Lampaan ulkofilee

Poro.Tallinnasta

Olisi tarkoitus laittaa lampaan ulkofilettä (2 x n.250g). Lähinnä kysymys paistoajoista. Vaihtoehtoisia valmistustapoja on tällä hetkellä mielessä kaksi: 1) paistetaan maustetut ja hunajasinapilla sivellyt fileet pelkästään uunissa: uunin lämpötila ja paistoaika?; 2) otetaan fileisiin pintaa paistinpannulla ja viimeistellään uunissa: uunin lämpötila ja paistoaika? (Jälkimmäisen osalta jäi jostain ohjeesta mieleen 175 astetta ja n. 12 min).

5

12259

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terve,

      Kappas vain kun kukaan ei ole tarttunut näin herkulliseen aiheeseen!

      Minä olen tässä sellainen yhden koulukunnan mies, joka näkee oikeastaan vain yhden tavan tehdä lampaan ulkofilettä ja se on nopea parilointi. Lampaan ulkofile kun on sen verran lituska ja helppo kuivumaan, niin en käyttäisi sitä enää uunissa lainkaan, muuten kuin ehkä grillivastuksen alla puoleensa käännellen ja nopeasti paahtaen.

      Nopea paisto parilapannulla - 3-6 minuuttia per puoli - ja sen jälkeen fileelle nuo glasyyrit ja yrtit. Jos käyttää rosmariinia, niin oksa pannulle samalla kuin voi/öljy sulaa ja paisto tässä yrttirasvassa. Jos käytät sokeria sisältävää glasyyria, niin silloin kiillotus vasta valmiin tuotteen pintaan.

      Oma ohjeeni on: pannuun voi-öjy-seos ja seokseen tuore rosmariininoksa. Suolattu ja pippuroitu file pannulle ja paistoa neljä minuuttia valellen koko ajan pintaa voi-öljyseoksella nostellen seosta pannulta fileen päälle. Kääntö ja sama toiselle puolelle.

      Joissakin ohjeissa on näkynyt jopa 200 astetta uunissa ja 20 min - puoli tuntia uunissa. Lopputulos on kuitenkin taatusti karmea ja varsinkin karitsanfileelle. Oikea lienee juuri tuo mainitsemasi 175 astetta ja rapia 10 min. Vähän riippuu siitä millainen kuorrutus fileen päällä on. Uunissa on kuitenkin vähän vaikea saada rapeata paistopintaa, joten lienee syytä ruskistaa todellakin sitä ennen pannulla, mutta varoa ylikypsymistä.

      • Poro.Tallinnasta

        Meni minullakin loppujen lopuksi aika perinteiseksi, eli jätin sen hunajasinappikuorrutuksen pois, paistoin pintaa pannulla ja sitten uuniin (n. 175 astetta) vajaaksi vartiksi. Mausteina suolaa, pippuria ja rosmariinia. Lopputulos oli juuri sitä, mitä halusinkin.

        Ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla suolataikinassa uunissa paistettua ulkkaria. Minulla on tallessa parikymmentä vuotta vanha ranskalaiskokki Joel Robuchonin resepti, jossa tosin lihana on lampaan kyljysrivistä (puolikas lampaan satula) rasvoineen irrotettu liha (luut käytetään ohjeessa vihannesten kanssa kastikepohjaan). Ainakin noissa ulkkareissa oli sen verran rasvaa, että ohjetta voinee soveltaa niihinkin. Luita kun ei ole, täytyy kastike vääntää jotenkin muuten kuin reseptissä.


      • Stadin käärmelahje

        Älkää koskaan pariloiko lammasta kuusi minuuttia per puoli et sillei hei! Tulee syömäkelvotonta lihaa. Crudo voisi ensin itse kokeilla käytännössä ruoanlaittoa ja sitten vasta antaa mielipuolisia neuvojaan.


    • Kun sillä puolella olet, niin en tohdi olla kysymättä, josko tunnet sellaisen eestiläisen leikkeleen, joka on valmistettu siankamarasta, joka on ikäänkuin pantu rullalle, keitetty ja kamaran välissä on jotain hyytelöainetta? Kun leikataan leikkeleeksi kamarakerrokset näkyvät vielä oikein hyvin leikkauspinnasta viipaleessa.

      Jos tunnistat tuotteen, niin oletko nähnyt jossain teko-ohjetta?

      Koetin muistella eestiläistä nimeä, mutta ei tullut mieleen, mikä "rulaadi" se saattoi olla.

      • syllerö

        rullasyltty tai painosyltty varmaankin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Häiriköinti

      Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as
      Ähtäri
      47
      3071
    2. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      23
      2914
    3. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      50
      2790
    4. Näin lähellä

      Se on näin 🤏 lähellä että heitän hanskat tiskiin sun kanssasi.
      Ikävä
      56
      2618
    5. Mä sanon tän suoraan.

      Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.
      Ikävä
      58
      2518
    6. Kerro jotakin hauskaa. :)

      Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)
      Ikävä
      48
      2510
    7. On olemassa tiettyjä sääntöjä!

      Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle
      Ikävä
      53
      2271
    8. Pohdinttavaksi

      No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      78
      2168
    9. Mulla ei oo anteeksi pyydettävää

      Muista se! Mieheltä yhdelle naisellE
      Ikävä
      69
      2068
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      2062
    Aihe