Niksejä opettaa tarinankirjoitusta peruskoululaiselle?

NuttyNuti

Hei!

En tiedä, tuleeko tämä nyt oikeaan paikkaan, koska tässä ei ole kyse "vakavasta" opettamisesta vaan harrastustietouden välittämisestä nuoremmalle polvelle.

Olen parikymppinen opiskelija ja harrastan tarinoiden (lähinnä novellien) kirjoittamista ja niiden julkaisemista internetissä voitto tavoittelematta. Kohtasin netissä erään (käytöksen ja lähtötasotietojen perusteella) noin kaksitoistavuotiaan tarinoitsijanalun, joka haluaa kehittyä entistä paremmaksi kirjoittajaksi. Noh... sanotaan, että kehittymisen varaa on vielä hyvin, mutta intoa piisaa.

Olen kuitenkin havainnut ongelmalliseksi opettaa noin nuorta oppilasta, koska en muutenkaan ole tottunut opettamaan ketään. Oikeinkirjoitusta ja vastaavaa on tullut kyllä nakutettua jo hänen päähänsä, mutta minun on vaikea opettaa hänelle muita tarinankirjoittamisen aspekteja. Osasyy tähän on se, että olen pääasiassa itseoppinut tarinankirjoittaja, enkä siis osaa ottaa "mallia" opettamiseen. Moni asia kyllä pännii pikkukaverin teksteissä: Hän esimerkiksi ei aina osaa kehittää "järkevää" juonta tarinaansa, vaan usein juoni menee mallia "Neiti X heräsi aamulla, Neiti X meni kaupungille, Neiti X osti limpun, Neiti X meni kotiin, Neiti X meni nukkumaan". Siis tuollaista rullaamista vain, ei mitään jännitysmomentteja tai vastaavia eikä oikein mitään mikä pitäisi lukijan mielenkiintoa. Katala sanoa, mutta kriittisesti vain näen asian noin.

Tähän mennessä olen "kouluttanut" pikkukaveria lukemalla hänen tekstejään ja arvostelemalla niitä (vaikka totta puhuen välillä se on melko kiduttavaa puuhaa). Olen myös antanut hänelle tehtäviä tyyliin: "Tässä video taistelukohtausesta Youtubesta. Kirjoita omin sanoin, mitä taistelussa tapahtuu." tai "Kuvaile omin sanoin [jokin tunnetun sarjan hahmo jonka molemmat tuntevat] luonnetta." Usein tosin huomaan, että annan helposti pikkukaverille liian vaikeita tehtäviä tai että pikkukaveri ei ota asioista niin nopeasti opikseen kuin toivoisin. Ja jälleen huomautan, etten ole opettaja tai sellaiseksi kouluttautumassa.

Tiedän, ettei noin nuorelle pitäisi opettaa otsa kurtussa tällaisia asioita, mutta kun pikkukaveri HALUAA oppia, ja sääli jättää häntä yksikseen.

Haluaisin siis kysellä teiltä kokeneemmilta ihmisiltä, mitä minun kannattaisi muistaa opettaessani pikkukaveria. Tai onko kenties olemassa vaikkapa joitain foorumeita, jotka olisi erityisesti tarkoitettu tarinan kirjoittamista opettelevalle?

Kiitos kovasti etukäteen.

5

532

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opex

      Jotenkin aloitusviestistä tuli vaikutelma, että sekin on pelkkää tarinaa, mutta...

      Et voi saada 12-vuotiasta lasta "ottamaan asioista niin nopeasti opikseen kuin toivoisit", koska suurimmalla osalla 12-vuotiaista on vielä kielen kirjalliseen käyttöön liittyviä puutteita ja suppeahko sanavarasto siitä syystä, että kasvu ja kehitys ovat kesken, heillä ei ole kovin paljon elämänkokemusta eikä edes äidinkielen perusopetus ole vielä päättynyt (oppivelvollisuus). Kuvaamasi harjoitukset ovat aivan hyviä, mutta tärkein kieltä rikastuttava tekijä tuossakin iässä on LUKEMINEN. Lapsen pitäisi lukea ikätasoonsa ja yksilölliseen kehitykseensä sopivaa, monipuolista kirjallisuutta (eri tekstilajeja ja -tyyppejä, eri aiheista). Tärkeää on myös kannustus ja vain varovainen kritiikki. Kannattaa myös vähitellen opettaa kohti prosessikirjoittamista - kertaalleen kirjoitettu tarina ei ole vielä valmis.

      • Opex

      • NuttyNuti

        Kiitos avusta!

        Ajattelinkin, että olen hoppuillut jossain asiassa liikaa, kun asia ei tunnu sujuvan. Siitähän on kohta vuosia kun itse olin tuon ikäinen, enkä ole ollut viime vuosina paljon keskiteinejä nuorempien kanssa tekemisissä. Pitäisi kai lisätä kannustusta ja vähentää kritiikkiä, olen ollut valitettavasti turhan altis jälkimmäiseen...

        Kenties minun olisi myös paras laskea odotustasoani sopivalla aikavälillä. On sitä tullut aika sokeaksi naperoiden taitotasolle, kun itse on tottunut kirjoittamaan niin hyvää tekstiä kuin vain itse osaa. Olen hirvittävän itsekriittinen, ja olen saattanut vahingossa siirtää sitä pikku tarinoitsijan arvostelemiseen... Kenties minua hämäsi tuossa pikkuficcarissa hänen intonsa oppia, ja siksi varovaisuuteni hänen arvosteluunsa karisi.

        Suurkiitos neuvoista.

        (Ja kyllä, tilanne on täysin todellinen, vaikka se hieman ihmeelliseltä kuulostaakin.)


      • NuttyNuti
        NuttyNuti kirjoitti:

        Kiitos avusta!

        Ajattelinkin, että olen hoppuillut jossain asiassa liikaa, kun asia ei tunnu sujuvan. Siitähän on kohta vuosia kun itse olin tuon ikäinen, enkä ole ollut viime vuosina paljon keskiteinejä nuorempien kanssa tekemisissä. Pitäisi kai lisätä kannustusta ja vähentää kritiikkiä, olen ollut valitettavasti turhan altis jälkimmäiseen...

        Kenties minun olisi myös paras laskea odotustasoani sopivalla aikavälillä. On sitä tullut aika sokeaksi naperoiden taitotasolle, kun itse on tottunut kirjoittamaan niin hyvää tekstiä kuin vain itse osaa. Olen hirvittävän itsekriittinen, ja olen saattanut vahingossa siirtää sitä pikku tarinoitsijan arvostelemiseen... Kenties minua hämäsi tuossa pikkuficcarissa hänen intonsa oppia, ja siksi varovaisuuteni hänen arvosteluunsa karisi.

        Suurkiitos neuvoista.

        (Ja kyllä, tilanne on täysin todellinen, vaikka se hieman ihmeelliseltä kuulostaakin.)

        Minä ja pikkukirjoittaja siis kohtasimme ja olemme toimineet eräällä fanfic-sivustolla, jolla on vaihetelevan tasoisia kirjoittaja mutta joista suuri osa on pikkukirjoittajaa huomattavasti vanhempia. Voi siis olla, että pikkukaveri on paraikaa turhan rankassa vertailuporukassa...


    • Kirjoittamisen ope

      Minusta kuulostaa tosi positiiviselta, että olet ottanut toisen ohjattavaksesi. Täällä on tullut joitain hyviä ehdotuksia, joista yhdyn erityisesti seuraaviin:

      -LUKEMINEN. Se on kenelle tahansa kirjoittajalle tärkeää, jopa olennaista. Jos kirjoittaa erityisesti jotain tiettyä genreä, kannattaa tutustua erityisesti tähän genreen mahdollisimman perinpohjaisesti. Silti kannattaa lukea muutakin, sillä kiinnostavia kirjoja löytyy varmasti omimman genren ulkopuoleltakin.
      -KANNUSTUS. Kritiikin kuuluu olla myös kannustavaa. Jos jatkuvasti huomautat, kuinka paljon teksteissä vielä on parannettavaa, etkä juurikaan mainitse hyviä puolia, tai jos olet jatkuvasti liian vaativa, pahimmillaan tämän pikkutyypin kiinnostus ja into kirjoittamista kohtaan voi lopahtaa. Tätä et varmaankaan toivo. Luulen, että sinulla on varaa höllätä vähän. Etsi hänen teksteistään niitä hyviä puolia. Jos tarinankerronta ei vielä ole parhainta, onko hänellä kenties laaja sanavarasto tai jotain muita vahvuuksia? Positiivistahan on ehdottomasti jo se, että tyyppi tahtoo kirjoittaa! Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi pelkästään hymistellä, vaan toki saat sanoa edelleen korjauksen paikoista. Koska et ole opettaja, nämä asiat eivät välttämättä ole helppoja (eivät ne ole kaikille opettajillekaan, joita sentään on koulutettu), mutta hiljalleen sitä oppii. Ns. hampurilaismalli on yleisesti hyväksi havaittu tyyli antaa palautetta: ensin sanotaan jotain positiivista, sitten voidaan vähän kritisoida ja huomauttaa korjattavista asioista, ja sitten lopetetaan jälleen johonkin positiiviseen huomioon. Voithan pyytää tältä pikkukaverilta kommentteja siitä, millaisena hän sinun neuvosi kokee.

      Sinun antamasi pikkutehtävät ovat hyvä idea, ja ehkä kannattaakin vielä miettiä, mihin suuntaan niitä pitäisi kehittää, jos nyt tuntuu siltä, että ne ovat liian vaikeita. 12-vuotiaan tarinankerronta on monesti vielä kuvaamallasi "Neiti X meni kauppaan, osti leipää ja meni kotiin" -tasolla, joten ei hätää :) Voithan kannustaa häntä miettimään, mitä odottamatonta kaupungilla voisi tapahtua, joka muuttaisi neiti X:n päivän aivan toisenlaiseksi, kuin hän alunperin odotti. Jos mullistava tapahtuma on se, että neiti X suunnitteli ostavansa vaaleaa leipää, mutta kaupassa ei ollutkaan kuin ruisleipää, älä lannistu :) Kehittyminen tapahtuu pienien askelten kautta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe