hirssipuuroa

muistojen maku

Olin nuorena likkana Lintulan luostarissa muutaman viikon töissä. Siellä tarjottiin aivan ihanaa hirssipuuroa. Sen veroista en ole mistään saanut enkä onnitunut tekemään. Luostarin puuro oli kuohkeaa kuin puuterilumi, joka ryyni irrallaan, ihan muin mimi-popcornit! Vaan kun itse keitän tai paistan hirssia. tulokena on lähinnä liisteriä. Tein sitten laatikossa olevan ohjeen mukaan tai soveltaen irtoriisi-ohjetta, uunipuuro- reseptiä. tai mitä mieleen juolahtaa

6

11317

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 29

      Hirssi säilyy varsin huonosti ja koska meillä hirssin kysyntä ei ole kovin kaksista, saa usein jo makunsa menettänyttä ja vähän eltaantunutta hirssiä. Lisäksi hirssisuusimot ja murskattu hirssi säilyvät huonommin kuin kokonainen. Valamossa, missä käytetään paljonkin hirssiä, on varmaankin aina tuoretta tavaraa tarjolla.

      Toinen makuun vaikuttava asia on hirssin pesu. Ryynit tulee pestä useaan kertaan sekä kylmällä että kuumalla vedellä, jotta kitkeryys ja turha töhnä saadaan jyvistä pois.

      Useimmissa resepteissä ei liotuksesta mainita mitään. Koetahan tehdä tämä myös maitoon ja käytä makeutukseen vaikka hunajaa tai siirappia. Älä unohda sopivaa suolaa.

    • puuronsyöjä

      Löysinpä lopulta viheen siitä, miksi käyttämäni hirssi maistui kitkerältä jopa pahalta. Hirssi oli seisonut hyllyssäni ehkä puolisen vuotta. Saattoi olla pilaantunut, ei ainakaan parhaimmillaan. Tein pakkauksen ohjeen mukaan ; huuhtelin kylmällä ja kuumalla vedellä. Olenkin päättänyt seuraavalla kerralla kiehauttaa hirssin ja kaataa kiehautusveden pois. Ei menettäne makuaan!

    • olgamummo

      Hei. Sitä hirssiä pitää keittää 2 kertaa. ensimäinen vesi voi kaataa pois heti kun hirssi on kiehunnut. sitten huuhdellaan hirssiä kylmällä vedellä ja voi keittää toisen kerran uudessa vedessä. Taas huuhdellaan ja kaadetaan vesi pois. sitten vähän uutta vettä ja haudutettaan pienellä lämmöllä kunnes puuro on valmis.

    • aivot ryyniä?

      Onhan tähönkin jo totuttu... siis siihen että osa keskustelupalstoille kirjoittavasta porukasta haluaa vain v***uilla. Kiitos kuitenkin kaikista asiallisista kommenteista.

    • Hersryynputro

      Hirssisuurimoista soap kuohkiata putrova/lisuketta seuraavalla tavalla.

      1) Suurimot huuhdotaan puhtaiksi. Hirssinjyvät on jo suurimoiksi kuorittu, mutta niiden pinnalla on silti kitkerän saippuamainen suojakerros, josta tulee huuhdottaessa harmaata vettä. HIrssisuurimoita hierotaan aina uudessa ja uudessa vesitilkassa, kunnes saadaan kirkasta vettä.

      2) Keitetään sekoittamatta. Keitokseen tarvitaan noin kaksinkertainen määrä vettä suurimoihin nähden. Ensi vesi kattilaan ja kuumennetaan kiehuvaksi. Sitten lisätään puhtaat suurimot (ja ruokaöljyä tms.) ja keitetään kannen alla parisen minuuttia kovalla tulella, sen jälkeen pienennetään liekkiä ja annetaan keitoksen hautua kannen alla sekoittamatta(!!!!) kunnes kaikki vesi on imeytynyt ryyneihin. Imeytymisen voi tarkistaa pistämällä puuroon reiän lusikanvarrella tms.. Jos reiän pohjalla näkyy vettä, ei keitos ole vielä valmis. Jos haluaa lisätä maitoa, on vesimäärä jätettävä vajaaksi ja maito lisättävä hauduttamisen aikana. Puuro valmistuu näin varttitunnissa, mutta siinä on hirssin tunnusomainen tuoksu, joka toisia häkellyttää. Pitemmässä valmistuksessa haju heikkenee.

      3) Kuohkeata puurosta t. lisukkeesta ja pöyhimällä sitä vaikkapa kahdella haarukalla (kuin salaattiottimilla) heti keittämisen lopussa.

      Tämä oli yksi ohje. Siemenvoin ja maidon kanssa on muitakin toimintajärjestyksiä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      23
      3103
    2. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      67
      698
    3. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      3
      683
    4. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      32
      571
    5. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      35
      567
    6. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      3
      540
    7. Oletko varma

      Ettei meistä tule mitään?
      Ikävä
      40
      501
    8. Mitä ajattelet

      Meistä nykyään.
      Ikävä
      36
      495
    9. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      17
      495
    10. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      3
      489
    Aihe