Lampaan ulkofilee

Poro.Tallinnasta

Olisi tarkoitus laittaa lampaan ulkofilettä (2 x n.250g). Lähinnä kysymys paistoajoista. Vaihtoehtoisia valmistustapoja on tällä hetkellä mielessä kaksi: 1) paistetaan maustetut ja hunajasinapilla sivellyt fileet pelkästään uunissa: uunin lämpötila ja paistoaika?; 2) otetaan fileisiin pintaa paistinpannulla ja viimeistellään uunissa: uunin lämpötila ja paistoaika? (Jälkimmäisen osalta jäi jostain ohjeesta mieleen 175 astetta ja n. 12 min).

5

12237

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terve,

      Kappas vain kun kukaan ei ole tarttunut näin herkulliseen aiheeseen!

      Minä olen tässä sellainen yhden koulukunnan mies, joka näkee oikeastaan vain yhden tavan tehdä lampaan ulkofilettä ja se on nopea parilointi. Lampaan ulkofile kun on sen verran lituska ja helppo kuivumaan, niin en käyttäisi sitä enää uunissa lainkaan, muuten kuin ehkä grillivastuksen alla puoleensa käännellen ja nopeasti paahtaen.

      Nopea paisto parilapannulla - 3-6 minuuttia per puoli - ja sen jälkeen fileelle nuo glasyyrit ja yrtit. Jos käyttää rosmariinia, niin oksa pannulle samalla kuin voi/öljy sulaa ja paisto tässä yrttirasvassa. Jos käytät sokeria sisältävää glasyyria, niin silloin kiillotus vasta valmiin tuotteen pintaan.

      Oma ohjeeni on: pannuun voi-öjy-seos ja seokseen tuore rosmariininoksa. Suolattu ja pippuroitu file pannulle ja paistoa neljä minuuttia valellen koko ajan pintaa voi-öljyseoksella nostellen seosta pannulta fileen päälle. Kääntö ja sama toiselle puolelle.

      Joissakin ohjeissa on näkynyt jopa 200 astetta uunissa ja 20 min - puoli tuntia uunissa. Lopputulos on kuitenkin taatusti karmea ja varsinkin karitsanfileelle. Oikea lienee juuri tuo mainitsemasi 175 astetta ja rapia 10 min. Vähän riippuu siitä millainen kuorrutus fileen päällä on. Uunissa on kuitenkin vähän vaikea saada rapeata paistopintaa, joten lienee syytä ruskistaa todellakin sitä ennen pannulla, mutta varoa ylikypsymistä.

      • Poro.Tallinnasta

        Meni minullakin loppujen lopuksi aika perinteiseksi, eli jätin sen hunajasinappikuorrutuksen pois, paistoin pintaa pannulla ja sitten uuniin (n. 175 astetta) vajaaksi vartiksi. Mausteina suolaa, pippuria ja rosmariinia. Lopputulos oli juuri sitä, mitä halusinkin.

        Ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla suolataikinassa uunissa paistettua ulkkaria. Minulla on tallessa parikymmentä vuotta vanha ranskalaiskokki Joel Robuchonin resepti, jossa tosin lihana on lampaan kyljysrivistä (puolikas lampaan satula) rasvoineen irrotettu liha (luut käytetään ohjeessa vihannesten kanssa kastikepohjaan). Ainakin noissa ulkkareissa oli sen verran rasvaa, että ohjetta voinee soveltaa niihinkin. Luita kun ei ole, täytyy kastike vääntää jotenkin muuten kuin reseptissä.


      • Stadin käärmelahje

        Älkää koskaan pariloiko lammasta kuusi minuuttia per puoli et sillei hei! Tulee syömäkelvotonta lihaa. Crudo voisi ensin itse kokeilla käytännössä ruoanlaittoa ja sitten vasta antaa mielipuolisia neuvojaan.


    • Kun sillä puolella olet, niin en tohdi olla kysymättä, josko tunnet sellaisen eestiläisen leikkeleen, joka on valmistettu siankamarasta, joka on ikäänkuin pantu rullalle, keitetty ja kamaran välissä on jotain hyytelöainetta? Kun leikataan leikkeleeksi kamarakerrokset näkyvät vielä oikein hyvin leikkauspinnasta viipaleessa.

      Jos tunnistat tuotteen, niin oletko nähnyt jossain teko-ohjetta?

      Koetin muistella eestiläistä nimeä, mutta ei tullut mieleen, mikä "rulaadi" se saattoi olla.

      • syllerö

        rullasyltty tai painosyltty varmaankin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6945
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      40
      1231
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1032
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    6. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      834
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      781
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe