Osaisko joku kertoa, miten valmistetaan keitetyt perunat?
Ongelma mulla on se, että joko perunat hajoaa niin sanottuun keitinveteen taikka sitten jäävät raaoiksi.
Eli nyt ihan alusta, kuinka paljon vettä ja kuinka kauan keitetään levyn ollessa missä asennossa ja minkälaisella kattilalla? Ei mitään summittaisia aikoja vaan tarkka aika kiitos? Pistetäänkö perunat by the way kiehuvaan vai kylmään veteen ja otetaanko aika siitä kun perunat alkavat kiehua vai siitä kun perunat on laitettu kattilaan?
Keitetyt perunat?
12
11148
Vastaukset
- -----
En osaa sanoa tarkkoja aikoja enkä tarkkoja vesimääriä, koska itse keitän aina summassa. Sen verran kuitenkin, että laitat kattilaan kylmää vettä niin paljon, että perunat peittyvät. Sen jälkeen laitat levyn päälle (isoimmalle asteelle -joissakin helloissa se on 6 ja joissakin 12) ja kattilan levylle. Aika otetaan tietysti siitä, kun vesi kiehuu ja kun se alkaa kiehua, voit laittaa kannen kattilan päälle (vähän kuitenkin raolleen, eli ei kantta ihan kiinni) ja säätää levyn asteita pienemmäksi. Silloin perunat kypsyvät nopeammin. Kannattaa vahtia, ettei kuohu yli, niin kuin helposti käy kun kansi on päällä.
Perunoiden keittämiseen kannattaa varata aikaa n. 30 min. Hyvä konsti on aina välillä tunnustella haarukalla, onko peruna kypsä. Kun haarukka uppoaa helposti perunaan, mutta peruna ei aivan hajoa, on peruna sopivan kypsä.
Toivottavasti vinkeistä oli apua. Itse unohdin ensimmäisiä kertoja keittäessäni kannen kattilan päältä ja meni varmaan tunti, ennen kuin perunat olivat kypsiä. - keittopottu
tehdään kiinteistä- tai yleisperunoista. Ei keitetä mitään tuntikausia, sittenhän ne taas kovettuu jos eivät olleet hajoavaisia muusiperunoita.
- Potut pottuina
Meillä on nicola perunaa(olikohan oikein kirjoitettu) ja korkeintaan kuori hiukan halkeaa, kun keittää.
Perunalaadusta se on kiinni, jotkut hajoo toiset ei! Tietysti jos ei ole mitään tölkkua keitin ajalla, niin voihan ne hajota, mutta tarkistaa haarukalla 20- jälkeen joko uppoaa
- Panhandle
Tarkka aika riippuu perunoiden koosta, eikä sitä siksi voi sanoa muuten kuin "noin puoli tuntia". Kannattaa valita samankokoisia perunoita ja mieluiten kiinteää lajiketta (kuten Nicola).
Haarukka on hiukan epävarma kypsyyden mittari, hammastikku on parempi. Itse käytän kaupasta ostettua ohutta metallipiikkiä, joka on alunperin tehty kakkujen kypsyyden tarkistamista varten. Kun se menee perunasta läpi, pottu on varmasti kypsä.- Vanha kokki
Kokki näytti aikoinaan ainakin minulle silloin uuden tavan perunan kypsyyden varmistamiseksi.
Painetaan kapeateräinen veitsi perunan lävitse ja nostetaan pois keitinvedestä. Jos peruna liukuu pois veitsen terästä takaisin kattilaan, on se myös kypsä syötäväksi. - Potut pottuina
Vanha kokki kirjoitti:
Kokki näytti aikoinaan ainakin minulle silloin uuden tavan perunan kypsyyden varmistamiseksi.
Painetaan kapeateräinen veitsi perunan lävitse ja nostetaan pois keitinvedestä. Jos peruna liukuu pois veitsen terästä takaisin kattilaan, on se myös kypsä syötäväksi.Jos ei nyt osaa henkilö(luultavasti mies) keittää perunoita, pitää hakea maalta keski-Suomea pohjoisemmasta vaimo, he osaa keittää ilman potut ihan sormituntumalla!
Potut pottuina kirjoitti:
Jos ei nyt osaa henkilö(luultavasti mies) keittää perunoita, pitää hakea maalta keski-Suomea pohjoisemmasta vaimo, he osaa keittää ilman potut ihan sormituntumalla!
Mutta entä jos mennään astetta vaativampiin kokkauksiin ja pitäisi tehdä ruskea kastike perunoiden päälle? Mistä sitten löytyy kokkaaja? Voi olla että niin pohjoiseen ei edes päästä, että molemmat ruokalajit onnistuisivat, ruskea kastike ja keitetyt perunat.
- ...
Valikoin sopivan kokoisia perunoita, siis ei liian isoja, keitän n 1/2 tuntia, kokeilen hammastikulla, peruna ei ole ihan vielä kypsä, kaadan keitinveden pois, kansi päälle, höyry kypsentää loput. Sillä välin katan pöydän.
Keitinvesi otetaan haaleana. - Kokinammatti
Kuorit perunat,laitat jo kiehumistaan aloitettelevaan veteen ja voit vaikka puolittaa ne perunat,jos ovat isoja. Kiehumisaika taas riippuu hellan tehosta jne. 20-30min. Pitää seurailla ja kokeilla.
- Näinllen
Älä j......ta syö perunaa. Liimaa ja tärkkelystä!
- Ossibou
Peruna
- Kurikan_kropsu
Itse ainakin kuorin perunat valmiiksi ja keitän, niin ei tarvi ruokapöydässä rääpiä kuoria vaan saa syödä heti. Omassa vanhassa hellassa aloitan 6:lla ja piennennän 2:selle , aika n. 20 min.
Mielestän paras tai yksi niistä on lajikkeena Annabelle. Iso soikea .
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12661Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1481208Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491105- 127988
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223964Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?205921Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä13835Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk296833- 72825
- 39812