
Vastaus on........TUPAKKA se oli aina ja joka paikassa jopa ruoka pöydässä siltä ei kukaan päässyt karkuun
jo alakoululaiset opetteli tupakalle hillitäkseen nälkää joka oli vielä 60 luvulla haitto tuttu seuralainen joka muuta väittää ei muista mitä oli kuuskyt luku TUPAKKAA TUPAKKAA TUPAKKAA - syö
SIPPI MALLU kirjoitti:
Sen jälkeen kun yks kyseen alainen tutkimus julkaitiin meille annettiin lupa unohtaa miksi sairastuttiin ihan oikeesti kuka muistaa...........
Vastaus on........TUPAKKA se oli aina ja joka paikassa jopa ruoka pöydässä siltä ei kukaan päässyt karkuun
jo alakoululaiset opetteli tupakalle hillitäkseen nälkää joka oli vielä 60 luvulla haitto tuttu seuralainen joka muuta väittää ei muista mitä oli kuuskyt luku TUPAKKAA TUPAKKAA TUPAKKAAja vettä juo niin eiole epäterveellistä
- Perinnettä!
syö kirjoitti:
ja vettä juo niin eiole epäterveellistä
Kun lunta syö ja vettä juo, ei paskakaan pahalle haise!
- sanotaan
Perinnettä! kirjoitti:
Kun lunta syö ja vettä juo, ei paskakaan pahalle haise!
niinkun se on
- näistä
SIPPI MALLU kirjoitti:
Sen jälkeen kun yks kyseen alainen tutkimus julkaitiin meille annettiin lupa unohtaa miksi sairastuttiin ihan oikeesti kuka muistaa...........
Vastaus on........TUPAKKA se oli aina ja joka paikassa jopa ruoka pöydässä siltä ei kukaan päässyt karkuun
jo alakoululaiset opetteli tupakalle hillitäkseen nälkää joka oli vielä 60 luvulla haitto tuttu seuralainen joka muuta väittää ei muista mitä oli kuuskyt luku TUPAKKAA TUPAKKAA TUPAKKAAvaltion verolähteistä Tappaa enemmän tupakka vain viina.Sitten kumman nautintoaineen aiheuttaman kustannukset yulee yhteiskunnalle kalliinmaksi
- vaikea erotella
näistä kirjoitti:
valtion verolähteistä Tappaa enemmän tupakka vain viina.Sitten kumman nautintoaineen aiheuttaman kustannukset yulee yhteiskunnalle kalliinmaksi
Tupakointihan on vähentyny oleellisesti, mutta alkohoilin käyttä on lisääntyny. Lisäksi tahtoo olla että tupakointi ja alkoholin ongelmakäyttö osuu samoihin yksilöihin.
Verolähteistä lienee turha puhua, koska kummankin yhteiskunnalliset kustannukset ovat reilusti suuremmat kuin mitä niistä saatavat verotulot.
- Voita leivälle
Ei perinneruokia nykyään syödä, kuin harvoin juhlapäivinä.
Mun mielestä asia on niin, että kyllä ihmisellä on oikeus välillä herkutella ilman että heti pitää olla huono omatunto.
Elämä alkaa maistumaan puulta, jos siirrytään syömään pelkkää heinää.
Voi on terveellisempää, kuin nämä kevytlevitteet.
Voita, kermaa ja suolaa voi käyttää, kunhan niitä käytetään kohtuullisesti.
Perinneruoka on kyllä paljon terveellisempää ja vähärasvaisempa, vaikka siihen laittaisi voita vaikka 10-20 grammaa, mikä vaikuttaa suurelta määrältä, mutta tuo voin määrä jakautuu useammalle ihmiselle.
Miettikääpä sitä, että yhdessä hampurilais ateriassa voi olla 20-80 grammaa rasvaa, siis paljon enemmän, kuin tässä usealle syöjälle riittävästä perinneruoka ateriassa on rasvaa yhteensä.
Ei siis tarvitse ihmetellä, että esim. Amerikassa on ylilihavia ihmisiä, kun he syövät lähes joka päivä tällaisen rasvapommin, jossa on yli 20 grammaa rasvaa paljon suolaa.
Itse syön tosi harvoin hampurilaisia. Viimeksi söin hampurilaisen joskus
2 vuotta sitten. Onhan ne hyviä ja niitä tekisi mieli syödä, mutta itsekuri on ollut kuitenkin senverran tiukka, etten ole hampurilaisia useammin syönyt.
Vaari ja mummo käyttivät voita, kermaa, suolaa ja täysmaitoa eläessää ja elivät lähes 90 vuotiaiksi. Ei ollut mitään sydän tai verisuonisairauksia.
Toisaalla kuoli yksi nuori nainen aivoveritulppaan.
Hän oli alle 25 vuotias, hoikka ja söi terveellisesti.
Myös elämäntavat ratkaisevat sen, mitä ihminen syö.
Jos tekee raskasta työtä esim. metsätyöt, niin siinä kuluu paljon energiaa ja ruoan täytyy olla tuhdinpaa, kuin toimistotyötä tekevillä.
Ei millään kasviksilla jaksa metsätöitä tehdä. Kyllä kasvikisilla jaksaa toimistotöitä tehdä. - naudan liha
Anna olla vaan vaikka kuinka epäterveellistä, joku ilo ihmisellä silti täytyy olla.
- kaikki tulee
aikanaan kupsahtamaan syö sitten terveellisesti tai epäterveellisesti
- lanttu loora
Rakastan perinneruokia! Syön ilolla haukikeittoa, karjalanpaistia, ruisleipää, puolukkapuuroa, sylttyä, uunijuustoa, mykyrokkaa....
Aitoja makuja! Terveellistä lähiruokaa! Luontaisesti lisäaineetonta! Luomua!
Rasvaa? Kyllä. Suolaa? Kyllä. Mutta huomattavasti vähemmän kuin sipseissä, pizzassa, hampurilaisissa... - Oikein kunnon
Suomalainen perinneruoka läskikastike,kuoriperunat, ruisleipä voi,kun sais kunnon kirnupiimää vihannekset punajuuri suolakurkku sekä ruokailun jälkeen parintunnin unet.
- 54
Hyvä vastaus, kuten myös nimimerkillä "lanttu loora" tuossa edellä. Isäni tekemiä kalakeittoja kaipaan todella, samoin äidin puolukkapuuroa. Tehtiin myös ternimaidosta ihanaa uunijuustoa. Usein oli karjalanpaistia, joskus myös läskisoosia. Ja totta on, että vihannekset olivat punajuuri/porkkanalinjalla.
Sitten kesällä käytettiin paljon nauriita. Ja totta kai itse poimituista mustikoista tehtiin piirakoita, mustikkaa syötiin myös talkkunan kanssa. Vadelmiakin poimittiin ja mehustettiin yhdessä muiden marjojen kanssa. Nykyään syön joka ikisen vadelman, minkä saan kesäpaikan pensaista.
Allekirjoitan ne päiväunet, sitten taas jaksaa...
- -Flora-
Meidän mummo teki kyllä maailman parasta makaroonilaatikkoa, piirakoita, lihapullia ja ruisleipää. Jos kalaa tuli, ne halstrattiin rannalla hiilloksella ja merisuolan kanssa. Voisilmäpullia aina lauantaisin ja heinänvetoaikaan iso lihasoppa .
Toinen mummo koitti pistää paremmaksi ja keitti meille nakkeja, jotka oli melkoinen harvinaisuus siihen aikaan, ja osti kaupasta Rymdiä, sitä juomajauhetta, tai sitsoa. Mummosota.. :o)
Leivät ja tehtiin omista jauhoista, päälle ihan ehtaa voita ja joskus gotleria.
Äiti teki itse makkaraa, jos oli teurastusta. Ja sitten veripalttua.
Ei sitä sillon vauhkottu mistään kamarattomasta tai natriumglutamaatista, tai karsinogeeneistä, hyvin maistui ruoka ja reki liikkui .
Myöhemmin tuli kauppoihin flooraa jossa oli se keltainen kukkatarra :o)- 54
Nyt tuli nälkä... Mainitsin tuolla vain päällimmäiset muistoni, mutta totta, olihan sitä makaronilaatikkoakin. Ei asuttu rannassa muutoin kuin kesäisin, mutta silloin oli nimenomaan sitä halstrattua kalaa. Ja jotain myös savustettiin.
Muistan lapsuudesta oikein hyvin sellaisen vaiheen, jolloin saatiin ensi kertaa nakkeja. Isälläni oli tapana hakea läheisestä teurastamosta tiettyjä tuotteita, kuten sydäntä, maksaa, munuaisia ja keuhkoja, viimeksi mainittu kissoille. Sitten jossain vaiheessa tosiaan tuli ne nakit, joita ilmeisesti oli valmistettu siellä. Verestä tehtiin meilläkin lähinnä lättyjä, nyt ostan vaan Tapolan mustaa makkaraa kesätorpalle ajaessamme. Kannatan kaikessa mielessä perinneruokia, niitähän voi suolan ja rasvan osalta kukin soveltaa itselleen sopivalla tavalla.
Lammaskaalia laitan lähipäivinä, sen jälkeen tillilihaa, molemmat läheisiä ruokia lapsuudesta. Ensiksi mainitun kohdalla hajuhaitta on valitettava, mutta ei voi mitään, makunautinto korvaa kaiken.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023