Lampaan ulkofilee

Poro.Tallinnasta

Olisi tarkoitus laittaa lampaan ulkofilettä (2 x n.250g). Lähinnä kysymys paistoajoista. Vaihtoehtoisia valmistustapoja on tällä hetkellä mielessä kaksi: 1) paistetaan maustetut ja hunajasinapilla sivellyt fileet pelkästään uunissa: uunin lämpötila ja paistoaika?; 2) otetaan fileisiin pintaa paistinpannulla ja viimeistellään uunissa: uunin lämpötila ja paistoaika? (Jälkimmäisen osalta jäi jostain ohjeesta mieleen 175 astetta ja n. 12 min).

5

12260

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terve,

      Kappas vain kun kukaan ei ole tarttunut näin herkulliseen aiheeseen!

      Minä olen tässä sellainen yhden koulukunnan mies, joka näkee oikeastaan vain yhden tavan tehdä lampaan ulkofilettä ja se on nopea parilointi. Lampaan ulkofile kun on sen verran lituska ja helppo kuivumaan, niin en käyttäisi sitä enää uunissa lainkaan, muuten kuin ehkä grillivastuksen alla puoleensa käännellen ja nopeasti paahtaen.

      Nopea paisto parilapannulla - 3-6 minuuttia per puoli - ja sen jälkeen fileelle nuo glasyyrit ja yrtit. Jos käyttää rosmariinia, niin oksa pannulle samalla kuin voi/öljy sulaa ja paisto tässä yrttirasvassa. Jos käytät sokeria sisältävää glasyyria, niin silloin kiillotus vasta valmiin tuotteen pintaan.

      Oma ohjeeni on: pannuun voi-öjy-seos ja seokseen tuore rosmariininoksa. Suolattu ja pippuroitu file pannulle ja paistoa neljä minuuttia valellen koko ajan pintaa voi-öljyseoksella nostellen seosta pannulta fileen päälle. Kääntö ja sama toiselle puolelle.

      Joissakin ohjeissa on näkynyt jopa 200 astetta uunissa ja 20 min - puoli tuntia uunissa. Lopputulos on kuitenkin taatusti karmea ja varsinkin karitsanfileelle. Oikea lienee juuri tuo mainitsemasi 175 astetta ja rapia 10 min. Vähän riippuu siitä millainen kuorrutus fileen päällä on. Uunissa on kuitenkin vähän vaikea saada rapeata paistopintaa, joten lienee syytä ruskistaa todellakin sitä ennen pannulla, mutta varoa ylikypsymistä.

      • Poro.Tallinnasta

        Meni minullakin loppujen lopuksi aika perinteiseksi, eli jätin sen hunajasinappikuorrutuksen pois, paistoin pintaa pannulla ja sitten uuniin (n. 175 astetta) vajaaksi vartiksi. Mausteina suolaa, pippuria ja rosmariinia. Lopputulos oli juuri sitä, mitä halusinkin.

        Ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla suolataikinassa uunissa paistettua ulkkaria. Minulla on tallessa parikymmentä vuotta vanha ranskalaiskokki Joel Robuchonin resepti, jossa tosin lihana on lampaan kyljysrivistä (puolikas lampaan satula) rasvoineen irrotettu liha (luut käytetään ohjeessa vihannesten kanssa kastikepohjaan). Ainakin noissa ulkkareissa oli sen verran rasvaa, että ohjetta voinee soveltaa niihinkin. Luita kun ei ole, täytyy kastike vääntää jotenkin muuten kuin reseptissä.


      • Stadin käärmelahje

        Älkää koskaan pariloiko lammasta kuusi minuuttia per puoli et sillei hei! Tulee syömäkelvotonta lihaa. Crudo voisi ensin itse kokeilla käytännössä ruoanlaittoa ja sitten vasta antaa mielipuolisia neuvojaan.


    • Kun sillä puolella olet, niin en tohdi olla kysymättä, josko tunnet sellaisen eestiläisen leikkeleen, joka on valmistettu siankamarasta, joka on ikäänkuin pantu rullalle, keitetty ja kamaran välissä on jotain hyytelöainetta? Kun leikataan leikkeleeksi kamarakerrokset näkyvät vielä oikein hyvin leikkauspinnasta viipaleessa.

      Jos tunnistat tuotteen, niin oletko nähnyt jossain teko-ohjetta?

      Koetin muistella eestiläistä nimeä, mutta ei tullut mieleen, mikä "rulaadi" se saattoi olla.

      • syllerö

        rullasyltty tai painosyltty varmaankin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Korjaa toki jos...

      Koet että ymmärsin sinut kuitenkin aivan väärin. Jännittäminen on täyttä puppua kun et muitakaan miehiä näköjään jännitä
      Ikävä
      29
      2905
    2. Mitä aiot sanoa, kun ja jos tapaatte seuraavan kerran?

      Oletko päättänyt etukäteen?
      Ikävä
      119
      1195
    3. Koetko sä mitään

      Syyllisyyden tunteita siitä mitä teit mulle?
      Ikävä
      58
      941
    4. Ellen Jokikunnas paljasti somessa ison perheuutisen - Ralph-poika elämänmuutoksen edessä!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask sekä Ralph-poika ovat uuden edessä. Tsemppiä koko perheelle ja erityisesti Ralphille! Lu
      Suomalaiset julkkikset
      6
      937
    5. Mies muistatko kun näit

      Mut ensimmäisen kerran? Missä se oli? Hyvää yötä.
      Ikävä
      66
      905
    6. olet kaiken rakkauden arvoinen

      Olisinpa kertonut kuinka rakastuin sinuun. Kuinka hyvältä tunnuit siinä lähelläni, kunpa en olisi väistänyt vastapäätyy
      Ikävä
      26
      877
    7. Mikä koirarotu muistuttaa kaivattuasi eniten?

      Koirien piirteet muistuttavat usein ihmisten ja omistajiensa piirteitä.
      Ikävä
      65
      834
    8. Olisi kiva

      Tietää, mitä oikein ajattelet minusta tai meistä? Mitä meidän välillä on? Salattua tykkäämistä, halua, himoa? Onhan tämä
      Ikävä
      37
      830
    9. Nainen, jos kuuntelet ja tottelet, niin sinulle on hyvä osa

      Ominpäin toimiessasi olet jo nähnyt mihin se on johtanut. Olen jo edeltä sen sinulle kertonut ja näen sen asian ja totuu
      Ikävä
      157
      811
    10. Oot mun koko maailma

      Ei ole koskaan ollut ketään, joka olisi niin täydellinen minulle kuin sinä mies ❤️ Ikävöin sua🥹
      Ikävä
      75
      764
    Aihe