Mitä ihmettä tuossa IL:n jutussa hölistään lotosta:
"Tuplaantuuko jättipotin voittomahdollisuus, jos pelaa yhden rivin sijasta kaksi?
- Käytännössä kyllä, mutta matemaattisesti ei. Tämä siksi, että kaksi veikattua riviä eivät ole toisistaan riippumattomia, koska kahdella eri rivillä ei voi voittaa samaan aikaan. Tämän takia voittomahdollisuus ei kaksinkertaistu, vaan se on miljardisosia alle kaksinkertainen."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010092512406204_uu.shtml
Olisiko tuossa sellainen sekoilu että tarkoitetaan tätä: jos kaksi riviä valitaan *arpoen* niin on erittäin pieni mahdollisuus että ne ovat *sama* rivi, jolloin voittomahdollisuus olisi erittäin pikkuisen alle 2-kertainen. Mutta jos ne valitaan eri riveiksi, niin TN on tasan 2-kertainen yhteen riviin verrattuna.
Vai onko joku muu selitys?
"Tuplaantuuko jättipotin voittomahdollisuus, jos pelaa yhden rivin sijasta kaksi?
- Käytännössä kyllä, mutta matemaattisesti ei. Tämä siksi, että kaksi veikattua riviä eivät ole toisistaan riippumattomia, koska kahdella eri rivillä ei voi voittaa samaan aikaan. Tämän takia voittomahdollisuus ei kaksinkertaistu, vaan se on miljardisosia alle kaksinkertainen."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010092512406204_uu.shtml
Olisiko tuossa sellainen sekoilu että tarkoitetaan tätä: jos kaksi riviä valitaan *arpoen* niin on erittäin pieni mahdollisuus että ne ovat *sama* rivi, jolloin voittomahdollisuus olisi erittäin pikkuisen alle 2-kertainen. Mutta jos ne valitaan eri riveiksi, niin TN on tasan 2-kertainen yhteen riviin verrattuna.
Vai onko joku muu selitys?
Vastaukset 4
Vanhimmat
Ehkäpä sillä oikeasti tarkoitetaan sitä, että odotusarvo ei tuplaannu, koska molemmat rivit eivät voi voittaa päävoittoa?
Olin juuri tulossa avaamaan samasta aiheesta keskustelun!
Luultavasti todennäköisyyslaskennan ammattilaiset Turun ja Oulun yliopistoista eivät itse veikatessaan tarkista veikkaavatko saman rivin kaksi kertaa. Tietenkin jos sinulla on kaksi eri riviä, niin mahdollisuus on kaksinkertainen yhteen riviin verrattuna.
Ajattelin myös, että on huomioitu tuo mahdollisuus, että veikataan kaksi samaa riviä, mutta artikkelissa puhutaan kahdesta eri rivistä.
"Tämä siksi, että kaksi veikattua riviä eivät ole toisistaan riippumattomia, koska kahdella ERI rivillä ei voi voittaa samaan aikaan."
Veikkaanpa toimittajan virhettä. Esittämästäsi lainaus tarkoittaa, että riveillä voittaminen ovat erillisiä tapahtumia, merkitään niitä vaikka A ja B.
P(A) = P(B) = p
P(A|B) = P(B|A) = 0 ⇔ P(A∩B) = 0,
P(A∪B) = P(A) P(B) - P(A∩B) = P(A) P(B) = 2p, tai
P(A∪B) = 1 - P(A^c∩B^c) = 1 - (1 - (P(A) P(B))) = P(A) P(B) = 2p