hirssipuuroa

muistojen maku

Olin nuorena likkana Lintulan luostarissa muutaman viikon töissä. Siellä tarjottiin aivan ihanaa hirssipuuroa. Sen veroista en ole mistään saanut enkä onnitunut tekemään. Luostarin puuro oli kuohkeaa kuin puuterilumi, joka ryyni irrallaan, ihan muin mimi-popcornit! Vaan kun itse keitän tai paistan hirssia. tulokena on lähinnä liisteriä. Tein sitten laatikossa olevan ohjeen mukaan tai soveltaen irtoriisi-ohjetta, uunipuuro- reseptiä. tai mitä mieleen juolahtaa

6

11409

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 29

      Hirssi säilyy varsin huonosti ja koska meillä hirssin kysyntä ei ole kovin kaksista, saa usein jo makunsa menettänyttä ja vähän eltaantunutta hirssiä. Lisäksi hirssisuusimot ja murskattu hirssi säilyvät huonommin kuin kokonainen. Valamossa, missä käytetään paljonkin hirssiä, on varmaankin aina tuoretta tavaraa tarjolla.

      Toinen makuun vaikuttava asia on hirssin pesu. Ryynit tulee pestä useaan kertaan sekä kylmällä että kuumalla vedellä, jotta kitkeryys ja turha töhnä saadaan jyvistä pois.

      Useimmissa resepteissä ei liotuksesta mainita mitään. Koetahan tehdä tämä myös maitoon ja käytä makeutukseen vaikka hunajaa tai siirappia. Älä unohda sopivaa suolaa.

    • puuronsyöjä

      Löysinpä lopulta viheen siitä, miksi käyttämäni hirssi maistui kitkerältä jopa pahalta. Hirssi oli seisonut hyllyssäni ehkä puolisen vuotta. Saattoi olla pilaantunut, ei ainakaan parhaimmillaan. Tein pakkauksen ohjeen mukaan ; huuhtelin kylmällä ja kuumalla vedellä. Olenkin päättänyt seuraavalla kerralla kiehauttaa hirssin ja kaataa kiehautusveden pois. Ei menettäne makuaan!

    • olgamummo

      Hei. Sitä hirssiä pitää keittää 2 kertaa. ensimäinen vesi voi kaataa pois heti kun hirssi on kiehunnut. sitten huuhdellaan hirssiä kylmällä vedellä ja voi keittää toisen kerran uudessa vedessä. Taas huuhdellaan ja kaadetaan vesi pois. sitten vähän uutta vettä ja haudutettaan pienellä lämmöllä kunnes puuro on valmis.

    • aivot ryyniä?

      Onhan tähönkin jo totuttu... siis siihen että osa keskustelupalstoille kirjoittavasta porukasta haluaa vain v***uilla. Kiitos kuitenkin kaikista asiallisista kommenteista.

    • Hersryynputro

      Hirssisuurimoista soap kuohkiata putrova/lisuketta seuraavalla tavalla.

      1) Suurimot huuhdotaan puhtaiksi. Hirssinjyvät on jo suurimoiksi kuorittu, mutta niiden pinnalla on silti kitkerän saippuamainen suojakerros, josta tulee huuhdottaessa harmaata vettä. HIrssisuurimoita hierotaan aina uudessa ja uudessa vesitilkassa, kunnes saadaan kirkasta vettä.

      2) Keitetään sekoittamatta. Keitokseen tarvitaan noin kaksinkertainen määrä vettä suurimoihin nähden. Ensi vesi kattilaan ja kuumennetaan kiehuvaksi. Sitten lisätään puhtaat suurimot (ja ruokaöljyä tms.) ja keitetään kannen alla parisen minuuttia kovalla tulella, sen jälkeen pienennetään liekkiä ja annetaan keitoksen hautua kannen alla sekoittamatta(!!!!) kunnes kaikki vesi on imeytynyt ryyneihin. Imeytymisen voi tarkistaa pistämällä puuroon reiän lusikanvarrella tms.. Jos reiän pohjalla näkyy vettä, ei keitos ole vielä valmis. Jos haluaa lisätä maitoa, on vesimäärä jätettävä vajaaksi ja maito lisättävä hauduttamisen aikana. Puuro valmistuu näin varttitunnissa, mutta siinä on hirssin tunnusomainen tuoksu, joka toisia häkellyttää. Pitemmässä valmistuksessa haju heikkenee.

      3) Kuohkeata puurosta t. lisukkeesta ja pöyhimällä sitä vaikkapa kahdella haarukalla (kuin salaattiottimilla) heti keittämisen lopussa.

      Tämä oli yksi ohje. Siemenvoin ja maidon kanssa on muitakin toimintajärjestyksiä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      299
      4830
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3085
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      54
      3012
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      32
      1575
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1252
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1209
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      12
      1042
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      1021
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      1001
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      999
    Aihe