Oletko tullut ajatelleeksi mämmin valmistusta itse?
Pälkäneläisessä Tiililän talossa se on jo perinnettä. Emännänmukaan joskus ostettiin valmista mämmiä, mutta syömättä jäi!
Tiililän talossa mämmi paistetaan lopuksi aidoissa tuohisissa ropposissa, siinäpä todellinen perinneherkku aidosti tarjolla!
Resepti on talon emännältä ja kuuluu seuraavasti:
Valmista mämmiä n.5 ltr.
Tarvikkeet:
2,5-3 litraa 60-70 asteista, milteiporeilevaa vettä
500 gr mämmimaltaita
750 gr ruisjauhoja
0,5-1 dl siirappia
1/4 tl. suolaa
1 rkl jauhettua pomeranssin kuorta.
Mämmin valmistus:
Lämmitä 1 litra vettä poreilevaksi (60 - 70 astetta) jalisää veteen sekoitellen 100 gr maltaita ja 150 gr ruisjauhoja. Sekoita hyvin tasaiseksi ja ripottele pinnalle hieman ruisjauhoa. Peitä astia kannella tai paksulla liinalla. Anna seoksen imeltyä 1-1,5 tuntia.
Sekoita jälleen hyvin jalisää sitten seokseen 0.5 ltr poreilevaa vettä ja 100 gr mämmimaltaita ja 150 grruisjauhoja.Sekoittele jälleen tasaiseksija anna imeltyä tunti, puolitoista kannella tai liinalla peitettynä.
Jatka samaan tapaan kunnes kaikki mitatut maltaat ja jauhot ovat käytetty. Lisää viimeiseksi suola, siirappi
ja pomeranssin kuoret. Sekoita hyvin ja keitä mämmiä kaiken aikaa sekoitellen n.10 minuuttia. (Huom. seos palaa herkästi pohjaan, joten sekoittelu on todella tarpeen).
Anna seoksen jäähtyä ja kaada se sitten mämmituokkosiin (saa kaupoista) mutta muista, rovetta ei saa täyttää ylipuolivälin, koska mämmi kuohuu paistettaessa.
uuni 125 asteeseeen ja paista mämmiä 3-4 tuntiin.
Jäähdytä hyvin ja tarjoa kerman ja sokerin kera!
Tämä on pälkäneläisen Tiililän talon perinteinen mämmi, oma mummoni valmisti sitä hieman eritavoin, mutta se on taas ihan toinen juttu!
Pääsiäinen tulossa!
15
2039
Vastaukset
- Kiinnostaa kokeilla
Kiitos ohjeesta, tuo on tosi kiinnostava eikä vaikuta edes vaikealta. Mutta mistä saa mämmimaltaita?
- Vanha kokki
Vähän jokaisesta valintamyymälästä.
Omasta puolestani voin sanoa, että kotonakin tehty mämmi on parhaimmillaan vasta 3-4 päivän päästä, jolloin sen maku on pehmeä, eikä tehdasmaisen kitkerä, kuten monet valmismämmit.
Ruisjauhoina käyttäisin myös niitä karkeampia.
Mielestäni kannattaa kokeilla, ei tule häjyn kalliiksi vaikka epäonnistuisikin.
Korostan vielä keittovaiheen pohjaan palamisen herkkyyttä, joten kannattaa pysyä tiukasti mämmikattilan vieressä ja sekoittaa keitosta tuo 10 minuuttia!
Minä tein juuri oivan makuisen mämmikakun. Resepti on mämmiseura ry:n
Tarvitset:
260 gr mämmiä, mieluimmin luomua
3 munaa
2 dl sokeria
100 gr voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl.leivinjauhetta
Taikinan teko:
Sekoita mämmi ja sokeri hyvin ja lisää joukkoon kolme kananmunaa. Sulata voi jalisää joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan.
Valmistus:
Voitele kakkuvuoka ja sirottele vuokaan korppujauhoja.
Kaada taikina vuokaan japaista kakkua 185 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
Kätevä keino saada sellaisetkin ihmiset syömään mämmiä, jotka eivät siitä erityisemmin pidä, nimittäin tuo kakku on hyvää ja sopii tarjottavaksi toki muulloinkin kuin pääsiäisenä! - iloinen mummu
Vanha kokki kirjoitti:
Vähän jokaisesta valintamyymälästä.
Omasta puolestani voin sanoa, että kotonakin tehty mämmi on parhaimmillaan vasta 3-4 päivän päästä, jolloin sen maku on pehmeä, eikä tehdasmaisen kitkerä, kuten monet valmismämmit.
Ruisjauhoina käyttäisin myös niitä karkeampia.
Mielestäni kannattaa kokeilla, ei tule häjyn kalliiksi vaikka epäonnistuisikin.
Korostan vielä keittovaiheen pohjaan palamisen herkkyyttä, joten kannattaa pysyä tiukasti mämmikattilan vieressä ja sekoittaa keitosta tuo 10 minuuttia!
Minä tein juuri oivan makuisen mämmikakun. Resepti on mämmiseura ry:n
Tarvitset:
260 gr mämmiä, mieluimmin luomua
3 munaa
2 dl sokeria
100 gr voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl.leivinjauhetta
Taikinan teko:
Sekoita mämmi ja sokeri hyvin ja lisää joukkoon kolme kananmunaa. Sulata voi jalisää joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan.
Valmistus:
Voitele kakkuvuoka ja sirottele vuokaan korppujauhoja.
Kaada taikina vuokaan japaista kakkua 185 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
Kätevä keino saada sellaisetkin ihmiset syömään mämmiä, jotka eivät siitä erityisemmin pidä, nimittäin tuo kakku on hyvää ja sopii tarjottavaksi toki muulloinkin kuin pääsiäisenä!tuohan vaikuttaa mielenkiintoiselta tällaiselle joka ei ole koskaan oppinut mämmiä syömään en lapsuudessa hämeessä enkä edesmenneen anopin valmistamana satakunnassa .
mutta kakkuversiona voisin kokeilla, ja tuota luomumämmiä saa varmastikin hyvin varust. kaupoista valmiina ja helposti,saati tuota satakunnankansassa julkaistua Tiililän mämmiä monen maltillisen tekotunnin jälkeen,tässä kuitenkin heräsi uteliaisuus että mistä moisia tuohi(aitoja) ropposia saa?
ei silti enpä niitä tarvitse mutta saattaa olla kyllä tänäpänä hakusissa,mutta tuota kakkua tulen kyllä kokeilemaan josko onnistuisin pehmeällä laskulla tutustumaan miksi se mämmi maistuu toisista jopa herkulle. - Vanha kokki
iloinen mummu kirjoitti:
tuohan vaikuttaa mielenkiintoiselta tällaiselle joka ei ole koskaan oppinut mämmiä syömään en lapsuudessa hämeessä enkä edesmenneen anopin valmistamana satakunnassa .
mutta kakkuversiona voisin kokeilla, ja tuota luomumämmiä saa varmastikin hyvin varust. kaupoista valmiina ja helposti,saati tuota satakunnankansassa julkaistua Tiililän mämmiä monen maltillisen tekotunnin jälkeen,tässä kuitenkin heräsi uteliaisuus että mistä moisia tuohi(aitoja) ropposia saa?
ei silti enpä niitä tarvitse mutta saattaa olla kyllä tänäpänä hakusissa,mutta tuota kakkua tulen kyllä kokeilemaan josko onnistuisin pehmeällä laskulla tutustumaan miksi se mämmi maistuu toisista jopa herkulle.Jäävät kyllä sinulle haaveeksi, sillä luulisin Tiililän väen tekevän ne ihan itse. Mutta pahvisia mämmituokkosia on kyllä myynnissä, kunhan kauppiaaltasi kyselet.
Uskoisimpa tuohon kakkuun käyvän ihan tavallisenkin mämmin, kunhan suosittelivat luomua, onhan se trendikkäämpää!
Joka tapauksessa kakku on hyvää, suosittelen! - ilonen mummu
Vanha kokki kirjoitti:
Jäävät kyllä sinulle haaveeksi, sillä luulisin Tiililän väen tekevän ne ihan itse. Mutta pahvisia mämmituokkosia on kyllä myynnissä, kunhan kauppiaaltasi kyselet.
Uskoisimpa tuohon kakkuun käyvän ihan tavallisenkin mämmin, kunhan suosittelivat luomua, onhan se trendikkäämpää!
Joka tapauksessa kakku on hyvää, suosittelen!Tuli tehtyä aamupäivällä ja tuli todella hyvää, muistutti paljon tekotavaltaan taatelikakkua mutta oli vieläkin simppelimpi tehdä.
ja makukin toi taatelikakun vivahteen joten kannattaa toistenkin kokeilla jotka ei mämmin ylimpiä ystäviä olekaan.
tuo paistovaiheen tuoksu oli jännän imelletyn maltainen,tiedän sen tuoksun koska olemme sahdinteon harrastajia.
Mutta tosi hyvää vaikka en malttanut olla maistamatta jo haaleana joten hyvä vinkki vk.
..ne tuohiroveet..eipä taida olla paljon sensortin kädentaitajia tänäpänä on täski talos ollut viimeksi 25 vuotta sitten tekijä mutta ei sen jälkeen enkä kyllä raskis koivuja mennä kuorimaan, mahlaa olen joskus pihakoivuista keväisin ottanut ..mutta ei oikein raskisi sitäkään.
mutta hyvää päivän jatkoa. - mämmiä tehnyt
mämmimaltaita saa ihan ruokakaupasta, mutta mistä saa mämmituokkosia?
ilonen mummu kirjoitti:
Tuli tehtyä aamupäivällä ja tuli todella hyvää, muistutti paljon tekotavaltaan taatelikakkua mutta oli vieläkin simppelimpi tehdä.
ja makukin toi taatelikakun vivahteen joten kannattaa toistenkin kokeilla jotka ei mämmin ylimpiä ystäviä olekaan.
tuo paistovaiheen tuoksu oli jännän imelletyn maltainen,tiedän sen tuoksun koska olemme sahdinteon harrastajia.
Mutta tosi hyvää vaikka en malttanut olla maistamatta jo haaleana joten hyvä vinkki vk.
..ne tuohiroveet..eipä taida olla paljon sensortin kädentaitajia tänäpänä on täski talos ollut viimeksi 25 vuotta sitten tekijä mutta ei sen jälkeen enkä kyllä raskis koivuja mennä kuorimaan, mahlaa olen joskus pihakoivuista keväisin ottanut ..mutta ei oikein raskisi sitäkään.
mutta hyvää päivän jatkoa.Meinasin tänä vuonna tehdä jäädykettä ihan kaupan valmismämmistä.
Sain saksittua lehdestä ohjeen, se on melko simppeli; kermaa, rahkaa,
mämmiä ja rusinoita, jäädytetään rengasvuoassa.
Uusia tuulia :o)- iloinen mummu
porkkanapää kirjoitti:
Meinasin tänä vuonna tehdä jäädykettä ihan kaupan valmismämmistä.
Sain saksittua lehdestä ohjeen, se on melko simppeli; kermaa, rahkaa,
mämmiä ja rusinoita, jäädytetään rengasvuoassa.
Uusia tuulia :o)Heippa porkkanapää,uskaltauduin kurkistamaan mitä kentälle kuuluu muistatko vielä mikä lehti oli kyseessä vois olla ihan kiva joskus jälkkärinäkin kuulostaa "viileältä" =) uudet tuulet on mukavia vaikka vuodenkin päästä ja pääsiäisen jälkeen.
odottelen ideoita ja vinkkejä myös tuonne yrttikasvatus puolelle..mistä lipstikkaa olen koettanut monesti mutta ei menesty alkuja haalinut tutuilta jne.. eikä liioin löydy kuivattuna kaupoistakaan maustehyllyiltä, oletteko bonganneet (hieno sana mummulta) enkä ole toreilla edes taimina tavannut...enkä siemenpusseissa =( harmi ..voi mikä ihanuus keitoissa,tämähän kuuluu (perinneruokiin) ja perinne ryytimaahan. päivän jatkoja kaikille olis kiva jos joku voisi valaista =))
- Mämmilän uutisia
Tuokkosiakin saa samasta kaupasta, tosin vain pahvisia. Tuohesta tehtyjä ehkä joltain tuohitöitä harrastavalta.
Ellei kaupassasi ole, pyydä kauppiasta tilaamaan tuokkosia.- sokerinen
Hei !
Voistko kertoa tarkemmin mistä kaupasta niitä tuokkosia voi tilata, koska täällä ei ainakaan kauppiaat tiedä miistä mitään, minkä kaupparyhmän kauppa ? - Mämmilän uutisia!
sokerinen kirjoitti:
Hei !
Voistko kertoa tarkemmin mistä kaupasta niitä tuokkosia voi tilata, koska täällä ei ainakaan kauppiaat tiedä miistä mitään, minkä kaupparyhmän kauppa ?Jos kauppiaasi kyselisi valmistajilta joita on useampiakin suomessa. Pyydä katsomaan tai katso itse, laita hakusanaksi kartonkikoteloiden valmistajat.
Sitten vaan valitset puhelin numeron ja soittelemaan!
- (Crudo)
Crudo toivoo saavanasa monta suklaamunaa, ja mielellään kaikki samaan aikaan!
- Teppo moi!
Ai että Teppo nauttii kun voi kirjoitella muita ivaavia viestejä, eikä kukaan voi mitään. Stadin hölppähuuli ja avoperse nauttii täysin siemauksin!
- Vaha kokki
Kaka mämmipää on ketjuuni vastannut?!
- No se Mämmihousu!
No Teppo tiätty!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 864064
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t353141Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1022295Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?312118Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell821886Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian281827- 311810
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271567Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91527- 281501