Makeutus

---

Mitä ihmettä käytätte makeisiin leivonnaisiin sokerin vastikkeena. Lainasin Karpin keittokirjan ja sen leivonnaisohjeissa mainitaan vain "sokeria vastaava määrä makeutusta" En ole vielä paneutunut VHHssa kuin pääruokiin.

5

3367

Vastaukset

  • Stevia - elintarvikkeena "kielletty", mutta ihonhoitoon sallittu. Erittäin makea luontaistuote, jota myydään kosmetiikkaan suomessa, mutta esim. jenkeissä aivan vapaasti makeutusaineena. Tavallista puhdistettua sokeria parempia ovat myös raakaruoko sokeri tai ns. intiaanisokeri sekä kotimainen hunaja :)

    • Tuota steviaahan ei oikein voine soveltaa ohjeisiin joissa sokerin korviketta tarvitaan leivonnallisista syistä sokeria vastaava määrä. Mikäli olen ymmärtänyt on stevia äkkimakeaa ja pikkiriikkinen lusikan kärjellinen riittää annokseen. Inkkarisokeria jo sitten ehdinkin ostaa ja kokeilla kookosleivonnaiseen. Onneksi sinällään en itse ole "sokerihiiri" eli en pahemmin perusta makeista jutuista. Vierasvaraksi vaan on kiva kokeilla jotain jonka voisi sitten mainita olevan tehty ei valkeasta sokerista, toki itsekin maistaa ettei epäluulot herää :D

      Paikallisesta luontaiskaupasta intiaanisokeri maksoi 8.20/800g, liekö kohtuuhintaista.


  • Leivontaan sopii parhaiten erythriolin (saa ainakin Ruohonjuuresta) ja stevian sekoitus. Stevian kanssa pitää olla hyvin varovainen, ettei tulee liian makea, ja erythrioliakaan ei kannata yliannostaa, sillä silloin tulee hyvin "mentholimainen" tunne suussa (vrt. xylitolilla makeutetut makeiset). Parhaiten selviää annostus kokeilemalla, mutta voisin sekoittaa 1 tlk steviajauhetta 1dl erythrioliin. Tästä voi sitten käyttää tarvittava määrä. Onnea kokeiluun! Älä vaan käytä mitään aspartamia, asesulfamia tai sukraloosia, niin hyvin sujuu. Myös DanSukkerin SteviaSugar voi käyttää pieniä määriä, sillä siinä on on puolet vähemmän hiilareita kuin tavallisessa sokerissa.

  • Vaahtoaako karppisokeri kananmunien kanssa?

  • Steviaa ja hermesetas liuosta käytin sillon kun karppasin, tosin ei tullut leivottua koska niillä ei saa mitään kohoamaan. Mutta vaikka johonkin lettuihin tai pannukakkuihin menee. Niissä on kyllä ohjeet paljoako sokeria ne vastaa.
    Leivonnan sijaan tein usein rahkaa, johon "sallittuja" marjoja ja makeutusainetta..
    Se makean himo nimittäin häviää jonkun ajan päästä.
    Vieläkään en syö muuta kun yli 80% tummaa suklaata, joko minttu tai sitruuna inkivääri.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.