Pääsiäinen tulossa!

Vaha kokki

Oletko tullut ajatelleeksi mämmin valmistusta itse?
Pälkäneläisessä Tiililän talossa se on jo perinnettä. Emännänmukaan joskus ostettiin valmista mämmiä, mutta syömättä jäi!
Tiililän talossa mämmi paistetaan lopuksi aidoissa tuohisissa ropposissa, siinäpä todellinen perinneherkku aidosti tarjolla!
Resepti on talon emännältä ja kuuluu seuraavasti:
Valmista mämmiä n.5 ltr.
Tarvikkeet:
2,5-3 litraa 60-70 asteista, milteiporeilevaa vettä
500 gr mämmimaltaita
750 gr ruisjauhoja
0,5-1 dl siirappia
1/4 tl. suolaa
1 rkl jauhettua pomeranssin kuorta.

Mämmin valmistus:
Lämmitä 1 litra vettä poreilevaksi (60 - 70 astetta) jalisää veteen sekoitellen 100 gr maltaita ja 150 gr ruisjauhoja. Sekoita hyvin tasaiseksi ja ripottele pinnalle hieman ruisjauhoa. Peitä astia kannella tai paksulla liinalla. Anna seoksen imeltyä 1-1,5 tuntia.

Sekoita jälleen hyvin jalisää sitten seokseen 0.5 ltr poreilevaa vettä ja 100 gr mämmimaltaita ja 150 grruisjauhoja.Sekoittele jälleen tasaiseksija anna imeltyä tunti, puolitoista kannella tai liinalla peitettynä.

Jatka samaan tapaan kunnes kaikki mitatut maltaat ja jauhot ovat käytetty. Lisää viimeiseksi suola, siirappi
ja pomeranssin kuoret. Sekoita hyvin ja keitä mämmiä kaiken aikaa sekoitellen n.10 minuuttia. (Huom. seos palaa herkästi pohjaan, joten sekoittelu on todella tarpeen).

Anna seoksen jäähtyä ja kaada se sitten mämmituokkosiin (saa kaupoista) mutta muista, rovetta ei saa täyttää ylipuolivälin, koska mämmi kuohuu paistettaessa.
uuni 125 asteeseeen ja paista mämmiä 3-4 tuntiin.

Jäähdytä hyvin ja tarjoa kerman ja sokerin kera!

Tämä on pälkäneläisen Tiililän talon perinteinen mämmi, oma mummoni valmisti sitä hieman eritavoin, mutta se on taas ihan toinen juttu!

15

2168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiinnostaa kokeilla

      Kiitos ohjeesta, tuo on tosi kiinnostava eikä vaikuta edes vaikealta. Mutta mistä saa mämmimaltaita?

      • Vanha kokki

        Vähän jokaisesta valintamyymälästä.
        Omasta puolestani voin sanoa, että kotonakin tehty mämmi on parhaimmillaan vasta 3-4 päivän päästä, jolloin sen maku on pehmeä, eikä tehdasmaisen kitkerä, kuten monet valmismämmit.
        Ruisjauhoina käyttäisin myös niitä karkeampia.
        Mielestäni kannattaa kokeilla, ei tule häjyn kalliiksi vaikka epäonnistuisikin.

        Korostan vielä keittovaiheen pohjaan palamisen herkkyyttä, joten kannattaa pysyä tiukasti mämmikattilan vieressä ja sekoittaa keitosta tuo 10 minuuttia!

        Minä tein juuri oivan makuisen mämmikakun. Resepti on mämmiseura ry:n

        Tarvitset:

        260 gr mämmiä, mieluimmin luomua
        3 munaa
        2 dl sokeria
        100 gr voita tai margariinia
        2 dl vehnäjauhoja
        1 dl perunajauhoja
        2 tl.leivinjauhetta

        Taikinan teko:
        Sekoita mämmi ja sokeri hyvin ja lisää joukkoon kolme kananmunaa. Sulata voi jalisää joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan.

        Valmistus:
        Voitele kakkuvuoka ja sirottele vuokaan korppujauhoja.
        Kaada taikina vuokaan japaista kakkua 185 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

        Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
        Kätevä keino saada sellaisetkin ihmiset syömään mämmiä, jotka eivät siitä erityisemmin pidä, nimittäin tuo kakku on hyvää ja sopii tarjottavaksi toki muulloinkin kuin pääsiäisenä!


      • iloinen mummu
        Vanha kokki kirjoitti:

        Vähän jokaisesta valintamyymälästä.
        Omasta puolestani voin sanoa, että kotonakin tehty mämmi on parhaimmillaan vasta 3-4 päivän päästä, jolloin sen maku on pehmeä, eikä tehdasmaisen kitkerä, kuten monet valmismämmit.
        Ruisjauhoina käyttäisin myös niitä karkeampia.
        Mielestäni kannattaa kokeilla, ei tule häjyn kalliiksi vaikka epäonnistuisikin.

        Korostan vielä keittovaiheen pohjaan palamisen herkkyyttä, joten kannattaa pysyä tiukasti mämmikattilan vieressä ja sekoittaa keitosta tuo 10 minuuttia!

        Minä tein juuri oivan makuisen mämmikakun. Resepti on mämmiseura ry:n

        Tarvitset:

        260 gr mämmiä, mieluimmin luomua
        3 munaa
        2 dl sokeria
        100 gr voita tai margariinia
        2 dl vehnäjauhoja
        1 dl perunajauhoja
        2 tl.leivinjauhetta

        Taikinan teko:
        Sekoita mämmi ja sokeri hyvin ja lisää joukkoon kolme kananmunaa. Sulata voi jalisää joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan.

        Valmistus:
        Voitele kakkuvuoka ja sirottele vuokaan korppujauhoja.
        Kaada taikina vuokaan japaista kakkua 185 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

        Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
        Kätevä keino saada sellaisetkin ihmiset syömään mämmiä, jotka eivät siitä erityisemmin pidä, nimittäin tuo kakku on hyvää ja sopii tarjottavaksi toki muulloinkin kuin pääsiäisenä!

        tuohan vaikuttaa mielenkiintoiselta tällaiselle joka ei ole koskaan oppinut mämmiä syömään en lapsuudessa hämeessä enkä edesmenneen anopin valmistamana satakunnassa .

        mutta kakkuversiona voisin kokeilla, ja tuota luomumämmiä saa varmastikin hyvin varust. kaupoista valmiina ja helposti,saati tuota satakunnankansassa julkaistua Tiililän mämmiä monen maltillisen tekotunnin jälkeen,tässä kuitenkin heräsi uteliaisuus että mistä moisia tuohi(aitoja) ropposia saa?

        ei silti enpä niitä tarvitse mutta saattaa olla kyllä tänäpänä hakusissa,mutta tuota kakkua tulen kyllä kokeilemaan josko onnistuisin pehmeällä laskulla tutustumaan miksi se mämmi maistuu toisista jopa herkulle.


      • Vanha kokki
        iloinen mummu kirjoitti:

        tuohan vaikuttaa mielenkiintoiselta tällaiselle joka ei ole koskaan oppinut mämmiä syömään en lapsuudessa hämeessä enkä edesmenneen anopin valmistamana satakunnassa .

        mutta kakkuversiona voisin kokeilla, ja tuota luomumämmiä saa varmastikin hyvin varust. kaupoista valmiina ja helposti,saati tuota satakunnankansassa julkaistua Tiililän mämmiä monen maltillisen tekotunnin jälkeen,tässä kuitenkin heräsi uteliaisuus että mistä moisia tuohi(aitoja) ropposia saa?

        ei silti enpä niitä tarvitse mutta saattaa olla kyllä tänäpänä hakusissa,mutta tuota kakkua tulen kyllä kokeilemaan josko onnistuisin pehmeällä laskulla tutustumaan miksi se mämmi maistuu toisista jopa herkulle.

        Jäävät kyllä sinulle haaveeksi, sillä luulisin Tiililän väen tekevän ne ihan itse. Mutta pahvisia mämmituokkosia on kyllä myynnissä, kunhan kauppiaaltasi kyselet.
        Uskoisimpa tuohon kakkuun käyvän ihan tavallisenkin mämmin, kunhan suosittelivat luomua, onhan se trendikkäämpää!
        Joka tapauksessa kakku on hyvää, suosittelen!


      • ilonen mummu
        Vanha kokki kirjoitti:

        Jäävät kyllä sinulle haaveeksi, sillä luulisin Tiililän väen tekevän ne ihan itse. Mutta pahvisia mämmituokkosia on kyllä myynnissä, kunhan kauppiaaltasi kyselet.
        Uskoisimpa tuohon kakkuun käyvän ihan tavallisenkin mämmin, kunhan suosittelivat luomua, onhan se trendikkäämpää!
        Joka tapauksessa kakku on hyvää, suosittelen!

        Tuli tehtyä aamupäivällä ja tuli todella hyvää, muistutti paljon tekotavaltaan taatelikakkua mutta oli vieläkin simppelimpi tehdä.
        ja makukin toi taatelikakun vivahteen joten kannattaa toistenkin kokeilla jotka ei mämmin ylimpiä ystäviä olekaan.
        tuo paistovaiheen tuoksu oli jännän imelletyn maltainen,tiedän sen tuoksun koska olemme sahdinteon harrastajia.
        Mutta tosi hyvää vaikka en malttanut olla maistamatta jo haaleana joten hyvä vinkki vk.
        ..ne tuohiroveet..eipä taida olla paljon sensortin kädentaitajia tänäpänä on täski talos ollut viimeksi 25 vuotta sitten tekijä mutta ei sen jälkeen enkä kyllä raskis koivuja mennä kuorimaan, mahlaa olen joskus pihakoivuista keväisin ottanut ..mutta ei oikein raskisi sitäkään.
        mutta hyvää päivän jatkoa.


      • mämmiä tehnyt

        mämmimaltaita saa ihan ruokakaupasta, mutta mistä saa mämmituokkosia?


      • ilonen mummu kirjoitti:

        Tuli tehtyä aamupäivällä ja tuli todella hyvää, muistutti paljon tekotavaltaan taatelikakkua mutta oli vieläkin simppelimpi tehdä.
        ja makukin toi taatelikakun vivahteen joten kannattaa toistenkin kokeilla jotka ei mämmin ylimpiä ystäviä olekaan.
        tuo paistovaiheen tuoksu oli jännän imelletyn maltainen,tiedän sen tuoksun koska olemme sahdinteon harrastajia.
        Mutta tosi hyvää vaikka en malttanut olla maistamatta jo haaleana joten hyvä vinkki vk.
        ..ne tuohiroveet..eipä taida olla paljon sensortin kädentaitajia tänäpänä on täski talos ollut viimeksi 25 vuotta sitten tekijä mutta ei sen jälkeen enkä kyllä raskis koivuja mennä kuorimaan, mahlaa olen joskus pihakoivuista keväisin ottanut ..mutta ei oikein raskisi sitäkään.
        mutta hyvää päivän jatkoa.

        Meinasin tänä vuonna tehdä jäädykettä ihan kaupan valmismämmistä.
        Sain saksittua lehdestä ohjeen, se on melko simppeli; kermaa, rahkaa,
        mämmiä ja rusinoita, jäädytetään rengasvuoassa.
        Uusia tuulia :o)


      • iloinen mummu
        porkkanapää kirjoitti:

        Meinasin tänä vuonna tehdä jäädykettä ihan kaupan valmismämmistä.
        Sain saksittua lehdestä ohjeen, se on melko simppeli; kermaa, rahkaa,
        mämmiä ja rusinoita, jäädytetään rengasvuoassa.
        Uusia tuulia :o)

        Heippa porkkanapää,uskaltauduin kurkistamaan mitä kentälle kuuluu muistatko vielä mikä lehti oli kyseessä vois olla ihan kiva joskus jälkkärinäkin kuulostaa "viileältä" =) uudet tuulet on mukavia vaikka vuodenkin päästä ja pääsiäisen jälkeen.
        odottelen ideoita ja vinkkejä myös tuonne yrttikasvatus puolelle..mistä lipstikkaa olen koettanut monesti mutta ei menesty alkuja haalinut tutuilta jne.. eikä liioin löydy kuivattuna kaupoistakaan maustehyllyiltä, oletteko bonganneet (hieno sana mummulta) enkä ole toreilla edes taimina tavannut...enkä siemenpusseissa =( harmi ..voi mikä ihanuus keitoissa,tämähän kuuluu (perinneruokiin) ja perinne ryytimaahan. päivän jatkoja kaikille olis kiva jos joku voisi valaista =))


    • Mämmilän uutisia

      Tuokkosiakin saa samasta kaupasta, tosin vain pahvisia. Tuohesta tehtyjä ehkä joltain tuohitöitä harrastavalta.
      Ellei kaupassasi ole, pyydä kauppiasta tilaamaan tuokkosia.

      • sokerinen

        Hei !

        Voistko kertoa tarkemmin mistä kaupasta niitä tuokkosia voi tilata, koska täällä ei ainakaan kauppiaat tiedä miistä mitään, minkä kaupparyhmän kauppa ?


      • Mämmilän uutisia!
        sokerinen kirjoitti:

        Hei !

        Voistko kertoa tarkemmin mistä kaupasta niitä tuokkosia voi tilata, koska täällä ei ainakaan kauppiaat tiedä miistä mitään, minkä kaupparyhmän kauppa ?

        Jos kauppiaasi kyselisi valmistajilta joita on useampiakin suomessa. Pyydä katsomaan tai katso itse, laita hakusanaksi kartonkikoteloiden valmistajat.
        Sitten vaan valitset puhelin numeron ja soittelemaan!


    • (Crudo)

      Crudo toivoo saavanasa monta suklaamunaa, ja mielellään kaikki samaan aikaan!

    • Teppo moi!

      Ai että Teppo nauttii kun voi kirjoitella muita ivaavia viestejä, eikä kukaan voi mitään. Stadin hölppähuuli ja avoperse nauttii täysin siemauksin!

    • Vaha kokki

      Kaka mämmipää on ketjuuni vastannut?!

    • No se Mämmihousu!

      No Teppo tiätty!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7086
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7043
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6143
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5185
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5098
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3457
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3370
    Aihe