LIHAPULLIA

95

Rippijuhlat tulossa. Ajattelin noutopöytää ja yhtenä siinä lihapullia, mutta...

Omasta mielestäni lihapullani maistuvat aina sahanpuruilta eli ei yhtään miltään.

Voisiko joku paljastaa salaisesta reseptiarkistostaan, miten tehdään huippu lihapullia. Sellaisia, joita pitää napsia kylmänäkin tämän tuosta. Rakenteeltaan ne pitäisi minusta olla sellaisia kiinteitä eikä korppujauhomössöjä.

Jos joku auttaa, niin ehkä vielä joskus minäkin osaaan tehdä lihapullia!

46

6481

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisäainekauhu

      tämä minun ohjeeni on sellainen noin mitallinen, mutta kuitenkin, elikkä silputaan sipulia mielellään oikein hienoksi, pistetään kippoon, vettä ja liemikuutio perään, ja ei kun mikroon pariksi minuutiksi, sitten hulautetaan se sipuliliemi korppujauhojen päälle (suhde ehkä desi jauhoja, pari nestettä), sitten mennään aika maun ja saatavien mausteiden mukaan, mutta ainakin mustapippurirouhetta, tomaattipyrettä, loraus ketsuppiakin käy, mutta sitten ei tartte lisätä sokeria, mitä siis muuten laitetaan noin tl, oreganoa, tahi pitsamaustetta tahi muuta mieleistä yrttiä, ei kuitenkaan tilliä :), hiukka aromisuolaa on myös mahdollista heittää mukaan, riippuen omista suolamieltymyksistä, siis riittääkö tuo liemikuutio, chiliä voi myös laittaa, tai valkosipulia, mutta ei ehkä rippijuhlille sentään mitään kovin jytäkkää ja tulista. Ja tämä on siis noin sille neljäsataselle paketille jauhelihaa, ja on tietysti kauhia lisäaine pommi kuutioineen ja aromisuoloineen, mutta on ainakin hyviä. Niin ja uunissa paistan nuo en pannulla.

      • munatontonton

        sentään, kananmuna tuosta unohtui, elikkä se tietysti sinne mukaan.


      • Jalostajan

        1-2 Jalostajan Lihapullat säilyke-purkkia
        1 purkin avaaja
        1 kertakäyttöhaarukka per syöjä

        Ota Jalostajan Lihapulla-säilyke esille, avaa kansi, Jalostajan säilyke lihapullat tarjoillaan kylminä.


    • jep jep

      Mä laitan niin, että nesteenä käytän ruokakermaa (½ dl), johon lisään hienonnettua paahtoleipää (1 viipale), ei korppujauhoja! Sitten maustan esim. parmesanjuustolla, sinappijauheella, paahdetulla sipulilla, valkosipulilla, suolalla, mitä yrttejä nyt haluaakaan laittaa vaikka basilikaa tai persiljaa, ehkä jotain savugrillikastiketta. Tässä vaiheessa maistan seosta, saa olla reilumman suolainen ja sitten vasta lisään munan (1 kpl) ja jauhelihan (400-500 g). Ja lopuksi vaivaan kunnolla taikinaksi ja annan tekeytyä jääkaapissa jonkun aikaa. Parhaimmat lihapullat tulee kun paistaa pannulla öljyn ja oivariinin seoksessa, ei uunissa!

      Kannattaa aina lisätä vasta lopuksi muna ja jauheliha jotta ilkeää maistella mausteiden oikean määrän.

      Toivottavasti tulee kivat pippalot :)

    • juttua

      HYVÄÄ paistijauhelihaa - kermaa - vaaleaa leipää, reilusti mausteita, hienon hienoa sipulimurskaa, kananmuna tai keltuainen

      Noi on ne perusteet - älä söhlää millään rasvaisella sika/nauhalla ja vedellä tai korppujauhoilla.

      mausteeksi siihen taikinaan sopii vaikkapa hienonnetut:
      -chili
      -maustekurkku
      -oliivit
      -valkosipuli
      -oregaano
      -basilika
      lisäksi voi laittaa laadukasta sinappia, ehkä vähän tomaattipyrettä ja soijaa

      PAISTETAAN PANNULLA VOISSA
      ja niitä mausteita (varsinkin suolaa) tulisi olla normaalia reilummin, kylmät ruuat tartteee lämpimiä enemmän mausteita.

      2 kg jauhelihaa, 4-5 viipaletta hyvää vaaleaa leipää, 2 dl kermaa, 1 muna 1 keltuainen = noin 100-120 valmista pullaa

    • Meat ball-

      Ite teen näin naudan jauhelihasta, 400 g paketti.

      - pussi sipulikeittoa
      - prk kermaviiliä tai kermaa
      - pari munaa
      - valkosipulia
      - tavallinen sipuli hienoksi hakattuna (jos pitää sipulisista, muuten ei tarvii)
      - loraus soijaa
      - mausteita: basilikaa, suolaa hiukan

      Jos taikina tuntuu liian paksulta, lisää hiukan kermaa tai jos löysä niin korppujauhoja. Paistaa voit miten haluat mutta yleensä laitan uunipellille. Niin ja anna sen sipulikeiton turvota rauhassa siinä kermaviilissä ennen kuin sekoitat muut aineet siihen. Aina ovat kadonneet jääkaapista mystisesti :-D

      • Tilitantti

        Kiitokset teille ohjeista. Yritän opetella... Vaikeaa on tietää juuri tuo, että paljonko ja mitä mausteita!

        Olisikko kenelläkään jotain hyvää ideaa pääruuaksi rippijuhliin. Ei keittoa eikä kalaa, kun päivänsankari ei niistä pidä.

        Jotain, mikä olisi suht helppoa ja nopeaa tarjota...


      • miina maailmalla
        Tilitantti kirjoitti:

        Kiitokset teille ohjeista. Yritän opetella... Vaikeaa on tietää juuri tuo, että paljonko ja mitä mausteita!

        Olisikko kenelläkään jotain hyvää ideaa pääruuaksi rippijuhliin. Ei keittoa eikä kalaa, kun päivänsankari ei niistä pidä.

        Jotain, mikä olisi suht helppoa ja nopeaa tarjota...

        ja puoliksi siasta tai naudasta. Mausteet kuten yllä, mutta varottava, ettei laita liikaa suolaa, jos joku mauste jo sisältää suolaa. Paras antaa vetäytyä 6-12 tuntia, ja sitten vaivata vielä kunnolla, jos haluaa lihapullien, frikadellien ym. pysyvän koossa. Rippijuhliin voi tehdä hyvin jauhelihalimpun ja paistaa se uunissa, lisäksi kurkkua, tomaattisalaattia. Limpun viereen voi laittaa paprikaa paistumaan, feta-juustoa päälle.


      • LIha_pulla

        Tämä on se kamalin resepti. Juuri sipulikeittoaineista tulee se pistävä teollinen maku, jolla saa kotitekoiset lihapullat pilattua.


    • Osta nauta-sika jauhelihaa. Huom, ei sika-nautaa!

      Jokaista 400 grammaa kohti purkki kermaviiliä, pussi sipulikeittoaineksia, kananmuna, rouhittua
      mustapippuria ja puoli desiä korppujauhoja.
      Ainekset vaan sekaisin, vaivaa taikina kunnolla ja anna levätä jääkaapissa tunnista kahteen,
      pyörittele pulliksi ja paista uunissa, 225 astetta ja noin 7 minuuttia.
      Jos taikina tuntuu lötköltä niin lisää korppujauhoja ja anna taas tekeytyä hetki.

      Jos haluat erikoisempaa, niin lisää taikinaan vähän minttua ja laita sisälle fetajuustokuutio tai
      oliivi.

      Ilmeisesti nämä tulee coctailpöytään niin että erillistä kastiketta ei tarvita ?

      Kun muistat vaivata taikinan (käsin siis, jos hirvittää laittaa kättä taikinaan niin käytä
      kertakäyttökäsinettä) kunnolla ja annat makujen tasaantua enen
      paistamista niin pitäisi onnistua ja voi syödä ihan kylmänäkin

      • :)

        vielä yksi lisä, karkea merisuola on ruokien kuningatar, kohtuudella tietenkin ja huhmareessa murskattuna, ja yksi hyvvä mauste on myös pieni loraus makeaa cilikastiketta, myydään lasipullossa ja säilyy jääkaapissa.
        Sipulia jos käyttä, se kandee aina freesata tai käyttää pannulla voi tai öljytilkassa, sitten se ei ole lian väkevää.
        Olen paistanut myös pötkönä uunissa, valellut parikertaa kuumalla vesitilkalla, ja hyvää tulee myös niin.


    • slurps-

      tällä ohjeella tein viimeksi ja kaikki meinasin syödä samana iltana;)
      -400 g nauta-sika jauhelihaa
      -1 sipulikeittopussi
      -1 prk kermaviiliä
      - 1 muna
      - vähän juustoraastetta(rasvaa 5 %)
      -tuoretta basilikaa silputtuna

      • slurps-

        400 grammaan annosta riittää se yks muna;) ei munia tarvi käyttää liikaa,ei o terveellistäkään.....


      • Syrra
        slurps- kirjoitti:

        400 grammaan annosta riittää se yks muna;) ei munia tarvi käyttää liikaa,ei o terveellistäkään.....

        ... on todella helppo ja hyvä.
        Itse en edes muista, koska olisin tehnyt lihapullia, ettenkö olisi käyttänyt juuri viiliä ja sipulikeittoa.
        On vaan niin hiton helppoo :)
        Maustan vielä tietenkin milloin milläkin : Maustepippuri, Provencen yrttiseos, oregano.... yms.
        Ja hyvää tulee helpolla!!!

        Taidankin tehdä viikonloppuna pullat uuniin :)


      • HJH.
        slurps- kirjoitti:

        400 grammaan annosta riittää se yks muna;) ei munia tarvi käyttää liikaa,ei o terveellistäkään.....

        Lihapullataikinaan ei kannata laittaa munia, sillä ne tekevät lihapullista kovia ja sitkeitä. Munat siis kokonaan pois reseptistä.

        Munien terveellisyydestä voidaan olla monta mieltä. Itse asiassa munat ovat valtavan terveellisiä, sillä niissä on valtavan hyvä aminohappokoostumus. Jos maksa on terve, eivät ne edes nosta kolesteroliarvoja.

        Kaupan lihapullien "salaisuus" on aromivahventeissa. Aromisuolalla saa kaupan lihapullien maun.


    • Er´ta

      Laita lihapulliisi 400 grammaa lihaa kohti yksi kananmuna ja ruokalusikaallinen korppujauhoa, puoli teelusikallista aromisuolaa, puolikas sipuli, ehkä yksi valkosipulin kynsi ja ripaus mustapippuria. Ennen Paistamista.
      Pistä pottuvarpaan kokoiset pyörykt kuumalle pannulle ja käännä niitä parin minuutin välein. Ja kumppanisi on myyty.

    • pro-x

      namin makuisia ohjeita,tää kotikokki kaivaa hirven jauhelihaa ja soveltaa reseptejä.

    • kokkailu on iloni

      Oma ohjeeni on tälläinen: 1 prk kermaviiliä, 1 sipulikeittopussi (itse käytän Pirkan sipulikeittoa, koska mielestäni siinä on paras maku), 400g/800g jauhelihaa (isommalla määrällä siitä ei tule ihan niin sipulista), 1muna/400g jauhelihaa. Vähän voi laittaa grillimaustetta ja pippuria, mutta en ole kokenut sitä aina pakolliseksi. Tällä taikinalla saa lihapullista gluteenittomia kuhan muistaa tarkistaa että sipulikeitto on gluteeniton.
      Pääruoaksi voisi ajatella esimerkiksi jotain kiusausta. Sinihomejuusto-broilerkiusaus on ainakin hyvää jos tykkää sinihomejuustosta (perunasipulisekoitus, broilerinfileesuikaleita, homejuustoa ja ruokakermaa mausteita).
      Taikka porsaan filee uuniin ja sille kaveriksi vähän ruokakermaa ja mausteita, siihen lisäkkeeksi vaikka kermaperunat.
      Jos on kasvisyöjiä niin helppo gratiininohje: Kruunuvihanneksia pakkasesta, grillimaustetta ja suolaa, ruokakermaa (kermaan voi sekoittaa myös kananmunan jos tahtoo kiinteämmän koostumuksen, mut itse en ole käyttänyt) ja päälle juustoraastetta. Noin 200 astetta ja puolesta tunnista tuntiin riippuen siit miten kerma alkaa kiehumaan ja kypsentämään vihanneksia sekä siit et tykkääk vihanneksista al dentena vai täysin kypsinä.
      Hauskoja juhlia!

    • Antero Sepi

      Ostappas kunnon nauta/sika jauhelihaa 1 kilo sitten kermaviiliä purkki ranskalainen sipulikeitto pussi
      kermaviiliin sekoitat ranskalaisen sipulikeitto kanssa .sitten jauheliha sekoitetaan .pyörittele pyörykät uunipellille jossa leivinpaperi paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia niin pitäisi onnistua

      • m.43

        jauhelihaa.pippuri,suola,muna,paprika,sidos aineina vaikka vehnä/grahan jauhoja,pieniksi silputtu/kuulotettu sipuli,,ja pannussa paistaen oikeilla voilla,,,ja tuohon voi lisätä mausteita mistä tykkää,


    • En ota kantaa viileihin ,enkä muihinkaan tämänpäivän mausteisiin, ovat varmaan hyviä. Hurmaan omat aikuiset lapseni lihapullilla, jossa on mausteina ainoastaan suolaa, ripaus valkopippuria (tosi varovasti) ja sitten lihapullamausteitten kuningas MAUSTEPIPPURI, hienonnettuna. Sipulit ja muut sörsselit laitetaan maun mukaan, en käyttäisi paljoa korppujauhoja, munan voi heittää joukkoon, sekään ei ole välttämätön jos sattuu olemaan allergikkoja. Käytä naudan paistjauheilihaa ja 1/3 possua, mahdollisimman rasvatonta, näin saat tymäköitä pulleroita, paistamalla tai uusissa.
      Oikein hyviä juhlia,
      toivoo yks äityli 61 v.

      • 61 minäkin

        Laitan ½ dl vettä, ruokalusikallisen perunajauhoa 400 g paistijauhelihaan, pippuria, suolaa, vaivaan seoksen hyvin, pyöritän tai litustan pulliksi, uunissa paistan. Allergioiden takia tällainen yksinkertainen ohje ja erinomaiseksi olen huomannutkin. Pannulla pienessä öljy/voiseoksessa paistan sipulirenkaita ja annostelen pullien päälle. Ranskalaisessa sipulikeitossa on monosodiumglutamaattia, siksi sitä en koskaan käytä. Kermat närästävät ja kananmuna kananmunana aamiaispöydässä on hyvä. Miksi sitä sotkee kaikenlaista sekaisin, kun lihakin sinällänsä on hyvää. Vatsavaivoja tuppaa tulemaan liian runsaasti maustetusta ja höystetystä ruoasta.


    • Pönttö-Einari

      ..tai sitten ostat huolella kaupasta. Itse jauhan jauhelihan kotona, monta kertaa karjalanpaistilihat ovat tarjouksessa tai jostain muusta lihasta, mistä näen itse mitä jauhan. Näin pääsiäisen jälkeen kaupoissa on vielä pakastealtaissa lampaanlihaa, lampaan lihaa lisukkeena naudan ja sianlihan (30%/35%/35%) kanssa saat varmasti maistuvat lihapullat, tuolla jo aiemmin neuvottujen ohjeiden kanssa, joissa on mukana tuo sipulikeitto ja kananmunia käyttäisin reilusti. Paistaminen sitten vain uunipellillä ja soijalla voidellen.

    • hyvät pullat

      Täydelliset lihapullat = 1/3 osaa shalottisipuleita! Ei tarvi värkätä kermaviilin kans tai jotain muuta... Suola ja pippuri! Ja kyllä porukka TYKKÄÄ!!! Niin ja 1 muna...

    • Kokkaaja 59

      Helpoin tapa: lihapullaaines (sisältää kaiken mitä tarvitset maukkaaseen taikinaan) ja jauheliha, joko paisti- tai nautasikajauheliha. Itse käytän paistia, pakasteessa vaan paranevat.

      Teet pellille pullat ja paistat uunissa ennakkoon tai helposti saa tehtyä vaikka saman päivän aamuna kun juhlat on. Ei tarvitse käryttää pannulla ja kerralla paistuu paljon etenkin kiertoilmassa.

      Kokeile ennakkoon kummasta jauhelihasta pidät enemmän. Snelmann paras kun sitä lihaa ei ole pakastettu ja parempilaatuista kuin muut.

      Hanki hyvä avustaja keittiöön, joka osaa tarttua hommiin eikä ole saamaton.

      Hauskaa Onnistunutta Juhlapäivää Teille !

      • TV:n katsoja

        Olet mainoksen uhri


    • Ei mitään muuta,

      kuin jauhelihaa ja jotain mausteita (suola, aromisuola, sipuli(jauho)pippuri...)

      Lyyttää liha suoraan pullaksi tai pihviksi ja paista pannulla tai uunissa. Pihvi sopii hyvin myös Vaasan ruispalojen väliin.

    • jekku#34

      Mä joudun kokkaan olosuhteiden pakosta ja nykyään kai omasta ilosta omille muksuille, no näitä ne ainakin syö:
      taikina:
      -1 muna
      -400g naudan paistijauhelihaa, (tilalla voit käyttää lammasta tai vaikka hirvenjauhelihaa, mutta tällöin 1/3 sikaa joukkoon).
      -punasipuli silputtuna, jos keltasipulia niin sen voi freesata
      -ranskankerma 1prk (smetana menee myös jos kermaa ei ole)
      -ripaus korppujauhoja

      mausteet:
      grillimauste, sinappia 1 rkl lusikallinen (chilit, mustapippurit yms. fiiliksen mukaan, ei kuitenkaan välttämättä.)

      Sekoita aineet kunnolla käsin (sormukset pois) ja vie taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
      Pyörittele vehnäjauhoissa pieniksi palloiksi. Pannu kuumaksi, pannuun öljyä ja VOITA (fiftisixti). Pelkkä voi ei tee riittävä rapeiksi. Paista pinnalta ruskeeksi ja laita kuumaan uuniin leivinpaperille ~200 ast. 5-7 min

      Ota mahd. nesteet talteen kastiketta varten ja tee kastike pastinpannuun. Kastikkeeseen vettä, hiukan freesattua sipulia, tomaattipyrettä, mausteita ja lihapullista tulleet nesteet (lihalientä tilalla jos nestettä ei ole tarpeeksi irronnut), ja kiehauta. Jos haluu kastikkeen jäykemmäksi niin ripaus maitzenaa sekaan. Lopuksi siivilän läpi astiaan.

      Miehenä yleensä jätän kaikki tarkat mittasuhteet ja teen fiiliksen mukaan. Kokeilun ja erehdyksien kautta oppii tekemään oman itsensä mielestä parhaat pullat toki perusperiaatteet muistaen.

      Parhaana pullat maistuu ennen nukkumaanmenoa, suoraan kylmänä jääkapista naposteltuna ja vichyn kansssa. Niin ja kaikkein helpommalla pääse kun ostaa "äitien" tekemiä eineslihapullia suoraan kaupan kylmäaltaasta. ;)

      • jekku#34

        taikinaan ripaus suolaa, ja hienoo mielellään.


      • Vanha kokki
        jekku#34 kirjoitti:

        taikinaan ripaus suolaa, ja hienoo mielellään.

        Osta sikanauta jauhelihaa, mieluusti kauppiaasi itse jauhamaa, ei valmispaketeissa.
        Ohje kilolle lihaa:
        1. 1/2 kkp korppujauhoja
        2. 1/2 keskikokoista sipulia hienoksi silputtuna
        3. 1 kananmuna
        4. vettä tai vissyä 3 dl
        5. 1 tl hienoa merisuolaa
        6. 1/2 tl rouhittua mustaa pippuria
        7. 1 rkl Knorrin aromat maustetta
        8. 1/2 rkl Knorrin Grillaus ja yleismaustetta
        9. 1 dl kuohukermaa

        Tee näin:
        Turvota korppujauhot vedessä, lisää kanamuna sipulisilppu ja mausteet, sekä jauheliha ja kerma.
        Sekoita huolellisesti taikina ja anna sen levätä hetki.
        Pyörittele kostutetuin käsin reilun kokoisia lihapullia (n. 5 sm. halkaisijaltaan) ja paista ne pannulla voin ja öljyn sekoituksessa kauniin ruskeiksi. Kypsytä lopuksi uunipellillä 175 asteen lämmössä n. 1/2 tuntia.
        Nämä ovat peruslihapullia ja maistuvat kastikkeen joukossa, tai8 pelkästään niin kylminä kuin lämpöisinäkin!


      • gourmet lihapullat
        Vanha kokki kirjoitti:

        Osta sikanauta jauhelihaa, mieluusti kauppiaasi itse jauhamaa, ei valmispaketeissa.
        Ohje kilolle lihaa:
        1. 1/2 kkp korppujauhoja
        2. 1/2 keskikokoista sipulia hienoksi silputtuna
        3. 1 kananmuna
        4. vettä tai vissyä 3 dl
        5. 1 tl hienoa merisuolaa
        6. 1/2 tl rouhittua mustaa pippuria
        7. 1 rkl Knorrin aromat maustetta
        8. 1/2 rkl Knorrin Grillaus ja yleismaustetta
        9. 1 dl kuohukermaa

        Tee näin:
        Turvota korppujauhot vedessä, lisää kanamuna sipulisilppu ja mausteet, sekä jauheliha ja kerma.
        Sekoita huolellisesti taikina ja anna sen levätä hetki.
        Pyörittele kostutetuin käsin reilun kokoisia lihapullia (n. 5 sm. halkaisijaltaan) ja paista ne pannulla voin ja öljyn sekoituksessa kauniin ruskeiksi. Kypsytä lopuksi uunipellillä 175 asteen lämmössä n. 1/2 tuntia.
        Nämä ovat peruslihapullia ja maistuvat kastikkeen joukossa, tai8 pelkästään niin kylminä kuin lämpöisinäkin!

        Juuri näin: ehdottomasti SIKA-NAUTAA. Mausteet ja pikanttia makua luomaan creme fraiche ja mieluummin smetanaa purkillinen. Sekoitetaan siis taikinaan. Eiku paistamaan!

        Maukkaita pippaloita!


    • Oikeita LIHA pullia

      Meillä ei ikinä laiteta korppujauhoja eikä mitään muutakaan vastaavaa... pelkkä jauheliha, kananmunat, mausteet sipulit.2

      • Oikeita LIHA pullia

        Ovatpahan sitten myös gluteenittomia.


      • Epeli!

        Me saamme erinomaisen kovia lihapullia. Sopivat päivän vanhoina vaikka ritsoilla ammuttaviksi. 6 millin ikkuna sälähtää siruiksi helpolla!


    • 40v. kokkina

      400g jauhelihaa, 2dl kuohukermaa, 2 keitettyä perunaa, 1 sipuli, 4 tl. suolaa, 1 tl. maustepippuria, 4 rl. korppujauhoa. Laita kulhoon jauheliha (sikanauta on maukkainta) Tee kolo keskelle ja laita siihen kerma ja muut ainekset. Paista sipulisilppua voissa n.4-5 min. Peruna pitää tietysti survoa tai soseuttaa. Sekoita ja anna turvota muutaman minuutin ajan. Alusta käsin. Lisää 1 kananmuna ja sekoita hyvin. Laita vettä lautaselle ja kostuta kätesi siinä, kun muotoilet pyörykät tai pihvit. Paista voissa. Suolan määrää voit vaihdella makusi mukaan. Hyviä makuhetkiä!

    • juhnu 2

      Kokeile basilikaa tai oreganoa ja uuniin.Aurinko kuivattu tomaatti on myös hyvä.

    • Yualle

      tulee olla hirveä. Jos ei kaikkea, niin edes osin.

      • Matti Viikate

        Hirven ja poron sekä lampaan lihaa voisi hyvin olla reilusti tarjolla, se ainakin sopii juhla kaavoihin ihan mukavasti ja ovat hyviä muutenkin. Lihapullat tietenkin ihan hyvä kanssa jos tekee niin että sopivat tarjoiluun.
        http://mattiviikate.newsvine.com/


    • Lihapulla <3

      Minä en tykkää laittaa sipulikeittoaineksia enkä maustepippuria, maistuvat mielestäni pahalle. Ei kannata myöskään käyttää aromisuolaa eikä maustesekoituksia tai lihalientä, jotka sisältävät E621:tä eli natriumglutamaattia. Lihapulliin kannattaa käyttää naudan jauhelihaa, tavallista tai paistijauhelihaa. Nauta-sika käy myös ihan hyvin, ei missään nimessä sika-nauta. Hirven tai poronjauhelihaan kannattaa sekoittaa jotain muuta jauhelihaa, pelkästä hirvestä tai porosta tulee kuivia. Korppujauhot voi jättää pois tai tilalla voi käyttää esim. kaurahiutaleita. Hyvä perus lihapullaohje (maidoton, laktoositon): 400 g. naudan jauhelihaa, 2 dl. vettä, 1 dl. korppujauhoja, 1 pieni sipuli silputtuna, 1 kananmuna, 1 tl. suolaa, mustapippurirouhetta, paprikajauhetta, 1 tl. oreganoa, ripaus valkopippuria ja ehkä myös muita mausteita maun mukaan, esim. valkosipulia ja minttua, jos haluaa kreikkalaistyyliset lihapyörykät. Turvota korppujauhot nesteessä, lisää muut aineet ja sekoita. Hyvä vinkki on myös, että paistaa esim. mikrossa pienen koepullan ja maistaa sitä. Lisää sitten suolaa tai mausteita jos tarvii. Lihapullien pyörittely onnistuu helpoiten, kun käyttää apuna hieman öljyä. Öljyä ei tarvitse lotrata desikaupalla! Myös veden tai vehnäjauhojen kanssa pyörittely onnistuu. Itse paistan uunissa 225 asteessa. Tavallisten lihapullien kastikkeena perinteinen ruskea kastike, johon jauhot on ruskistettu rasvassa (muut kastikkeet ei oo yhtä hyviä, varsinkin pelkällä tummalla Maizenalla suurustettu kastike on kammottavaa). Kreikkalaistyylisten tai muidenki lihapullien kastikkeena myös tsatsiki on tosi hyvää! Tsatsiki käy myös juhlien noutopöytään. Hyviä herkuttelu- ja juhlahetkiä :)

      • Vanha kokki

        500 gr vasikan jauhelihaa
        1/2 kkp kuivaa valkoviiniä
        1/2 kkp vettä
        1 kkp vaaleata leipärouhetta
        1 kananmuna
        1 tl suolaa
        1 tl mp rouhe
        3 rkl silputtua tuoretta persiljaa
        2 rkl Ouzoa
        Sekoita ainekset keskenään ja muotoile massasta kostutetuin käsin n. kolmen sentin läpimittaisia palleroita jotka paistat oliiviölyssä paistinpannulla.
        Ohje on kirjattu muistiin muinoin (1972) Rodoksella, ravintola Giorgioksessa.


    • hunter_

      Makuja on monia, mutta lihapullien maustamiseen kannata laittaa liian montaa maustetta, suolan lisäksi 1-3 riittää esim. valkosipuli ja mustapippuri, liiallisella mausteilla turhaan peitetään lihan oma maku. esim hirvenlihapullat ei juuri mausteita kaipaa.

    • a

      käy katsomassa kotikokit.net

      • merkonomi2006!

        Mun mutsin reseptillä väsätyt lihispullat ja ne on maailman parhaat, koska ne on tehny mun oma mutsi!


    • toinenmummomaalta

      Nautajauhelihaa, vaaleaa kuivaa leipää, hienonnettua sipulia, tuoretta persiljaa silputtuna, mustapippuri rouheena, chiliä hiutaleina tai palkoa käsin hienonnettuna, ripaus currya, mustapippuria, suolaa sopivasti.

      Liota kuivat leipäsiivut, purista vesi pois ja laita jauhelihan kanssa samaan kuppiin. lisää kaikki muut aineet ja vaivaa taikina kasaan. Ei tarvita kananmunaa eikä mitään maitotuotetta.
      Tee haluamasi mallisia pullia ja paista.
      Ainetten suhteista sen verran, että noin mitoilla 500g naudanpaistijauhelihaa, 2-3 siivua kuivaa leipää (tai helpommin korppujauhoilla 1-2dl), sipulia paljon ja mausteita reilusti. Kannatta paistaa koepulla niin voi tarvittaessa mausteita lisätä.

    • Oman maun mukaan

      Meikäläinen teki tossa naudan paistijauhelihasta pullia

      -800g lihaa
      -Cajunmaustetta oman maun mukaan
      -Mustapippuria reilusti
      -Ripaus valkopippuria
      -2 valkosipulin kynttä
      -Suolaa maltillisesti
      -1 silputtu iso sipuli
      -1 pussi sipulikeittoaineksia (kaikki on samaa kamaa, eli halvin on yhtä hyvä kuin kallein)
      -Loraus viskiä

      Uuniin heitin hieman alle 200 asteeseen ja nyt odottelen että valmistuvat. Herkullinen tuoksu ainakin leijailee tuolta keittiön puolelta.

      • Anonyymi

        Hyvä ettei pontikkaa


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      3690
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      72
      1934
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      542
      1598
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      81
      1224
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1057
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      988
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      214
      888
    8. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      853
    9. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      844
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      778
    Aihe