Graavilohen leikkaus

väärinkö teen

Tuli tuossa pieni kiista, kummasta päästä filettä aloitetaan leikata. Minä aloitan pyrstöpäästä ja etenen fileen paksumpaan päähän

22

11456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • helvetinmankeli

      Samoin pyrstöpäästä, siten saa mahdolliset piikitkin nätisti pois

    • Jos tarkoitat fileen irroitusta selkäruodosta siloin leikkaan niskata pyrstön suuntaan. Kylkiruodot ja evät irtoavat tämän jälkeen siististi parilla viillolla. Noi selkäruodon piikit saa hyvin pois kunnnon pihdeillä, toimivia ruotopinsettejä en ole vielä nähnyt. Hommaa helpottaa fileen asettaminen nahkapuoli alaspäin jonkin pyöreämuotoisen astian, vaikka taikinakulhon, päälle. Näin ruodot nousevat helpommin havaittaviksi.
      Graavipalojen leikkaus aloitetaan yleensä pyrstöstä. Fileen paksuinta kohtaa leikkaan joskus pystysuoraan, silloin saa nättejä tasakokoisia paloja.

      • joku vaan

        Paras työväline ruotojen poistoon on mutkakärkiset elektroniikkapihdit, tosin ovat varsin kalliita.

        Muista kuin graavattavista fileistä saa kylkiruodot pois parhaiten parilla puukonviillolla, hävikki on aivan minimaalista kun tietää mitä tekee.


    • Minäkin aloitan pyrstöstä. Kunnon junttaus kalapiikillä etupäästä kalalautaan kiinni niin file pysyy paikoillaan
      ja sitten pyrstöpuolesta ohutta graavisuikaletta. Mahdolliset ruodot poistan naisellisesti
      pinseteillä :o) Joskus jopa kärkipihdeillä.
      Ruodot löytyy helpoiten kun sivelee filettä "vastakarvaan " eli päästä pystöön päin, näppituntumalla.
      Hieman alaspäin kallellaan oleva työlauta myös auttaa asiaa.

      Siivun paksuus riippuu vähän käyttötarkoituksesta; jos tulee sinällään tarjottavaksi , voi olla hieman paksumpaa, ja sitten jos tarvitsee koristeeksi leivälle /voileipäkakulle niin mahdollisimman ohutta
      salissia että saa muotoiltua ruusukkeita.

      • Vanha kokki

        Jospa aloittaja kuitenkin tarkoitti valmiin graavatun fileen viipalointia. Näin minä otaksun ainakin.
        On jokseenkin outoa lähteä fileoimaan kalaa pyrstöstä, eiköhän se aina aloiteta kidusten takaa.
        Minulla on tapana poistaa kylkiruodot veitsellä samantien ja poistan myös sen rasvaisen mahaliepeen.
        Sen jälkeen nypin yksinkertaisella ruotopihdillä pystyruodot pois, joten kala on täysin ruodoton joko graavattavaksi sellaisena, tai kuten itse teen, leikkaan kalan tässä vaiheessa siivuiksi ja graavaan siivut kerroksittain astiaan. On aivan samantekevää aloittaako siivuttamisen pää-tai häntäpäästä, koska ruotoja ei ole ainuttakaan!


      • Vanha kokki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Jospa aloittaja kuitenkin tarkoitti valmiin graavatun fileen viipalointia. Näin minä otaksun ainakin.
        On jokseenkin outoa lähteä fileoimaan kalaa pyrstöstä, eiköhän se aina aloiteta kidusten takaa.
        Minulla on tapana poistaa kylkiruodot veitsellä samantien ja poistan myös sen rasvaisen mahaliepeen.
        Sen jälkeen nypin yksinkertaisella ruotopihdillä pystyruodot pois, joten kala on täysin ruodoton joko graavattavaksi sellaisena, tai kuten itse teen, leikkaan kalan tässä vaiheessa siivuiksi ja graavaan siivut kerroksittain astiaan. On aivan samantekevää aloittaako siivuttamisen pää-tai häntäpäästä, koska ruotoja ei ole ainuttakaan!

        Minulla on ruostumattomasta teräksestä tehdyt ruotopihdit jotka toimivat todella hyvin.
        Yritän kuvailla niitä jotenkin. Ne ovat pituudeltaan n. 12 senttiä ja leveydeltään n. 12 mm aineen paksuus n. 0.75mm, tuollainen lattateräs on taivutettu keskikohdaltaan U:n muotoon ja u:n kumpaankin sakaraan on puolestaan taivutettu vinosti n. sentin mutkat joiden päät ovat teroitettu, joten ne muodostavat siten sen pihtiosan jolla ruoto lähtee näppärästi ihan tuoreestakin kalasta.
        Luulisin kokkipuodin myyvän niitä, en tiedä koska itse sain ne lahjaksi ja ovat kyllä parhaat mitä minulla on tähän asti ollut käytössäni!
        Kysäiseppä jostain välineitä myyvästä kaupasta, jos kuvailuni aukesi sinulle.
        Yritän saada kuvan niistä tuonne kuvablogiini joskus, kun saan kamerani taas toimimaan.


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Jospa aloittaja kuitenkin tarkoitti valmiin graavatun fileen viipalointia. Näin minä otaksun ainakin.
        On jokseenkin outoa lähteä fileoimaan kalaa pyrstöstä, eiköhän se aina aloiteta kidusten takaa.
        Minulla on tapana poistaa kylkiruodot veitsellä samantien ja poistan myös sen rasvaisen mahaliepeen.
        Sen jälkeen nypin yksinkertaisella ruotopihdillä pystyruodot pois, joten kala on täysin ruodoton joko graavattavaksi sellaisena, tai kuten itse teen, leikkaan kalan tässä vaiheessa siivuiksi ja graavaan siivut kerroksittain astiaan. On aivan samantekevää aloittaako siivuttamisen pää-tai häntäpäästä, koska ruotoja ei ole ainuttakaan!

        sekaisin ehkä, minä kuitenkin ajattelin kokonaisena graavattua filettä, joka on mahdollisimman pitkälle
        puhdistettu ruodoista vaikka ainahan niitä silti jää.
        Graavaustapoja on parikin, paloina tai kokonaisena, itse koen helpompana graavata sen kahtena file kappaleena,ja sitten vasta siivuttaa, riipuen käyttötarkoituksesta.
        Tupperwaren iänikuinen vanha "leipälaatikko" on oikein hyvä graavausastia. Pitää varmasti hajut
        ja aromit sisällään jääkaapisakin.

        Semmoista ohjetta kaipailisin kun teriyakilohi. Ohimennen lukasin reseptin naistenlehdestä mutta
        en ennättänyt repäistä sitä irti, jäi kiinnostamaan, onkos kokemuksia ?


      • porkkanapää kirjoitti:

        sekaisin ehkä, minä kuitenkin ajattelin kokonaisena graavattua filettä, joka on mahdollisimman pitkälle
        puhdistettu ruodoista vaikka ainahan niitä silti jää.
        Graavaustapoja on parikin, paloina tai kokonaisena, itse koen helpompana graavata sen kahtena file kappaleena,ja sitten vasta siivuttaa, riipuen käyttötarkoituksesta.
        Tupperwaren iänikuinen vanha "leipälaatikko" on oikein hyvä graavausastia. Pitää varmasti hajut
        ja aromit sisällään jääkaapisakin.

        Semmoista ohjetta kaipailisin kun teriyakilohi. Ohimennen lukasin reseptin naistenlehdestä mutta
        en ennättänyt repäistä sitä irti, jäi kiinnostamaan, onkos kokemuksia ?

        Mun versioni menee suunnilleen näin. Otetaan kaksi yhtä suurta palaa lohta. Kikkomanin teriyakia levitetään palojen pintaan vaikka pullasudilla- Päälle raastetaan vielä inkivääriä, Palat vastakkain ja tiukkaan muovikelmuun kylmään. Kääntele pakettia levälillä, valmista 12 tunnissa ja syödään kypsentämttä Sopii myös vaalealle kalalle.
        Mainitsin tuon teriyakin merkin siksi, että eri valmistajien tuotteissa on kaikissa oma makunsa. Ostin taannoin itselleni tuntematonta teriyaki-merkkiä ja nuuhkaisematta kaadoin ainetta paistin päälle. Jos luulette että jouluglögin aromi sopii paahopaistiin, olette väärässä ;-P


      • Parta-Arska kirjoitti:

        Mun versioni menee suunnilleen näin. Otetaan kaksi yhtä suurta palaa lohta. Kikkomanin teriyakia levitetään palojen pintaan vaikka pullasudilla- Päälle raastetaan vielä inkivääriä, Palat vastakkain ja tiukkaan muovikelmuun kylmään. Kääntele pakettia levälillä, valmista 12 tunnissa ja syödään kypsentämttä Sopii myös vaalealle kalalle.
        Mainitsin tuon teriyakin merkin siksi, että eri valmistajien tuotteissa on kaikissa oma makunsa. Ostin taannoin itselleni tuntematonta teriyaki-merkkiä ja nuuhkaisematta kaadoin ainetta paistin päälle. Jos luulette että jouluglögin aromi sopii paahopaistiin, olette väärässä ;-P

        Tuohan kuulostaa jo ihan hyvältä, pitänee kokeilla.
        No mutta sinullehhan sattoi paistin kanssa mokkeri vaan mitäpä siitä , kokeellinen keittiö
        pitää olla :o)

        Se ohje jonka pikaiseltaan selasin oli suikaloitua kalaa ja vihanneksia, vaan saahan sen kalan
        äkkiä palasiksi tarvittaessa. Kuvassa näytti hyvältä, mutta tämän takia ei viitisi mennä
        hammaslääkärin odotushuoneeseen.. tai sitten joo, ihan siitä lehtien lukemisen ilosta :o))

        Jotain uutta tosiaan kaipaisi kalarintamalle- ikuisuuksiin ei jaksa laitella uunilohta / graavia /
        täytettyä / savustettua. Pikkukalat menee lähinnä kukkoon ja ahvenet fileiksi ja neulamuikut
        friteeraukseen vaan lohelle kun saisi jonkun INNOVATIIVISEN (ei miltään ihme tepolta) uutuuden
        niin voisi kokeilla tässä kesän mittaan.

        Tervetuloa, uudet reseptit !


      • porkkanapää kirjoitti:

        Tuohan kuulostaa jo ihan hyvältä, pitänee kokeilla.
        No mutta sinullehhan sattoi paistin kanssa mokkeri vaan mitäpä siitä , kokeellinen keittiö
        pitää olla :o)

        Se ohje jonka pikaiseltaan selasin oli suikaloitua kalaa ja vihanneksia, vaan saahan sen kalan
        äkkiä palasiksi tarvittaessa. Kuvassa näytti hyvältä, mutta tämän takia ei viitisi mennä
        hammaslääkärin odotushuoneeseen.. tai sitten joo, ihan siitä lehtien lukemisen ilosta :o))

        Jotain uutta tosiaan kaipaisi kalarintamalle- ikuisuuksiin ei jaksa laitella uunilohta / graavia /
        täytettyä / savustettua. Pikkukalat menee lähinnä kukkoon ja ahvenet fileiksi ja neulamuikut
        friteeraukseen vaan lohelle kun saisi jonkun INNOVATIIVISEN (ei miltään ihme tepolta) uutuuden
        niin voisi kokeilla tässä kesän mittaan.

        Tervetuloa, uudet reseptit !

        Porkkanapää kyseli tuossa uusia ideoita kalanlaittoon, joten panen alle pienen vinkin vehkeestä jota kannattaa harkita, jos tilaa ja sähköä tontilta löytyy. Käytettyjä jääkaappeja saa pikkurahalla, joten alkuinvestointi ei ole kallis.

        http://www.savusampo.fi/jaakaappi_video.html

        Tällä savustuvat myös lihat ja juustotkin. Työkaverini on ihan kajahtanut tähän savustustapaan ja itsellänikin tuo on mökille hankintalistalla. Tuoreesta savukalasta saa mahtavia piirakoita ja pasteijoita aikaiseksi, puhumattakaan salaateista. Näin vaikkapa pienen pitopalvelun tarpeisiin.


      • Parta-Arska kirjoitti:

        Porkkanapää kyseli tuossa uusia ideoita kalanlaittoon, joten panen alle pienen vinkin vehkeestä jota kannattaa harkita, jos tilaa ja sähköä tontilta löytyy. Käytettyjä jääkaappeja saa pikkurahalla, joten alkuinvestointi ei ole kallis.

        http://www.savusampo.fi/jaakaappi_video.html

        Tällä savustuvat myös lihat ja juustotkin. Työkaverini on ihan kajahtanut tähän savustustapaan ja itsellänikin tuo on mökille hankintalistalla. Tuoreesta savukalasta saa mahtavia piirakoita ja pasteijoita aikaiseksi, puhumattakaan salaateista. Näin vaikkapa pienen pitopalvelun tarpeisiin.

        jatkojohdoilla aina.
        Aika mielenkiintoisen näköinen vempele, jäkistä voi siis käyttää tuohonkin tarkoitukseen.. hmm .
        Eipä sitten kun kierrätyskeskukseen, sieltähän noita saa lähes ilmaiseksi ja pitää valjastaa joku
        pelle peloton tekemään tekniikan puolen. Kiitän ideasta.

        Pakastimesta muuten saa sitten käytännöllisen kylmiön.
        Meidän kotitilalla se on haudattu maahan kantta myöten. Sähköä ei tarvita, sinne sisälle kun laittaa
        kylmäkalleja niin ruoat ja juomat säilyy parikin päivää viileässä, sitten pitää vaihtaa kallet.

        Savukala on kyllä hyvää.
        Nyt voisikin kehitellä jotain piirakkaa jonka voi toteuttaa takassa tai nuotiolla valurautapannulla.
        Kunhan tässä joskus kesän mittaan pääsee sinne kotimökille jossa ei ole sähköjä niin onkin haasteellista
        tehdä savukaloista aamupalapiirakkaa..
        Arvatenkin kalaa tulee ja sitä sitten tarviaa halstrata ja ne jämät mitä jää niin on hyvä sitten upottaa
        piirakkaan. Ellei lokit ja koira ehdi ensin :o)


      • Vanha kokki
        porkkanapää kirjoitti:

        jatkojohdoilla aina.
        Aika mielenkiintoisen näköinen vempele, jäkistä voi siis käyttää tuohonkin tarkoitukseen.. hmm .
        Eipä sitten kun kierrätyskeskukseen, sieltähän noita saa lähes ilmaiseksi ja pitää valjastaa joku
        pelle peloton tekemään tekniikan puolen. Kiitän ideasta.

        Pakastimesta muuten saa sitten käytännöllisen kylmiön.
        Meidän kotitilalla se on haudattu maahan kantta myöten. Sähköä ei tarvita, sinne sisälle kun laittaa
        kylmäkalleja niin ruoat ja juomat säilyy parikin päivää viileässä, sitten pitää vaihtaa kallet.

        Savukala on kyllä hyvää.
        Nyt voisikin kehitellä jotain piirakkaa jonka voi toteuttaa takassa tai nuotiolla valurautapannulla.
        Kunhan tässä joskus kesän mittaan pääsee sinne kotimökille jossa ei ole sähköjä niin onkin haasteellista
        tehdä savukaloista aamupalapiirakkaa..
        Arvatenkin kalaa tulee ja sitä sitten tarviaa halstrata ja ne jämät mitä jää niin on hyvä sitten upottaa
        piirakkaan. Ellei lokit ja koira ehdi ensin :o)

        Että tuo kyseinen savusampo on vain kylmäsavustukseen. Laite toimii, kun muistaa vaihtaa leppäkiekot aika-ajoin. Kokemus opettaa savustusajan, joka ei ole ihan lyhyt ja lihassa jopa vuorokausia.

        Itselläni laite on ollut jo useamman vuoden ja kylmäsavustuksen nykyisin teen vallan sitä käyttäen.
        Minulla on verstaalla vanha pakastinjääkaappi, jonka välipohjan poistin ja savustin on siellä alhaalla pakastin osassa kalat roikkuvat ylhäällä jääkaappiosassa, aivan kuten mainoskuvassakin.
        Lisäksi on hyvä käyttää digitalimittaria lämmön seurantaan.

        Kalakeitto tulee todella herkullinen noiden savustettujen kalojen mahaliepeistä, joko kermainen tai kirkas liemi, yhtäkaikki todella herkkua!


      • Parta-Arska kirjoitti:

        Porkkanapää kyseli tuossa uusia ideoita kalanlaittoon, joten panen alle pienen vinkin vehkeestä jota kannattaa harkita, jos tilaa ja sähköä tontilta löytyy. Käytettyjä jääkaappeja saa pikkurahalla, joten alkuinvestointi ei ole kallis.

        http://www.savusampo.fi/jaakaappi_video.html

        Tällä savustuvat myös lihat ja juustotkin. Työkaverini on ihan kajahtanut tähän savustustapaan ja itsellänikin tuo on mökille hankintalistalla. Tuoreesta savukalasta saa mahtavia piirakoita ja pasteijoita aikaiseksi, puhumattakaan salaateista. Näin vaikkapa pienen pitopalvelun tarpeisiin.

        Simmu aukesi vasta kun katselin tuon videon asiasta. Taitaa olla melko asiallinen vehje ja kun autotallissa on Gigantin kaatikselle menevä, toimiva vanha jääkaappi, niin päätinkin, että ei lähde kaappi vielä tämän kesän suursiivouksessa mihinkään vaan kokeillaanpa savuvehjettä.

        Näyttää sen verran helpolta, että tällainen tumperokin saa kalaan kelvollisen pinnan ja maun. Ja säästynpä sen kaapinrötiskön raijaukseltakin - kuten olen säästynyt jo muutamana edeltävä kesänä.

        Mistäpä noita puukiekkoja löytyy? En tohdi kaataa hyvää omenaviinipuuta niitä varten.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Simmu aukesi vasta kun katselin tuon videon asiasta. Taitaa olla melko asiallinen vehje ja kun autotallissa on Gigantin kaatikselle menevä, toimiva vanha jääkaappi, niin päätinkin, että ei lähde kaappi vielä tämän kesän suursiivouksessa mihinkään vaan kokeillaanpa savuvehjettä.

        Näyttää sen verran helpolta, että tällainen tumperokin saa kalaan kelvollisen pinnan ja maun. Ja säästynpä sen kaapinrötiskön raijaukseltakin - kuten olen säästynyt jo muutamana edeltävä kesänä.

        Mistäpä noita puukiekkoja löytyy? En tohdi kaataa hyvää omenaviinipuuta niitä varten.

        Asemassa, että metsässä kasvaa myös leppää, niin harmaa kuin tervaleppääkin.
        Harmaaleppä sopii mielestäni paremmin tuohon hommaan, ei ole niin kitkerää savua.
        Jos omenapuussasi kasvaa joku 5-6 sm:n ylimääräinen haara, katkaise vain reilusti pois.
        Sahaa oksa parin sentin vahvuisiksi kiekoiksi ja poraa keskelle 10 mm:n reikä.
        Jos et mistään onnistu saamaan kiekkoja, kokeile karkeata leppälastua, sekin toimii, mutta kannattaa hieman kostuttaa, niin kituu kauemmin.
        Tuon aparaatin mukana tulee muistini mukaan melko kattavat neuvot savustamiseen. Hanki pois, se maksaa tosi äkkiä itsensä takaisin, tiedäthän kylmäsavukalan hinnat?
        Siikaakin kannattaa kokeilla, mutta kyllä lohi on yliveto.
        Hauskaa puuhaa yhtäkaikki, tervetuloa meidän savulle haisevien joukkoon!


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Asemassa, että metsässä kasvaa myös leppää, niin harmaa kuin tervaleppääkin.
        Harmaaleppä sopii mielestäni paremmin tuohon hommaan, ei ole niin kitkerää savua.
        Jos omenapuussasi kasvaa joku 5-6 sm:n ylimääräinen haara, katkaise vain reilusti pois.
        Sahaa oksa parin sentin vahvuisiksi kiekoiksi ja poraa keskelle 10 mm:n reikä.
        Jos et mistään onnistu saamaan kiekkoja, kokeile karkeata leppälastua, sekin toimii, mutta kannattaa hieman kostuttaa, niin kituu kauemmin.
        Tuon aparaatin mukana tulee muistini mukaan melko kattavat neuvot savustamiseen. Hanki pois, se maksaa tosi äkkiä itsensä takaisin, tiedäthän kylmäsavukalan hinnat?
        Siikaakin kannattaa kokeilla, mutta kyllä lohi on yliveto.
        Hauskaa puuhaa yhtäkaikki, tervetuloa meidän savulle haisevien joukkoon!

        No, aina sitä sen verran metsähoidollisia toimia naapurin metsässäkin saa tehdä, että noita kiekkoja saapi. Ja omatkin omenapuut tulevat kyllä toimeen pienemmällä määrällä oksia - kuka niitä omenapiirakoitakaan joka syksy alvariinsa jaksaa syödä.

        Taidanpa liittyä joukkoonne.


      • Vanha kokki
        Parta-Arska kirjoitti:

        Mun versioni menee suunnilleen näin. Otetaan kaksi yhtä suurta palaa lohta. Kikkomanin teriyakia levitetään palojen pintaan vaikka pullasudilla- Päälle raastetaan vielä inkivääriä, Palat vastakkain ja tiukkaan muovikelmuun kylmään. Kääntele pakettia levälillä, valmista 12 tunnissa ja syödään kypsentämttä Sopii myös vaalealle kalalle.
        Mainitsin tuon teriyakin merkin siksi, että eri valmistajien tuotteissa on kaikissa oma makunsa. Ostin taannoin itselleni tuntematonta teriyaki-merkkiä ja nuuhkaisematta kaadoin ainetta paistin päälle. Jos luulette että jouluglögin aromi sopii paahopaistiin, olette väärässä ;-P

        Oletko oikeasti itse tehnyt tuota teryakikalaa?
        Missä meni minulla vikaan, voisitko neuvoa.
        Hain pyyntituoreen lohen tutlta kalastajalta, fileoin sen ja ruodin fileet. Leikkasin fileen kahteen osaan ja sivelin pullasudilla Kikkomanin Teryaki kastiketta fileiden joka puolelle. Sitten raastoin hienolla terällä tuoretta inkivääriä fileiden päälle. Laitoin lihapuolet vastakkain ja kääriin ohjeesi mukaan tiukasti elmukelmuun ja laitoin paketin jääkaappiin. Pakettia kääntelin parin tunnin välein, paitsi yöllä, silloin nukun.
        Paketti oli 18 tuntia jääkaapissa jonka jälkeen poistin kelmun. Avattu paketti tuoksahti hieman yleiseltä käymälältä, kalan maku, ei oikeastaan maistunut millekään, ellei hieman ummehtuneelle inkiväärille.
        Missä minä tein virheen, sillä tuollaista kalaa en todellakaan kehtaisi tarjota edes vihamiehilleni?
        Onneksi lohi oli tosi tuoretta, joten huuhtelin "mönjät" pinnoilta ja latoin ne graavautumaan, eli huomenaamuna saan aamukahvilla taatusti hyvää kalaa leipäni päälle!
        Jos reseptioli lainattu jostain halvatun naistenlehdestä niin olisit maininnut asiasta, ne trendipellet kun haluavat vain kauniita kuvia lehtiinsä.
        Ikävä kyllä minun mielestäni ohje oli todella kehno, anteeksi suorasanaisuuteni!


    • ja viistoon

      Kun katsot kalan lihasrakennetta ja haluat mahdollisimman isoja, ohuita ja helposti leikattavia viipaleita, huomaat että kannattaa aloittaa peräpäästä ja leikkata viipaleet poikittain ja viistoon. Ruodot nypitään pois ennen leikkaamista, mieluummin jo ennen graavausta, jotta katkenneita ruodonpätkiä ei tarvitse metsästellä valmiista viipaleista ja tärvellä niitä.

      • vietin aloittaja

        En siis tee väärin kun aloitan fileen siivuttamisen pyrstöpäästä. Näin olen sen aina tehnyt ja kauniit ohuet siivut saanut. Ruodot nypin kalapinseteillä jo ennen suolausta. Kiista taisi ratketa minun voitoksi :)


      • Vanha kokki
        vietin aloittaja kirjoitti:

        En siis tee väärin kun aloitan fileen siivuttamisen pyrstöpäästä. Näin olen sen aina tehnyt ja kauniit ohuet siivut saanut. Ruodot nypin kalapinseteillä jo ennen suolausta. Kiista taisi ratketa minun voitoksi :)

        Kertun kalasta, jonka ensi maistiaiset koin rymättylässä ja nimenomaa tuon Kertturouvan laittamana ja ihastuin ikihyväksi.
        Resepti sopii niin kirjolohelle, lohelle kuin silakallekin.
        Kyse on marinoinnista joka kysyttää kalan noin vuorokaudessa.
        Resepti:
        Leikkaa hyvin ruodittu ja nahaton kalafilee n. sentin levyisiksi paloiksi poikittain. Jos kala on kovin iso leikkaa palat keskeltä poikki sien että selkä ja kylkipala ovat erillään.

        Liemi:
        1 litra vettä
        3 dl väkiviinaetikkaa (Rajamäki)
        3 tl hienoa merisuolaa
        200 gr. hienoa sokeria
        4 laakerinlehteä
        2 porkkanaa viipaleina
        1 keskikokoinen sipuli renkaina
        20-30 neilikan kukkaa
        1 rkl sinapin siemeniä
        pala inkivääriä viipaleina
        Tillin varsia puntti

        Laita liemen ainekset kattilaan ja keitä hiljakseen lientä, kunnes maut ovat irronneet, eli noin 15 min.
        Anna liemen jäähtyä lähes käden lämpöiseksi, siivilöi rehut pois ja kaada lintä hieman lasiastian pohjalle.
        Lado kalan palat astiaan ja lisää aina välillä lientä. Kalojen tulee olla melko väljästi liemessä.
        Sulje lopuksi kansi tiiviisti ja nosta astia kylmään.
        Valmista n. vrk:n kuluttua.
        Silakoille sopii sama liemi, silakat fileoidaan nahattomiksi, kannattaa muuten kokeilla myös muikkuun!
        Noutopöydän kalakunkkuhan tuosta muodostuu kun käytetään lohta.
        Älkää pelästykö sokerin määrää, se on juuri noin, kuten kirjoitin.
        Kannattaa kokeilla, uusien perunoiden kanssa herkkua, samoin voileivän päällä!
        Ps. Kokeilin juuri Parta-Arskan Teryakilohta, saas nähdä mitä tuleman pitää.


      • Vanha kokki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Kertun kalasta, jonka ensi maistiaiset koin rymättylässä ja nimenomaa tuon Kertturouvan laittamana ja ihastuin ikihyväksi.
        Resepti sopii niin kirjolohelle, lohelle kuin silakallekin.
        Kyse on marinoinnista joka kysyttää kalan noin vuorokaudessa.
        Resepti:
        Leikkaa hyvin ruodittu ja nahaton kalafilee n. sentin levyisiksi paloiksi poikittain. Jos kala on kovin iso leikkaa palat keskeltä poikki sien että selkä ja kylkipala ovat erillään.

        Liemi:
        1 litra vettä
        3 dl väkiviinaetikkaa (Rajamäki)
        3 tl hienoa merisuolaa
        200 gr. hienoa sokeria
        4 laakerinlehteä
        2 porkkanaa viipaleina
        1 keskikokoinen sipuli renkaina
        20-30 neilikan kukkaa
        1 rkl sinapin siemeniä
        pala inkivääriä viipaleina
        Tillin varsia puntti

        Laita liemen ainekset kattilaan ja keitä hiljakseen lientä, kunnes maut ovat irronneet, eli noin 15 min.
        Anna liemen jäähtyä lähes käden lämpöiseksi, siivilöi rehut pois ja kaada lintä hieman lasiastian pohjalle.
        Lado kalan palat astiaan ja lisää aina välillä lientä. Kalojen tulee olla melko väljästi liemessä.
        Sulje lopuksi kansi tiiviisti ja nosta astia kylmään.
        Valmista n. vrk:n kuluttua.
        Silakoille sopii sama liemi, silakat fileoidaan nahattomiksi, kannattaa muuten kokeilla myös muikkuun!
        Noutopöydän kalakunkkuhan tuosta muodostuu kun käytetään lohta.
        Älkää pelästykö sokerin määrää, se on juuri noin, kuten kirjoitin.
        Kannattaa kokeilla, uusien perunoiden kanssa herkkua, samoin voileivän päällä!
        Ps. Kokeilin juuri Parta-Arskan Teryakilohta, saas nähdä mitä tuleman pitää.

        Liemestä jäi uupumaan pippurit! Maustepippureita kokonaisina 15 kpl ja mustaa pippuria 5 ja valkoista 5 kpl.


    • Anonyymi

      Niin olen minäkin tähän asti tehnyt.korviini kantautui että ole tehnyt väärin mutta ilmeisesti tapoja on useita.

    • Anonyymi

      Fileroin pystyruodon molemmilta puolilta sivulle päin. Jää se ns ruskeaosakin siivuista pois ja ruotorivi nätisti pystyyn.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe