Le Creuset paistinpannu

Hermot päreinä

Joulupukki toi minulle otsikonmukaisen paistinpannun.
Noh odotukset olivat kovat pannun suhteen kun ensimmäistä kertaa sillä pihvejä rupesin paistamaan, mutta homma ei sujunutkaan niinkuin ajattelin.

Paistohommasta ei oikeen tullut mitään koska suurin osa ajasta kului pihvien repimiseen irti pannusta, ja nyt kysymys kuuluukin että minkälaisia kokemuksia muilla on kyseisestä tekeleestä.

Testattu on monenlaisilla lämpötiloilla ja rasvoilla muutta aina vaan tarttuu kiinni ja aivan sama mitä pannuun laittaa, niin lopputulos on sama.

Jokaisen paistokerran jälkeen pannun peseminen on lähes ylivoimainen homma, ja vaikka kuinka puunaa ei pohjaa voi sanoa pesun jälkeen puhtaaksi.

Jostain luin että tarttuminen ei kuulu tuon ominaisuuksiin joten voisiko olla joku maanantaikappale.

Tuollahan on ilmeisesti ikuinen takuu mutta olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia ennenkuin rupean isommasti asiasta valittamaan.

20

10465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • GoggiBoiga

      ..valmiiksi rasvapoltettu? Jos ei ollut.....voi voi, saat tehdä oikeasti töitä että saat pannusi kuntoon.

      • -----

        Emaloitu kahteen kertaan joten miten rasvapoltto auttaa asiaan.


      • pannupihvi
        ----- kirjoitti:

        Emaloitu kahteen kertaan joten miten rasvapoltto auttaa asiaan.

        Oikea työkalu (naudan)pihvinpaistamiseen on valurautapannu. Pannu kuumennetaan niin että levy täysille ja kun alkaa nousta pieniä savukiehkuroita, sitten sopivasti voita pannulle. Kun voi on ruskistunut, pihvejä käytetään molemmin puolin n.10-15 sekuntia ja jätetään paistumaan, levyn lämpöä vähennetään samalla (esm. asteikolla 1-9 vähennetään 7:ään). Jatketaan paistamista haluttuun pihvin kypsyysasteeseen.
        Välittömästi paistamisen jälkeen pannua käytettään kuuman vesihanan alla, "kiehautetaan" rasvat ja liat pois. Tämän jälkeen pestään (vain ja ainoastaan!) kuumalla vedellä ja harjalla pois loput liat. Tämän jälkeen pannu levyn jälkilämpöön kuivumaan.

        Hyvä valurautapannu paranee vanhetessaan, oma n. 25v ruotsalainen pannu alkaa olla jo melko hyvä pihvinpaistoväline ja em. reseptillä on pysynyt kunnossa. "rasvapoltto" hoituu itsestään kun aina silloin tällöin paistelee viikonloppuna paketillisen pekonia aamupalaksi ja ei pese pannua heti vaan antaa paistosta jäävän rasvan imeytyä valuraudan huokosiin...


      • Chef de cuisine
        pannupihvi kirjoitti:

        Oikea työkalu (naudan)pihvinpaistamiseen on valurautapannu. Pannu kuumennetaan niin että levy täysille ja kun alkaa nousta pieniä savukiehkuroita, sitten sopivasti voita pannulle. Kun voi on ruskistunut, pihvejä käytetään molemmin puolin n.10-15 sekuntia ja jätetään paistumaan, levyn lämpöä vähennetään samalla (esm. asteikolla 1-9 vähennetään 7:ään). Jatketaan paistamista haluttuun pihvin kypsyysasteeseen.
        Välittömästi paistamisen jälkeen pannua käytettään kuuman vesihanan alla, "kiehautetaan" rasvat ja liat pois. Tämän jälkeen pestään (vain ja ainoastaan!) kuumalla vedellä ja harjalla pois loput liat. Tämän jälkeen pannu levyn jälkilämpöön kuivumaan.

        Hyvä valurautapannu paranee vanhetessaan, oma n. 25v ruotsalainen pannu alkaa olla jo melko hyvä pihvinpaistoväline ja em. reseptillä on pysynyt kunnossa. "rasvapoltto" hoituu itsestään kun aina silloin tällöin paistelee viikonloppuna paketillisen pekonia aamupalaksi ja ei pese pannua heti vaan antaa paistosta jäävän rasvan imeytyä valuraudan huokosiin...

        Voilla ei PAISTETA KOSKAAN! Voi palaa välittömästi kuumalla pannulla ja on vain pahanmakuista kuonaa sen jälkeen. Paisto AINA oljyllä! Kalaruoissa voi, miedolla lämmöllä sekoittaa öljyä ja voita, saadan kiva maku, mutta muuten voi on menneen talven lumia paistohommissa
        Rasvapoltosta sen verran että ei se itsestään suju, kyllä se täytyy ajoittain uusia. Toivottavasti tuo pekonisi on suolatonta, muuten meni taas pieleen :)
        Sulle jolla on Le Creuset, kiehuta pelkkää vettä levuyllä ja harjaa tiskiharjalla pehminnyt kuona, voit joutua uusimaan. Kun pannusi on riittävän puhdas, anna sen kuivua huolella. Tämän jälkeen voitele reippaalla ruokaöljymäärällä ja laita uuniin 150 astetta, 1,5-2 tunniksi, ota pois ja pyyhi mahdollinen irtoöljy pois ja anna jäähtyä, toimii! Käytä aina paistamiseen öljyä ja pese vain kuumalla vedellä, uusi silti poltto, käyttämäärän mukaan, n. vuoden välein.
        Terkuin:
        Ihan oikea keittiömestari joka on ollut myös tuotekehittelijänä suomalaisella astian valmistajalla.


      • Chef de cuisine kirjoitti:

        Voilla ei PAISTETA KOSKAAN! Voi palaa välittömästi kuumalla pannulla ja on vain pahanmakuista kuonaa sen jälkeen. Paisto AINA oljyllä! Kalaruoissa voi, miedolla lämmöllä sekoittaa öljyä ja voita, saadan kiva maku, mutta muuten voi on menneen talven lumia paistohommissa
        Rasvapoltosta sen verran että ei se itsestään suju, kyllä se täytyy ajoittain uusia. Toivottavasti tuo pekonisi on suolatonta, muuten meni taas pieleen :)
        Sulle jolla on Le Creuset, kiehuta pelkkää vettä levuyllä ja harjaa tiskiharjalla pehminnyt kuona, voit joutua uusimaan. Kun pannusi on riittävän puhdas, anna sen kuivua huolella. Tämän jälkeen voitele reippaalla ruokaöljymäärällä ja laita uuniin 150 astetta, 1,5-2 tunniksi, ota pois ja pyyhi mahdollinen irtoöljy pois ja anna jäähtyä, toimii! Käytä aina paistamiseen öljyä ja pese vain kuumalla vedellä, uusi silti poltto, käyttämäärän mukaan, n. vuoden välein.
        Terkuin:
        Ihan oikea keittiömestari joka on ollut myös tuotekehittelijänä suomalaisella astian valmistajalla.

        Samaa mieltä olen tuosta paistorasvasta: silloin kun tulee paistaa todella kuumalla pannulla, käytetään näissä värkeissä mieluummin öljyä eikä voita. Ei edes voin ja öljyn sekoitustakaan, koska voin hera palaa pannun pohjaan melko varmasti ja on melko ankeata saada pois.

        Keskilämmössä ja matalammassa käy voin ja öljyn seos ja jopa voikin kunhan sitä ei päästä palamaan tai edes pahasti ruskistumaan. Jos täytyy tehdä ns. ruskeata voita, on paras käyttää muuta kasaria kuin keittiön ykköspannua.

        Monasti sanotaan, etä valurautapannu hoitaa itsensä vuosikymmenet ja hyvin pelaa. Kyllä se täytyy aina käytön jälkeen hoitaa kuntoon eikä jättää ainakaan rasvoja härskiintymään pannuun. Pekoni sitä paitsi jättää oman makunsa pannuun helposti ja mieluummin minä teen ruokaa neutraalin makuisella ja tuoksuisella, puhtaalla pannulla. Siksi pesen kaikki jäämkät pois heti, myös pannun reunoista ja pohjasta, ulkopinnoilta tarkoitan.


      • etsilleen
        Chef de cuisine kirjoitti:

        Voilla ei PAISTETA KOSKAAN! Voi palaa välittömästi kuumalla pannulla ja on vain pahanmakuista kuonaa sen jälkeen. Paisto AINA oljyllä! Kalaruoissa voi, miedolla lämmöllä sekoittaa öljyä ja voita, saadan kiva maku, mutta muuten voi on menneen talven lumia paistohommissa
        Rasvapoltosta sen verran että ei se itsestään suju, kyllä se täytyy ajoittain uusia. Toivottavasti tuo pekonisi on suolatonta, muuten meni taas pieleen :)
        Sulle jolla on Le Creuset, kiehuta pelkkää vettä levuyllä ja harjaa tiskiharjalla pehminnyt kuona, voit joutua uusimaan. Kun pannusi on riittävän puhdas, anna sen kuivua huolella. Tämän jälkeen voitele reippaalla ruokaöljymäärällä ja laita uuniin 150 astetta, 1,5-2 tunniksi, ota pois ja pyyhi mahdollinen irtoöljy pois ja anna jäähtyä, toimii! Käytä aina paistamiseen öljyä ja pese vain kuumalla vedellä, uusi silti poltto, käyttämäärän mukaan, n. vuoden välein.
        Terkuin:
        Ihan oikea keittiömestari joka on ollut myös tuotekehittelijänä suomalaisella astian valmistajalla.

        Voi myös käyttää kirkastettua voita tai sitten paisto öljyllä ja paiston loppuvaiheessa muutama nokare voita sekaan, jos nimenomaan voin makua haluaa mukaan.

        Kirkastettua voita saa, kun sulattaa miedolla lämmöllä kattilassa voita - näin voin hera erottuu rasvasta ja painuu pohjalle. Paistoon käytetään vain kirkasta rasvaa pinnalta - se kestää hyvinkin korkeita lämpötiloja.


    • rautaa keittiöön

      Emalipinta ei ole non-stick vaan Le Creusetin ohjeessakin painotetaan, että padan tai pannun pohjalla täytyy aina olla nestettä. Tämän on huomannut LC-padoissakin: jos pohja kuivuu, niin tarttuminen alkaa heti. Toisaalta tarttunut aines yleensä vain ruskistuu ja irtoaa helposti, kun pataan lisää nestettä. Lämpöä ei kannata käyttää liikaa.

      Onkohan kyseessä sellainen "ritiläpohjainen" pannu, jonka pitäisi jättää pihviin raidallinen parilakuvio? Omaa kokemusta niistä ei ole, mutta mahdatko käyttää rasvaa tarpeeksi? Kokeile laittaa pannulle voita ja tavallista oliiviöljyä niin paljon, että ritiläkuvio peittyy.

      Pihvien ja ohukaisten paistoon tavallinen valurautapannu on aika ässä. Itselläni on Skeppshultin rosterikahvainen pannu, josta ei ole mitään pahaa sanottavaa.

      • ----

        Ei ole ritiläpohja vaan tasainen.
        On tuolla kokeiltu vaikka millä rasvoilla ja suurta nautintoa ei ruuanlaitto tuolla ole.

        Olen pitänyt sitä jopa täysin öljyttynä eli reilusti ollut öljyä pinnassa ja siitä käyttöön, mutta
        ei auttanut tuokaan.

        Sitä ei enään pestyäkään täysin puhtaaksi vaan pohjaan on tarttunut semmoinen ruskea kerros.


      • kyllä kelpaa
        ---- kirjoitti:

        Ei ole ritiläpohja vaan tasainen.
        On tuolla kokeiltu vaikka millä rasvoilla ja suurta nautintoa ei ruuanlaitto tuolla ole.

        Olen pitänyt sitä jopa täysin öljyttynä eli reilusti ollut öljyä pinnassa ja siitä käyttöön, mutta
        ei auttanut tuokaan.

        Sitä ei enään pestyäkään täysin puhtaaksi vaan pohjaan on tarttunut semmoinen ruskea kerros.

        ostaa kunnollinen ja toimiva paistinpannu, valurautaiset saivat kyytiä aikoja sitten kun kovanaamat tuli, hinnaltaan oli erittäin edullinen ja toimi 15 vuotta (riittävä ikä paistinpannulle) ja nyt jouluksi ostin tefalin thermo.spotin (13€), sillä seuraavat 15 vuotta, ei minkäänlaisia kiinnitarttumisen ongelmia ja energiansäästökin on huomioitu, ei tarvitse lämmittää puolta päivää. Ja se keveys. On muuten ranskalainen, hyvä niinkuin autotkin.


      • pihvipannu
        kyllä kelpaa kirjoitti:

        ostaa kunnollinen ja toimiva paistinpannu, valurautaiset saivat kyytiä aikoja sitten kun kovanaamat tuli, hinnaltaan oli erittäin edullinen ja toimi 15 vuotta (riittävä ikä paistinpannulle) ja nyt jouluksi ostin tefalin thermo.spotin (13€), sillä seuraavat 15 vuotta, ei minkäänlaisia kiinnitarttumisen ongelmia ja energiansäästökin on huomioitu, ei tarvitse lämmittää puolta päivää. Ja se keveys. On muuten ranskalainen, hyvä niinkuin autotkin.

        Jaa vai valurautaiset voi unohtaa? Juuri tuossa hetki sitten paistoin valurautaisella lehtipihvit, kun eiliseltä lampaanpaisti-aterialta jäi sopivasti yli kermaperunoita ja punaviinikastiketta, pannu savuavaksi, hieman voita ja 30s / puoli ja syömään....
        Veikkaisin (en kellottanut) että pannun lämmitykseen kylmästä paistolämpötilaan meni noin kolme minuuttia, jos valurautapannun lämmittämiseen menee puoli päivää niin olisiko aika päivittää pannun sijaan hella... ;)


      • kyllä kelpaa (tefal)
        pihvipannu kirjoitti:

        Jaa vai valurautaiset voi unohtaa? Juuri tuossa hetki sitten paistoin valurautaisella lehtipihvit, kun eiliseltä lampaanpaisti-aterialta jäi sopivasti yli kermaperunoita ja punaviinikastiketta, pannu savuavaksi, hieman voita ja 30s / puoli ja syömään....
        Veikkaisin (en kellottanut) että pannun lämmitykseen kylmästä paistolämpötilaan meni noin kolme minuuttia, jos valurautapannun lämmittämiseen menee puoli päivää niin olisiko aika päivittää pannun sijaan hella... ;)

        teit lehtipihvit lämmittämällä.
        Ai jaa, käyhän se niinkin, mutta oikealla pannulla ei mene niinkään paljon aikaa.
        Ja mitähän pöpöjä sinne valurautapannun huokosiin jääkin, no sitä ei kyllä heti huomaa, sellaisia vihreitä ja keltaisia luikeroita, no nehän siinä sitten menevät mukana.


      • rautaa keittiöön
        ---- kirjoitti:

        Ei ole ritiläpohja vaan tasainen.
        On tuolla kokeiltu vaikka millä rasvoilla ja suurta nautintoa ei ruuanlaitto tuolla ole.

        Olen pitänyt sitä jopa täysin öljyttynä eli reilusti ollut öljyä pinnassa ja siitä käyttöön, mutta
        ei auttanut tuokaan.

        Sitä ei enään pestyäkään täysin puhtaaksi vaan pohjaan on tarttunut semmoinen ruskea kerros.

        ...eli onko kyseessä suunnilleen tämmöinen pannu:
        http://www.amazon.co.uk/Creuset-Satin-Interior-Frying-Volcanic/dp/B0000DIO1B/ref=sr_1_21?qid=1270581100

        Ensimmäinen reaktio olisi, että ruskea kerros pitäisi saada pois - mutta tuollapa kerrotaankin, että sitä ei pidä yrittääkään poistaa. Se on patinaa, jonka pitäisi ennen pitkää helpottaa ruuan irtoamista pannusta.

        Aika vaihtelevia näkyvät kokemukset emaloiduista pannuista olevan: "My father wanted a cast iron frying pan that was enameled, so I bought one for him. He hated it. Everything stuck to it he said." Yhtenä vinkkinä puhdistukseen moni suositelee leivinsoodan käyttämistä, esim. täällä http://ths.gardenweb.com/forums/load/kitchbath/con050800022040.html

        Tavallisen valurautapannun jippoja tuskin kannattaa käyttää. Pinta kun ei ole valurautaa vaan emalia, lähempänä lasia. Onkohan sitä järkevä edes säilyttää öljyttynä? Kasviöljyt hapettuvat vähitellen, mikä tuskin edesauttaa pannun toimintaa.


      • Jean22
        rautaa keittiöön kirjoitti:

        ...eli onko kyseessä suunnilleen tämmöinen pannu:
        http://www.amazon.co.uk/Creuset-Satin-Interior-Frying-Volcanic/dp/B0000DIO1B/ref=sr_1_21?qid=1270581100

        Ensimmäinen reaktio olisi, että ruskea kerros pitäisi saada pois - mutta tuollapa kerrotaankin, että sitä ei pidä yrittääkään poistaa. Se on patinaa, jonka pitäisi ennen pitkää helpottaa ruuan irtoamista pannusta.

        Aika vaihtelevia näkyvät kokemukset emaloiduista pannuista olevan: "My father wanted a cast iron frying pan that was enameled, so I bought one for him. He hated it. Everything stuck to it he said." Yhtenä vinkkinä puhdistukseen moni suositelee leivinsoodan käyttämistä, esim. täällä http://ths.gardenweb.com/forums/load/kitchbath/con050800022040.html

        Tavallisen valurautapannun jippoja tuskin kannattaa käyttää. Pinta kun ei ole valurautaa vaan emalia, lähempänä lasia. Onkohan sitä järkevä edes säilyttää öljyttynä? Kasviöljyt hapettuvat vähitellen, mikä tuskin edesauttaa pannun toimintaa.

        Kai olet kuivannut pihvit ennen paistoa liinalla hyvin?
        Olet antanut olla ne huoneenlämmössä n 30-60min ennen paistamista?
        Levitä rasva pihveihin ja paista kuivalla tulikuumalla pannulla. (Esim kirkastettu voi, rypsiöljy tms)
        Käytät oikeanlaista rasvaa/öljyä joka kestää pihvien paistamisessa vaadittavan kuumuuden?
        Pöpöt eivat taida selvitä hengissä kun pannun lämpötila on kuitenkin yli 200c?
        Jos lämpöä ei ole riittävästi tai liha on kostea, se vain kiehuu, eikä paistu.
        Paras tapa lämmittää valurauta pannu pihvien paistoon on laittaa se kuumaan uuniin. Lämpee täysin tasaiseksi, sitten nostaa se levylle joka on KUUMA (teflonpannu ei kestä tämmöistä lämpötilaa mitä oikeaoppiseen pihvin ruskistamiseen vaaditaan). Sillon saa hyvän suklaanruskean pinnan molemmille puolile, lopuksi kypsennyksen voi viimeistellä laittamalla pannun pihveinen takaisin uunii.
        Ranskalaiset osaavat ruuanlaiton ja niiden välineiden valmistuksen, suomalaisista en olisi aina varma :D

        Minulla on 60v vanha valurautapannu, jota on käytetty lähes päivittäin, millään teflonpannulla en ole saanut yhtä hyvin paistettua pihviä kuin tällä. Ongelmana on lähinnä että halpojen liesien levyt ovat niin alitehoisia, etteivät niissä oikeen riitä tehot lämmittämään 3kg valurautaa tasaisesti, uuni auttaa siinä.

        Ja oikea kypsennysaika kannattaa opetella, kukaan ei tykkää ylikypsästä kuivasta lihasta.


      • Ainaoikeassa
        kyllä kelpaa kirjoitti:

        ostaa kunnollinen ja toimiva paistinpannu, valurautaiset saivat kyytiä aikoja sitten kun kovanaamat tuli, hinnaltaan oli erittäin edullinen ja toimi 15 vuotta (riittävä ikä paistinpannulle) ja nyt jouluksi ostin tefalin thermo.spotin (13€), sillä seuraavat 15 vuotta, ei minkäänlaisia kiinnitarttumisen ongelmia ja energiansäästökin on huomioitu, ei tarvitse lämmittää puolta päivää. Ja se keveys. On muuten ranskalainen, hyvä niinkuin autotkin.

        skeidaa noi sun turinas


    • Erä-jorma

      Surkein pannu ikinä Le Creuset. Kaikki palaa pohjaan, niin sanottu ruskea pintakerros ei auta yhtään. Valurauta ja de Buyerin pannut toimivat paljon paremmin. Pinnoitetuista paras oli Swissdiamond joka kesti yli vuoden päivittäisessä käytössä. Le Creuset on ylimainostettu täysi p...ka

    • Ruoanlaittaja

      Kannattaisi ensin opetella ruoantaiton alkeet ja sitten alkaa arvostella pannua.

    • valurauta 4eva

      Itselläni on 5 valurautapannua ja yksi titaanipintainen teräspannu kupari sisuksella.
      Hyvin toimivat ja paranevat ikääntyessään. Ei yhtään noita nykyaikaisia kertakäyttöpannuja. Blinipannut joita muuten tulee käytettyä harvakseltaan ovat hyviä aamiaismunien paistoon. Ja jos rehellisiä ollaan, niin valurauta on mielestäni paras lettupannu, joten jos ei creusella pysty pihviä paistamaan, niin joku mättää ja kovasti, veikkaan ettei se ole pannu.

    • Pannu Kuumana

      Pihvi käännetään vasta sitten kun se irtoaa! Eli turha repiä irti, odota ja kun tuntuu että irtoaa sillon vasta käännetään, Le Creuset ei tarvi mitään rasvoja pihvin paistamiseen!

      Lopettakaa se hätäily ja panikoiminen!

    • 09jcf0

      Itselläni myös lahjaksi saatu Le Creuset. Kiinni tarttuu kaikki mitä paistaa. Meinaatko että pihvi irtoaa kun on valmis? Eli pannu sanelee kypsyysasteen? Eikä rasvaa tarvita? Jospa vielä kerran kokeilen. Saanko laittaa nimimerkille "Pannu Kuumana" laskun kiinni jämähtäneistä pihveistä jos ei toimikaan kuten vakuuttelet?

      Hätä ja paniikki!

      • kokki 3

        Löysin vanhan Le Creuset 23 valurautaisen paistinpannun. Se oli aika törkyinen, mutta pesin sen kuumalla vedellä. Kuumensin sen levyllä ja öljysin paistoöljyllä. Nyt olen paistanut sillä lettuja ja silakoita. Hyvin on toiminut, pitää kokeilla miten pihvin paistaminen onnistuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe